Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ: Δεν ξεχνάμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς — ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ τα 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι — Σταύρος Τάσσος: Καταδικάζουμε το έγκλημα των ΗΠΑ. Τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας όλων των εποχών. Παλεύουμε για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους — Ο Γιώργος Σαρρής με ένα καινούργιο τραγούδι του για την Ειρήνη, «Ανάμεσα σε δύο πολέμους» — ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ! (VIDEO - Φωτό)


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Δεν ξεχνάμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
75 χρόνια συμπληρώνονται από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τότε που οι ΗΠΑ - την 6η Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και λίγες μέρες μετά, την 9η, στο Ναγκασάκι - πραγματοποίησαν ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με τη ρίψη για πρώτη φορά της ατομικής βόμβας και με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πολύ περισσότερους τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.
Σαφής στόχος του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ ήταν να εκφοβίσει τους λαούς, να στείλει "μήνυμα" στην ΕΣΣΔ και στο ανερχόμενο κομμουνιστικό κίνημα, καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ουσιαστικά τερματιστεί και η χρησιμοποίηση των πυρηνικών όπλων δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην έκβασή του.
  • Σήμερα, 75 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε ούτε αυτό ούτε τα άλλα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. 
Πολύ περισσότερο που είναι εν πλήρει ισχύι το δόγμα του ΝΑΤΟ για το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα", το οποίο επίσης καταργεί τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και "εμπλουτίζει" το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
  • Σήμερα, 75 χρόνια μετά, στα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα για το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο, καθώς οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 13.400 πυρηνικά όπλα (SIPRI Yearbook 2020), τα οποία εκσυγχρονίζουν και αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα σε περιοχές που αποτελούν πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Μια τέτοια περιοχή είναι αυτή της Ανατ. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, όπου τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονται για τη διανομή και τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν σε αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, κρατώντας "ετοιμοπόλεμες" τις σχετικές υποδομές για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στον Άραξο.
Ενώ, επιπλέον, με βάση και την κατάπτυστη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, τις συμφωνίες για την εκχώρηση κρίσιμων υποδομών, λιμανιών, ναυπηγείων, δρόμων, σιδηροδρόμων, όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο πιθανών αντιποίνων.
Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων πως τάχα έτσι διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έχουν χρεοκοπήσει ξανά και ξανά, είναι επικίνδυνοι για το λαό, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.
Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και πάλη για:
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα αποτελούν μια τρανή απόδειξη της βαρβαρότητας του καπιταλισμού.
Ο αγώνας για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των λαών».
*
ΑΘΗΝΑ
Εκδήλωση για το έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι
(ΦΩΤΟ)
Πέμπτη 06/08/2020 - 20:36
Με εκδήλωση στη Θησείο, που οργανώθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίμησε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι.
Πριν από 75 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τα θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πολλαπλασιάστηκαν τα επόμενα χρόνια λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.
Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή εκδήλωση, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, έστειλαν μήνυμα πως 75 χρόνια μετά δεν ξεχνούν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τους ενόχους του.
Έστειλαν μήνυμα πως στις σημερινές συνθήκες που ο κίνδυνος του πολέμου, της προσφυγιάς, της χρήσης πυρηνικών όπλων προβάλει απειλητικός, η ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα μεγαλώνει.
Αυτό αποτύπωσε και το σύνθημα - κάλεσμα που πρόβαλε η ΕΕΔΥΕ μπροστά στη φετινή εκδήλωση: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές».
Στην συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

  • Την εκδήλωση άνοιξε ο μουσικός Γιώργος Σαρρής, παρουσιάζοντας ένα νέο του τραγούδι αφιερωμένο στην ειρήνη, με τίτλο: «Ανάμεσα σε δύο πολέμους», ενώ αμέσως μετά την ομιλία η συνέχεια δόθηκε με μουσικό πρόγραμμα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΚΕΘΑ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Κ. Παρασκευά και Θ. Χιώνη.
Από το βήμα της εκδήλωσης οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τις πρόσφατες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό.
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σχετικά με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα πριν την εκδήλωση.
Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως είχε γίνει γνωστό, έθεσε μια σειρά σοβαρά ερωτήματα που γεννιούνται από το γεγονός ότι μια σειρά νησιά μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο δεν περιλαμβάνονται σε αυτή.
