Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΚΚΕ: Μια 100ντάλεπτη ταινία, αδιάσειστο ντοκουμέντο, για τη λαμπρή 100νταετή ιστορία του Κόμματος της Εργατικής Τάξης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
Σάββατο 20/10/2018 - 17:26 - Ενημέρωση: Σάββατο 20/10/2018 - 17:57
Σε μια πολύ ζεστή εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η πρώτη παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στελεχών, συνεργατών και φίλων του Κόμματος, συντελεστών που συνέβαλαν στη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, υπεύθυνος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ εκ μέρους της ομάδας που επιμελήθηκε το σενάριο του Ντοκιμαντέρ, και ο Κώστας Σταματόπουλος, από την ομάδα των σκηνοθετών του (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρες τις ομιλίες τους).
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας, η οποία μέσα σε 100 λεπτά διέτρεξε τον έναν αιώνα Ιστορίας του Κόμματος, γεννώντας έναν πλούτο συναισθημάτων, συγκίνησης και περηφάνιας σ' όσους κρατούν τη σκυτάλη της συνέχισης της ηρωικής αυτής Ιστορίας.
Δομημένο σε διαδοχικές ενότητες, το Ντοκιμαντέρ αξιοποιεί σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αφήγηση, αλλά και δραματοποιημένες σκηνές, μαζί με σύγχρονα πλάνα από τους αγώνες του ΚΚΕ.
«Ζωντανεύει» ηγετικές προσωπικότητες του Κόμματος, «απαγγέλλει» στίχους και κείμενα των δικών μας μεγάλων ποιητών και λογοτεχνών, μιλάει για το «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο» που παλεύουμε να φέρουμε πιο κοντά.
Από την ίδρυση του ΚΚΕ με το Α' Συνέδριο του ΣΕΚΕ στον Πειραιά και τα αγωνιστικά σκιρτήματα των εργατών στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, παράλληλα με την άγρια καταστολή του αστικού κράτους, το Ντοκιμαντέρ διατρέχει τα πρώτα βήματα του Κόμματος, τον δρόμο που χαράχτηκε, αποτυπώνοντας ποιος είναι «ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται», μεταφέροντάς μας σε ιδιαίτερες ηρωικές στιγμές, όπως η μεγάλη σφαγή στο Πασαλιμάνι το 1923, ο ματωμένος Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας αποσπάσματα από παλιές συνεντεύξεις των στελεχών του Κόμματος, Λευτέρη Σέφερη και Αύρας Παρτσαλίδου, δείχνοντας το κλίμα της εποχής μέχρι και τη δικτατορία του Μεταξά.
Υπό τον τίτλο «τις αλυσίδες ή τα όπλα», περνάει στη δεκαετία του '40, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την Απελευθέρωση, τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, την κορυφαία ένοπλη ταξική αναμέτρηση του ΔΣΕ, όπου κυριαρχούν τα σπάνια εξαιρετικά πλάνα από την εποχή, διανθισμένα - πέρα από την αφήγηση - από κείμενα και ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, της Μέλπως Αξιώτη, του Κώστα Βάρναλη κ.ά.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η ξεχωριστή αναφορά στις φυλακές και τις εξορίες, όπου βλέπουμε τον Μάνο Κατράκη να περιγράφει σε συνέντευξή του την εμπειρία του από τη Μακρόνησο, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική σκηνή είναι η μαρτυρία της Μαρίας Σιδέρη για τον αποχαιρετισμό των μελλοθάνατων γυναικών στις Φυλακές Αβέρωφ, με το τραγούδι που έγραψαν οι ίδιες οι φυλακισμένες, αλλά και η αναπαράσταση του χορού των μελλοθανάτων σε όλα αυτά τα κολαστήρια της εποχής.
Ακολουθούν αναφορές στις προσπάθειες των δυνάμεων του Κόμματος που πέρασαν στην πολιτική προσφυγιά, αλλά και στους εκτελεσμένους μας ήρωες Νίκο Μπελογιάννη και Νίκο Πλουμπίδη.
Εξηγούνται οι παράγοντες που οδήγησαν το Κόμμα σε λαθεμένες επιλογές και αποφάσεις τη δεκαετία του '50, όπως η Απόφαση του '56 που καταδίκασε τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ και του '58 που διέλυσε τις Κομματικές Οργανώσεις διαχέοντάς τες στην ΕΔΑ.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στους αγώνες των εργατών αλλά και της νεολαίας, που φουντώνουν τη δεκαετία του '60, στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στα Ιουλιανά και την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος που οδήγησε και στην επιβολή της δικτατορίας, σε νέες διώξεις και κολαστήρια για τους κομμουνιστές.
Με τη 12η Ολομέλεια του 1968, το Κόμμα κερδίζει τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό και στέκει και πάλι στα πόδια του, μπαίνοντας μπροστά στην οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα.
Με τη μετάβαση του αστικού πολιτικού συστήματος και πάλι στη μορφή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, επιβάλλει την ντε φάκτο νομιμοποίησή του, όπως περιγράφεται και με ένα απόσπασμα από συνέντευξη της Μίνας Γιάννου και στη συνέχεια με τη φωνή της Λούλας Λογαρά, όταν κήρυξε την έναρξη της 1ης Συνδιάσκεψης της ΚΟΑ το 1975.
