Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 5ήμερου & Κυριακάτικης αργίας

 
Σε τροχιά οριστικής κατάργησης του 5ήμερου

Να αμβλύνει τις γενικευμένες αντιδράσεις από τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που βάζει «μπουρλότο» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προωθεί την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δίνει το αποκλειστικό προνόμιο της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στην κυβέρνηση, επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας.


Συγκεκριμένα, στις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό στην παράγραφο 1 του άρθρου 103 ορίζεται ότι «έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».

Πρόκειται για διάταξη που χτυπά ευθέως το 5ήμερο (αφού ορίζει μηνιαίο μισθό για εργασία 25 ημερών δηλαδή για 6ήμερη απασχόληση) για χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Και μπορεί με πρόσθετη παρέμβαση του υπουργού Εργασίας να διαγράφεται η φράση
«...ήτοι μηνιαίως μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως...», το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να ξεμπερδεύει με το 5ήμερο. 

Αλλωστε, ήδη, με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο (4093/2012), ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέθηκε από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο χτυπιέται ευθέως, αφού οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17/7/2013


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες η κατάργηση

Την απόσυρση της διάταξης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές που περιέχεται σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσιώτης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με την εν λόγω ρύθμιση ικανοποιεί το αίτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των μεγάλων ξενοδόχων για να μπορέσουν να διευρύνουν την κερδοφορία τους και τόνισε:

«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση, πιστεύουμε ότι είναι εμπαιγμός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος των μικρών. Ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί, λειτουργώντας τις Κυριακές, αντίθετα θα αυξηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα».

«Τα μικρά καταστήματα, συνέχισε, δεν κλείνουν επειδή δε λειτουργούν τις Κυριακές,
  • τα κλείνει η κυριαρχία των μονοπωλίων και στο εμπόριο,
  • η φτώχεια των εργαζομένων που εξαπλώνεται,
  • η βαριά φορολογία και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο λαό.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι, τόνισε, από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα είναι τα πολυκαταστήματα που θα ανοίξουν και θα λειτουργούν και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αυξήσει την ανεργία στον τομέα του εμπορίου».

«Χρειάζεται, είπε, οι εμποροϋπάλληλοι και μικροί καταστηματάρχες να είναι στο δρόμο και να απαιτήσουν την απόσυρση αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε:

«Τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα δε φθάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες η κυβέρνηση τι ισχυρίζεται; Οτι οι ρυθμίσεις αυτές για την κυριακάτικη αργία, δίνουν τη δυνατότητα λέει στους καταναλωτές να ψωνίζουν σε περισσότερες ώρες και στους τουρίστες να περιδιαβαίνουν στα κέντρα των πόλεων.

  • Το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων που έχουν πρόβλημα να πάνε για ψώνια τις καθημερινές θέλουν να ψωνίζουν τις Κυριακές;
  • Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι επί μήνες, φταίει ότι δεν έχουν χρόνο να πάνε να ψωνίσουν;
  • Για αυτούς τους εργαζόμενους, που μειώνονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους, φταίει ότι δεν υπάρχουν μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές για να ψωνίσουν;»...
«Εμείς, ξεκαθάρισε, λέμε ότι το αίτημα που ικανοποιείται είναι το αίτημα των μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο και τον τουρισμό, είναι μια ταξική πολιτική
  • για υπηρετηθούν οι μεγάλοι στη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της δραστηριότητάς τους
  • και παράλληλα να καταστραφούν οι μικροί επαγγελματίες και οι εμποροϋπάλληλοι οι οποίοι θα δουλεύουν ατέλειωτες ώρες».
Καταλήγοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:
«Υπάρχει μια καθολική αντίθεση των μικρών, των εργαζομένων και βέβαια δεν την ακούτε γιατί είστε πολιτικό προσωπικό των μονοπωλιακών ομίλων και για αυτό και γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια όλους αυτούς που αγωνιούν, που θα καταστραφούν με αυτήν τη ρύθμιση που φέρνετε».

Υπερασπιζόμενος τη ρύθμιση ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «διευρύνουμε τις επιλογές των καταναλωτών. Δεν πρέπει, είπε υποκριτικά, να μας νοιάζει πώς ο καθένας από εμάς θα έχει περισσότερες δυνατότητες να ψωνίζει, να καταναλώνει, να αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες; Αυτό είναι κάτι που είναι δευτερεύουσας σημασίας;»...

Κατά τον υπουργό από τη ρύθμιση για τις Κυριακές αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επικαλέστηκε δε δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες «σε ποσοστό πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17/7/2013

Οι εικόνες και η διαμόρφωση του κειμένου
είναι προσφορά της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.