Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αναληταράδες του «μαρξισμού»

Η αστική τάξη εξωθεί τους εργάτες του ενός έθνους ενάντια στους εργάτες του άλλου έθνους, πασχίζοντας να τους κρατά διχασμένους.
Οι ταξικά συνειδητοί εργάτες, κατανοώντας ότι είναι αναπόφευκτο και προοδευτικό το σπάσιμο όλων των εθνικών φραγμών που βάζει ο καπιταλισμός, προσπαθούν να βοηθήσουν τη διαφώτιση και την οργάνωση των συντρόφων τους εργατών που προέρχονται από τις καθυστερημένες χώρες.
Λένιν, Άπαντα. (τόμος 24, σελ 90-93)

Τις τελευταίες μέρες αναπαράγεται και διακινείται στο διαδίκτυο, μέσω e-mail, το ακόλουθο κείμενο:

Είδηση που σοκάρει ! Με υπουργική απόφαση καλούν εργάτες από άλλες χώρες στην Ελλάδα.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση: ΚΥΑ 4426/117/12.03.2013, (ΦΕΚ 681/22.03.2013 τεύχος Β' (*), η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Αθανασίου και υφυπουργό Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Πρόνοιας Παναγιωτόπουλο, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να έρθουν με τη μέθοδο της μετάκλησης, δηλαδή μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες, η οποία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος εισόδου λαθρομεταναστών οι οποίοι νομιμοποιούνται κανονικότατα.!
Είναι χρήσιμο να μάθουμε τη θέση του Μαρξ για το συγκεκριμένο θέμα:
  •  Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας.
  •  Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου.
  •  Η μετανάστευση διαιρεί την εργατική τάξη της χώρας υποδοχής σε τόσα εχθρικά στρατόπεδα όσες και οι εθνοφυλετικές ομάδες διότι η κάθε μία καταλαβαίνει μόνο τον εαυτό της. Έτσι αναστέλλεται η εργατική επανάσταση και διαιωνίζεται η καπιταλιστική κυριαρχία.
  •  Η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται αφ' ενός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αφ' ετέρου με τον εργατικό υπερπληθυσμό - πλεόνασμα που δημιουργεί ρίχνει το επίπεδο ζωής σε κατάσταση δουλοπάροικου.
  •  Η Α' Διεθνής Ένωση Εργατών έβαλε πρακτικά τέλος στις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων και υποχρέωνε τα συνδικάτα να διώχνουν τους ξένους εργάτες πίσω στις χώρες τους με το πρώτο καράβι.
  •  Οι μεταναστευτικοί νόμοι είναι τα μανιφέστα των εργοστασιαρχών.


Κάτω από από αυτές τις «θέσεις» ο κάθε αποστολέας προσθέτει τον
πόνο του, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες που έχει και κυρίως επειδή 
έτσι θα είναι, αφού έτσι το λέει και το διαδίκτυο.
 
Τέλος, διατυπώνεται και το αγωνιώδες ερώτημα: Για ποιό λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) (και ο ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζει τη συλλήβδην νομιμοποίηση των μεταναστών, αντίθετα στις “διδαχές”
του Μαρξ;
Βέβαια, η «θέση» και οι «διδαχές» του Μαρξ έχουν τόση σχέση με τον Μαρξ, όση και «Ο Αγών μου» με το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».
Με πρόχειρο ψάξιμο, το εν λόγω κείμενο διακινείται και αναπαράγεται από
το 2011 (ίσως και πιο πριν). Τα δικαιώματα όμως τα έχει άλλος.

Ενδεικτικά:

1.  Με τίτλο ΜΑΡΞ-ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ vs ΕΘΝΟΦΟΒΙΚΟΥΣ στο «Ξυπνήστε ρε!» που προβάλλει μεταξύ άλλων και τα κατορθώματα της Χρυσής Αυγής (9/7/2013): "Χρυσή Αυγή: Ενοχλήθηκε το κατεστημένο από την θερμή υποδοχή μας στην Δημοτική Αστυνομία"

2.  Με τίτλο Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν κατά της μετανάστευσης από "τσαντίρι" (χτες 8/11 το λινκ δούλευε, σήμερα δίνει *404*-Not Found), "κλασσικοπερίπτωση", "ραδιοφλόγα" κ.α.

3.  ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ με σχετικά βίντεο.

