Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Συνεχίζονται οι ενδοαστικές διεργασίες


Και την Πέμπτη ο στρατός παρέμεινε στους δρόμους (πηγή: ΑΡ)
Με στόχο τη χειραγώγηση της έκφρασης της οργής του λαού, η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου κινείται εναντίον της ηγεσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ σε  κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ έχουν συλληφθεί ηγετικές προσωπικότητες του ισλαμιστικού Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του οποίου ο ανατραπείς πρόεδρος είναι μέλος.

Εκατοντάδες άλλοι αναζητούνται για να συλληφθούν από τις δικαστικές αρχές. Επίσης, σταμάτησε η μετάδοση τριών τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ενώ εμποδίστηκε η εκτύπωση φίλα προσκείμενης εφημερίδας.


Ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος

Εν μέσω αλλεπάλληλων διαβεβαιώσεων από το στρατό ότι δεν προτίθεται να μείνει στην εξουσία και χωρίς καμία καθυστέρηση, ο νεοδιορισθείς, από τον Μόρσι, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μαχμούντ Μανσούρ ορκίστηκε πρώτα στα δικαστικά του καθήκοντα και στη συνέχεια ως μεταβατικός επικεφαλής του κράτους.

Ο Άντλι Μαχμούντ Μανσούρ δεσμεύτηκε, κατά την ορκωμοσία του, να σεβαστεί τη «συνταγματική τάξη, τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού και το πνεύμα της δημοκρατίας», τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να οδηγήσει τάχιστα τη χώρα σε νέες εκλογές. Κάλεσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να συμμετάσχουν, αποκαλώντας τους μέρος του αιγυπτιακού λαού, οπότε έχουν δικαίωμα και καθήκον να συμμετάσχουν «στην οικοδόμηση του έθνους».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους άξονες της «μετάβασης» που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός ΓΕΣ και υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει χρέη προσωρινού Προέδρου, το Συνταγματικό Δικαστήριο εποπτεύει διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και διορίζεται προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Σε αυτήν φημολογούνταν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι θα μπορούσε να ηγείται ως πρωθυπουργός ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας», Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ.

Σε διαμαρτυρίες για την Παρασκευή καλούν οι ισλαμιστές

Εκπρόσωποι των Αδελφών Μουσουλμάνων και του κόμματός τους Ελευθερίας και Δικαιοσύνης καλούν την Παρασκευή σε διαδηλώσεις μετά την καθιερωμένη προσευχή, ειρηνικά, κατά της «τρομοκρατίας του αστυνομικού κράτους». Την Πέμπτη οπαδοί και μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες χωρίς να εμποδιστούν, αλλά υπό ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό, ενώ γίνονταν αλλεπάλληλοι έλεγχοι για κατοχή όπλων. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν, πάλι, και οι επικριτές του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ.

Ποικίλες αντιδράσεις

Την ανάληψη καθηκόντων από τον Μανσούρ χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Τα συγχαρητήριά του στον Μανσούρ εξέφρασε και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, όπως και η λιβανική ηγεσία, τονίζοντας και οι δύο το δημιουργικό ρόλο του αιγυπτιακού λαού και του στρατού και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη της «δημοκρατικής αναμόρφωσης της χώρας». Τη στήριξή της στην «επιλογή του αιγυπτιακού λαού» εξέφρασε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα. Για «πλήρη αποτυχία της έκφρασης του πολιτικού Ισλάμ» έκανε λόγο ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ.

Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας, που μετά από συνάντησή τους δήλωσαν ότι πρόκειται για πραξικόπημα που ως τέτοιο καταδικάζεται και αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, αλλά πρόσθεσαν ότι είναι αντικειμενικά ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ του αιγυπτιακού λαού.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γάλλου προέδρου, που εκτίμησε ότι ούτως ή άλλως είναι αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας η ανατροπή ενός εκλεγμένου προέδρου και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της διαδικασίας αυτής, αποφεύγοντας, όμως, να χρησιμοποιήσει τον όρο πραξικόπημα.

Τον όρο απέφυγε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος και ζητώντας άμεση επιστροφή σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωπος της Γερουσίας δήλωσε ότι θα επανασυζητηθεί η βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Αίγυπτο, λόγω των «αντισυνταγματικών εξελίξεων». Ανησυχητική χαρακτήρισε κάθε παρέμβαση του στρατού στην πολιτική, ακόμη και αν έχει λαϊκή στήριξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, κάτι που έκανε και η Ρωσία, καλώντας να μείνουν οι εξελίξεις σε δημοκρατικό πλαίσιο.

Αντίθετα, για απαράδεκτο στρατιωτικό πραξικόπημα και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, ενώ αρνητική ήταν και η αντίδραση της τυνησιακής κυβέρνησης, όπου επίσης στην εξουσία βρίσκεται το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα».

Η Αφρικανική Ένωση, με ανακοίνωσή της, «αναστέλλει» τη συμμετοχή της Αιγύπτου, καθώς το καταστατικό λειτουργίας της τυπικά δεν επιτρέπει τις «αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Δημοσίευση: Πέμ, 04/07/2013 - 22:55
 
Κατηγορία: Διεθνή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.