Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο, ζητά ονομαστική ψηφοφορία και τονίζει ότι θα συμβάλει με όλους τους τρόπους στην οργάνωση της πάλης του λαού
Τα νέα μέτρα που θα μετατρέψουν σε κόλαση τη ζωή των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών αποτελούν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τρίτη με διαδικασία του επείγοντος, για διήμερη συζήτηση.
Μηχανισμός «συμπίεσης» κατώτατου μισθού
Η
«ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι αναγκαίες κάθε
φορά ρυθμίσεις για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αποτελεί
το μοναδικό κριτήριο με το οποίο η κυβέρνηση θα καθορίζει τον κατώτατο
μισθό.Οπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση στήνει μηχανισμό διαμόρφωσής του -ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2017- και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές των επιχειρηματιών, θα αποφασίζει το ύψος του.
Μέχρι τότε οι χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες και οι οικογένειές τους καλούνται να επιβιώσουν με 586 ευρώ μεικτά το μήνα και 511 ευρώ οι νέοι κάτω των 25 ετών, ενώ μετά το 2017 θα είναι αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στους μισθούς.
Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να τελειώσει μια και καλή με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να πετύχει συντριπτικό πλήγμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας, θα «ποικίλει» ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου, την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση και τον κλάδο εργασίας.
Σε κίνδυνο μπαίνουν οι κλαδικές συμβάσεις όχι μόνο γιατί ο κατώτατος μισθός αποτελούσε αφετηρία για την υπογραφή τους αλλά και γιατί πλέον δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να εξαιρείται απ' αυτές.
Το ύψος του μισθού, όπως προβλέπεται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου,
«...θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
Το επιχείρημα της υψηλής ανεργίας που αξιοποιείται για το χτύπημα του κατώτατου μισθού είναι πέρα για πέρα ψευδές. Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και την ανάγκη για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων, η ανεργία θα αυξάνεται.
Η δεξαμενή των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που θα γεμίζει συνεχώς, θα αξιοποιείται για την συμπίεση των μισθών και των δικαιωμάτων.
Χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο με τραγικές επιπτώσεις στο λαό
Με βάση το πολυνομοσχέδιο καταργούνται άμεσα και τίθενται σε διαθεσιμότητα:- Οι σχολικοί φύλακες (2.224 εργαζόμενοι)
- Η Δημοτική Αστυνομία (συνολικά 3.500 υπάλληλοι)
- Μια σειρά από ειδικότητες καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης
- Οι οδηγοί και τεχνικοί της υπηρεσίας κρατικών αυτοκινήτων.
- Για παράδειγμα, οι απολύσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα σημάνει: χιλιάδες παιδιά των εργατικών οικογενειών να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών.
- Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οδεύει προς κατάργηση περνώντας στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» και ουσιαστικά 100.000 και πλέον ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να μείνουν αβοήθητοι.
- Μια σειρά από υπηρεσίες (π.χ. Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Οργανισμοί) θα λειτουργούν με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι θα καλούνται να πληρώσουν ακριβά για στοιχειώδεις υπηρεσίες.
Δηλαδή, αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται.
- Το προσωπικό των καταργούμενων θέσεων θα τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
- Φτάνει επίσης μια απλή υπουργική απόφαση και ένας υπάλληλος μπορεί να μετατεθεί από μία υπηρεσία σε άλλη.
- Επίσης, με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου η διαθεσιμότητα επιταχύνεται και από 12 μήνες πέφτει στους 8 μήνες και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στην απόλυση.
Νέα φορο-επέλαση
Και
την τελευταία «ρανίδα του αίματος» των λαϊκών στρωμάτων επιχειρεί να
ρουφήξει με τους νέους φόρους που επιβάλλει η συγκυβέρνηση και
προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.Την ίδια στιγμή που οι αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί ΕΒΕ χτυπιούνται ανελέητα, με άλλες ρυθμίσεις του νομοθετήματος διευρύνονται τα προνόμια και οι φοροεκπτώσεις για τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.
Με τις ρυθμίσεις για το φόρο εισοδήματος η συγκυβέρνηση:
Καθιερώνει φορολογία τριών κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι για τα φετινά τους εισοδήματα θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος:
- 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ
- 32% για το εισόδημα 25.001 - 42.000 ευρώ
- 42% για τα επιπλέον ποσά
-- Καταργεί τις εκπτώσεις για τα παιδιά. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς επιλογής θα είναι νέα επιβάρυνση 270 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, 540 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά και 2.550 για όσες οικογένειες έχουν τρία παιδιά.
-- Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώνουμε στο εξής θα είναι ακόμα πιο αυξημένος, αφού η κυβέρνηση καταργεί φορολογικές «εκπτώσεις» που ισχύουν για στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών. Ετσι, δε θα ισχύουν πλέον:
- Η έκπτωση φόρου λόγω πληρωμής ενοικίου
- Η έκπτωση φόρου για την πληρωμή τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας
- Η έκπτωση φόρου για έξοδα φροντιστηρίων για τα παιδιά
- Συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
- Συντελεστή 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα
-- Πρόσθετους φόρους θα αναγκαστούν να πληρώσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, λόγω των νέων αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες εισάγουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους φόρους που πληρώνουν οι επιχειρηματίες, αφού:
-- «Ρίχνουν» κατά 15 ολόκληρες μονάδες το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Μέχρι σήμερα ο φόρος που πλήρωναν οι μερισματούχοι υπολογιζόταν με συντελεστή 25%. Τώρα θα υπολογίζεται με 10%! Με αυτόν τον τρόπο οι φόροι που πληρώνουν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων μειώνεται κατά 60%!!! Η περίπτωση μιλάει από μόνη της.
-- Καθιερώνουν ειδικό τρόπο φορολόγησης εσόδων από ενοίκια. Για ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής 11%, ενώ για τα μεγαλύτερα έσοδα από νοίκια ο συντελεστής θα είναι 33%.
-- Ορίζεται ότι οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων θα φορολογούνται με τον εξευτελιστικό συντελεστή του 15%, οι τραπεζικές καταθέσεις θα έχουν συντελεστή φορολόγησης επίσης 15% κ.ο.κ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14/7/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.