Στα: τσαντίρι, κλασσικοπερίπτωση, ραδιοφλόγα, οι «δεσμοί» στις
ενότητες "ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ και μετανάστες" και  
"Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν κατά της μετανάστευσης" οδηγούν σε άσχετες(!), φασιστικού περιεχομένου «πηγές».
Τα δε κείμενα που βρίσκονται κάτω από αυτούς τους τίτλους, ακόμα κι αν είναι πειραγμένα, καμιά σχέση δεν έχουν με τις θέσεις που αποδίδονται
στους Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν.
Με λίγο ακόμα ψάξιμο στο αρχείο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, βρήκαμε την
ξεκαρδιστική κωμωδία του Θεάτρου Σκιών, «Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ». Το copyright, που λέγαμε.

Παραθέτουμε:

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Επιμένει στις γνωστές προβοκάτσιες ενάντια στο ΚΚΕ
Στις 10/6/2009, μεταξύ άλλων έφερε τον Μαρξ στα μέτρα του(!) ζητώντας από τους κομμουνιστές να πάρουν θέση ενάντια στους μετανάστες, και κάλεσε τη  αριστερά
«να βγει και να πει εάν τους θέλει. Τους χρειάζεται η Ελλάδα; Πότε έκανε τελευταίο μεροκάματο ο κομμουνιστής οικοδόμος; (...) Ο Μαρξ, όταν έγινε η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στη Μεγάλη Βρετανία τον προηγούμενο αιώνα και έφεραν ανθρακωρύχους από την Ιρλανδία, είπε "πνίχτε τους στο ποτάμι, είναι εχθροί της εργατικής τάξης"».
Του 'ρχεται βολικό να αποσιωπά την απεργοσπασία, να παρουσιάζει τον ταξικό αγώνα ως μισανθρωπία.
(ΡΙΖΟΣ, 12/6/2009)


Οι «μαρξιστές»(!!!) του... ΛΑ.Ο.Σ.
Οι του ΛΑ.Ο.Σ. εμφανίστηκαν διά του κυρ Καρατζαφέρη χτες στη Βουλή ισχυριζόμενοι ότι ανάλογα με τα δικά τους ρατσιστικά κηρύγματα, ανάλογες με τις δικές τους εθνικιστικές απόψεις κατά των μεταναστών είχαν οι... Μαρξ και Ενγκελς!
Για την αποκατάσταση της τάξης: Οι Μαρξ και Ενγκελς ποτέ δεν επιτέθηκαν κατά των μεταναστών. Επιτέθηκαν, όμως, με δριμύτητα κατά της τακτικής των καπιταλιστών και των βιομηχάνων της Αγγλίας του 19ου αιώνα που επιδίδονταν στην «εισαγωγή εργατών», με στόχο τη συγκρότηση απεργοσπαστικού στρατού.
Αυτά τα γνωρίζουν οι επαγγελματίες εθνικιστές και οι ψευταράκοι του ΛΑ.Ο.Σ.
Αλλά ποντάρουν στην άγνοια και στη «δύναμη» της διαστρέβλωσης. Έλα όμως, που εδώ την «πάτησαν».
Γιατί το να προσπαθούν να παρουσιάσουν «σαν τα μούτρα τους» τους ιδρυτές της κοσμοθεωρίας που έχει για προμετωπίδα της την αρχή «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι η γελοιότητά τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα ακρότατα όρια!
(ΡΙΖΟΣ, 9/2/2010)


Ας δούμε τώρα, τι λέει και ο Λένιν για τους μετανάστες.



Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Πηγή: Radical Desire, 16/2/2011

Το Διεθνές Συνέδριο της Στουτγάρδης
….Θα πούμε λίγα λόγια σχετικά με την απόφαση για τον εκπατρισμό και τη μετανάστευση. Και στο ζήτημα αυτό στην επιτροπή έγινε προσπάθεια να υποστηριχθούν οι στενές συντεχνιακές απόψεις και ν’ απαγορευτεί η μετανάστευση εργατών από τις καθυστερημένες χώρες (Κίνα κλπ.)
Είναι ακριβώς το ίδιο πνεύμα του αριστοκρατισμού μέσα στους προλετάριους μερικών “πολιτισμένων” χωρών, που βγάζουν ορισμένα κέρδη από την προνομιακή θέση τους και γι’ αυτό έχουν την τάση να ξεχνάνε τις απαιτήσεις της διεθνούς ταξικής αλληλεγγύης.
Μέσα στο ίδιο συνέδριο δεν βρέθηκαν υπερασπιστές αυτής της συντεχνιακής και μικροαστικής στενότητας αντιλήψεων. Η απόφαση ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας.
Γράφτηκε τέλη Αυγούστου 1907 και δημοσιεύτηκε στις 20/10/1907 στην Προλετάρι Νο 17, Άπαντα, τομ. 16 σελ.77.

