Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Μάκης Παπαδόπουλος: Αγώνας για ζωή χωρίς ρύπανση και ενεργειακή φτώχεια ─ Μαρία Ξενίδου, δημοτική σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου: Τα κέρδη των ομίλων βάζουν στο στόχαστρο την υγεία και τη ζωή του λαού ─ Χρήστος Καραχρήστος, πνευμονολόγος: Εξαιρετικά επικίνδυνες οι επιπτώσεις στην υγεία εργαζομένων και κατοίκων ─ Ευστράτιος Καλαϊτζής, χειρούργος: Το διυλιστήριο είναι ένας αργός θάνατος (4 VIDEO)



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»
Δευτέρα, 25 Νοέμβρη 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Θέμα της ήταν ο «Αγώνας για ζωή χωρίς ρύπανση και ενεργειακή φτώχεια», με κεντρικό ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και αγωνιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην έντονη δυσοσμία και ρύπανση που προκαλεί η μονάδα των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό, μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως εργαζόμενοι και άλλα φτωχά - λαϊκά στρώματα.
Βίντεο με ερωτήσεις και απαντήσεις
Η ανάπτυξή τους ληστεύει και υπονομεύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή
Από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Το παράδειγμα της ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κορδελιού - Ευόσμου, είναι απ' τα πιο αποκαλυπτικά για όποιον πίστεψε καλοπροαίρετα το παραμύθι ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.
Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες και η σημερινή, μας διαβεβαιώνουν ότι η λύση στα βάσανά μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάκαμψη των κερδών των ομίλων.
Όμως η ανάπτυξή τους μυρίζει άσχημα εδώ στον Εύοσμο και αυτό δυστυχώς δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ανάπτυξή τους απειλεί την ίδια την υγεία μας, ληστεύει και υπονομεύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.
Οι ένοχοι για την ενεργειακή φτώχεια
Το παράδειγμα του κλάδου των διυλιστηρίων είναι ένα απ' τα πιο χαρακτηριστικά, για να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα και αναλογικά τόσο τους θύτες όσο και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου είναι εντυπωσιακά. Ο κλάδος παραγωγής πετρελαιοειδών καταγράφει την τελευταία 10ετία πάνω από 150 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, πάνω από 10 δισ. ευρώ ακαθάριστα κέρδη και σχεδόν 5 δισ. ευρώ επενδύσεις.
Ωφελήθηκε άραγε παράλληλα και αναλογικά και ο λαός, οι εργαζόμενοι του κλάδου απ' αυτήν τη θεαματική πορεία κερδοφορίας; Αντίθετα, η ζωή δείχνει ότι για να αυξηθούν τα κέρδη θυσιάστηκαν και εξακολουθούν να θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες.
Ας σκεφτούμε, γιατί είναι σήμερα ακριβά τα καύσιμα; Διότι έτσι διασφαλίζεται το υψηλό κέρδος των ομίλων του κλάδου, των επιχειρήσεων χονδρικής και λιανικής εμπορίας.
Επίσης, τα καύσιμα είναι ακριβά για το λαό διότι επιβάλλονται υψηλοί έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που τελικά τους καρπώνονται ως ενισχύσεις και πάλι οι μεγάλοι όμιλοι.
Αυτοί οι όμιλοι συνεισφέρουν σήμερα μόνο το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων, την ώρα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλες περικοπές, ακόμα και στο επίδομα θέρμανσης.
Είναι πραγματικά πρόκληση σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, όπως η Ελλάδα, να υπάρχουν τέτοια υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας.
Έρευνα του 2017 στην Αττική, που έχει ηπιότερες κλιματολογικές συνθήκες απ' τη Βόρεια Ελλάδα, ανέδειξε ότι το 60% των ανέργων και το 43% του πληθυσμού δεν εξασφαλίζει ικανοποιητική θέρμανση. Αλλη έρευνα ανέδειξε ότι το 50% των χρηστών χρησιμοποιεί το χειμώνα θέρμανση στο σπίτι του λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως.
Η ζωή μας στο στόχαστρο του κεφαλαίου
Μήπως όμως βελτιώθηκαν τουλάχιστον οι συνθήκες εργασίας και η ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων στις περιοχές που λειτουργούν τα διυλιστήρια;
Την απάντηση δίνουν οι 4 νεκροί απ' το ατύχημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο το 2015 και το σοβαρό εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας το 2017, που ήρθε μετά τα ατελείωτα 12ωρα δύο μηνών των εργαζομένων για να ξεκινήσει έγκαιρα η λειτουργία της μονάδας.
