Κατέφυγε στο συνηθισμένο ευχολόγιο για την τουρκική επιθετικότητα
Παρασκευή 13/12/2019 - 12:59 - Ενημέρωση: Παρασκευή 13/12/2019 - 13:13
Τη συνηθισμένη τακτική της φραστικής καταδίκης, δηλαδή το γνωστό ευχολόγιο, ακολούθησε για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αυτή τη φορά με αφορμή το μνημόνιο της Άγκυρας με τη Λιβύη.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρασκευή 13/12/2019 - 13:01
Σε σχόλιό του για τη Σύνοδο Κορυφής και τη στάση της ΕΕ στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Το Κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης όχι μόνο δεν δικαιολογεί την ευφορία της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό "ευχολόγιο" και προηγούμενων Συνόδων που δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Αυτή η στάση "Πόντιου Πιλάτου", που υπαγορεύεται από την ανάγκη διατήρησης της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά και από τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και ισχυρά κράτη της ΕΕ, εκθέτει όσους, κόντρα στην πραγματικότητα, έχουν αναγορεύσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε "σωτήρες" και "προστάτες" της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
«παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει
«την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», υπενθυμίζει «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία» και «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».
Φυσικά, όλες αυτές οι καταγραφές της τουρκικής προκλητικότητας, στα Συμπεράσματα προηγούμενων συνόδων, δεν εμπόδισαν την Άγκυρα να κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις στην περιοχή και την τακτική της έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Άλλωστε, παράλληλα με τη λεκτική καταδίκη, η ΕΕ και οι ηγετικές καπιταλιστικές χώρες σε αυτήν συνεχίζουν το πολύπλευρο και σύνθετο παζάρι με την Τουρκία, όπως το συνεχίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για να παραμείνει η Άγκυρα στο «δυτικό στρατόπεδο».
Όλο αυτό το «ανατολίτικο παζάρι» δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης.
Το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα έχει η επικίνδυνη τακτική της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που σε συνθήκες «εθνικής σύμπνοιας» έχουν αναγορεύσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις άλλες λυκοσυμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου σε παράγοντα «προάσπισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όλο αυτό το «ανατολίτικο παζάρι» δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης.
Το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα έχει η επικίνδυνη τακτική της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που σε συνθήκες «εθνικής σύμπνοιας» έχουν αναγορεύσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις άλλες λυκοσυμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου σε παράγοντα «προάσπισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Εκτεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, ενώ από την κυβέρνηση επέμειναν να δημιουργούν ψευδαισθήσεις, αλλά και επικίνδυνο εφησυχασμό, μιλώντας τάχα για διπλωματικά «τείχη» που υψώνει η Ευρώπη στην τουρκική προκλητικότητα, για «ασπίδα προστασίας για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» και άλλα τέτοια ευφάνταστα.
Το στίγμα, πάντως, το έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε πως η ΕΕ έχει εκφράσει την
«πλήρη αλληλεγγύη της» στην Κύπρο και την Ελλάδα, για να προσθέσει: «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε διάλογο με αυτήν τη σημαντική χώρα (σ.σ. την Τουρκία). Γνωρίζουμε ότι όσον αφορά τη μετανάστευση, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η στενή συνεργασία. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, τι θέλουμε με αυτήν τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης».
Η «ομοφωνία» των αστικών πολιτικών δυνάμεων για το θέμα μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλ. Τσίπρας και η Φ. Γεννηματά ζήτησαν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) να υπάρξει αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω «κυρώσεων» προς την Άγκυρα. Το αίτημα τους έγινε αποδεκτό και εξασφάλισαν ένα ακόμη ευχολόγιο, αυτή τη φορά από την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.