902

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Η ομιλία του Σταύρου Τάσσου, προέδρου της ΕΕΔΥΕ
Πέμπτη 06/08/2020 - 20:25 - Ενημέρωση: Πέμπτη 06/08/2020 - 20:34
Στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο, στη μνήμη των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε:
«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης για να τιμήσουμε τα θύματα από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, θα θέλαμε κατ' αρχάς να εκφράσουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στο λαό του Λιβάνου για τα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό.
Πρόκειται για γεγονός που έρχεται να προστεθεί στις συνολικότερες επικίνδυνες εξελίξεις με την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες ουσιαστικές απαντήσεις για τις αιτίες και τους υπεύθυνους των εκρήξεων που κόστισαν εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 το πυρηνικό μανιτάρι, που εξαφάνισε από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δήλωνε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, του αμερικανικού στην προκειμένη περίπτωση.
Το επιχείρημα ότι αυτό το έγκλημα έγινε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές από τη συνέχιση του πολέμου είναι έωλο, γιατί η Ιαπωνία είχε ήδη ηττηθεί και ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει.
Πραγματικός στόχος ήταν οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα, γιατί ο ιμπεριαλισμός διαχρονικά υπηρετεί ένα και μοναδικό στόχο: Τα οικονομικά, πάνω από όλα, συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους λαούς.
Σήμερα, 75 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, με τον ίδιο πάντα στόχο, κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
  • Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αδιακρίτως λυκοσυμμαχιών, για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που είναι πάγια πολιτική του ΝΑΤΟ και επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο της Βαρσοβίας, τον Ιούλιο του 2016 κι επικαιροποιήθηκε από όλες τις επόμενες, μέχρι και σήμερα.
Σε αντιστοιχία Ρωσία και Κίνα, αλλά και άλλες δυνάμεις κλιμακώνουν τους εξοπλισμούς και αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Στην περιοχή μας, η τουρκική κυβέρνηση και αστική τάξη, στον ανταγωνισμό της με την ελληνική, κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στη χώρα μας.
Πιο πρόσφατη εκδήλωσή της η απαράδεκτη απόφαση για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, πράξη προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που καλλιεργεί τον εθνικισμό, το θρησκευτικό φανατισμό και το μίσος μεταξύ των δύο λαών, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και δεν είναι κρέας για τα κανόνια τους.
  • Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και το πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Εντάσσει το προσφυγικό πρόβλημα στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις αξιοποιώντας την άθλια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.
  • Πληθαίνει τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Γκριζάρει το Αιγαίο, με την ανοχή αν όχι ενθάρρυνση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού οι δυνάμεις αυτές θεωρούν το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζουν σύνορα σ’ αυτό.
  • Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Στην πράξη, η χώρα μας με φανερές ή κρυφές διαπραγματεύσεις, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο, οδηγείται στη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι σταθερή επιδίωξη τόσο της Τουρκίας, όσο και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος: Αφ' ενός τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια να μπορούν ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύονται τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και αφ' ετέρου να απομακρυνθεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, για να μην αδυνατίσει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.
  • Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.
  • Έχει αποδειχθεί πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οδηγεί στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυώνται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά στο πλαίσιο της υπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων ανάβουν το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Στη λογική της συνδιαχείρισης αναφέρονται σε "αμφισβητούμενα ύδατα" νότια του Καστελόριζου. Προωθούν τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και την πρόσδεσή της στο ΝΑΤΟικό άρμα.
  • Στηρίζουν την πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και τη δοτή κυβέρνηση Σάρατζ, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει συνυπογράψει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Έτσι καταρρέει στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός, αλλά και το επιχείρημα, που από κοινού καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, περί της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει στη χώρα μας η ένταξή της σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Κυριότερο, όμως, στοιχείο που αποδεικνύει το βάθεμα της εμπλοκής σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών, αποτελεί η ανανέωση, επέκταση κι ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019, που διατηρεί κι αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον πλέγμα των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες βάσεις, μετατρέποντας τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε με αφορμή την επέτειο από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ότι στην Ελλάδα, οι πρώτες πυρηνικές βόμβες εγκαταστάθηκαν στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο στις 14 Ιουλίου 1962, τις απομάκρυνε με την πάλη του ο λαός το 2001, όμως σήμερα, με το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας, είναι πολύ ανησυχητικές οι συζητήσεις για επανεγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Παράλληλα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, από κοντά βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση, προωθούν μέτρα ενάντια στη "ριζοσπαστικοποίηση", δηλαδή ενάντια στους λαούς και τα κινήματα που αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί, με το νέο κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στην εναντίωση στην αντιλαϊκή πολιτική που σαρώνει και τα τελευταία εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Είναι γεγονός ότι οι φόβοι των ιμπεριαλιστών για τη "ριζοσπαστικοποίηση" των λαών, και ειδικά των νέων, έχουν τελευταία ενταθεί.
