Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο όνομα του Τραμπ και του... Μπολίβαρ!


*
Με ξένη σημαία. Anti-Maduro protesters attend a rally to protest against the Venezuelan President in Caracas, Venezuela, Jan. 23, 2019. Cristian Hernandez/EPA via Shutterstock
*
Βλέπε επίσης από Μποτίλια Στον Άνεμο:
Από πότε ο βρώμικος πόλεμος κατά της Βενεζουέλας, οι ηγέτες του και τα μέσα που χρησιμoποιούν
*
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο Μαδούρο καταγγέλλει «πραξικόπημα», ενώ κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση
Παρασκευή 25/01/2019 - 11:04
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, κατήγγειλε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα εναντίον της χώρας του, το οποίο προωθείται από τομείς της αντιπολίτευσης και των ξένων κυβερνήσεων.
Μιλώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ), ο Μαδούρο είπε ότι ο στόχος είναι
«η επέμβαση στη Βενεζουέλα μέσω ενός πρόεδρου-μαριονέτας» και πρόσθεσε πως «μία μεγάλη προβοκάτσια που κατευθύνεται από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα». Επανέλαβε επίσης ότι η δεξιά αντιπολίτευση «επιδιώκει να επιβάλει παράλληλη κυβέρνηση», ενέργεια αντίθετη προς τις διατάξεις του νόμου.
«Στον κόσμο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβάλει μια de facto, αντισυνταγματική κυβέρνηση. Ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα εναντίον του λαού και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Φαίνεται ότι όλα τα πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική εμπνεύστηκαν από τις αμερικανικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Αρεάσα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik». «Κάποτε ο πρόεδρος (της Βολιβίας) Έβο Μοράλες είχε πει ότι η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς πραξικόπημα είναι οι ΗΠΑ από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον δεν έχει εκεί αμερικανική πρεσβεία».
«Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση Τραμπ δεν ήταν απλά πίσω από το πραξικόπημα, αλλά ενεργά το προώθησε… υπαγόρευσε το σενάριο που ακολούθησε η δεξιά της Βενεζουέλας, καθώς και κυβερνήσεις-μαριονέτες που ακολουθούν τις οδηγίες των ΗΠΑ», τόνισε ο Αρεάσα.
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα.
Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο, Καναδός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, πάντως ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, δοθείσης της όξυνσης της κρίσης στη Βενεζουέλα».
Παράλληλα, η Γερμανία, μετά την τακτική των ίσων αποστάσεων που κράτησε αρχικά, πλέον τάχθηκε υπέρ της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη του Βερολίνου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του.
«Δεν είμαστε ουδέτεροι σε αυτό, στηρίζουμε ό,τι κάνει ο Γκουαϊντό», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην «Deutsche Welle» κατά τη διάρκεια ταξιδιού που πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ με tweet του λίγο μετά τη δήλωση Μάας, ανέφερε ότι ο Μαδούρο «δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα ως πρόεδρος». Παράλληλα αναφέρει ότι η Γερμανία στηρίζει την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας που εκλέχθηκε από το λαό και καλεί σε δημοκρατικές επαναληπτικές εκλογές.
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik», AFP, dpa), Πηγή φωτό: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.