Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ο υπ. Ανεργίας, η Ευρωπαϊκή κανονικότητα και οι σοφές «εθνικές θέσεις» των εργοδοτών − ΚΚΕ: Προετοιμάζονται για το νέο χτύπημα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Στη ρότα του αποπροσανατολισμού και της καλλιέργειας κλίματος αναμονής
Πέμπτη 29/09/2016 - 12:47
Στη ρότα του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κινείται η κυβέρνηση με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής απέναντι στις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται στα Εργασιακά.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» [βλέπε πιο κάτω] σημείωσε ότι «κινείται σε θετική κατεύθυνση», εμφανίζοντάς το ως «ενισχυτικό» της «εθνικής θέσης», το οποίο ωστόσο όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν αποτελεί το τέλος, αλλά την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου
Πέμπτη 29/09/2016 - 17:32 - Ενημέρωση: Πέμπτη 29/09/2016 - 19:14
Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έχουν συνειδητά επιλέξει να υλοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες μάλιστα πλασάρουν ως "εθνική θέση" των λεγόμενων "κοινωνικών εταίρων", δηλαδή του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Γι' αυτό και δεν κατάργησαν κανένα αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έβαλαν την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, μείωσαν ξανά τις συντάξεις, ενώ τώρα προετοιμάζονται για νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ως βάση διαπραγμάτευσης το "κεκτημένο της ΕΕ" και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που -ως γνωστόν- είναι κόλαφος για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.
Συνεπώς, η κυβέρνηση ας ψάξει για συναίνεση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και αποδέχονται την ίδια πολιτική. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως επίσης δεν θα συναινέσει η εργατική τάξη, ο λαός, που τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
902

Ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή». 
  • Βεβαίως, έχει πείρα ο λαός από τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν παλιότερα οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ.
Όσον αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα πράξει ανάλογα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα πρέπει εργοδότες και εργαζόμενοι να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό, ωστόσο υπογράμμισε πως «θεωρούμε αυτονόητο ότι οι κοινωνικοί εταίροι ξέρουν την κατάσταση της οικονομίας», επιχειρώντας να κάμψει περαιτέρω τις απαιτήσεις των εργαζομένων. 
Όσον αφορά την πρόταση του ΔΝΤ για νέα μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους μισθωτούς και συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι το Ταμείο είναι «τεχνικός σύμβουλος και οι παρατηρήσεις του έχουν αυτόν το χαρακτήρα».
Προσπαθώντας να αποσιωπήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι  
«κληρονομήσαμε έλλειμμα» και «για αυτό αναπροσαρμόσαμε το σύστημα» (σ.σ. Ασφαλιστικό), ενώ για την καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων ευθύνεται «το παλιό πολιτικό σύστημα»...
ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κυβερνητικό προπέτασμα αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού
Τετάρτη 28/09/2016 - 21:14
Προπέτασμα εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού σηκώνει η κυβέρνηση αναφορικά με τα Εργασιακά, και ενώ πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, στις 17 Οκτώβρη.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του πορίσματος από την «επιτροπή σοφών» που είχε συστήσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους για τις αλλαγές που συζητούνται στο παρασκήνιο, ισχυριζόμενος ότι το πόρισμα της Επιτροπής ενισχύει τις «εθνικές θέσεις».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, αφού ανακοίνωσε ότι από χθες του παραδόθηκε η έκθεση της «Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών» για τη μεταρρύθμιση στα Εργασιακά, πρόσθεσε ότι
«και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα... Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο... Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη».
Πίσω από αυτές τις χωρίς περιεχόμενο διακηρύξεις, περί «επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», που πρέπει να κάνουν το λαό να ανησυχεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι η «εθνική γραμμή» που έχει αναπτύξει με τις εργοδοτικές ενώσεις και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, είναι γραμμή υπεράσπισης και νομιμοποίησης της βαρβαρότητας στην αγορά εργασίας, στο έδαφος της οποίας επωάζονται οι επόμενες ανατροπές.
Την προσπάθεια λαϊκού αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση εξυπηρετεί και η διαρροή μέρους του πορίσματος. Η «επιτροπή σοφών» εμφανίζεται να προτείνει την υπερίσχυση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών, αλλά με προϋποθέσεις που δεν περιγράφονται, τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού από τους «κοινωνικούς εταίρους», αφού πρώτα τεθεί το πλαίσιο από κάποια ...άλλη επιτροπή εμπειρογνωμόνων(!), με κριτήρια φυσικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως προβλέπει και ο νόμος Βρούτση, που ενεργοποιείται από 1 Γενάρη 2017.
Για το συνδικαλιστικό νόμο, η Επιτροπή εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές, ενώ για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πόρισμα.
Σύννεφο αποπροσανατολισμού
Πρέπει να επισημανθεί ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύει και δεν προκαθορίζει την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αυτό που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο είναι οι προπαγανδιστικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως έγινε και τον περασμένο Οκτώβρη, με το πόρισμα για το Ασφαλιστικό. Πολύ περισσότερο που με άξονα τις έως τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις της περιστρέφονται στο γνωστό αντεργατικό πλαίσιο «περί βέλτιστων πρακτικών», για τις οποίες μιλάει και το ΔΝΤ, αλλά και ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς ωστόσο να μπαίνει ζήτημα κατάργησης των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν τουλάχιστον μετά το 2010. Μάλιστα, μόλις την περασμένη βδομάδα, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη χώρα μας, στη Δήλωση Συμπερασμάτων της, έκανε σαφές ότι  
«...θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Αυτή η τοποθέτηση, έχει εκ των προτέρων γίνει δεκτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία στο 3ο μνημόνιο συμφώνησε να νομοθετήσει με τρόπο τέτοιο που να μην υπάρχει επιστροφή σε προηγούμενο καθεστώς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σήμερα «το πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το Εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της Επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ τα Εργασιακά θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 13 Οκτώβρη. Σημείωσε ακόμη, ότι «οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν», υπονοώντας τις θέσεις που εκφράζει στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.