Ο καπιταλισμός και η μετανάστευση των εργατών
Ο καπιταλισμός δημιούργησε μια ειδική μορφή μετανάστευσης των λαών. Οι γοργά αναπτυσσόμενες βιομηχανικές χώρες, χρησιμοποιώντας μηχανικό εξοπλισμό σε μεγάλη κλίμακα και εκτοπίζοντας τις καθυστερημένες χώρες από την παγκόσμια αγορά, αυξάνουν τους εγχώριους μισθούς πάνω από το μέσο όρο και έτσι προσελκύουν εργάτες από τις καθυστερημένες χώρες.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες περιπλανώνται, έτσι, εκατοντάδες και χιλιάδες βέρστια. Ο αναπτυγμένος καπιταλισμός τούς τραβά βίαια στην τροχιά του, τους αποσπά από τις απόμακρες περιοχές στις οποίες ζουν, τους καθιστά κοινωνούς μιας κοσμοϊστορικής κίνησης και τους φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με την ισχυρή, ενωμένη και διεθνή τάξη των εργοστασιαρχών.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι μόνο η έσχατη ένδεια αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη γενέτειρα γη τους και ότι οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται με τον πιο επαίσχυντο τρόπο τούς μετανάστες εργάτες.
Αλλά μόνο αντιδραστικοί μπορούν να κλείνουν τα μάτια τους στην προοδευτική σημασία της σύγχρονης αυτής μετανάστευσης των λαών.
Η απελευθέρωση από το ζυγό του κεφαλαίου είναι αδύνατη χωρίς την παραπέρα ανάπτυξη του καπιταλισμού και χωρίς την ταξική πάλη που βασίζεται σ’ αυτόν.
Και σ’ αυτήν ακριβώς την πάλη τραβάει ο καπιταλισμός τις εργατικές μάζες όλου του κόσμου, ανατρέποντας τις απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες συνήθειες της τοπικής ζωής, τους εθνικούς φραγμούς και τις προκαταλήψεις, συνενώνοντας τους εργάτες όλων των χωρών σε τεράστιες φάμπρικες και μεταλλεία στην Αμερική, τη Γερμανία κ.α.
[…]
Ξένοι εργάτες που απασχολούνται στη Γερμανία το 1911-12 (σε χιλιάδες)
                    Γεωργία       Βιομηχανία        Σύνολο
Από τη Ρωσία     274               34                 308
”      Αυστρία     101              162                 263
” άλλες χώρες     22              135                 157
Σύνολο             397                  331                    728

Όσο πιο καθυστερημένη είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των «ανειδίκευτων» εργατών γης που προσφέρει.
Τα προηγμένα έθνη κρατούν, ας πούμε, τις πιο καλοπληρωμένες δουλειές για τον εαυτό τους, και αφήνουν στις μισοβάρβαρες χώρες τις πιο κακοπληρωμένες.
[…]
Η αστική τάξη εξωθεί τους εργάτες του ενός έθνους ενάντια στους εργάτες του άλλου έθνους, πασχίζοντας να τους κρατά διχασμένους.
Οι ταξικά συνειδητοί εργάτες, κατανοώντας ότι είναι αναπόφευκτο και προοδευτικό το σπάσιμο όλων των εθνικών φραγμών που βάζει ο καπιταλισμός, προσπαθούν να βοηθήσουν τη διαφώτιση και την οργάνωση των συντρόφων τους εργατών που προέρχονται από τις καθυστερημένες χώρες.
«Ζα Πράντου», αρ. φυλ. 22, 29 Οκτωβρίου 1913, Άπαντα τομ. 24, σελ 90-93