Αυτό γιατί η πανδημία του κορονοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε όλα τα συστήματα Υγείας των καπιταλιστικών χωρών.
Φανέρωσε τη σαπίλα και το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος της εκμετάλλευσης με τους ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ, με την Υγεία και το Φάρμακο να είναι εμπορεύματα προς πώληση με σκοπό το κέρδος και όχι κοινωνικά αγαθά.
  • Φοβούνται η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό το να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, οι λαοί το πόσο σάπιο και ξεπερασμένο είναι πια αυτό το σύστημα και να παλέψουν διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Γι’ αυτό και προσπαθούν να το φτιασιδώσουν, να κρύψουν το αποκρουστικό του πρόσωπο, να βαφτίσουν ως εχθρό τη ριζοσπαστικοποίηση, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των μεγάλων οικονομικών ομίλων στις πλάτες των λαών.
Σήμερα, η χώρα η κυβέρνηση της οποίας διέπραξε το έγκλημα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για τους ίδιους λόγους συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα ενάντια στους λαούς και βεβαίως ενάντια στο δικό της λαό.
Τα στοιχεία είναι πράγματι αποκαλυπτικά. 
  • Οι ΗΠΑ, των 330 εκατ. με 2,3 εκατ. φυλακισμένους, το 35,4% των οποίων είναι Αφροαμερικανοί, που στο γενικό πληθυσμό αντιπροσωπεύουν μόλις το 13%, είναι μακράν η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους από κάθε άλλη χώρα.
  • Η Κίνα, με περίπου 1,4 δισ. πληθυσμό, είναι δεύτερη με 1,6 εκατ. φυλακισμένους, που αναλογικά, σε σχέση με τις ΗΠΑ, θα έπρεπε να έχουν πάνω από 10 εκατ.
  • Στις ΗΠΑ, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το 15-20% των οικογενειών με παιδιά κάτω των 12 ετών υποσιτίζονταν.
Μετά την πανδημία, τον Απρίλιο του 2020, το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 40%.
Αντίστοιχα, σε μια έρευνα το 2019, βρέθηκε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών δεν μπορούσε να έχει 500 δολάρια, αν δεν πωλούσε κάτι ή δεν δανειζόταν.
Ο αριθμός των ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας ξεπέρασε τα 46 εκατ., αλλά την ίδια περίοδο οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 600 δισ. δολάρια. Μόνο για τον Jeff Bezos η αύξηση ήταν κατά 24 δισ. δολάρια.
Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει πολύ σοβαρές ευθύνες.
Με κριτήριο την εξυπηρέτηση των κερδών μεγάλων οικονομικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, με κριτήριο δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος, αφήνει τους εργαζομένους, το λαό μας ανοχύρωτους μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, πετώντας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης.
  • Αξιοποίησε κι αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει σκληρά αντεργατικά μέτρα.
  • Αφήνει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, με τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές.
  • Στοιβάζει τους εργαζομένους κατά χιλιάδες στους παροπλισμένους στόλους των ιδιωτικοποιημένων αστικών συγκοινωνιών.
  • Κάνει τα στραβά μάτια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που αφήνουν τους εργαζομένους να δουλεύουν χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας απ’ τον κορονοϊό.
  • Δίνει τη μια μετά την άλλη τις φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνεις στους μεγάλους οικονομικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να φορτώσει τα σπασμένα της κρίσης και της πανδημίας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που δαπανά, επίσης, πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών είναι η άλλη όψη του νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις πυρηνικές απειλές.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
  • Απαιτείται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Συσπείρωση νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, οργάνωση και δυνάμωμα της πάλης συνολικά του λαϊκού κινήματος που μπορεί να βάλει εμπόδια σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των λαών.
  • Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΕΔΥΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της.
  • Καταδικάζουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ. Τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας όλων των εποχών.
Παλεύουμε και απαιτούμε:
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
    ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!».