Και φυσικά, είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αφού συνεχίζεται η απαράδεκτη γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας. Αυτή η συνύπαρξη δεν διατηρείται τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των ομίλων σε βάρος της ζωής και της ασφάλειάς μας.
Δεν μιλάμε για ένα υποθετικό απίθανο σενάριο κινδύνου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκρηξη στην «Πετρόλα» το 1992 με 14 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, την πυρκαγιά στην «Jet Oil» στη Θεσσαλονίκη το 1987, η οποία έκαιγε αρκετές μέρες, απείλησε γειτονικές εγκαταστάσεις και είχε αποτέλεσμα την έκλυση τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, την πυρκαγιά στις δεξαμενές πετρελαιοειδών της εταιρείας ΧΥΜΑ ΑΕ στο Λαύριο το 2006 με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ά. 
Αντίστοιχα, μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα σε άλλες χώρες που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι ενδεικτικά: Η έκρηξη στο διυλιστήριο της BP στο Τέξας το 2005 με 15 νεκρούς και 170 τραυματίες, η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Buncefield της Αγγλίας το 2005 με 43 τραυματίες και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Για όλα τα παραπάνω ατυχήματα και πολλά άλλα δεν φταίει «η κακιά η ώρα». Είναι τα εγκληματικά αποτελέσματα της παραγωγής, του χωροταξικού σχεδιασμού και της αναπτυξιακής πολιτικής με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Γι' αυτό και ο κρατικός έλεγχος είναι τυπικός και ψευδεπίγραφος. Αναφερόμαστε ενδεικτικά:
  • Στην έλλειψη ουσιαστικού κρατικού ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης (Οδηγία Seveso), το περιβάλλον. 
  • Σε κενά της ίδιας της νομοθεσίας, που συμβάλλουν στο να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα η έλλειψη προδιαγραφών και θεσμοθετημένων μεθοδολογιών για μια σειρά ζητήματα (π.χ. ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας σε μια περιοχή που θα λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση παραγόντων).
Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την τρίτη αναθεώρηση της Οδηγίας Seveso με την ΚΥΑ του 2016, δεν έχει παρουσιαστεί καμιά επικαιροποιημένη μελέτη, κανένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, ούτε έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των εγκαταστάσεων Seveso ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Θεσσαλονίκης.
Η δυσοσμία είναι το μικρότερο πρόβλημα
Εξίσου προκλητική είναι η απουσία ουσιαστικού ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που ακόμα και η μελέτη του ΑΠΘ, που συγχρηματοδοτήθηκε απ' τα ΕΛΠΕ, διαπιστώνει την αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο.
Επιμένουμε σ' αυτήν τη σημαντική επισήμανση, γιατί η επαγρύπνηση και η διεκδίκηση δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στην ενοχλητική δυσοσμία και στην πολύ υψηλή συγκέντρωση μερκαπτάνων που εκλύονται απ' τη μονάδα αφυδάτωσης λάσπης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Κορδελιού και στην ανοιχτή μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων του εργοστασίου.
Ασφαλώς και είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά η εισπνοή δύσοσμων ρύπων απ' τους κατοίκους. Όμως αυτό δεν πρέπει να κρύψει τον πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου, που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν. Με βάση τα στοιχεία, η σχετική περιβαλλοντική επιβάρυνση προσεγγίζει τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης, που έχουν όμως οριστεί για 8ωρη εργασία και όχι συστηματική, συνεχή έκθεση του τοπικού πληθυσμού.
Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ακόμα υλοποιήσει ούτε καν τα μέτρα που συμφώνησαν τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές με την κυβέρνηση, δηλαδή τα πρόσθετα συστήματα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων, τα έργα αναβάθμισης της κατεργασίας υγρών απόβλητων και την Ανάκτηση Απαερίων Πυρσού.
Και φυσικά, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ δεν επέβαλαν καμιά έστω και συμβολική προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ούτε πιέζουν για οποιαδήποτε λύση μετεγκατάστασης που θα τερματίσει τη γειτνίαση με τους χώρους κατοικίας. Αντίθετα, παραμένει ανοιχτό το θέμα της επέκτασης της βιομηχανικής δραστηριότητας με τη χωροθέτηση και νέας μονάδας υψηλής όχλησης και επικινδυνότητας, η οποία θα αυξήσει τους κινδύνους για ατύχημα μεγάλης έκτασης, τη δυσκολία αντιμετώπισής του και τη ρυπογόνα δραστηριότητα.
