Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ-ΕΕ: Θα πολεμήσουμε και θα πέσουμε ένδοξα μέρι και τον τελευταίο Ουκρανό — Εντατικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για νέα αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο

Εντατικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για νέα αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο

Εντατικές διαβουλεύσεις για την αποστολή πρόσθετων σύγχρονων οπλικών συστημάτων στη σύγκρουση με τη Ρωσία πραγματοποιούνται σήμερα σε ευρωατλαντικό επίπεδο, την ώρα που εντείνονται πολύνεκρες μάχες στο Ντονμπάς και οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν μικρή, αλλά σταθερή πρόοδο στις προσπάθειες για πλήρη κατάληψή του.

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα η καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς «Ομάδα Επαφής» για την Ουκρανία, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ (παρουσία και του Ουκρανού υπουργού Αλεξέι Ρέζνικοφ), όπου αναμένεται να τεθεί επιτακτικά η αποστολή περισσότερων όπλων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, με τη συζήτηση να εστιάζει στην αποστολή αρμάτων «Leopard», από χώρες με μεγάλο απόθεμα, κυρίως από Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία και Νορβηγία.

Προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται «για να κερδίσει αυτό τον πόλεμο» και πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά αντίθετα «προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο».

«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.

Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων τους ευρωατλαντικού μπλοκ θα βρεθεί και το αίτημα του Κιέβου για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών. Ο Στόλτενμπεργκ το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο, ωστόσο η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνησή της δεν συζητά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

«Δεν κάνουμε διάλογο για αυτό το θέμα», είπε στο Ελσίνκι, μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό ομόλογό της.

Η Γερμανία προσπαθεί το τρέχον διάστημα να συντονίσει παραδόσεις αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία. Η ίδια θα προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό 14 τέτοια βαριά άρματα. Χθες έγινε γνωστό πως 105 Ουκρανοί στρατιωτικοί άρχισαν στην Πολωνία, σε ειδικά διαμορφωμένη βάση, εντατική εκπαίδευση στα άρματα μάχης «Leopard» από Πολωνούς, Καναδούς και Νορβηγούς εκπαιδευτές.

Βρετανικοί εξοπλισμοί σχεδιάζεται να παράγονται στην Ουκρανία

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Telegraph», εξετάζονται δυνατότητες ώστε βρετανικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα να αρχίσουν να παράγονται προσεχώς στην Ουκρανία. Μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου -με μικρότερη επιβάρυνση για τα δυτικά οπλοστάσια- αλλά και τα «πατήματα» της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στελέχη της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας ταξίδεψαν στο Κίεβο και συζήτησαν σχέδια για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα μπορούσαν να αναλάβουν την παραγωγή όπλων και οχημάτων βρετανικού σχεδιασμού εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν ανάλογες συμφωνίες με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ στέλεχος μιας βρετανικής βιομηχανίας όπλων σχολίασε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «κούρσα» με σκοπό η Βρετανία «να κόψει το νήμα πρώτη», στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και εντός του ευρωατλαντικού άξονα.

Τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.

«New York Times»: Επίκειται ουκρανική απόσυρση από το Μπαχμούτ

Την ίδια ώρα, στο πολεμικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν αργά αλλά σταθερά να προελαύνουν στο Ντονμπάς με στόχο την πλήρη κατάληψή του.

Στη χθεσινή τους έκδοση οι «New York Times» εκτίμησαν ότι η απαγόρευση της πρόσβασης πολιτών και εθελοντών στην πόλη Μπαχμούτ, που επιβλήθηκε από το Κίεβο τη Δευτέρα, θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για μια ουκρανική απόσυρση από την πόλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση για απαγόρευση εισόδου αμάχων στην πόλη μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και περιοχές της πόλης που θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς στο παρελθόν, όπως συνοικίες στη δυτική όχθη του ποταμού Μπαχμούτκα.

Οι «New York Times» επικαλέστηκαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι το χωριό Κρασνάγια Γκόρα, που βρίσκεται βόρεια του Μπαχμούτ, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Klymenko Time» της Ουκρανίας ανέφερε την Κυριακή, επικαλούμενο έναν Ουκρανό διοικητή, ότι ο στρατός θα κλείσει την πρόσβαση στο Μπαχμούτ για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών, από τη Δευτέρα. Μόνο όσοι έχουν ειδική άδεια θα μπορούν να εισέλθουν στην πόλη, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτήν, η απαγόρευση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στους πολίτες.

902 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», NYT, TASS) – Πηγή φωτό: Associated Press

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.