Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Δ-ένδειας: «Μία κατανόηση κυρώσεων» (!!!) — ΥπΕξ ΕΕ: Με σφραγισμένα στόματα και κούφια λόγια, σφραγίζουν τις διευθετήσεις με την Τουρκία — ΚΚΕ: «Συμπάθεια» και διάψευση προσδοκιών για κυρώσεις στη «στρατηγική εταίρο»


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την «στρατηγική εταίρο» Τουρκία
Με βασική έγνοια των Ευρωενωσιακών να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού παζαριού «εφ' όλης της ύλης», συνεχίζεται σήμερα στο Βερολίνο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η ατζέντα της οποίας προβλέπει «μια διεξοδική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή», όπου σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει «επιλογές» για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας...
«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση σήμερα το πρωί, πιστός στη γραμμή καλλιέργειας αυταπατών για τον ρόλο της ιμπεριαλιστική ΕΕ.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Δηλώσεις «συμπάθειας» και διάψευση των κάλπικων προσδοκιών περί κυρώσεων στην Τουρκία
Παρασκευή 28/08/2020 - 15:09 - Ενημέρωση: Παρασκευή 28/08/2020 - 17:44
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ [βλέπε κάτω]:
«''Τα ίδια Παντελάκη μου…'' στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ με τις γνωστές δηλώσεις "συμπάθειας". Διαψεύδονται μια ακόμη φορά οι κάλπικες προσδοκίες  των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η αδιέξοδη αυτή στρατηγική  στήριξης των επικίνδυνων σχεδίων των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρύψει ότι οι οποίες κυρώσεις της ΕΕ δεν αναιρούν τις ισχυρές οικονομικές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με την τουρκική αστική τάξη προωθώντας τα δικά της συμφέροντακατά των λαών».
902
Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Εξέφρασε ικανοποίηση για το... κλίμα και κάλεσε την Τουρκία σε «διάλογο»
Παρασκευή 28/08/2020 - 17:41
«Αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος» ήταν τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ [βλέπε κάτω], το οποίο παρέπεμψε το όλο θέμα στη σύνοδο κορυφής του Σεπτέμβρη με ευχολόγια περί αλληλεγγύης και επεξεργασίας καταλόγου κυρώσεων.
Η ικανοποίηση του Ν. Δένδια σχετίζεται με το ... κλίμα της συνεδρίασης. Όπως υποστήριξε
«υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα» και εξηγώντας τα περί υποστήριξης αναφέρθηκε σε «μια κατανόηση κυρώσεων». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».
Ο «διάλογος» στον οποίο σπρώχνουν ΗΠΑ και ΕΕ είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση με μοναδικό θέμα «την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες» αν και γνωρίζει πως θα στρωθεί τραπέζι για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας όπως δείχνουν οι συμφωνίας για ΑΟΖ με Ιταλία και Αλβανία με αποκλεισμούς και μειωμένη επήρεια νησιών.
902

Είπε δε ότι είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» τις «επιλογές» του Ζ. Μπορέλ, προκειμένου όπως είπε ο Ν. Δένδιας, «να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο».
Χαρακτηριστικά της προσέγγισης και των σχεδιασμών της ΕΕ είναι όσα είπε προσερχόμενος στη διαδικασία ο προεδρεύων, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας.
Γενικολογώντας, δήλωσε καταρχάς «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης και τις «προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, τσουβαλιάζοντας τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε Τουρκία και Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μη φτάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε, δείχνοντας προς το «τραπέζι» του ιμπεριαλιστικού παζαριού, όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.
«Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας (...) Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε, στο ίδιο τέμπο εξίσωσης των ενεργειών των δύο μερών, και ζητώντας βασικά από την ελληνική πλευρά να αποσύρει πλοία της από ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.
Κληθείς δε να τοποθετηθεί για το αν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία όσο δεν επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην Τουρκία, σημείωσε ότι
«δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί διενέξεις όπως αυτή στη Λευκορωσία με αυτή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι εάν αρχίσουμε με αυτό, ως ΕΕ δεν θα είμαστε ικανοί για δράση».
Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν πως αργότερα χτες το απόγευμα στη σύνοδο, στην ειδική συζήτηση για τη Λευκορωσία, όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης απείλησε με βέτο στις δρομολογούμενες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο αν δεν δρομολογηθούν αντίστοιχα σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Μάας απέρριψε εκ νέου μια τέτοια «διασύνδεση».
Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η απάντηση Μάας στο ερώτημα αν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο:
«Υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν - και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός - να τα επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες», αυτές που προωθούν με ορίζοντα τη Χάγη.
Εβαλε δε θέμα ότι αν δεν καταστεί εφικτή μια «διπλωματική λύση» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί 24 και 25 Σεπτέμβρη, με θέμα τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον «διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τα «αμφιλεγόμενα ζητήματα»
Από την ίδια τη γερμανική προεδρία παρουσιάστηκε ως ατζέντα για τη συζήτηση για την Τουρκία ότι «οι υπουργοί θα μιλήσουν για όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας από γενική, στρατηγική άποψη».
