Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Νόαμ Τσόμσκι: Πραξικόπημα ή δολοφονία του Έβο Μοράλες προωθούν οι ΗΠΑ (Μπααα... ψέματα λέει...) ─ O Μοράλες παραιτείται για να διατηρήσει την ειρήνη στη χώρα


ΒΟΛΙΒΙΑ
Ο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτησή του
Δευτέρα 11/11/2019 - 09:11 - Ενημέρωση: Δευτέρα 11/11/2019 - 09:53
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε χθες Κυριακή την παραίτησή του, μετά την ανακοίνωσή του ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές, αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ζήτησε την ακύρωση των εκλογών της 20ης Οκτώβρη, λόγω παρατυπιών.

Νόαμ Τσόμσκι: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πραξικόπημα ή δολοφονία του Έβο Μοράλες
Ο πολιτικός επιστήμονας Νόαμ Τσόμσκι καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της αντιπολίτευσης στη Βολιβία για την ανατροπή του προέδρου Έβο Μοράλες. 
"Το πραξικόπημα προωθείται από την ολιγαρχία της Βολιβίας (...) και έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που από καιρό ήθελε να εκδιώξει τον Έβο Μοράλες και το κίνημά του από την εξουσία", δήλωσε ο διάσημος αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.
Σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, ο Τσόμσκι προειδοποίησε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας (πρωτεύουσα της Βολιβίας), που είναι το κέντρο των επιχειρήσεων, άφησε να διαρρεύσει ότι υπάρχουν 2 σχέδια για την νοτιοαμερικανική χώρα: ΣΧΕΔΙΟ Α: Πραξικόπημα, ΣΧΕΔΙΟ Β: Δολοφονία Μοράλες.
Σύμφωνα με τον βορειοαμερικανό πολιτικό επιστήμονα, η βολιβιανή αντιπολίτευση προετοιμάζει ένα πραξικόπημα μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές της 20ης Οκτωmβρίου από το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), υπό την ηγεσία του Έβο Μοράλες.
Εξέφρασε την λύπη του, γιατί τέτοιες ενέργειες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των διεθνών κανόνων, σημειώνοντας ότι ελπίζει ο λαός και η κυβέρνηση της Βολιβίας να αποκρούσουν την εναντίον τους συνωμοσία. 
Την Παρασκευή, ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι τμήματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να τον ανατρέψουν , με δράσεις όπως η πρόσφατη αναταραχή στην αστυνομία σε τρεις κεντρικές πόλεις της χώρας. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο ιθαγενής ηγέτης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για “την υπεράσπιση της δημοκρατίας” και την ειρήνευση στη Βολιβία.
Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι ενέργειες πραξικοπήματος και πολιορκήθηκαν τα κτίρια δύο τηλεοπτικών καναλιών σε μια προσπάθεια φίμωσης του τύπου για να διευκολυνθεί το σχέδιο ανατροπής του Μοράλες.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας ανέφερε ότι οι ενέργειες ριζοσπαστικών αντιπολιτευτικών ομάδων κατά των μέσων ενημέρωσης της χώρας συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος ενημέρωσης και των βασικών αρχών του κράτους δικαίου.

Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτώβρη, τις οποίες κέρδισε ο Μοράλες.
«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.
«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.
Λίγο αργότερα, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.
Στη συνέχεια, ωστόσο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας διαβεβαίωσε πως δεν έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης.
Εξάλλου, η πρέσβειρα της Βενεζουέλας στη Λα Πας Κρισμπελί Γκονσάλες ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας καταλήφθηκε από «κουκουλοφόρους» στο «ABI», το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.
«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα» είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.
Αντιδράσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής
Οι εξελίξεις στην Βολιβία προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες» ανέφερε ο Μαδούρο, καλώντας σε «κινητοποίηση, για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».
Σε ανάλογο κλίμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη.
«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας, τα οποία στασίασαν, και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία» ανέφερε ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκέμβρη.
Για «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί, για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).
Η διπλωματία της Χιλής ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ενώ η Κολομβία ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία.
Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa. Πηγή φωτό: Associated Press )
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.