Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Πώς δεν το βλέπεις; / Στις ακτές ξεβρασμένα / Τα κουφάρια μας ― Καλαβρία: Αυξάνεται ο αριθμός των πνιγμένων – Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στα θύματα

 

*

 

71

Στραγγίζει ο κόσμος

Οι θάλασσες γεμίζουν

Με τους πνιγμένους

 

74

Νεκροί περνάνε

Οι ζωντανοί κοιτάμε

Σαν πεθαμένοι

 

75

Πώς δεν το βλέπεις;

Στις ακτές ξεβρασμένα

Τα κουφάρια μας

 

Μπάμπης Ζαφειράτος

Από τα

Χαϊκού του πολέμου και της προσφυγιάς

 *

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων – Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Περίπου 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, όταν ένα ξύλινο ιστιοφόρο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ευρώπη συνετρίβη σε βράχους στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην νότια Ιταλία σήμερα τα ξημερώματα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στον τελευταίο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων που έδωσε περίπου στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας, η υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο ανήλθε στους 59, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά. Η Ιταλίδα υφυπουργός τόνισε ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Η Μανουέλα Κούρα αξιωματούχος της επαρχιακής κυβέρνησης τόνισε στο Reuters ότι 81 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, με 20 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένα άτομο στην εντατική.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 120 άτομα και έσπασε πέφτοντας σε βράχους λίγα μέτρα από την ακτή. Οι επιζώντες είπαν ότι περίπου 140 με 150 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος.

Το πλοίο, που μετέφερε ανθρώπους με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Ιράν και πολλές άλλες χώρες, βυθίστηκε σε θαλασσοταραχή κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας. Είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης «πριν από περίπου τέσσερις ημέρες» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 74 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή αργά το Σάββατο από ένα αεροπλάνο της «Frontex», ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία.

Σκάφη περιπολίας κινητοποιήθηκαν για να το αναχαιτίσουν, αλλά οι έντονες καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο λιμάνι, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι αρχές κινητοποίησαν μονάδες έρευνας κατά μήκος της ακτογραμμής.

Από τους πρώτους σορούς μεταναστών που εντοπίστηκαν ξεβρασμένα στην παραλία ήταν ενός μωρού λίγων μηνών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο δήμαρχος του Κούτρο, Αντόνιο Τσεράζο, είπε ότι γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι.

Ένας επιζών συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η τελωνειακή αστυνομία Guardia di Finanza.

Την ίδια ώρα η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να προτάξει την αντιμεταναστευτική πολιτική της που στηρίζεται στην καταστολή των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τους θανάτους,. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις, και μαζί με τραγωδίες σαν και αυτές, και θα συνεχίσει να το κάνει, πρώτα απ' όλα καλώντας για μέγιστη συνεργασία από τις χώρες αναχώρησης και προέλευσης», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την νέα τραγωδία ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αλλαγή των διαδικασιών παροχής Ασύλου στην ΕΕ, που κατά την ίδια θα αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να φτάσουν στην ΕΕ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, ANSA, Πηγή φωτό: Associated Press)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.