ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Γ. Γκιόκας: Ούτε είναι ούτε μπορεί να είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη
*
Όλες οι τοποθετήσεις:
*
Τρίτη 08/01/2019 - 19:20 - Ενημέρωση: Πέμπτη 10/01/2019 - 08:54
«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ξεκάθαρα λέει ότι η δικαστική λειτουργία ούτε είναι ούτε μπορεί να είναι ανεξάρτητη», τόνισε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο γενικός εισηγητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας. Στην Επιτροπή Αναθεώρησης γίνεται συζήτηση για την τελευταία θεματική ενότητα που αφορά θέματα δικαστικής εξουσίας, διοίκησης καθώς και μεταβατικές διατάξεις.
Όπως ανέφερε, ο ρόλος της δικαιοσύνης καθορίζεται πάνω απ’ όλα από τους αντιλαϊκούς νόμους που καλείται να εφαρμόσει, από το γεγονός ότι η δικαιοσύνη γίνεται πανάκριβη και δυσπρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα με μια σειρά από δικονομικά και οικονομικά εμπόδια και από το ρόλο που επιτελεί η δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα το οποίο προστατεύει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.
Παράλληλα, ο Γ. Γκιόκας ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν ταυτίζει το θεσμό της δικαιοσύνης με τους δικαστές, τους εισαγγελείς, με όλους εκείνους που εργάζονται σε αυτόν το χώρο και αντιμετωπίζουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό τις συνέπειες της σημερινής πολιτικής.
Με αφορμή την υπόθεση «Novartis» και τις εκατέρωθεν καταγγελίες για «παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη», «θεσμικές εκτροπές» κλπ. επισήμανε πως κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε θεμελιώδη ζητήματα, καταφεύγουν στην ένταση της σκανδαλολογίας και στην κήρυξη του «πολέμου» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ωστόσο, το ενδιαφέρον τους για την περιβόητη «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας τους, αφού όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση είναι όλα «καλώς καμωμένα» στη δικαιοσύνη και όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση τότε παύει η δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη και ανακαλύπτονται οι διαπλοκές και οι παρεμβάσεις στο έργο της.
«Η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της λειτουργίας και της απονομής της δικαιοσύνης, όπως δεν έχει και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι δικαστικοί και γενικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της δικαιοσύνης», είπε. Ένα επιπλέον ζήτημα που συνδέεται με την αντιπαράθεση για τη δικαιοσύνη, είναι αυτό που αφορά μερίδες επιχειρηματικών ομίλων «που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας και οι οποίοι αξιοποιούν κάθε μέσο, είτε νόμιμο είτε παράνομο», όπως ανέφερε.
Ως προς την εξάρτηση της δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία, μία πτυχή «αλλά όχι η μόνη» αφορά το διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση από την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, «φτάνοντας μάλιστα στο γνωστό γεγονός μια πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου να επιλέγεται στην πορεία ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και αμέσως μετά ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το ΚΚΕ προτείνει η επιλογή να είναι όχι προϊόν διορισμού, όπως ισχύει σήμερα, αλλά εκλογής με τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.