Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Οι φλαμπουράρηδες του Ελληνικού και η (αριστερή) συνέχεια του (δεξιού) κράτους − Δημήτρης Κουτσούμπας, Θανάσης Παφίλης, Διαμάντω Μανωλάκου (4 VIDEO)




(Ακολουθούν τα κείμενα και η δευτερολογία Μανωλάκου)
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Με τη συναίνεση κυβέρνησης - αστικών κομμάτων εγκρίθηκε η σύμβαση για το Ελληνικό - Καταψηφίζει το ΚΚΕ
(VIDEO)
Τετάρτη 21/09/2016 - 12:26 - Ενημέρωση: Τετάρτη 21/09/2016 - 19:39
Mε συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα του κεφαλαίου το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, αναδεικνύοντας τη σύμπλευσή τους για την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Η κοκορομαχία που σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τους «επενδυτές». 
Το ΚΚΕ ψήφισε κατά του νομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού για το λαό της Αττικής.
Η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε εστιάζοντας στο γεγονός ότι το τίμημα είναι χαμηλό. Μάλιστα, ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης, Γ. Σαχινίδης, εντόπισε και «θετικά» σημεία στο νομοσχέδιο, όπως το γεγονός ότι τάχα θα δοθεί ένα χιλιόμετρο παραλίας για «ελεύθερη» πρόσβαση από όλη αυτή την τεράστια έκταση.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε με τις καθιερωμένες fast track διαδικασίες του «κατεπείγοντος» σε μία συνεδρίαση. 
Με το νομοσχέδιο εγκρίνεται η συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ήταν η σύμβαση που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με μια κοινοπραξία επιχειρήσεων, κεντρικό ρόλο στην οποία έχει ο όμιλος Λάτση και στην οποία συμμετέχει ένας όμιλος απ' το Κατάρ και ένας όμιλος real estate με έδρα στο Χονγκ Κονγκ και μεγάλο όγκο επενδύσεων σε ακίνητα στις ΗΠΑ.
«Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού προσφέρεται σήμερα για να κάνουμε θαρραλέα βήματα οργάνωσης της πάλης των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής στην κατεύθυνση απόκρουσης της γενικότερης επίθεσης και αξιοποιώντας, άμεσα, την πάλη ενάντια στην προώθηση της καπιταλιστικής αυτής επένδυσης. Για την τελική και οριστική ακύρωσή της», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. (Το κείμενο στο τέλος).
Ομιλία της Δ. Μανωλάκου
Για το ΚΚΕ όλος ο χώρος πρέπει να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου με ευθύνη του δημοσίου και ανοιχτό για το λαό, για να το απολαύσουν δωρεάν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, τόνισε στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προσθέτοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια και συμμετοχή της χώρας στις οργανώσεις των καπιταλιστών.
Σχολιάζοντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος σημείωσε οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να σκεπάσει την ενοχή της για τις ιδιωτικοποιήσεις που κλιμακώνονται και την αντιλαϊκή πολιτική που ψαλιδίζει μισθούς και συντάξεις. Σημείωσε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση πριν δύο χρόνια η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ήταν «σκάνδαλο», ενώ τώρα είναι «δημόσιο συμφέρον» και πρόσθεσε ότι τα καταφέρνει καλύτερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διότι στην αντιλαϊκή της πολιτική έχει την κορδέλα της «αριστερής κυβέρνησης», ενώ ανέφερε πως η κριτική των άλλων κομμάτων την βοηθούν, άλλωστε ψηφίζουν το νομοσχέδιο όπως έχουν ψηφίζει από κοινού το τρίτο μνημόνιο.
Αναφερόμενη στη σύμβαση σημείωσε ότι πρόκειται για τη σύμβαση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με ασήμαντες αλλαγές και ότι δημιουργείται ένα ιδιωτικό πάρκο που θα καθορίζει η κοινοπραξία τι θα είναι κλειστό και τι ανοιχτό και με ποιο αντίτιμο για το λαό. Σημείωσε ότι τα έργα που θα γίνουν είναι αναγκαία για να λειτουργήσει η νέα ιδιωτική πολιτεία, ενώ αντίθετα δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα στις λαϊκές γειτονιές που τα έχουν ανάγκη. Για την παραλία τόνισε ότι 1 χιλιόμετρο θα είναι ανοιχτό τμηματικά εκεί που θα οικοδομηθεί ο χώρος και 2,5 χιλιόμετρα θα είναι κλειστά στο παραλιακό μέτωπο. Υπογράμμισε ακόμα πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά θα περάσουν στον αγοραστή και είναι πιθανό να αξιοποιηθούν για κερδοφορία.
Τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή αναδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της αναπτυξιακής πολιτικής που προωθεί η άρχουσα τάξη και που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως φιλολαϊκή. 
Στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι η σύμβαση για το Ελληνικό είναι «μέρος του συμβιβασμού που παρουσιάσαμε στο λαό τον Σεπτέμβρη», θέλοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ιδιωτικοποίηση του θαλάσσιου μετώπου έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Επίσης προσπάθησε να παρουσιάσει ως καλύτερες τις ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτές της ΝΔ, λέγοντας ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε για ο Ελληνικό είναι «πιο επωφελής» σε σχέση με το αρχικό κείμενο.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη, «θα αναλύσουμε τα πάντα», «τι κάναμε σωστά», αλλά «θα συζητήσουμε και γιατί είχαμε μια ήτα στην διαπραγμάτευση». 
«Δεν μας βρίσκουν αντίθετους» οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και «θα διευκολύνουμε τους επενδύτες», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Σημείωσε πως οι επενδυτές θα βγουν ωφελημένοι από τα θέματα του περιβάλλοντος και της αρχαιολογίας, καθώς θα κάνουν brand name επενδύσεις στην Ελλάδα και έτσι θα κερδίσουν.
Επιπλέον, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ουρσουζίδης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βελτιώσει την αρχική σύμβαση για το Ελληνικό.
«Εμείς θα ψηφίσουμε το Ελληνικό» διότι «θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας ορατή την στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση είναι ότι καθυστέρησε για δύο χρόνια την επένδυση με απώλεια για το Δημόσιο.
Στην κριτική της ΝΔ περί καθυστέρησης απάντησε υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας ότι ένα χρόνο καθυστέρησε η σημερινή κυβέρνηση και 13 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «ήταν αναγκασμένη» να κρατήσει τη σύμβαση διότι όπως είπε «το κράτος έχει συνέχεια».
Θ. Παφίλης: Οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους
«Με τον πιο έξυπνο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μάλιστα το παρουσιάζει με φιλολαϊκό μανδύα, εδώ είναι η μεγάλη απάτη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επισήμανε ότι αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως φιλολαϊκό, εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό που έχει κάνει η άρχουσα τάξη για τη χώρα και την Αττική πριν από την κρίση. Όπως εξήγησε, αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων και ότι βασικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα είναι ο τουρισμός.
Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι από αυτό το σχέδιο τουριστικής «αξιοποίησης» του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής θα βγάλουν κέρδη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ για το λαό της Αττικής θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση στις παραλίες. Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ανέφερε ότι αυτού του τύπου η καπιταλιστική ανάπτυξη βασίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις και θα χαθούν οι μικρές επιχειρήσεις.
«Συνεχίζετε την ίδια πολιτική θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους», είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση μετατρέπει τους ελεύθερους χώρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε πανάκριβο εμπόρευμα. «Για ποια ''δίκαιη'' ανάπτυξη μιλάτε (...) θα κάνετε ανάπτυξη με ξενοδοχοϋπάλληλους με διακόσια, τριακόσια, τετρακόσια ευρώ, με δέκα, δώδεκα ώρες δουλειά και με ένα λαό της Αττικής να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στην παραλία που είναι στα πόδια του», σημείωσε.
Απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βγαίνει στα κεραμίδια υποστηρίζοντας ότι με την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού η κυβέρνηση προσχώρησε στις θέσεις της, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι τις μεγαλύτερες κρατικοποιήσεις τις έκανε η ΝΔ «τότε που χρειαζόταν, για να πληρώσει ο λαός τα μεγάλα έργα υποδομής για να τα δώσει μετά στους καπιταλιστές».
«Πλέον αποδεικνύεται και από την πράξη ότι ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε αυτό το σύστημα, με οποιαδήποτε διαχείριση, δεν μπορεί να υπάρξει», κατέληξε ο Θ. Παφίλης, επισημαίνοντας πως ο δρόμος για το λαό βρίσκεται στη σύγκρουση και την ανατροπή του συστήματος. 