Ο πραγματικός αντίπαλος
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την αιτία και τους πραγματικούς ενόχους που βάζουν στο στόχαστρο την υγεία μας και την ίδια τη ζωή μας. Είναι η άρχουσα τάξη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι όπως τα ΕΛΠΕ, που απαιτούν να θυσιάσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ενοχη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις που υπηρετούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Ενοχοι είναι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση.
Κανέναν δεν μπορεί να ξεγελάσει και η υποκριτική ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση, τώρα που βρέθηκε ξανά στην αντιπολίτευση. Από το 2015 χρειάστηκε να φτάσουμε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το 2019, για να σκεφτεί ο αρμόδιος υφυπουργός ότι πρέπει να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος απ' τα ΕΛΠΕ.
Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη χαρτογράφησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στη Seveso, λες και τον εμπόδισε κάποιος να την υλοποιήσει όταν ήταν κυβέρνηση.
Αναφέρεται στη δυσοσμία και τη ρύπανση της τελευταίας δεκαετίας, την ώρα που δεν πήρε ούτε ένα μέτρο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ενώ ως κυβέρνηση καθήλωσε στην ανυπαρξία τον κρατικό έλεγχο, αναθέτοντας σε 16 επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγξουν πανελλαδικά το σύνολο της χώρας, τώρα ζητά απ' την κυβέρνηση τακτικούς ελέγχους με εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι κίνδυνοι της γεωπολιτικής αναβάθμισης
Εξίσου παραπλανητικές είναι οι υποσχέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το λαό απ' την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Αυτοί που δικαιούνται να πανηγυρίζουν με τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Είναι οι αμερικανικοί και οι γαλλικοί όμιλοι που θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος όταν προχωρήσει η εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι οι εγχώριοι όμιλοι όπως τα ΕΛΠΕ, που μετέχουν στη συνεκμετάλλευση και στις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ομως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε καν πιο φτηνά καύσιμα για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Θα κλαπούν, στην ουσία, πολύτιμοι και αναντικατάστατοι ενεργειακοί πόροι. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν είναι ΑΠΕ. Θα αυξηθούν οι κίνδυνοι περιβαλλοντικής ρύπανσης. Πέρυσι βιώσαμε την εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού με το ναυάγιο ενός μικρού πλοίου. Φανταστείτε τις συνέπειες από ένα μεγάλο ατύχημα.
Το πλαίσιο αδειοδότησης fast track που προωθεί η κυβέρνηση και το σημερινό υποτυπώδες επίπεδο στελέχωσης του αρμόδιου κρατικού φορέα δεν επιτρέπουν ούτε καν σοβαρό κρατικό έλεγχο την επόμενη μέρα.
Ο συγκεκριμένος φορέας, η ΕΔΕΥ, και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν καν εκδώσει ολοκληρωμένους κανονισμούς για τις εργασίες έρευνας και αναζήτησης, δεν απαιτούν εκτίμηση των συνεπειών απ' τις σεισμικές έρευνες στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η επιλογή να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να γίνονται βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία προαναγγέλλει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Κρήτης μέσα απ' τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη.
Ενεργειακός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας
Για να υπάρξει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας. Χρειάζεται η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.
Πρέπει να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, να κοινωνικοποιηθεί η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας και να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.
Μέσα σε αυτό το ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς της εργατικής εξουσίας, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς, διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα διασφαλίζει:
  • Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. 
  • Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Πάνω απ' όλα, θα κατοχυρώνει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι αποστάσεις μεταξύ βιομηχανικών μονάδων και κατοικημένων περιοχών, η λειτουργία και η οργάνωση των μονάδων παραγωγής θα έχουν ως στόχο την εγγενή ασφάλεια, δηλαδή την προσπάθεια εξάλειψης των πηγών κινδύνου.
Το σύστημα Υγείας θα εστιάζει στην πρόληψη και στις ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας μπορούν να απελευθερώσουν μια σειρά από αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες που σήμερα φυλακίζονται, αφού όλες οι αποφάσεις για την παραγωγή λαμβάνονται με γνώμονα το κέρδος του κεφαλαίου.
Θα αλλάξουν ο σκοπός και ο ρυθμός της παραγωγής. Θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας η κύρια παραγωγική δύναμη, ο εργαζόμενος άνθρωπος.
