Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Μπρατισλάβα: Άτυπη Σύνοδος - Τυπικός καπιταλισμός. Η «ενότητα» και ο αγώνας της αστικής τάξης − ΚΚΕ: Η «διόρθωση» της ΕΕ και η αδιόρθωτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Εκκλήσεις για «ενότητα» εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών
Παρασκευή 16/09/2016 - 13:26 - Ενημέρωση: Παρασκευή 16/09/2016 - 15:17
Με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, συνέρχεται αυτή την ώρα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.
Η Σύνοδος διεξάγεται χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, ενώ η ατζέντα επικεντρώνεται στην ασφάλεια, το Προσφυγικό και την οικονομία. Η ΕΕ βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μια απόφαση αποχώρησης ενός κράτους-μέλους της, δείγμα των έντονων αντιθέσεων, και μάλιστα σε μια περίοδο γενικότερων «αβεβαιοτήτων» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, αλλά και ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Συρία και αλλού. 

KKE
Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα
Παρασκευή 16/09/2016 - 14:05
Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ δεν αφορούν τα λαϊκά δικαιώματα, αλλά τον τσακωμό για το πώς κάθε κράτος θα προστατεύει τα δικά του μονοπώλια, σε συνθήκες μάλιστα που η οικονομική καπιταλιστική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομία στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.
Άλλωστε, την ίδια στιγμή που τσακώνονται για το μείγμα διαχείρισης και το μέλλον της ΕΕ/Ευρωζώνης, από κοινού -τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές όσο και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις- τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και συναποφασίζουν την πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ σε πολέμους και επεμβάσεις, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Να γιατί αποτελεί τεράστια κοροϊδία η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ότι εργάζεται δήθεν για την "επανεκκίνηση" και τη "διόρθωση" της ΕΕ.
Η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται και ο δρόμος των λαών είναι η αποδέσμευση από κάθε λυκοσυμμαχία σε συνδυασμό με την πάλη για τη ριζική αντικαπιταλιστική ανατροπή».
902
Η ομάδα των τεσσάρων χωρών του «Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) θα υποβάλει κοινό κείμενο απέναντι στους υπόλοιπους «23», όπως δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπάν.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επικαλέστηκε την «κρισιμότητα» της κατάστασης και ζήτησε να γίνουν πρακτικά βήματα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», προσθέτοντας πάντως πως «δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων».
Η Γαλλία «καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα», αλλά «δεν μπορεί να είναι μόνη, δεν θέλει να είναι μόνη» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ. Όπως είπε, «αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται μόνη της την προστασία της».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ζήτησε «εξομάλυνση» των διαφορών. «Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», είπε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει προτείνει το διπλασιασμό του πακέτου «Γιούνκερ», ώστε να ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Επίσης έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Ενιαίου Ανώτατου Στρατηγείου της ΕΕ, με μόνιμες στρατιωτικές δομές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή της λυκοσυμμαχίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 
Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, συναντήθηκαν στο Παρίσι (βλέπε στη συνέχεια επόμενο θέμα) να δημιουργήσουν μία εικόνα ενότητας και να αναζητήσουν ένα νέο συμβιβασμό.
«Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει με το σύνθημα της «Κοινωνικής Ευρώπης» τις αξιώσεις του ελληνικού κεφαλαίου. «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα προβάλει τις θέσεις της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ που έγινε στην Αθήνα, διαφημίζοντας προφανώς την αξίωση των αστικών τάξεων αυτών των χωρών για δημοσιονομική «χαλάρωση», ώστε να καταστεί δυνατή η ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας τους. 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο φόντο έντονων αντιθέσεων διεξάγεται σήμερα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής
Παρασκευή 16/09/2016 - 09:17
Εν μέσω σφοδρών αντιθέσεων πραγματοποιείται σήμερα στην Μπρατισλάβα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Η επίσημη ατζέντα αφορά το Brexit, το Προσφυγικό και την ασφάλεια, αλλά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου είναι αυτοί που κυριαρχούν.
Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, συναντήθηκαν στο Παρίσι και προσπάθησαν να κρύψουν κάτω από το χαλί τους σφοδρούς ανταγωνισμούς, ενδεχομένως να αναζητήσουν και ένα νέο συμβιβασμό.
«Έχουμε καταλάβει ότι το να εφαρμόσουμε μια ατζέντα για την Μπρατισλάβα είναι αυτό που θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού στις αδυναμίες, στο έργο που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
Από τη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ (πηγή AP)
Ο Φρ. Ολάντ χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα της ασφάλειας, ενώ ζήτησε να παρουσιάσει η ΕΕ «ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της» και η Σύνοδος της Μπρατισλάβας «να καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη για την πορεία της ΕΕ μετά το Brexit». Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να ηγηθεί της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, και κυρίως να εκφράσει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου και του κεφαλαίου άλλων χωρών που θεωρούν ότι είναι «ριγμένοι» εντός της λυκοσυμμαχίας. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και το αίτημα για περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αφού αυτό που εννοούν είναι καλύτερους όρους χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και διατήρηση της επίθεσης κατά των λαών.Από τη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ (πηγή AP)
Άρθρο του γερμανικού πρακτορείου «Ντόιτσε Βέλε» ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ στο Παρίσι, επισημαίνει τη δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς και μόνο από τη συμμετοχή του Ολάντ στη συνάντηση του «Club Med» στην Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Λαμβανομένων υπόψη της δημιουργίας ομάδων στην ΕΕ, του Brexit και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στη Νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με τη σημερινή συνάντησή τους θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους ώστε να συντηρήσουν τουλάχιστον την εντύπωση της ενότητας. Κοινά σχέδια υπάρχουν και με αυτά θα ασχοληθούν κυρίως κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Γι' αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία την από μακρού επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή "Αμυντική Ένωση"».
Αυτή η «Αμυντική Ένωση», που σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Άμυνας Γερμανίας και Γαλλίας, αναμένεται να προταθεί στην Μπρατισλάβα, ως απάντηση τόσο στη λεγόμενη αποδυνάμωση από το Brexit, όσο και στα ζητήματα «ασφάλειας και αντιμετώπισης των τρομοκρατικών κινδύνων». 
Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, διεκδικώντας ευνοϊκότερους όρους για το ιταλικό κεφάλαιο. «Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Μπρατισλάβα θα φέρω τη φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Rai». «Η Ιταλία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Άλλες χώρες δεν τους σέβονται. Διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ο σχετικός κανόνας με το έλλειμμα, αλλά και εκείνος για το εμπορικό πλεόνασμα, τον οποίο η Γερμανία δεν σέβεται» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, πρότεινε το διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ, ώστε να ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ενιαίου Ανώτατου Στρατηγείου της ΕΕ, με μόνιμες στρατιωτικές δομές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή της λυκοσυμμαχίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 
Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, «η οποία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση», σύμφωνα με το Μαξίμου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «θετική συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.