Δευτερολογία της Δ. Μανωλάκου
Την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ανέδειξε στη δευτερολογία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.
«Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε, την ίδια πολιτική υλοποιείτε γιατί τον ίδιο στόχο εξυπηρετείτε, την κερδοφορία του κεφαλαίου και γι’ αυτό πουλάτε αυτό που ανήκει στο λαό και του στερείτε παραλίες, αθλητικούς χώρους και χώρους αναψυχής και πρασίνου» είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί τον καραμπινάτο καπιταλισμό. Πρόσθεσε ότι στο Ελληνικό θα γίνει μια ιδιωτική πόλη για λεφτάδες και με ιδιωτική αστυνομία, ενώ ο λαός δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση.
Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ μπορεί να δείχνουν ότι τσακώνονται αλλά δεν είναι αντίπαλοι, μαζί ψηφίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να κάνουμε θαρραλέα βήματα οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης
(VIDEO κορυφής)
Τετάρτη 21/09/2016 - 14:27 - Ενημέρωση: Τετάρτη 21/09/2016 - 16:02
Στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Παρατίθεται η ομιλία του: 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές τοποθετήσεις του, για πολλοστή φορά αυτούς τους 20 μήνες που κυβερνά, προχωρά σήμερα στην πώληση του Ελληνικού στην εταιρεία LAMDA DEVELOPMENTS.
Ο επενδυτικός όμιλος Λάτση, που έχει αναλάβει το έργο, έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη προπαγανδιστική εκστρατεία προκειμένου να πείσει τα λαϊκά στρώματα της περιοχής του Ελληνικού και γενικότερα της Αττικής να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν το έργο, έχοντας σε αυτό μια σκανδαλώδη στήριξη από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων, που δεν κρύβουν την ταύτισή τους με την ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή του αριστερού ξεπουλήματος, όπως άλλωστε έκαναν αυτά τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τα νομοσχέδια που έφεραν, αρχής γενομένης από το 3ο μνημόνιο, για να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και των ομίλων που κατασπαράζουν τη σάρκα της Ελλάδας, σε αγαστή συνεργασία με τους ευρωενωσιακούς εταίρους και τα άλλα ευαγή ιδρύματα του καπιταλισμού.
Γι’ αυτό άλλωστε είναι και κάλπικη η αντιπαράθεση μεταξύ όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων. Εστιάζεται μόνο στα θέματα διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας της διαχείρισης.
Με πιο χαρακτηριστικό, το τελευταίο διάστημα, το παράδειγμα των τηλεοπτικών αδειών, όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως δήθεν κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου την αμφίβολη αντικατάσταση ορισμένων καναλαρχών από άλλους, που τους έχουν και τους θεωρούν οι ίδιοι άλλους υπόδικους, άλλους νέους κρατικούς εργολάβους βοσκοτοπίων κλπ., την ίδια στιγμή που η ενημέρωση εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου και εκεί θα μείνει.
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να στηρίζει την αδιέξοδη και άνευ ουσίας τελικά συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, που εγκλώβισε κυριολεκτικά χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και στις λαϊκές οικογένειες της χώρας μας, όπως και στο Ελληνικό, στην υπόλοιπη Αττική, στη Μακεδονία, στα νησιά μας κλπ.
Την ίδια στιγμή έρχεται και το νέο αντιλαϊκό πακέτο στη Βουλή, από ό,τι μάθαμε απόψε το βράδυ για να πάει και αυτό κατεπειγόντως, να σφάξει λαϊκά δικαιώματα, για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση εκπτώσεων σε εισφορές υγείας για τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και άλλα διάφορα, για να ετοιμαστούν παράλληλα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα πιο σκληρά προαπαιτούμενα για την περιβόητη 2η αξιολόγηση και βέβαια αυτό αφορά σε εργασιακά δικαιώματα, όπως όλοι ξέρουμε στο νέο συνδικαλιστικό νόμο, στην ουσία καταστολής παραπέρα εργατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων κλπ.