Προς τον γραμματέα του Συνδέσμου Σοσιαλιστικής προπαγάνδας
…Στον αγώνα για τον αληθινό διεθνισμό και ενάντια στον “ντζιγκο-σοσιαλισμό”(**) εμείς επισημαίνουμε πάντα στον τύπο μας το ρόλο των οπορτουνιστών ηγετών του Σ.Κ. της Αμερικής που είναι υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης των Κινέζων και Ιαπώνων εργατών (ιδιαίτερα μετά το Συνέδριο της Στουτγάρδης του 2907 και παρά τις αποφάσεις του).
Έχουμε τη γνώμη ότι δεν μπορεί να είναι κανείς διεθνιστής και ταυτόχρονα αν είναι υπέρ αυτών των περιορισμών.
Υποστηρίζουμε ότι αν οι αμερικάνοι σοσιαλιστές και ιδιαίτερα οι άγγλοι σοσιαλιστές που ανήκουν σ’ ένα έθνος το οποίο κυβερνά και καταπιέζει άλλα έθνη, δεν είναι ενάντια σε οποιουσδήποτε περιορισμούς της μετανάστευσης και ενάντια στην κατοχή αποικιών, αν δεν υποστηρίζουν την πλήρη ανεξαρτησία των αποικιών, αυτοί οι σοσιαλιστές είναι στην πραγματικότητα “ντζιγκο”…
Γράφτηκε ανάμεσα στις 31/10 και 9/11 1915, Άπαντα τομ.27, σελ. 76

Το στρατιωτικό πρόγραμμα της προλεταριακής επανάστασης
… Μπορούμε να απαιτούμε… εξίσωση δικαιωμάτων ξένων και ντόπιων εργατών (ιδιαίτερα σπουδαίο σημείο για εκείνα τα ιμπεριαλιστικά κράτη που όπως η Ελβετία, όλο και σε μεγαλύτερο αριθμό και όλο και πιο ξετσίπωτα εκμεταλλεύονται τους ξένους εργάτες, αφήνοντάς τους χωρίς δικαιώματα)…
Σεπτέμβρης 1916, Άπαντα τομ. 30, σελ 140.

Οι αριστεροί τσιμμερβαλντινοί(***) στο ελβετικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα
… 18. Καθιέρωση της αναγκαστικής απόδοσης της ελβετικής υπηκοότητας στους ξένους, χωρίς κανένα έξοδο.
Κάθε ξένος που έχει παραμείνει 3 μήνες στην Ελβετία γίνεται Ελβετός υπήκοος, εκτός αν για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους ζητήσει αναβολή για όχι περισσότερο από 3 μήνες. Εξήγηση στις μάζες της ιδιαίτερης επιτακτικότητας αυτής της μεταρρύθμισης για την Ελβετία, όχι μόνο από γενική δημοκρατικής άποψη, αλλά και λόγω του ότι οι ιμπεριαλιστικές συνθήκες της Ελβετίας την έχουν κάνει κράτος με το μεγαλύτερο σ’ όλη την Ευρώπη ποσοστό ξένων.
Το γεγονός ότι οι ξένοι εργάτες δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα και η απομόνωσή τους, ενισχύει και την χωρίς αυτό εντεινόμενη πολιτική αντίδραση και εξασθενίζει τη διεθνή αλληλεγγύη του προλεταριάτου.
…27. Για να μην μένει η αναγνώριση του διεθνισμού από μέρους των Ελβετών σοσιαλδημοκρατών κούφια φράση που δεν υποχρεώνει σε τίποτα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο, πρώτο να παλέψουμε με συνέπεια και σταθερότητα για την οργανωτική προσέγγιση και συγχώνευση των ξένων και των ελβετών εργατών μέσα στις ίδιες ενώσεις, καθώς και για την πλήρη (αστική κι πολιτική) ισοτιμία τους.
Η ειδική ιδιομορφία του ιμπεριαλισμού στην Ελβετία συνίσταται ακριβώς στην εντεινόμενη εκμετάλλευση των χωρίς δικαιώματα ξένων εργατών από την ελβετική αστική τάξη που στηρίζει τις ελπίδες της στην αποξένωση των δύο αυτών κατηγοριών εργατών, της μίας από την άλλη….
Γράφτηκε αρχές Νοέμβρη 1916, Άπαντα τομ. 30, σελ. 201, 206.
 ___________________

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
(**) τζινγκο-σοσιαλισμός: εθνικιστικός και πολεμόχαρος «σοσιαλισμός». Βλέπε και Σπύρος Μπόικος, 27/11/2012: Ο Λένιν για την εργατική μετανάστευση
(***) Τσίμερβαλντ: Πόλη της Ελβετίας. Βλέπε και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/4/2012: Ο Β. Ι. Λένιν για τον οπορτουνισμό
Η Μποτίλια ευχαριστεί τον Αντώνη του Lenin Reloaded για την επισήμανση των κειμένων του Β. Ι. Λένιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.