Οργάνωση της αντεπίθεσης
Φίλες και φίλοι,
Ασφαλώς δεν περιμένουμε παθητικά κάποια μεγάλη μέρα, που θα αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματά μας στο σοσιαλιστικό μέλλον. Παλεύουμε σήμερα για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος. Πρέπει και μπορούμε σήμερα να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Μπαίνουμε αποφασιστικά μπροστά για την οργάνωση του αγώνα στον όμιλο των ΕΛΠΕ, στον κλάδο της Ενέργειας, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, σε ολόκληρη τη χώρα και απαιτούμε:
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων.
  • Να καταργηθεί η έμμεση φορολογία στα καύσιμα θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας.
  • Να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες και να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης.
  • Να καλυφθεί με κρατικές δαπάνες η επαρκής θέρμανση των σχολείων και των νοσοκομείων.
  • Να κατοχυρωθεί η σταθερή εργασία με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο και ουσιαστικές αυξήσεις, με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης διεκδικούμε αγωνιστικά:
  • Να υποχρεωθούν τα ΕΛΠΕ και κάθε άλλη επιχείρηση της περιοχής για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες, βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης και βιομηχανική ρύπανση.
Αμεσα να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να υποχρεωθούν άμεσα τα ΕΛΠΕ να εφαρμόσουν τα μέτρα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων. Aν δεν προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας, με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.
  • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή.
  • Να υλοποιηθεί το σύνολο των μέτρων της προστασίας του πληθυσμού (π.χ. μέτρα πρόληψης, αποστάσεις ασφάλειας και αλλαγές χρήσεων γης, σχέδια έκτακτης ανάγκης, ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, ασκήσεις ετοιμότητας, εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού, μέσων και υποδομών για την προστασία του πληθυσμού ή την εκκένωση όταν απαιτηθεί).
  • Να πραγματοποιηθεί με ευθύνη του κράτους επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους.
  • Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Ολες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσοκομεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής, να γίνονται καθημερινά οι μετρήσεις και να ενημερώνονται οι κάτοικοι για τις ημερήσιες και τις μέσες ωριαίες τιμές
  • Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.
  • Απαιτούμε αποφασιστική ενίσχυση με μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή των ελεγκτικών υπηρεσιών (ΣΕΠΕ, Επιθεωρητές περιβάλλοντος κ.λπ.), για να μπορεί να υλοποιηθεί ουσιαστικά κρατικό πρόγραμμα ελέγχου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ευρύτερης περιοχής.
  • Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε σχολική στέγη, Υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. 
  • Να διερευνηθεί η ύπαρξη καρκινογόνων (π.χ. βενζόλιο) και άλλων επικίνδυνων ουσιών στην περιοχή στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος.
Δεν ζητάμε να μας αναθέσετε να λύσουμε εμείς τα προβλήματά σας χωρίς εσάς. Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αναγεννηθεί το λαϊκό κίνημα.
Ελάτε να βαδίσουμε μπροστά, να συγκρουστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της άρχουσας τάξης που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους. Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί για τη ζωή που μας αξίζει.
Τα κέρδη των ομίλων βάζουν στο στόχαστρο την υγεία και τη ζωή του λαού
Η Μαρία Ξενίδου, δημοτική σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στους πυρήνες διεκδίκησης που δημιούργησε ο λαός της περιοχής τις προηγούμενες δεκαετίες, για τον κατευνασμό των οποίων η εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα «χορηγιών», επιχειρώντας να εξαγοράσει τη συνείδηση του λαού, σε τομείς που κράτος και Τοπική Διοίκηση δεν καλύπτουν επαρκώς, στο όνομα της ελλιπούς χρηματοδότησης, όπως του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Παιδείας. 
Σημείωσε πως μόνο αφότου πρωτοστάτησε
η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναγκάστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την παύση αποδοχής τους, κάτι που όμως «δεν αθωώνει τις προηγούμενες και τη νυν διοίκηση, που φέρουν διαχρονικές ευθύνες. Κι αυτό γιατί επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης, άνοιξαν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου και των νομικών προσώπων του δήμου γενικά».
Σημείωσε ακόμη πως
«φέρουν ευθύνες όσοι καλλιεργούν λογικές αναμονής, όπως ο δήμαρχος, τη στιγμή που τα τέσσερα μέτρα για ελάφρυνση των προβλημάτων που αποφάσισαν τα ΕΛΠΕ δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά απλώς το "φτιασιδώνουν"», αναδεικνύοντας πως και τα μέτρα αυτά επιβεβαιώνουν τη λογική κόστους - οφέλους που εφαρμόζει κάθε επιχείρηση.
