Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Νέα σοσια-λίστα με απ' όλα μέσα!: Πρωτογενή πλεονάσματα πάνω και από τους στόχους! - Ιδιωτικοποιήσεις - Εργασιακά - Ασφαλιστικό ‒ Και στην πίσω όψη φόροι και χαράτσια

Άλλη μια «νέα λίστα»... με πρόσθετες αντιλαϊκές δεσμεύσεις!
  • Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2015 και μάλιστα σε συνδυασμό με την απογείωση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων», πάνω και από το στόχο 3% του τρέχοντος μνημονίου, προβλέπει η νέα διευρυμένη λίστα με τις αναδιαρθρώσεις και τις μεταρρυθμίσεις, που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς αξιολόγηση από Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ.
  • Η λίστα αναφέρεται ρητά σε ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων και αξιοποίηση της περιουσίας τους, περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, υποκρύπτει νέους φόρους και χαράτσια, ενώ όσον αφορά το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά περιλαμβάνει αοριστίες χωρίς καμία δέσμευση για το λαό.
  • Παρά και την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, με τη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων, την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, η συγκυβέρνηση εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. Γεγονός, που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, όπως και να βαφτίσουν τη νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και «λίστες» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

«Πρωτογενή πλεονάσματα» πάνω και από τους στόχους του μνημονίου υπόσχεται η συγκυβέρνηση.

Πρόσθετες ανάγκες «χρηματοδοτικής στήριξης» 19 δισ. ευρώ για το 2015...

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2015, και μάλιστα σε συνδυασμό με την απογείωση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» πάνω και από τους στόχους του τρέχοντος μνημονίου, προβλέπει η νέα διευρυμένη λίστα με τις αναδιαρθρώσεις και τις μεταρρυθμίσεις που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς αξιολόγηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ).
Την ίδια ώρα, παρά και την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, με την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων και την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, η συγκυβέρνηση εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. 

Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, όπως και να βαφτίσουν τη νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει στο β' εξάμηνο του έτους...
Το σχέδιο της συγκυβέρνησης συζητήθηκε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. 
Σε αυτό το πλαίσιο, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται η κατάθεση σειράς νομοσχεδίων, από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, οι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για «πολύ καλό κλίμα» και για «διαδικασία στο πλαίσιο της ζύμωσης». 
Σε ό,τι αφορά την «αγορά εργασίας» είναι αποκαλυπτικό το επιχείρημα που πρόβαλε η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, διερωτώμενη για το πόσο πιο «ελαστική μπορεί να γίνει»...
Οπως εξάλλου παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και η «αναθεώρηση» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων παραμένουν στο τραπέζι, αποδίδοντας αυτό το γεγονός στην «αντίδραση» των δανειστών.
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η όποια αλλαγή στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα συνδυαστεί με άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, αντίστοιχης απόδοσης για το κρατικό ταμείο. 
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Κομισιόν αναγνωρίζουν την «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ωστόσο πως «απαιτείται αρκετή δουλειά» προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν εξάλλου ότι δεν θεωρούν πιθανό να υπάρξει συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) την επόμενη βδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το «ελληνικό ζήτημα» θα απασχολήσει ξανά την «Ομάδα Εργασίας» στις 8 Απρίλη.
«Απογείωση» στόχων και εκτιμήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα - χρηματοδοτικές ανάγκες
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη λίστα της συγκυβέρνησης:
-- Το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9%, δηλαδή πάνω και από το μνημονιακό στόχο (3%).
-- Το σύνολο των μέτρων χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 - 1,6 δισ. ευρώ) διαμορφώνεται μέχρι 6,7 δισ. ευρώ.
-- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015, μετά τη λήψη των μέτρων, υπολογίζονται σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
-- Ο εκτιμώμενος ρυθμός της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το 2015 περιορίζεται σε 1,4% (από 2,8%).
Είναι φανερό ότι στις λίστες που «διέρρευσαν» υποκρύπτονται νέοι αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια (που προβλέπονται και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη), όπως στο ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους κατανάλωσης, η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για μισθωτούς - συνταξιούχους κ.ά.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπονται έσοδα:
-- Μέχρι 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
-- Από 414 έως 450 εκατ. ευρώ από «πρωτοβουλίες ενίσχυσης εσόδων»...
-- 725 - 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα εμβάσματα του εξωτερικού.
-- 250 - 400 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά. Να σημειωθεί ότι συνολικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει το λογισμικό που παρέχει το γερμανικό μονοπώλιο της «Siemens»...
-- 350 - 420 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
-- 270 - 600 εκατ. ευρώ από το σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις λιανικής.
-- 125 - 175 εκατ. ευρώ από τον ηλεκτρονικό τζόγο.
-- 225 - 235 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
-- 350 - 380 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες.
-- 50 - 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
-- 200 - 210 εκατ. ευρώ από την επιβολή ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας.
-- 20 - 30 εκατ. ευρώ από «καταπολέμηση φοροδιαφυγής» ελεύθερων επαγγελματιών.
-- Εως 20 εκατ. ευρώ από το φόρο πολυτελείας.
-- Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ.
-- Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ.
-- Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις
«Ποτέ κανένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν απέτυχε τόσο εμφανώς», τονίζει η συγκυβέρνηση. Αυτό αφορά στους εισπρακτικούς στόχους και όχι βέβαια στην ανάγκη κλιμάκωσης των ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς και να εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τον πήχη για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1,5 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν για έσοδα 22,3 δισ. ευρώ έως το 2020, στόχο τον οποίο η συγκυβέρνηση χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό, δεδομένου του «μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος»...
Απόλυτη «συνέπεια» με το κρατικό χρέος
«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ενώ το ίδιο τόνισε και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο φιλοξενούνταν δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σύμφωνα με την οποία: «Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση έως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάμε την κατανόηση από τους εταίρους μας στο εξωτερικό αν δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως το ΔΝΤ».
Η χρηματοδότηση των τραπεζών
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το όριο χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) αυξήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ, στα 71,8 δισ. ευρώ από 71,1 δισ. ευρώ προηγουμένως. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να αποφανθεί επί της ανανέωσης της παρεχόμενης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με αξιωματούχους της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ρυθμός εκροής καταθέσεων διαμορφώθηκε το Μάρτη στα 3 δισ. ευρώ, με τις συνολικές εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών (Δεκέμβρης - Μάρτης) να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 28 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε χτες την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών», κίνηση που αποτελεί συνέχεια της υποβάθμισης στο αξιόχρεο του ελληνικού κράτους.

