Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Ο καπιταλισμός χτυπάει τους λαούς κατακέφαλα και οι λαοί χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο ─ Στο Μεξικό ο Μοράλες μετά το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα ─ ΚΚΕ: Αλληλεγγύη του στον λαό της Βολιβίας - Οι λαοί να χαράξουν τη δική τους πορεία ενάντια στη μήτρα των προβλημάτων τους

Ο Μοράλες καταφεύγει στο Μεξικό λόγω απειλών για τη ζωή του - Κλιμακώνεται η ένταση στη Λα Πας
Τρίτη 12/11/2019 - 08:11
Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, δέχθηκε το πολιτικό άσυλο που του προσέφερε το Μεξικό μετά τις επιθέσεις και τις απειλές για τη ζωή του, και αναμένεται να φτάσει στη χώρα σήμερα Τρίτη, την ώρα που η κατάσταση στη Λα Πας είναι έκρυθμη και οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι θα διεξαγάγουν από κοινού με την αστυνομία επιχειρήσεις για την «αποκατάσταση» της δημόσιας τάξης.
«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός μέσω Twitter περί τις 21:30 τη Δευτέρα [τοπική ώρα· 03:30 της Τρίτης ώρα Ελλάδας] εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση που του χορήγησε άσυλο. «Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία
Τρίτη 12/11/2019 - 15:52 - Ενημέρωση: Τρίτη 12/11/2019 - 17:30
«Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας, στους άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής», καλεί σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία [βλέπε στο τέλος], τονίζοντας ότι «ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, της ντόπιας ολιγαρχίας και της "μήτρας" που τα γεννά - του καπιταλιστικού δρόμου».
Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βολιβία και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες που οργανώθηκε από μερίδα της ντόπιας ολιγαρχίας, με την παρέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος εκπληρώνει το ρόλο του "χωροφύλακα" στην περιοχή, και την απροκάλυπτη χρησιμοποίηση του Στρατού και της Αστυνομίας.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις και τις διώξεις λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στο πραξικόπημα, τους βανδαλισμούς στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και την αντικουβανική υστερία.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Βολιβίας και για άλλη μια φορά τονίζει πως οι εξελίξεις στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Χιλή και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι υπόθεση των λαών τους, της πάλης των εργατικών - λαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και των άλλων λαϊκών οργανώσεων που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να επιβάλουν το δίκιο τους. Για να χαράξουν τη δική τους πορεία ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση που είναι η πηγή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, η "μήτρα" της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, μεταξύ άλλων και της καταστολής της θέλησης του λαού με στρατιωτικά πραξικοπήματα».
902

Λίγο νωρίτερα, βολιβιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία), προπύργιο του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, έπειτα από μια στάση στη Λίμα του Περού για ανεφοδιασμό, πράγμα που επιβεβαίωσε η περουβιανή κυβέρνηση.
«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε μέσω Twitter ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ μεταφόρτωσε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δυο χέρια τη μεξικανική σημαία.
Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε αίτημα από τον Μοράλες να του χορηγήσει άσυλο: «Μας ζήτησε προφορικά (...) να του χορηγήσουμε άσυλο», είπε ο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ του Μεξικού είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του θα έδινε άσυλο στον πρώην πρόεδρο εάν το ζητούσε την Κυριακή.
«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους», ανέφερε μέσω Twitter ο 60χρονος σοσιαλιστής πολιτικός, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι «συνωμότησαν» για την ανατροπή του.
Κλιμακώνεται η ένταση στη Λα Πας
Το κοινοβούλιο, όπου ο Μοράλες έχει πλειοψηφία, θα πρέπει να συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει τις παραιτήσεις και να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο το ότι θα γίνει η ολομέλεια των δύο σωμάτων δεν είναι βέβαιο, με δεδομένη την κορύφωση της έντασης στη Λα Πας.
Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός» καθώς οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν».
Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον των «βανδάλων». «Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων».