Κι αυτό γιατί από τα τέσσερα μέτρα έχει προωθηθεί μόνο αυτό της ανάκτησης απαερίων πυρσού, που θα επιστρέφει τα αέρια προς καύση για τις ενεργειακές ανάγκες του διυλιστηρίου, από την οποία δηλαδή θα υπάρξει κέρδος για την επιχείρηση, ενώ τα υπόλοιπα (για το πρόβλημα στη μονάδα κατεργασίας υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης), από τα οποία δεν προκύπτει άμεσο όφελος, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο μελέτης.
Εξαιρετικά επικίνδυνες οι επιπτώσεις στην υγεία εργαζομένων και κατοίκων
Ακολούθησε παρέμβαση από τον ειδικευόμενο γιατρό πνευμονολόγο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο. Στάθηκε στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ρύπανσης στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην υπαρκτή πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Ευόσμου.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε το ΑΠΘ και η οποία εντόπισε την πηγή της έντονης δυσοσμίας σε μερκαπτάνες που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ εντός του αστικού ιστού, είπε:
«Αυτές οι θειούχες ενώσεις που εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία δεν αποτελούν καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Βέβαια, η καθεμιά από αυτές σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ερεθιστικές για τον ανθρώπινο οργανισμό (...) ενώ σε δηλητηρίαση από αυτές τις ενώσεις οι επιπτώσεις μπορεί να είναι και θανατηφόρες».
Το ερώτημα παραμένει «για την τυχόν ύπαρξη άλλων χημικών ενώσεων, που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες (π.χ. βενζόλιο), και μικροσωματιδίων που δεν μετρήθηκαν αλλά που υπάρχουν πάντα γύρω από διυλιστήρια και έχουν σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμα πως είναι κρίσιμο
«άμεσα να ελεγχθούν το νερό και το έδαφος της περιοχής, καθώς πολλές ουσίες δεν είναι πτητικές αλλά μπορούν μέσω των λυμάτων να μολύνουν το νερό και το υπέδαφος (...) Πρέπει άμεσα να υπάρξουν επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση των δημόσιων δομών και εργαστηρίων που ασχολούνται με τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την επίδρασή της στον άνθρωπο», ζητήματα που όπως είπε δεν αποτελούν αποκλειστικό πρόβλημα μόνο ορισμένων κατοίκων της περιοχής, ούτε μόνο υγειονομικών, αλλά «ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους της περιοχής και ως τέτοιο πρέπει να αποτελέσει ζήτημα πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».
«Το διυλιστήριο μας δηλητηριάζει, είναι ένας αργός θάνατος»
Στη ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, ο Ευστράτιος Καλαϊτζής, χειρούργος, υποστήριξε πως οι μερκαπτάνες, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε 20πλάσια ποσότητα εντός του διυλιστηρίου, σε αντίθεση με την έκθεση του ΑΠΘ, που τις χαρακτήρισε μη τοξικές, είναι εντέλει τοξικές.
Ως παράδειγμα ανέφερε το θάνατο τριών εργαζομένων σιδηροδρομικών στη Γαλλία το 1970 από διαφυγή μερκαπτάνης.
«Την περίοδο 1988 - 2012 έχουμε 50 ατυχήματα μερκαπτανών στη Γαλλία», πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με την τοξικότητα των διυλιστηρίων γενικά, παρέπεμψε στην έρευνα του καθηγητή αιματολογίας κ. Μακρή. Από αυτήν προκύπτει πως ενώ το 1950 τα ποσοστά καρκίνου σε Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη ήταν τα ίδια, οι μετρήσεις της περιόδου 1993 - 2003 δείχνουν 6% διαφορά. Στην ίδια έρευνα τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι κατά 10% μεγαλύτερα εις βάρος του λαού της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Για τις μερκαπτάνες, ο Γιάννης Ζιώγας, συνταξιούχος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, είπε πως αυτές μπορεί να μην είναι άμεσα καρκινογόνες, αλλά σε συνέργεια με άλλες ενώσεις, οι επιπτώσεις τους είναι ιδιαίτερα αρνητικές.
Επίσης έθεσε ζήτημα ελέγχου στο υπέδαφος, καθώς όπως είπε «το γεγονός πως εδώ και μισό αιώνα δεν υπήρχε κανένας έλεγχος μας επιτρέπει να υποθέσουμε το πώς διαχειριζόταν τα απόβλητά της η εταιρεία».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 7-8/12/2019 και 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.