Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Λατινική Αμερική: Ο αποτρόπαιος καπιταλισμός και τα όπλα του ─ Βολιβία: Σφαγή στο Ελ Αλτο. 30 νεκροί, πάνω από 700 τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις ─ Κολομβία: Γενική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα ─ Χιλή: Θα γίνουμε ο εφιάλτης εκείνων που λητεύουν τα όνειρά μας ─ Κούβα: Νέα αντεπαναστατική δράση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ─ ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους λαούς της Χιλής, της Βολιβίας, της Κολομβίας

ΒΟΛΙΒΙΑ
Σφαγή στο Ελ Αλτο από στρατιωτική επέμβαση
Ελ Άλτο
Τουλάχιστον 30 οι νεκροί διαδηλωτές μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος στις 10 Νοέμβρη
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων στη Βολιβία, από τις επεμβάσεις του στρατού και της αστυνομίας ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στις 10 Νοέμβρη κατά του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στο Μεξικό, όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο.
Μετά την επέμβαση στο Ελ Άλτο. Χαρακτηριστικό το πλακάτ των διαδηλωτών: «Άνιες δολοφόνισσα» (αναφορά στη μαριονέτα της ολιγαρχίας, του στρατού και των ΗΠΑ)
Χτες (20/11/2019) ήταν μια μέρα βάρβαρης καταστολής ενάντια στον πληθυσμό της πόλης του Ελ Αλτο, χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μπλοκάρει τα διυλιστήρια της κρατικής εταιρείας υδρογοναθράκων στην περιοχή Σαν Αντρες ντε Σενκάτα.
Μια μεγάλη δύναμη στρατού και αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα (αλλά και ελικόπτερα και μαχητικά να υπερίπτανται για εκφοβισμό), άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες αλλά και αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 30 σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις.
Έτσι, οι νεκροί σε αντιχουντικές κινητοποιήσεις σε ένα δεκαήμερο είναι τουλάχιστον 30, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700 και εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες.
Διευρύνει την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας η χούντα
Βολιβία κυρίαρχη - Το El Alto όρθιο! Ποτέ γονατιστό! - Έξω ο γκρίνγκο! - Το Αέριο δεν πουλιέται! (Latuff 2003)
Η σφαγή στο Ελ Άλτο είναι η πρώτη που συμβαίνει μετά το διάταγμα υπ. αριθμ. 4078, της προέδρου της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Τζανίνε Άνιες, που δίνει το «πράσινο φως» στο στρατό να δολοφονεί χωρίς να υποστεί ποινικές ευθύνες για δολοφονίες «όταν ενεργεί σε επιχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης και της δημόσιας σταθερότητας», όπως αναφέρεται στο κατάπτυστο διάταγμα.

Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογήθηκε και το μακελειό στη Σενκάτα, γιατί - όπως δηλώθηκε - αντιμετωπίστηκαν «ορδές βανδάλων που μπλόκαραν την τροφοδοσία των πόλεων με καύσιμα».
Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση για «υπέρμετρη βία των δυνάμεων καταστολής» μέχρι και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (που ελέγχουν οι ΗΠΑ και ο οποίος συνέβαλε στο πραξικόπημα στη Βολιβία).
Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας της χώρας δέχτηκε αίτημα δίωξης του Μοράλες από βουλευτή του κόμματος της Ανιες, «Δημοκρατική Ενότητα», για το υποτιθέμενο αδίκημα της «προτροπής σε τρομοκρατία και μπλόκα».
Ελ Άλτο, 2019
Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, από το Μεξικό σημείωσε ότι «σκοτώνουν τους Βολιβιανούς αδελφούς μας. Πρόκειται για μια προδοτική κυβέρνηση» και ότι «σε περιόδους δικτατορίας πρέπει να μείνουμε ενωμένοι».
Επίσης ότι το «αδίκημά» του ήταν «η πολιτική εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και η αναδιανομή πλούτου».
Πρόκειται για τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση με κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων υδρογονανθράκων, προγράμματα άμβλυνσης της φτώχειας, ή τις συμφωνίες με ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία.
Πηγή: Associated Press
Αυτός ο γεωπολιτικός προσανατολισμός, τον οποίο στήριξαν και τμήματα της βολιβιανής αστικής τάξης, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης, είναι που επιχειρείται να αλλάξει με το πραξικόπημα και τη σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση που εξελίσσεται.
Την ίδια ώρα που διευρύνεται η βάρβαρη καταστολή, φαίνεται ότι γίνονται διαβουλεύσεις της πραξικοπηματικής κυβέρνησης με τον κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό, ώστε να συμφωνηθεί γρήγορη προσφυγή στις κάλπες με εκλογή νέων Εκλογικών Επιτροπών.
Στρατός έξω από το διυλιστήριο (Πηγή: Associated Press)
Σε αυτό φαίνεται ότι συμβάλλει ο Ζαν Αρνό, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Το ΚΚ Βολιβίας, σε ανακοίνωσή του που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΝ Βολιβίας, καλεί το λαό να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση «για να πιεστεί να δεχτεί μια ειρηνική διέξοδο», και ταυτόχρονα σημειώνει την ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα αντιολιγαρχικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, παίρνοντας υπόψη και τα λάθη που έγιναν στα 13 χρόνια διακυβέρνησης (σ.σ. Μοράλες) και τα οποία μπορούν να διορθωθούν μόνο με το λαό σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