Επίσης ο Μάας θα ενημέρωνε για τις συνομιλίες του σε Αθήνα και Αγκυρα, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «βασικό στοιχείο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας είναι η διαδικασία διαλόγου μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου». 
Συζητήσεις στο περιθώριο των οποίων ο Μπορέλ μιλά κατόπιν για «διαφιλονικούμενα ύδατα» στην Ανατ. Μεσόγειο.
Στο ίδιο κείμενο της γερμανικής προεδρίας, αποτυπώνοντας και το πώς τα κυριαρχικά δικαιώματα γίνονται «χαρτί» στις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις και στα ευρωατλαντικά σχέδια συνολικά στην περιοχή, τονιζόταν ότι ο Μάας «θέλει να ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιτύχουν αυτόν τον διάλογο.
Ιδιαίτερα επειδή οι σχέσεις με την ΕΕ είναι επί του παρόντος τεταμένες, ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση λύσεων σε αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για μια ειρηνική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».
Στον ίδιο τόνο απέναντι στην Άγκυρα, ο Μπορέλ, καταφτάνοντας στη σύνοδο, είπε ότι μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και στο «ποιες αποφάσεις θα προτείνουμε για κυρώσεις».
Έσπευσε ταυτόχρονα να υπενθυμίσει ότι είναι «άτυπη» σύνοδος, εξ ου και «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις», και επιπλέον «το επίπεδο των κυρώσεων, σε ποιον να επιβληθούν, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς», προετοιμάζοντας ίσως για κυρώσεις κατά κάποιων προσώπων και οντοτήτων (εταιρειών ή κρατικών υπηρεσιών) και όχι συνολικά κατά της τουρκικής κυβέρνησης, όπως επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι αυτό το μοντέλο κυρώσεων ανακοινώθηκε από πέρυσι τον Ιούνη ως απάντηση τάχα της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να έχει περιορίσει στο παραμικρό την Αγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, σχετικές οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
«Καμπανάκια» για τη ΝΑΤΟική συνοχή και την κλιμάκωση
Από κοντά και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, που στο περιθώριο συνάντησής του με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο εξέφρασε «ανησυχία» «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και χαιρέτισε τις «προσπάθειες» της Γερμανίδας καγκελαρίου «να βρείτε έναν εποικοδομητικό δρόμο προς τα εμπρός».
«Είμαι σε συνεχή επαφή με Ελλάδα και Τουρκία. Το μήνυμά μου είναι ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον όλων», υποστήριξε.
Εξάλλου, μιλώντας στο «Reuters» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως «το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά πλοία, τόσες πολλές στρατιωτικές δυνατότητες σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή, από μόνο του είναι ένας λόγος ανησυχίας».
Πρόσθεσε ότι «διερευνά» τις «δυνατότητες ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων, μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων», χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες, αλλά με αγωνία πάντα τη ΝΑΤΟική συνοχή.
Ο Στόλτενμπεργκ είχε χτες και συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα.
Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία», αλλά επέμεινε πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας», στο βωμό των οποίων βέβαια, και για να κρατηθεί η Αγκυρα αγκιστρωμένη στη Δύση, πάνε για ...μαχαίρι τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγουν οι «πύλες της αβύσσου» για τους λαούς της περιοχής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από πλευράς του γγ του ΝΑΤΟ «εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης»...
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Κατάλογος από... κούφια λόγια περί αλληλεγγύης και επεξεργασίας κυρώσεων στην Τουρκία
Παρασκευή 28/08/2020 - 16:09 - Ενημέρωση: Παρασκευή 28/08/2020 - 17:44
Κούφια λόγια για άλλη μια φορά από την ΕΕ για την επιθετικότητα Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με τα περί κυρώσεων να μένουν στα χαρτιά και τα ευχολόγια περί αλληλεγγύης να ανακυκλώνονται και στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε χθες και σήμερα Παρασκευή στέλνοντας μήνυμα για «απευθείας διάλογο» Αθήνας και Άγκυρας για επικίνδυνες διευθετήσεις που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση.
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Χάικο Μάας, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας που έχει την προεδρία της ΕΕ ανέφερε ότι για τα ελληνοτουρκικά πως η ΕΕ θέλει «διπλωματική λύση με άμεσες συνομιλίες» και πως «αυτός είναι ο άμεσος στόχος, ένα εποικοδομητικός διάλογος», προσθέτοντας πως «είναι η μόνη διέξοδος». Προκειμένου να προωθηθεί ο «διάλογος» κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει τις προκλήσεις» και ανέφερε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.
Για το ενδεχόμενο κυρώσεων ο Χάικο Μάας είπε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ανέφερε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας θα συζητηθούν αναλυτικά στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη και πως «υπάρχουν προτάσεις για περιοριστικά βήματα σε βάρος της Τουρκίας» και ότι εξετάζεται ένας κατάλογος που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κατά τα άλλα εξέφρασε τη «σαφή αλληλεγύη» προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι τοποθετήσεις αυτές προφανώς και δεν είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που κλιμακώνει τις προκλήσεις στον Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα η άρνηση της ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις δείχνεις πως αφενός μεν ότι σταθμίζει τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα που έχει με την Τουρκία και αφετέρου δε πως η ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ανάλογες δηλώσεις και από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ που ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.