Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Καστελόριζο γιοκ: Η αΝΑΤΟμία ενός εγκλήματος ─ Υπερ-Πόντιος Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πλένει τα χέρια του (στο αίμα των λαών) ─ ΚΚΕ: Πολιτική που εγκλωβίζει τη χώρα μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες


ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Το ΝΑΤΟ καλεί Ελλάδα και Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις «κάποιες διαφωνίες» τους
Τρίτη 03/12/2019 - 10:26
«Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ερωτώμενος σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι το Σύμφωνο παραμένει παρατηρητής, καλώντας τα δύο μέλη του «να τα βρούν»!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνη η πολιτική που εγκλωβίζει τη χώρα μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες
Τρίτη 03/12/2019 - 13:58
Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο [Βλ. πιο κάτω] εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αναφέρει:
«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του επιθετικού σχεδιασμού της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών. Επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων προηγούμενων συνόδων για τη δημιουργία επίγειων, αεροπορικών και ναυτικών μονάδων κρούσης, που προετοιμάζουν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Παίρνει πρόσθετα μέτρα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής εξετάζεται η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τη στιγμή που η Ελλάδα ήδη πληρώνει 4,3 δισ. το χρόνο για εξοπλισμούς που προορίζονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής προστίθενται νέα στοιχεία στην επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ και τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων, ιδίως μετά την ακύρωση της Συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.
Οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών κι αυτή την περίοδο εκφράζουν ιδιαίτερα την προσπάθεια αναβάθμισης της Γαλλίας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αυτόνομης ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ και της δημιουργίας του ευρωστρατού σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Η 70χρονη πορεία του ΝΑΤΟ έχει σημαδευτεί από δεκάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, απειλές και πραξικοπήματα. Αποτελούν πρόκληση για το λαό μας και τους άλλους λαούς οι θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων πως δήθεν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δυνάμεις σταθερότητας και ασφάλειας.
Τα "κλαψουρίσματα" της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τη στάση του "Πόντιου Πιλάτου" που τηρούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, που εκδηλώνεται και με την αυθαίρετη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, επιβεβαιώνουν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική που εγκλωβίζει τη χώρα μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ότι "το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων".
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους, κατά της Ελληνο-Αμερικανικής Συμφωνίας, για το ξήλωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
902

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια» δήλωσε ο Στόλτενμπερκ, επιβεβαιώνοντας ότι η λυκοσυμμαχία είναι παράγοντας αστάθειας, που τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι γενικότεροι γεωπολιτικοί του σχεδιασμοί, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό άρμα.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και η «Καθημερινή», έσπευσε βέβαια να στηρίξει τον διάλογο, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παρουσίασε μάλιστα ως έναν από τους λόγους που έχει πετύχει η λυκοσυμμαχία, το ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».
902
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινάει σήμερα με επίκεντρο τις αντιθέσεις αλλά και τον ανταγωνισμό με την Κίνα
Τρίτη 03/12/2019 - 09:45
Με «παράτες» για τα «έργα και τις ημέρες» της λυκοσυμμαχίας, αλλά και με την Κίνα επίσημα στην ατζέντα, ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, εν μέσω των επικίνδυνων σχεδιασμών και αλλά και των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.
Παρουσιάζοντας την ατζέντα της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τη Σύνοδο, προανήγγειλε ότι θα παρθούν αποφάσεις για
«περαιτέρω βελτιώσεις στην ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Αναγνώριση του Διαστήματος ως τομέα επιχειρήσεων. Επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας. Και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών στις επενδύσεις στην άμυνά μας».
Πάγιο αίτημα των Αμερικανών αποτελεί το τελευταίο, οι άλλοι σύμμαχοι να ξοδεύουν επιπλέον κονδύλια.
Ο Στόλτενμπεργκ αποδέσμευσε προς τούτο στοιχεία ότι συνεχίζεται η αύξηση των λεγόμενων αμυντικών δαπανών (4,6% υπολογίζεται η αύξηση για το 2019), προβλέποντας ότι στα επόμενα χρόνια η συσσωρευμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών μέχρι τα τέλη του 2024 θα είναι 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
«Πρόκειται για πρωτοφανή πρόοδο και καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Όλοι οι Σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες. Περισσότεροι Σύμμαχοι πληρούν την κατευθυντήρια γραμμή να δαπανούν 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Φέτος, 9 Σύμμαχοι θα πιάσουν τη νόρμα από μόλις 3 πριν από μερικά χρόνια. Και η πλειονότητα των συμμάχων έχει σχέδια να φτάσουν το 2% έως το 2024» είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Σημειωτέον, η Ελλάδα εμφανίζεται 3η στη σχετική λίστα των δαπανών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της (2,28% για το 2019) πίσω μόνο από ΗΠΑ και Βουλγαρία, με 4,3 δισ. ευρώ να φεύγουν για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.
Το γράφημα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του γγ του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ
Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αρκέσει στον Τραμπ και φοβούνται για ένα νέο πλήγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Πέρυσι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στη Μέρκελ κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Τραμπ θα έχει μία συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ σήμερα το πρωί στη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο οποίος πριν λίγο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις καταγγέλλοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».
Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία.
Επισήμως η Κίνα στην ατζέντα
Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι θα εξετάσουν και «τις επιπτώσεις της ανόδου της Κίνας». «Αυτό παρουσιάζει ευκαιρίες. Αλλά και οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν υπόψη τον σημαντικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας. Την αυξημένη παρουσία της από την Αρκτική έως τα Βαλκάνια και στον κυβερνοχώρο. Και τις σημαντικές επενδύσεις της στην ίδια την υποδομή μας», σημείωσε.
Θύμισε δε ότι πρόσφατα στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν νέες «επικαιροποιημένες βασικές απαιτήσεις για τις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G», όπου θέλουν να αποκλείσουν τη διείσδυση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, ζήτημα ωστόσο όπου κάθε άλλο παρά συμφωνία υπάρχει ανάμεσα στα κράτη - μέλη.
Ο γγ του ΝΑΤΟ μάλιστα πρόσθεσε επ' αυτού πως «πήγα πρόσφατα στις ΗΠΑ και άκουσα εκεί τους ανθρώπους να ανησυχούν για το μέγεθος της Κίνας. Λοιπόν, αν ανησυχούν για το μέγεθος της Κίνας στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουν κοντά τους φίλους και συμμάχους τους. Γιατί όταν είμαστε μαζί, όλοι μας, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, τότε είμαστε το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 50% της παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης».
Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ, θυμίζοντας ότι πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε το ΝΑΤΟ να έχει πάντα 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία έτοιμα να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί εντός 30 ημερών, είπε ότι έχει σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος. Οι σύμμαχοι έχουν ήδη ορίσει πάνω από το 90% αυτών των δυνάμεων. Και αναμένω ότι οι ηγέτες θα κάνουν περαιτέρω ανακοινώσεις».
Έδωσε και άλλα στοιχεία, όπως ότι την προηγούμενη βδομάδα έφτασαν από τις ΗΠΑ στη βάση τους στη Σικελία τα πρώτα νέα drones επιτήρησης του ΝΑΤΟ. Ότι το ΝΑΤΟ υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών «AWACS».
Είπε, επίσης, ότι στη Σύνοδο οι ΝΑΤΟικοί θα εστιάσουν στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγική πρόκληση», καθώς, όπως επέμεινε, «επενδύει σε νέες, σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», όντας ταυτόχρονα «υπεύθυνη για επιθετικές ενέργειες κατά γειτόνων της».
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.