Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Πάνω από τις 11.000 οι νεκροί — Στη μάχη οι διασώστες της ΕΜΑΚ — Μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες για την ανεύρεση επιζώντων — ΚΚ Τουρκίας (TKP) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (TKG): Με αυταπάρνηση απεγκλωβίζουν και βοηθούν — Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους λαούς (VIDEO - ΦΩΤΟ-Tweet)

*

Σεισμός Τουρκία - Συρία

*

KK ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Με αυταπάρνηση απεγκλωβίζουν και βοηθούν με κάθε τρόπο τους σεισμόπληκτους

Τετάρτη 08/02/2023 - 13:38 - Πηγή: Associated Press

Με κάθε δυνατό τρόπο τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας (TKP) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (TKG) παραμένουν στο πλευρό του τουρκικού λαού, στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια), απεγκλωβίζοντας ανθρώπους από τα συντρίμμια, στήνοντας σταθμούς πρώτων βοηθειών και μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμοπαθείς.

Οι ομάδες των Τούρκων κομμουνιστών συνεχώς ενισχύονται και βοηθούν με αυταπάρνηση τους σεισμόπληκτους κατοίκους.

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους λαούς

Τετάρτη 08/02/2023 - 12:26

Την άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία με πολλές χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, το κύριο καθήκον αυτή τη στιγμή είναι άμεσα να εκφραστεί πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη στους πληγέντες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Ιδιαίτερα ο λαός της Συρίας έχει απόλυτη ανάγκη άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, υλικά πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Ωστόσο, το εμπάργκο των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, το οποίο συνοδεύει την πολύχρονη επέμβασή τους και βιώνει ο λαός της Συρίας, συνεχίζεται παρά τον καταστροφικό σεισμό και στέκεται εμπόδιο ακόμα και στην έκφραση αλληλεγγύης. Αυτές τις ώρες μια μεγάλη προσπάθεια εξασφάλισης υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας από εργατικά συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Απευθύνουμε έκκληση με ευθύνη της ΕΕ να αρθεί αμέσως το απαράδεκτο εμπάργκο και οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Να εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας».

902

 

Το ΚΚ Τουρκίας σε ανάρτησή του αναφέρει: «Συνεχίζουμε να επουλώνουμε τις πληγές της καταστροφής για τρίτη μέρα. Τις πρωινές ώρες σήμερα μοιράσαμε κουβέρτες, ρούχα, τρόφιμα και νερά».

Επίσης για τρίτη ημέρα, ομάδες έρευνας και διάσωσης του ΚΚ Τουρκίας βρίσκονται στα συντρίμμια της πόλης ψάχνοντας επιζώντες. Ήδη τις πρώτες δύο ημέρες 16 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Οι ομάδες πρώτων βοηθειών με κομμουνιστές και κομμουνίστριες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στελεχώνουν τους σταθμούς που έχουν στηθεί στην πόλη, παρέχοντας πρώτες βοήθειες σε πάνω από 200 τραυματίες.

«Πίσω» από τις ομάδες που επιχειρούν στην Αντάκια έχει στηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός από το ΚΚ Τουρκίας και της ΚΝ Τουρκίας για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες.

Όπως τονίζει το TKP, «κλειδί» στην επιχείρηση είναι τα «Στέκια Γειτονιάς» που έχει στήσει τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, όπου εκεί συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης από τους εργαζόμενους και τον λαό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Στέκι Γειτονιάς» της περιοχής Σαριγάζι της Κωνσταντινούπολης στέλνει στην Αντάκια ένα φορτηγό κινητό μαγειρείο με έξι μάγειρες μέλη του Κόμματος, για να βοηθήσουν στον επισιτισμό των σεισμοπλήκτων.

(Με πληροφορίες από: «Sol Haber»)

902

*

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ

Μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες για την ανεύρεση επιζώντων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Πηγή: Associated Press

Σε συνθήκες ψύχους, οι δύο λαοί και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τη μάχη για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη γειτονική Συρία.

Η μάχη είναι άνιση και στις δύο χώρες. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, τα ισοπεδωμένα κτίρια είναι πολλές χιλιάδες, σε πολλές περιοχές δεν έχουν φτάσει ακόμα ενισχύσεις και εφόδια, ενώ ειδικά στη Συρία την τραγωδία μεγαλώνει το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο...

Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 6.957 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρωί της Τετάρτης διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό μετά από 52 ώρες ένα αγόρι 8 χρονών που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του σπιτιού του στην περιοχή Χατάι της Τουρκίας.

Περίπου την ίδια ώρα ένα παιδί μόλις ενός έτους εντοπίστηκε ζωντανό αν και τραυματισμένο από τα συντρίμμια κτιρίου στην πόλη Σανλιούρφα.

Στην Ζαντάιρις, στη συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνεχώς δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο από επιτυχημένες επιχειρήσεις ανάσυρσης παιδιών και άλλων εγκλωβισμένων σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τον ανείπωτο πόνο. Παρ' όλα αυτά, τα ίδια τα κανάλια επιχειρούν να αποσιωπήσουν τις καταγγελίες των σεισμοπλήκτων για την απουσία κρατικής βοήθειας και σωστικών συνεργείων και κυρίως τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης, σε μια καπιταλιστική οικονομία που ανήκει στην ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών και έχει θρηνήσει πολλές χιλιάδες νεκρούς στο παρελθόν από καταστροφικούς σεισμούς. 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Sol Haber», SANA)

902

*

Ξεπερνούν τους 9.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054. Στις περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

Άνιση είναι η μάχη που δίνεται και στις δύο χώρες για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα ερείπια. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, τα ισοπεδωμένα κτίρια είναι πολλές χιλιάδες, σε πολλές περιοχές δεν έχουν φτάσει ακόμα ενισχύσεις και εφόδια, ενώ ειδικά στη Συρία την τραγωδία μεγαλώνει το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο...

Στη μάχη οι διασώστες της ΕΜΑΚ

Η ομάδα της ΕΜΑΚ (21 μέλη, 2 γιατροί και 3 διασώστες) του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει σταλεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, πραγματοποίησε χτες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης στην πόλη Χατάι.

Με τις επίμονες προσπάθειές τους, οι διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς έναν 15χρονο (μετά από 50 ώρες),  έναν άνδρα 50 ετών και τρία κορίτσια, 11, 9 και 7 ετών. Εδωσαν επίσης τη μάχη να σώσουν ένα ακόμα ανήλικο κορίτσι (αδερφή ενός από τα κορίτσια που διασώθηκαν), το οποίο όπως δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και ανασύρθηκε νεκρό.

Παράλληλα, η ελληνική αποστολή διάσωσης ετοιμάζεται να ενισχυθεί, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.

Για τους Ελληνες στην Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι Ελληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες από τους πρόσφατους σεισμούς περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα: Σταθερό τηλέφωνο (0090312) 4480647, 4480387. Τηλέφωνο Εκτακτης Ανάγκης +90 (0) 530 069 7638. Ε-mail gremb.ank@mfa.gr και site: grcon.ank.mfa.gr

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.