    902
    *
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ

    Συγκεντρώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
    (ΦΩΤΟ)
    Πέμπτη 06/08/2020 - 21:36 - Ενημέρωση: Πέμπτη 06/08/2020 - 22:27
    Συγκεντρώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ -με παραδειγματική λήψη των αναγκαίων αποστάσεων και μέτρων προστασίας- πραγματοποιήθηκαν και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), διοργάνωσε συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, όπου μίλησε ο Αποστόλης Σκούφας, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και ακολούθησε πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ, που στη συνέχεια κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.
    Στην ομιλία του, κάλεσε το λαό να τιμήσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος με ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, καλώντας παράλληλα σε αγωνιστική επαγρύπνηση μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή.
    Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών που εξαπατά τους λαούς, παρουσιάζοντας το πυρηνικό ολοκαύτωμα ως δήθεν μέσο για να συντομεύσουν το τέλος του Β' ΠΠ, αλλά και στο πραγματικό λόγο της ρίψης των βομβών, στο γεγονός δηλαδή πως «τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη ήθελαν να τρομοκρατήσουν πρωτίστως την ίδια τη Σοβιετική Ένωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την υπεροχή στο τραπέζι των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων και τους μεταπολεμικούς συσχετισμούς δύναμης».
    Στη συνέχεια, στάθηκε στην πολύ βαθιά κι επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
    «Οι λαοί πληρώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την οικονομική κρίση του καπιταλισμού και τους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική, στον Καύκασο, στην Ουκρανία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ολόκληρης της Αν. Μεσογείου, στον Περσικό Κόλπο και τη Βενεζουέλα», είπε, προσθέτοντας πως «η επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, δημιουργούν τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».
    Ακόμα αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για τους λαούς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών για τις αγορές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον πλούτο των λαών και οι δρόμοι μεταφοράς του, αν δεν συναντήσει την αντίσταση των λαών.
    Επίσης, αναφορά έκανε στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η ΝΔ, με την οποία όπως τόνισε,
    «η χώρα μας μετατρέπεται σε μια γιγαντιαία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η βάση της Σούδας παίζει κομβικό ρόλο στους πολέμους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από εκεί απογειώνονταν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα που διέλυσαν τη Λιβύη πριν 10 χρόνια. Από εκεί φορτώθηκαν στα αμερικανικά πλοία οι πύραυλοι που έπληξαν τον λαό της Συρίας πριν μερικά χρόνια. Αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στη Λάρισα με τα drones, στο Στεφανοβίκειο με τα ελικόπτερα, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού βλέπουμε να γιγαντώνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία».
    «Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την ισοπέδωση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι», συνέχισε, «τιμούμε τα θύματα του ιμπεριαλισμού στις δύο μαρτυρικές ιαπωνικές πόλεις.
    Τα τιμούμε με ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.
    Η μόνη δύναμη, που είναι ικανή να το κάνει αυτό, είναι οι ίδιοι οι λαοί, η αλληλεγγύη τους, η κοινή τους δράση και αγώνας.
    Βλέπουμε από τη μια την Ελλάδα να συμμετέχει σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων, τις διάφορες κυβερνήσεις της χώρας όπως τώρα της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ή του ΣΥΡΙΖΑ να περηφανεύονται πως δήθεν μας προστατεύουν οι ισχυρές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπως και η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε τη "σύμμαχο" Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών, να κάνει κάθε τόσο "σουρωτήρι" τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της, που δεν διστάζουν όχι μόνον να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά να πετούν ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά.
    (...) 75 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις κοινές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για το στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα.
    75 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, υπάρχει το Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών, βιολογικών».
    Τη στιγμή που η πορεία έφτασε έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, και ενώ ηχούσε από τους διαδηλωτές το σύνθημα:
    «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, τονίζοντας την ανάγκη δυνάμωσης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και κατά της συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις και αποστολές στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, ενώ ακόμα εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΔΥΕΘ στο δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.
    Στην Ξάνθη, η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης πραγματοποίησε εκδήλωση στη κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μοιράστηκαν στο λαό της πόλης ανακοινώσεις καταδίκης, ενώ στήθηκε και έκθεση αντιιμπεριαλιστικής φωτογραφίας.
    Στην Καβάλα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του τελωνείου, όπου και μίλησε η Ρούλα Παληκύρα, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας.
    Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική λαμπαδηδρομία στη προβλήτα Καβάλας, ενώ μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ και συζήτησαν με το λαό της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις που απορρέουν από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
    902

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.