Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΞεΤσιπρωσιά: Τροπολολογίες «άλλοθι» και στάχτη στο Μάτι − Νίκος Καραθανασόπουλος: «Άνθρακες» για αποζημιώσεις και αυθαίρετα (VIDEO) − ΚΚΕ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης − Θάβουν τα σχόλια και τις παρεμβάσεις του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την κυβερνητική τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Τετάρτη 01/08/2018 - 19:37
Σε ανακοίνωση για την κυβερνητική τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων [βλέπε πιο κάτω] κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις της τροπολογίας, που με τυμπανοκρουσίες παρουσίασαν οι υπουργοί Σταθάκης - Σκουρλέτης - Φάμελος στη σημερινή συνέντευξη τύπου, δεν απαντούν στο κεντρικό πρόβλημα που είναι η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζήσαμε, με την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και προηγουμένως με τις θανατηφόρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

(Κείμενο στο τέλος)
Με την τροπολογία η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, εφαρμόζοντας ήδη ψηφισμένους νόμους και θεσμοθετημένους μηχανισμούς. "Ανακαλύπτουν" ξανά την αυθαίρετη δόμηση του παρελθόντος, που αντανακλούσε την πολιτική συμμαχιών της άρχουσας τάξης και τη στήριξη της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά σκόπιμα "ξεχνούν" το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού.

Θάψιμο που βγάζει μάτι!
Σάββατο 28/07/2018 - 12:19 - Ενημέρωση: Σάββατο 28/07/2018 - 12:57
Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τραγωδία στην Αν. Αττική με τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες, τους εκατοντάδες αγνοούμενους, «φιλοκυβερνητικές», αλλά και «αντιπολιτευόμενες» εφημερίδες, έθαψαν σήμερα και τις δύο παρεμβάσεις με σχόλια του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, τόσο για τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών, όσο και για την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο.
Μήπως γιατί το ΚΚΕ μιλάει για τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες όμως παίρνουν μπάλα και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και βάζει στο στόχαστρο συνολικά την εμπρηστική πολιτική τους;
Ποια άλλη εξήγηση να δώσει κανείς στο ότι σήμερα δεν υπάρχει λέξη για το ΚΚΕ ούτε στην ΕΦΣΥΝ, ούτε στο «ΕΘΝΟΣ» ούτε στα «ΝΕΑ», ούτε στον «Ελεύθερο Τύπο» κ.α.
902

Άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα της νομιμοποίησης των "οικιστικών πυκνώσεων" εντός δασικών εκτάσεων, συνεχίζοντας τα ρουσφετολογικά παιχνίδια με τις περιοχές "εκτός σχεδίου" και την είσπραξη χαρατσιών ακινήτων, ενώ διατηρεί την απαρχαιωμένη, ανεπαρκή υποδομή των συγκεκριμένων περιοχών. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που κατάργησε ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες.
Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάτω από τον όρο αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίζονται ενιαία διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: η εργατική - λαϊκή οικογένεια που αντιμετώπισε με αυτόν τον τρόπο το πιεστικό πρόβλημα της στέγασής της, αλλά και οι "βίλες πάνω στο κύμα" των αστών και των ανώτερων μικροαστικών στρωμάτων. Πολύ περισσότερο, που με τα ειδικά χωροταξικά και την αλλαγή των χρήσεων γης, η εκάστοτε κυβέρνηση νομιμοποιεί "στρατηγικές", καπιταλιστικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιώντας γη, δάσος και θάλασσα και αποκλείοντας την πρόσβαση στην παραλία σε μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού, όπως στο Ελληνικό.
Ακόμα και οι απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο, χωρίς όριο δαπάνης, για τις κατεδαφίσεις, μέσω του υπό σύσταση μητρώου "κατεδαφιστών", αποτελούν ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα εξαγγέλλει αντιπλημμυρικά έργα χωρίς την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους, μέσω των περιφερειών.
Είναι ώρα ο λαός να εντείνει την καθημερινή του πάλη αποφασιστικά, για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, τη Μάνδρα, το Σαρωνικό και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007. Να απαιτήσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, για να υπάρξει υποδομή πρόβλεψης και πρόληψης και πραγματικός εφαρμόσιμος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε το ΚΚΕ σε ειδική ημερίδα.
Να πολιτικοποιήσει την πάλη του με κοινωνική συμμαχία, ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι λαϊκές ανάγκες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία η γη, τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να τεθούν στο σκοπό της κάλυψης των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».
902
ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαίρετων μετά την τραγωδία στο Μάτι
Τετάρτη 01/08/2018 - 18:13 - Ενημέρωση: Τετάρτη 01/08/2018 - 19:48
Τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Υπό τον τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις», η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Είναι πρόδηλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσείσει τις ευθύνες της για την έλλειψη σχεδίου αντιπυρικής προστασίας αναζητώντας «άλλοθι» στα αυθαίρετα, για τα οποία μετά την τραγωδία εκπονεί σχέδια κατεδάφισης, όπως φάνηκε και στη σημερινή συνέντευξη τύπου των αρμόδιων υπουργών. 
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα γίνουν σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, σε ετοιμόρροπα κτίρια, σε ζώνη 500 μέτρων από την παραλία και σε ρέματα. Όπως είπε η τροπολογία επιτρέπει και τις απευθείας αναθέσεις κατεδαφίσεων μέχρι του ποσού των 135.000 ευρώ.
Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως είναι διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο στο οποίο πέθαναν 27 άνθρωποι στην πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.
Επιπλέον όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Ανέφερε ακόμα ότι έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό και έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας.
Επίσης τροπολογία για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Προβλέπει πως δίνεται αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις εξοχικές κατοικίες, όχι μόνο για την πρώτη κατοικία. Προβλέπεται η ίδια αποζημίωση για την οικοσκευή στις κατηγορίες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» ή «κόκκινα». Σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα να περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα για τις αποζημιώσεις έγγραφα, βεβαίωση από την Πυροσβεστική ή βεβαίωση από τα συνεργεία των μηχανικών που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες και πως οι ενισχύσεις για νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα δεν συμψηφίζονται με οφειλές τους προς την εφορία.
902
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Στάχτη στα μάτια» και «άνθρακες ο θησαυρός» οι τροπολογίες για αποζημιώσεις και αυθαίρετα
(VIDEO επάνω)
Τετάρτη 01/08/2018 - 18:56
«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» και «άνθρακες ο θησαυρός» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τις υπουργικές τροπολογίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων [από πάνω].
Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική ήταν ένα «προσχεδιασμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, πως είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Σημείωσε ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100% και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.
Για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί κατεδαφίσεων υπογράμμισε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» καθώς φιλοδοξία είναι η υλοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου 30 ετών και δεν εντάσσεται σε κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας. Έκανε επίσης λόγο για υποκρισία από την κυβέρνηση που αυτή, όπως και οι προηγούμενες, πήρε μέτρα και ψήφισε νόμους για την παραχώρηση δασών, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχολίασε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο και σχέδιο για άλλες περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια ανάλογη πυρκαγιά όπως στην Ανατολική Αττική.
Σε ότι αφορά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την παροχή επιδόματος ανεργίας στους πυρόπληκτους σημείωσε ότι το ΚΚΕ την στηρίζει αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσό και δεν καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημα.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.