Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Ζέφυρος: Αποχαιρετισμός στα Όπλα (1932) του Φρανκ Μπορζάτζ − Γιατί το καλό σινεμά δεν παλιώνει ποτέ - Απο 9/8/2018

Αποχαιρετισμός στα Όπλα (1932)
του Φρανκ Μορζάτζ
Απο 9/8/2018
Βραβευμενο με ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ
Απο το μυθιστόρημα του Ερνεστ Χεμινγουέι

ΖΕΦΥΡΟΣ

Αποχαιρετισμός στα Οπλα
A Farewell to Arms (1932)
Το μυθιστόρημα του Ερνεστ Χεμινγουέι, που έχει γνωρίσει πλήθος κινηματογραφικών διασκευών, στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρανκ Μορζάτζ με τον Γκάρι Κούπερ και την Ελεν Χέιζ
Ο έρωτας μιας αδελφής-νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού με έναν Αμερικάνο που πολεμούσε στην Ιταλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κακουχίες που πέρασε και το τραγικό της τέλος, πολύ όμορφα κινηματογραφημένα, μας κερδίζουν άμεσα (όπως κέρδισαν και τα μέλη της Ακαδημίας, που χάρισαν στην ταινία Όσκαρ κινηματογράφησης και ήχου). Το ίδιο και το ευαίσθητο παίξιμο της Helen Hayes που είναι όμορφο ζευγάρι με το Gary Cooper.

Ένας νεαρός Αμερικανός εθελοντής στο Ιταλικό Υγειονομικό Σώμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντά στο μέτωπο και ερωτεύεται την Κάθριν Μπάρκλεϋ, μια βρετανίδα νοσοκόμο. Τα γεγονότα σύντομα οδηγούν στην απομυθοποίηση του πολέμου· τραυματίζεται στο γόνατο από το θραύσμα μιας οβίδας και αργότερα κατά τη διάρκεια μιας γενικής υποχώρησης κινδυνεύει να εκτελεστεί από την Ιταλική Στρατιωτική Αστυνομία. Έτσι αποφασίζει να δραπετεύσει και το σκάει με την Κάθριν στην Ελβετία...
Ο "Αποχαιρετισμός στα όπλα" είναι μια αξεπέραστη περιγραφή του πολέμου, εμπνευσμένος από τις εμπειρίες του ίδιου του Χέμινγουέι. Περιγράφει το φόβο, το χάος, τη φιλία και τη δύναμη με μια ολοκληρωτική καταδίκη του πολέμου. Όμως ο "Αποχαιρετισμός στα όπλα" είναι και μια ερωτική ιστορία, ένα ατέλειωτο δράμα, ένα ακατανίκητο πάθος.
Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» («Α farewell to arms») τοποθετείται στη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου με κεντρικούς ήρωες ένα αμερικανό στρατιώτη (που υπηρετεί στον ιταλικό στρατό) και μια νοσοκόμα, την οποία ερωτεύεται καταφεύγοντας μαζί της στην Ελβετία. H νοσοκόμα θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους, όμως η μοίρα θα θελήσει η ευτυχία τους να είναι σύντομη...
Αυτό το κλασικό μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ (που έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με έναν σπαρακτικό Γκάρι Κούπερ στον ρόλο του στρατιώτη και την Ελεν Χέιζ στο πλευρό του.
Σίγουρα καλύτερο από το ριμέικ του 1957 (όπου στους αντίστοιχους ρόλους έπαιξαν ο Ροκ Χάντσον και η Τζένιφερ Τζόουνς), σκηνοθετήθηκε από τον καλό επαγγελματία Φρανκ Μπορζέιγκ (1893 -1962), δις τιμημένο με Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες «Seventh heaven» και «Bad girl».
H ταινία  ανήκει στις μεγάλες στιγμές του αμερικανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '30 απέσπασε τα Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας (Τσαρλς Λανγκ) και ήχου, ενώ διεκδίκησε επίσης τα βραβεία στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνικών.
Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά: 8 Δεκεμβρίου 1932 (ΗΠΑ)
Σκηνοθέτης: Φρανκ Μπορζέιγκι
Προσαρμογή από: Αποχαιρετισμός στα όπλα ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ
Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερης μίξης ήχου, Όσκαρ Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ταινία
Υποψηφιότητες: Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, Όσκαρ Καλύτερης σκηνογραφίας
Directed Frank Borzage
Produced  Edward A. Blatt, Benjamin Glazer
Screenplay  Benjamin Glazer, Oliver H.P. Garrett
Based on A Farewell to Arms by Ernest Hemingway
Starring Helen Hayes, Gary Cooper, Adolphe Menjou
Music Milan Roder
Cinematography  Charles Lang
Edited Otho Lovering, George Nicholls, Jr.
Release date  December 8, 1932 (United States)
Time 85 minutes
Country United States
Language  English
Γραφείο Τύπου NEW STAR
Phone: 2108220008, 2108220023
E-mail: newstarcine@gmail.com
*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.