ΠΑΜΕ

Αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την Αλληλεγγύη του στο λαό της Βολιβίας ενάντια στο πραξικόπημα που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ντόπια πλουτοκρατία.


Το πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου Μοράλες, χαρακτηρίστηκε από βία, διώξεις και συλλήψεις εναντίον λαϊκών δυνάμεων. Από την άλλη μεριά οι τοποθετήσεις Τραμπ, καθώς και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, αποδεικνύουν πόσο υποκριτικές και επικίνδυνες είναι οι διακηρύξεις τους περί «Δημοκρατίας».

Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στο δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλλον τους. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την Αλληλεγγύη του με τον λαό της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό. 
ΠΑΜΕ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Γενική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Μέσα σε κλίμα αυταρχισμού και διώξεων αγωνιστών συνδικαλιστών από την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, πραγματοποιείται σήμερα (21/11/2019) η πανεθνική γενική απεργία και προγραμματίζονται απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στις 32 επαρχίες σε όλη τη χώρα.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον λαό της Κολομβίας
Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει:
«Το ΠΑΜΕ, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας - ΠΣΟ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Κολομβίας και στη γενική απεργία της 21ης Νοέμβρη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Ντούκε.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας προωθεί σειρά αντεργατικών μέτρων με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και της Υγείας, ενώ επιβάλλει μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με κύρια θύματα τους νέους εργαζόμενους.
Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της Κολομβίας συνδυάζεται με καταστολή, διώξεις, δολοφονίες εργαζομένων, συνδικαλιστών, λαϊκών αγωνιστών.
Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων της Κολομβίας στις 21 Νοέμβρη».
Η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT) και όλα τα μεγάλα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στην πετρελαιοβιομηχανία, στη χημική βιομηχανία, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις δημόσιες υπηρεσίες, οι φοιτητικές ενώσεις, οι ενώσεις αγροτών έχουν απευθύνει κάλεσμα για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, για να διατρανωθεί η αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως των νέων, φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που φέρνει νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και το Κολομβιάνικο ΚΚ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της αστυνομίας σε σπίτια συνδικαλιστών και οργανωτών της απεργίας από διάφορες οργανώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, στο Κάλι και το Μεντεγίν, με το πρόσχημα της «αναζήτησης εκρηκτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».
Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης αποσκοπούν στην τρομοκράτηση λαϊκών δυνάμεων, ενώ έχει δοθεί εντολή και στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα 1ου βαθμού, για να «επιβληθεί η έννομη τάξη».
Απαιτούμε δημόσια παιδεία για όλους!
Επίσης, η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα σε τοπικές αρχές να προχωρούν κατά την κρίση τους σε εφαρμογή «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», επί της ουσίας στρατιωτικού νόμου.
Οι διοργανωτές της απεργίας δηλώνουν ότι αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον συντονισμό μιας μεγάλης κοινωνικής διαμαρτυρίας για να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα
Ενάντια στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στην καθιέρωση μισθού για τους νέους στο 75% του βασικού, στο ωρομίσθιο, στο χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων σε αξιοπρεπή σύνταξη, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ασφάλισης και οργανισμών στρατηγικής σημασίας, ενάντια στη φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα ενώ φοροαπαλλάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Στα αιτήματα είναι ακόμη να σταματήσουν οι παραβιάσεις από το κράτος της ειρηνευτικής συμφωνίας και των δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών, να σταματήσει η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και την κοινωνική διαμαρτυρία.
Δηλώνουν ακόμα ότι θα περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις και καλούν σε επαγρύπνηση ενάντια στην πρακτική του κράτους να «φυτεύει» προβοκάτορες για να χτυπά μετά τις μαζικές διαδηλώσεις.
ΧΙΛΗ
Χιλή 2019. Θα γίνουμε ο εφιάλτης εκείνων που λητεύουν τα όνειρά μας. Δεν είμαστε στο 1973. Έχουμε 2019.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων
Εντονες είναι οι αντιδράσεις στη Χιλή από τη συνέχιση της καταστολής από τις δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές που κινητοποιούνται ενάντια στα μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα και τους ελιγμούς, όπως ο τελευταίος, σε συμφωνία με ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