Αυτή είναι όλη η κοροϊδία της δίκαιης ανάπτυξής σας, όλα αυτά πακέτο, δηλαδή όλη η βρώμικη δουλειά του συστήματος σε πλήρη εξέλιξη και υλοποίηση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πώς να μην είναι ευχαριστημένα μαζί σας τα "γεράκια" της ΕΕ και των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, που σας στηρίζουν σήμερα με νύχια και με δόντια για να τους κάνετε τη δουλειά και μετά να σας πετάξουν και εσάς σαν στυμμένες λεμονόκουπες;
Κυρίες και κύριοι,
Και οι εξελίξεις που προωθούνται στο Ελληνικό δεν είναι τυχαίες, ούτε είναι απόρροια κατά την άποψή μας μιας "ιδεοληψίας" του ενός ή του άλλου κυβερνητικού στελέχους.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να το δει αποσπασμένο από τη συνολική στρατηγική της ανάπτυξης που προωθείται για το σύνολο της Αττικής και της χώρας φυσικά.
Η αξιοποίηση του Ελληνικού και της Παράλιας Ζώνης, συνολικότερα, εντάσσεται μέσα στο γενικό σχεδιασμό και αυτόν υπηρετεί, εν μέσω μεγάλων ανταγωνιστικών σχεδίων των ομίλων, που εκφράζουν και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τους διάφορους άξονες και τις προτεραιότητες.
Η προώθηση αυτού του σχεδιασμού ισοδυναμεί με κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.
Το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, είναι αποκαλυπτικό:
Οι τουριστικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων, οι διάφορες δραστηριότητες υψηλού κόστους για την ψυχαγωγία αυτού του τουρισμού αποκλείουν στην πράξη την πρόσβαση του λαού, των λαϊκών οικογενειών της Αττικής από αυτές, ενώ επιδεινώνουν σημαντικά γενικότερα τη πρόσβασή τους στο θαλάσσιο μέτωπο, ανεξάρτητα μάλιστα από τη μορφή αυτού του αποκλεισμού, εάν είναι δηλαδή λόγω του εισιτηρίου για την είσοδο σε κλειστό χώρο ή αν οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι απαγορευτικές για τη λαϊκή οικογένεια.
Συγχρόνως, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων οικοδομεί τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, ενώ δεν προβλέπεται η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.
Ο τουρισμός υψηλού επιπέδου, που ευαγγελίζονται, σημαίνει ότι οι παραλίες, οι διάφοροι χώροι κλπ. θα αξιοποιούνται από τους ομίλους για την κερδοφορία τους και μόνο, στοχεύοντας κυρίως στους τουρίστες, αποκλείοντας τελικά τους κατοίκους.
Γενικά οι δραστηριότητες αυτές συνεπάγονται επιβάρυνση και των μεταφορών της περιφέρειας, αύξηση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα, επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε βάρος των κατοίκων.
Κυρίες και κύριοι,
Σας θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε αρνητικά, με ιδιαίτερα έντονο και ιδιαίτερα σφοδρό τρόπο, απέναντι στη συμφωνία για το Ελληνικό.
Σας θυμίζω ότι το Φλεβάρη του 2014 ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι "το Ελληνικό είναι κομμάτι της συλλογικής μας αγωνιστικής συνείδησης, είναι τοπόσημο των αγώνων των κινημάτων πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου". Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το σχέδιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι είναι μια πρόταση "τεκμηριωμένη και κοστολογημένη που αποτρέπει την καταστροφή ενός ευλογημένου τόπου του αττικού τοπίου", ενώ σε τέτοιους τόνους κινήθηκε γενικά και η ρητορική όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.
Οι ίδιοι οι σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν λόγο για "αξία του Ελληνικού που προσεγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ", χαρακτηρίζοντας ως "ξεπούλημα τη συμφωνία που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ".
Τι μεσολάβησε για αυτήν την τεράστια κωλοτούμπα και σ' αυτό το ζήτημα;
- Σας έπεισε το κουαρτέτο για το ξεπούλημα τελικά του "ευλογημένου τόπου";
- Σας έπεισε ο πολυεκατομμυριούχος Λάτσης και οι συνεργάτες του ότι θα τιμήσει το "τοπόσημο των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου";
- Σας έπεισαν οι διάφοροι νέοι εργολάβοι έργων με τους οποίους τα τελευταία -και όχι μόνο- χρόνια συναγελάζεστε;
Όλα αυτά τα ζητήματα θα απαντηθούν κάποια στιγμή και θα λάμψει η αλήθεια. Το κύριο όμως είναι η ουσία.