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου, κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα. Αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν χθες Δευτέρα.
Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα.
Από την πλευρά του ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω Twitter «πολλοί με προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου για να το καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, Πηγή φωτό: Associated Press)
902
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ανετράπη ο Έβο Μοράλες μετά από σχεδιασμένο πραξικόπημα
Δευτέρα 11/11/2019 - 19:36 - Ενημέρωση: Δευτέρα 11/11/2019 - 19:38
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στη Βολιβία, καθώς κλιμακώθηκε το σχέδιο πραξικοπήματος της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) -γνωστού οργανισμού στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού- για την ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου προέδρου Έβο Μοράλες, που τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά και την απαίτηση του στρατού. Είχαν προηγηθεί εμπρησμοί σε σπίτια υπουργών, βουλευτών και κυβερνητών με το κυβερνητικό Κίνημα για το Σοσιαλισμό και συγγενών τους (απειλήθηκε και η αδελφή του Μοράλες) από ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης και πολλές παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ και τμήματα της αστυνομίας είχαν ταχθεί με την αντίδραση.
Η αντιδραστική αντιπολίτευση του φιλελεύθερου συνασπισμού «Κοινότητα Πολιτών» του πρώην προέδρου της χώρας Κάρλος Μέσα και του ακροδεξιού προέδρου της «Επιτροπής Πολιτών της Σάντα Κρους» Λούις Φερνάντο Καμάτσο αξιοποίησε πόρισμα κλιμακίου του ΟΑΚ, που είχε προσκληθεί από τον πρόεδρο Μοράλες για επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 20ής Οκτώβρη, και το οποίο διαπίστωσε χειραγώγηση του αποτελέσματος από την Εκλογική Επιτροπή και ζήτησε την ακύρωσή τους. Ο ίδιος ο Μοράλες ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι καλεί σε επανάληψη των εκλογών και ορισμό νέας Εκλογικής Επιτροπής.
Ωστόσο ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης που είχε ξεκινήσει από τις 21 Οκτώβρη αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, κλιμακώθηκε και το καθοριστικό στοιχείο ήταν η απαίτηση του στρατού, με δήλωση του γενικού επιτελάρχη Ουίλιαμ Καλιμάν να «παραιτηθεί ο πρόεδρος για το καλό της Βολιβίας». Επίσης σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας εδώ και μέρες είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντίδρασης και επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, κάλεσε τον Μοράλες να παραιτηθεί.
Ο Έβο Μοράλες, ηγέτης του ιθαγενικού κινήματος, πρόεδρος της χώρας από το 2006, τελικά το μεσημέρι της Κυριακής οδηγήθηκε σε παραίτηση όπως είπε σε διάγγελμά του για την «κοινωνική ειρήνη» και για «να μην συνεχίζουν να καίνε τα σπίτια μας, να ταπεινώνουν τις οικογένειές μας και να τις απειλούν» και κατέληξε «ο αγώνας θα συνεχιστεί».
Το Σαββατοκύριακο επίσης έγιναν επιθέσεις με δυναμίτες στις πρεσβείες της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Μεξικού και καταλήψεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης καναλιών.
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, όπως και μια σειρά από αξιωματούχους στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Με βάση το σύνταγμα και μετά τη σειρά παραιτήσεων ως υπηρεσιακή πρόεδρος θα αναλάβει η Γιαννίνε Ανιές, δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, που ανήκει σε παράταξη της αντιπολίτευσης.
Επίσης ο Καμάτσο δήλωσε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες, ωστόσο αργότερα αυτό διαψεύστηκε από την αστυνομία. Πάντως η κυβέρνηση του Μεξικού έχει από την πρώτη στιγμή προσφέρει άσυλο στον Ε. Μοράλες και στελέχη του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί πρώην αξιωματούχοι έχουν καταφύγει στη μεξικανική πρεσβεία.
902, Πηγή φωτό: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.