ΠΑΜΕ

Αλληλεγγύη στον Αγωνιζόμενο Λαό της Χιλής

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέλος της ΠΣΟ, εκφράζει την Αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρα απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία, ο λαός της Χιλής αγωνίζονται ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΜΜΜ. Οι κινητοποιήσεις εκφράζουν την γενικότερη λαϊκή αγανάκτηση και οργή ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που στόχο έχουν την «Ανάπτυξη» και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Πολιτικές που καταδικάζουν τους λαούς στην φτώχεια και στην εξαθλίωση με την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και την εκτίναξη του κόστους για τις εργατικές οικογένειες.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, εκφράζουν την στήριξη και αλληλεγγύη τους στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Χιλή και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους.
Το γραφείο γενικού εισαγγελέα της Χιλής αναγκάστηκε να ανοίξει έρευνα για τις 26 δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις, που διήρκεσαν περίπου ένα μήνα, ενώ εξετάζεται και η καταγγελία ότι δύο θάνατοι διαδηλωτών επήλθαν ενώ ήταν υπό αστυνομική κράτηση.
Πάντως, την Τρίτη κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, κατέθεσαν αίτημα αποπομπής του Προέδρου Πινιέρα για τις μεγάλες ευθύνες του στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων.
Πέρα από τους νεκρούς, γύρω στους 2.000 είναι οι τραυματίες, με 200 να έχουν χάσει την όραση από το ένα μάτι, και γύρω στους 6.000 οι συλληφθέντες.
Από τα βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων που συνεχίζονται με μικρότερη ένταση είναι η απελευθέρωσή τους.
Ένα ακόμα θέμα που πρόβαλαν σε κινητοποίησή τους την Τετάρτη (20/11/2019) οι Ενώσεις των Γιατρών της Χιλής, είναι οι προκληθείσες σωματικές βλάβες των διαδηλωτών, ενώ στις 19-20 Νοέμβρη έγινε 48η απεργία από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του Δημοσίου.
ΚΟΥΒΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα (Πηγή: Associated Press)
Η Αβάνα κατηγορεί την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι υποθάλπει αντεπαναστατική δράση

Πέμπτη 21/11/2019 - 11:14
Η Κούβα κατηγόρησε χθες Τετάρτη την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ότι υποθάλπει την «αντεπαναστατική» δράση του αντεπαναστάτη Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, ηγέτη της «Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας» (UNPACU), της πιο ενεργής οργάνωσης αντεπαναστατών στην Κούβα, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της νήσου πριν από σχεδόν δύο μήνες.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της επίθεσης κατά του κουβανικού λαού, η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την απελευθέρωση του «αθώου» Φερέρ που κρατείται «άδικα»...
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διαδώσει την αντεπαναστατική προπαγάνδα της Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας γνωστά ανδρείκελα όπως την Νέλβα Ισμαράις Ορτέγκα, τη σύντροφο του Φερέρ.
Η εφημερίδα «Granma», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, αναφέρει ότι ο Φερέρ συνελήφθη την 1η Οκτώβρη, μετά την καταγγελία ενός πολίτη ότι ο Φερέρ μαζί με άλλους τρεις ομοϊδεάτες του τον ξυλοκόπησαν τόσο πολύ που χρειάστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο.
«Οι ισχυρισμοί πως εξαφανίστηκε, πως υπέστη σωματική κακοποίηση ή βασανίστηκε, ότι του προσφέρεται ανεπαρκής ποσότητα τροφής είναι ψέματα που κατασκευάζει και διασπείρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η πρεσβεία της στην Αβάνα», ξεκαθαρίζει η «Γκράνμα».
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.