Και η ουσία βρίσκεται στην ίδια την πολιτική σας, τη γραμμή σας, η οποία ξεκινά μετά το 1991, από την οπορτουνιστική λύση που προτείνατε και την αναπτύσσατε σταδιακά μέχρι που γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση, ελέω καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ.
Ποτέ δεν αμφισβητούσατε το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το αντίθετο τον προωθούσατε μετά φανών και λαμπάδων, δίνοντας κατά διαστήματα απλά προτεραιότητα σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Ήσασταν δηλαδή στη γραμμή τότε του πρώην υπουργού σας, που τώρα είναι στη ΛΑΕ, του Λαφαζάνη και λοιπών.
Προετοιμάζατε την οριστική και τελεσίδικη κωλοτούμπα σας αφού την είχατε καλλιεργήσει όλη την προηγούμενη εικοσαετία.
Κυρίες και κύριοι,
Επαρκώς και στην Επιτροπή και σήμερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη κριτική που κάνουμε κατά των κυβερνητικών θέσεων και για το Ελληνικό.
Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι όλα αυτά σε τελευταία ανάλυση συμβαίνουν ακριβώς γιατί τα άλλα πολιτικά κόμματα, κανενός εξαιρουμένου, υποστηρίζουν και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που έχει αποδειχθεί πολλαπλά αποτυχημένος και ξεπερασμένος, όχι κυρίως λόγω κάποιων επιμέρους διαχειριστικών λαθών.
Δεν είναι μονόδρομος λέμε εμείς αυτός ο δρόμος. Υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης.
Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης νομοτελειακά έχει ως κριτήριό του μόνο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Σε αντιδιαστολή, ο δρόμος ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας έχει ως κριτήριο ανάπτυξης την ικανοποίηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών.
Συγκεκριμένα, το θέμα αξιοποίησης του Ελληνικού δεν είναι μια αντιπαράθεση που αφορά ένα μεγάλο οικόπεδο και το τι θα γίνει μ' αυτό. Αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και εντάσσεται στις πολλαπλές επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την Αττική, στο παράλιο μέτωπό της, είναι αναπόσπαστα δεμένο με τις αλλαγές στο Φαληρικό Όρμο.
Ταυτόχρονα η αντιπαράθεση δεν αφορά αποκλειστικά αν το Ελληνικό θα οικοδομηθεί ή όχι.
Για δύο λόγους: Από τη μια αφού, όπως είπαμε, εντάσσεται στις συνολικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την Αττική, οι οποίες εμπλέκουν και άλλες περιοχές και άλλους τομείς, απ' την άλλη γιατί η αξιοποίηση της διαθέσιμης γης πρέπει να γίνεται με άξονα τη συνδυασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, που δεν αφορούν μόνο το αν θα υπάρχει ένας χώρος πρασίνου.
Η θέση μας για το Ελληνικό εντάσσεται αντικειμενικά στη θέση μας για όλη την Αττική και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών συνολικά σ' αυτή:
  • Με διασφάλιση του δικαιώματος στην ασφαλή, ποιοτική και υψηλού επιπέδου λαϊκή κατοικία, διασφάλιση του δικαιώματος μεταφοράς, υποδομών κοινής ωφέλειας, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δομές πολιτικής προστασίας, μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντισεισμικής προστασίας, χώρων πρασίνου και αναψυχής.
  • Περνάει μέσα απ' την ανάγκη διασφάλισης ποιοτικού ελεύθερου χρόνου για τους εργαζόμενους, άρα είναι δεμένο με τις εργασιακές συνθήκες κλπ.
  • Για το χώρο του Ελληνικού, ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης του χώρου, τον τρόπο εξεύρεσης πόρων για την κατασκευή και την συντήρησή του στη συνέχεια, το είδος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν κλπ.
Στον καπιταλισμό ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αν θα υπάρξει τυπικά νομοθετημένος σχεδιασμός, αλλά το ποιος αποφασίζει, με ποια κριτήρια και σε όφελος ποιου για το χρόνο, το χώρο και τις προτεραιότητες χωροθέτησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Ο χωροταξικός, πολεοδομικός, αστικός σχεδιασμός, γενικά, δεν συνιστά αυτοτελή πολιτική, πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, αλλά είναι εργαλείο άσκησης κυρίως πολιτικής.