«Σχέδια επί χάρτου» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση προτείνει «οκτώ ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες» που περιλαμβάνουν «την καθιέρωση των ελάχιστων όρων εργασίας μέσα από την ΕΓΣΣΕ και την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΜΕΔ». Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, γίνεται λόγος για «εξίσωση του εργατικού και υπαλληλικού μισθού», για «κατάργηση των διακρίσεων με βάση την ηλικία» και για «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους». Πουθενά δεν αναφέρεται η επαναφορά στα 751 ευρώ.
Στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρεται η ρύθμιση που έχει ήδη γίνει για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, η επέκταση του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη όσων έχουν λίγα ένσημα και η απονομή της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Για τον υπολογισμό των συντάξεων, προτείνεται η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος «σε συνάρτηση με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό σύστημα», που παραμένει ανοιχτό το τι θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα.
Προβλέπεται επίσης «αναστολή» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία για το 2015 και στη συνέχεια «αναθεώρηση» του συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις, με τα ίδια αόριστα κριτήρια που περιγράφηκαν πιο πάνω.
Προτείνεται, ακόμα, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, ενώ θα διατηρηθούν τα ίδια κριτήρια με το 2014 για την παροχή του ΕΚΑΣ.
Επίσης, για τις συντάξεις, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «θα σεβαστεί τα θεμελιωμένα δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα πάρει μέτρα για την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που υποσκάπτουν το συνταξιοδοτικό σύστημα».
Για την αύξηση της ρευστότητας στα Ταμεία προτείνεται η «αξιοποίηση των αδρανών περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας)», που βάζει σε νέους «επενδυτικούς» κινδύνους την περιουσία των Ταμείων, ενώ προβλέπεται να αναθεωρηθεί και το υπάρχον καθεστώς για τις «εθελούσιες εξόδους», με το αιτιολογικό ότι επιβαρύνουν τα Ταμεία.
Τέλος, προτείνεται η «συγχώνευση φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων συγχωνεύσεων και αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών», που σημαίνει ότι τα Ταμεία ούτως ή άλλως θα μπουν στην κρησάρα των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.