Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ανοιχτό κάλεσμα για ΗΠ(ρ)Αξικόπημα στη Βενεζουέλα − Ο στρατός απορρίπτει το κάλεσμα για ανατροπή − Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη, Χιλή: Βρόμικα πατάκια της Ουάσιγκτον − Η Κούβα στηρίζει τον Μαδούρο

Ο Μαδούρο μιλά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο προεδρικό μέγαρο

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση ενώ ο στρατός απορρίπτει το κάλεσμα για ανατροπή του Μαδούρο
Πέμπτη 24/01/2019 - 09:54
Οξύνεται, με την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να καλούν ανοιχτά πλέον σε ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο (Βλέπε στο τέλος).
Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητούν από το στρατό να ανατρέψει με πραξικόπημα το Μαδούρο, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Βλαδίμιρ Παντρίνο, ο οποίος τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.
«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Παράλληλα χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Καράκας και αλλού, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Μαδούρο και την αντίθεσή τους στα αποσταθεροποιητικά σχέδια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που έχει στη στήριξη των ιμπεριαλιστών.
Στα συλλαλητήρια συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πλαίσιο το ΚΚ Βενεζουέλας, προτρέποντας σε λήψη επαναστατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των εργαζομένων.

Επίσης ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος του τεράστιου πληθωρισμού μέσα από ένα άμεσο διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, των αγροτών και λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, μέτρα για τον άμεσο έλεγχο των αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, δίωξη των διεφθαρμένων υπαλλήλων όπου κι αν βρίσκονται. Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πρακτικές στην επαρχία της Αράγκουα, όπου διώκονται εργάτες συνδικαλιστές στην εταιρεία «Agropatria» οι οποίοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα.
Η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ' αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες».
Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη την «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.
«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ' ονόματος των 28.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», TASS, AFP, dpa),
Πηγή φωτό: Associated Press
902
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη και Χιλή ευθυγραμμίζονται με την Ουάσιγκτον
Τετάρτη 23/01/2019 - 22:57 - Ενημέρωση: Τετάρτη 23/01/2019 - 23:07
Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον «πρόεδρο» της «Εθνοσυνέλευσης» και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσιγκτον. (Βλέπε στο τέλος).
Από την πλευρά του το Μεξικό, διά του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη στους αντικυβερνητικούς με το πρόσχημα της «επιστροφής» της γειτονικής της χώρας «στη δημοκρατία».
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν «την ελευθερία και τη δημοκρατία».
Η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.
Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία. «Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές», είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP), Πηγή φωτό: Associated Press
902
ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
O Χουάν Γκουαϊδό
Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό «προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας» - Νέα καλέσματα για πραξικόπημα
Τετάρτη 23/01/2019 - 22:28 - Ενημέρωση: Τετάρτη 23/01/2019 - 22:37
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, «πρόεδρο» της «Εθνοσυνέλευσης» της Βενεζουέλας (η οποία από το 2016 ελέγχεται κατά τα 2/3 από την αντιπολίτευση, αλλά έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), ως «προσωρινό πρόεδρο της χώρας», σε μια ακόμη ωμή παρέμβαση στην πολιτική σκηνή της χώρας, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά του λαού της Βενεζουέλας.
«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ. Λίγο νωρίτερα, ενώπιον οπαδών του στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί «πρόεδρος» της λατινοαμερικανικής χώρας.
Με την ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει
«όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με τη σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
«Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι» διαμηνύει η Ουάσιγκτον
Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες επιδόθηκαν σε νέες απειλές κατά του λαού της Βενεζουέλας:
«Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία - αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας- όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν», τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
Σε πραξικόπημα καλεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Προχωρώντας παραπέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «να στηρίξουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.
«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP), Πηγή φωτό: Associated Press
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.