Όποιος ισχυρίζεται και υποστηρίζει ότι οι όποιες πολεοδομικές κλπ. παρεμβάσεις αποτελούν κοινωνικά ουδέτερες τεχνοκρατικές διαδικασίες, που σε συνδυασμό με μια καλύτερη διαχείριση (για δήθεν άμεσα φιλολαϊκά αποτελέσματα), θα λύσουν τα οξυμένα προβλήματα σε περιφερειακό ή έστω τοπικό επίπεδο, έχει ευθύνη γιατί καλλιεργεί αυταπάτες και αποπροσανατολίζει από το κύριο ζήτημα που είναι σχεδιασμός από ποιον και για ποιον.
Ζήτημα που, σε τελική ανάλυση, καθορίζεται από την απάντηση στο ερώτημα "ανάπτυξη για ποιον", τόσο στην Αττική όσο και σε όλη τη χώρα.
Στον αντίποδα αυτής της ανάπτυξης, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της Λαϊκής Οικονομίας είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση στο χωροταξικό σχεδιασμό της Αττικής και στην αξιοποίηση του Ελληνικού.
Μόνο στα πλαίσια αυτά είναι δυνατή μια ουσιαστική καταγραφή των λαϊκών αναγκών και πρόβλεψη των μελλοντικών λαϊκών αναγκών σ' ολόκληρη την περιοχή της Αττικής, στη βάση του συνόλου των κριτηρίων που ήδη έχουμε αναφέρει.
Σ' αυτή τη βάση μπορεί να γίνει ένας αναλυτικός υπολογισμός των αναγκαίων τεχνικών έργων, των χώρων πρασίνου, της λαϊκής κατοικίας, των μεταφορικών μέσων κλπ.
Μόνο η κοινωνικοποίηση της γης, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για να πω και τη συγκεκριμένη συνολική μας πρόταση, μπορεί να επιτρέψει την αναγκαία κατανομή των δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα και στην Αττική, την υλοποίηση των βέλτιστων συνδυασμένων παρεμβάσεων, ώστε να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.
Η υλοποίηση των τεχνικών έργων και η συντήρησή τους θα γίνεται από τον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών. Μόνο υπ' αυτές τις προϋποθέσεις η συντήρηση και η κατασκευή των αναγκαίων έργων μπορεί να γίνει διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων, ασφαλή έργα, ελαχιστοποίηση των αναγκαίων πόρων συντήρησης, δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων κλπ.
Μόνο μια τέτοια πραγματικά εργατική - λαϊκή εξουσία, διακυβέρνηση, εγγυάται το δικαίωμα της σταθερής και πλήρους εργασίας για όλους, με άφθονο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, άρα εγγυάται τους πραγματικούς υλικούς όρους για την αξιοποίηση των πάρκων, των δραστηριοτήτων κλπ.
Μόνο μια τέτοια πραγματικά εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση εγγυάται το δικαίωμα σταθερής και πλήρους εργασίας για όλους, με άφθονο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, άρα εγγυάται και τους πραγματικούς υλικούς όρους για την αξιοποίηση των πάρκων, των δραστηριοτήτων και όλων αυτών.
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού συνιστά μια ρεαλιστική και επίκαιρη ανάγκη και καλύπτει ένα κενό που προκύπτει από τη δραματική έλλειψη χώρων πρασίνου, ελεύθερων χώρων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Το ΚΚΕ έχει προτείνει ένα συνολικό ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης με συγκεκριμένους άξονες.
Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού προσφέρεται σήμερα για να κάνουμε θαρραλέα βήματα οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής -αυτό φυσικά δεν αφορά το Κοινοβούλιο, δεν αφορά εσάς, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αφορά τους τηλεθεατές, τον ελληνικό λαό που μας ακούει αυτήν τη στιγμή -στην κατεύθυνση απόκρουσης της γενικότερης επίθεσης και αξιοποιώντας, άμεσα, την πάλη ενάντια στην προώθηση της καπιταλιστικής αυτής επένδυσης. Για την τελική και οριστική ακύρωσή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.