Οι αγώνες της δεκαετίας του '80 παρουσιάζονται παράλληλα με τις προσπάθειες, στις οποίες έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ, για την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης.
Γίνεται αναφορά στη συνεργασία του Κόμματος με οπορτουνιστικές δυνάμεις και τη δημιουργία του Συνασπισμού, το πώς αυτή επέδρασε στο εσωτερικού του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και στη νίκη για άλλη μια φορά επί του οπορτουνισμού στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, στην αντοχή του Κόμματος στη φάση των ανατροπών του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, τη σημαία που κρατήσαμε ψηλά.
Η τεράστια προσπάθεια της ανασυγκρότησης του Κόμματος το επόμενο διάστημα, οι σύγχρονες μελέτες και επεξεργασίες του, το Πρόγραμμα, το Καταστατικό του Κόμματος μαζί με τις Αποφάσεις των τελευταίων συνεδρίων, η ίδρυση του ΠΑΜΕ και οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, ακολουθούν στο τελευταίο μέρος του Ντοκιμαντέρ, που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την 100χρονη διαδρομή του ΚΚΕ, γεμίζοντας κάθε μέλος και φίλο του Κόμματος με περηφάνια και αισιοδοξία που αντανακλάται στο τραγούδι «Το ρόδι», σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, που ακούγεται στους τίτλους τέλους. 
Μετά την εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Ντοκιμαντέρ και άλλα θέματα, στο αίθριο του Περισσού, με λίγους μεζέδες, κρασάκι και πολύ καλή διάθεση.
Να σημειωθεί ότι η επίσημη παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ θα γίνει στις 29 Οκτώβρη, σε μια ανοιχτή εκδήλωση στον Περισσό, όπου θα ανακοινωθούν και τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος.
902
Η ομιλία της Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζουμε στην πρώτη προβολή - παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αυτή την πρώτη προβολή τη μοιραζόμαστε, σήμερα, με φίλους, συνεργάτες, δημοσιογράφους, εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και με όσους βοήθησαν, συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί αυτό το Ντοκιμαντέρ, που μέσα σε 100 λεπτά γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν βασικοί σταθμοί της 100χρονης ιστορικής πορείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Πραγματικά, η φετινή χρονιά, χρονιά που το Κόμμα μας γιορτάζει τα 100 χρόνια του και η ΚΝΕ τα 50χρονά της, είναι για όλους εμάς μια ξεχωριστή χρονιά. Θεωρούμε, όμως, ότι ταυτόχρονα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, το κίνημα.
Γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, κάθε επιστήμονας, ερευνητής, αλλά και απλός μελετητής της Ιστορίας που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ, την Ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του γιορτασμού, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και θα κορυφωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς.
Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια, έχουν διοργανωθεί δεκάδες εκδηλώσεις απ’ άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα σε πόλεις και χωριά.
Συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες, διαγωνισμοί, αφιερώματα, εκδόσεις όχι μόνο από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και από τις Κομματικές Οργανώσεις σε όλη χώρα.
Κι αν θέλαμε με δυο λέξεις να μιλήσουμε για όλη αυτήν την πολύμορφη δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται αυτήν την πενταετία, αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο, θα διαλέγαμε το “τιμάμε και δημιουργούμε”.
Τιμάμε όλους και όλες τους επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν μία προς μία τις ηρωικές σελίδες αυτής της 100χρονης πορείας, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι, κατέθεσαν κάθε θυσία στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.
Δημιουργούμε, όχι μόνο για να ζωντανέψουμε σημαντικές πλευρές αυτής της Ιστορίας, που είναι ταυτόχρονα η Ιστορία των αγώνων του λαού μας, δημιουργούμε μέσα από την εθελοντική προσφορά φίλων, συντρόφων, άλλων συνοδοιπόρων - οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καν επαγγελματίες - για να μπορούν να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται οι νέες γενιές, να βλέπουν κάτω από το μαύρο πέπλο του αντικομμουνισμού, της παραχάραξης της Ιστορίας του λαού μας, της συκοφάντησης των πιο ηρωικών αγώνων του.
Δημιουργούμε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, εκδοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει για την Ιστορία του ΚΚΕ, για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Βέβαια, απ’ όλη αυτή την πλούσια δραστηριότητα δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε το Φεστιβάλ, που φέτος ήταν αφιερωμένο στα 100χρονα του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια ΚΝΕ, ένα Φεστιβάλ που θα το θυμόμαστε για χρόνια, κι εμείς οι οικοδεσπότες του αλλά και οι επισκέπτες του.
Όχι μόνο για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, της νεολαίας, η οποία ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία, αλλά και γιατί το Φεστιβάλ με τις εκδηλώσεις του ξεπέρασε τον στόχο που είχαμε θέσει για το γιορτασμό των 100χρονων.
Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί το Κόμμα μας μπορεί να συμπληρώνει τα 100 χρόνια του, παραμένει, όμως, το πιο νέο κόμμα, γιατί το νέο σήμερα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους, να μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα.
Γι’ αυτό και παραμένουμε αμετακίνητοι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Σήμερα παρουσιάζουμε σε πρώτη προβολή, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα:
- Στις 29 Οκτώβρη, η επίσημη προβολή του Ντοκιμαντέρ και η εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβείων του διαγωνισμού για το πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο, ο οποίος προκηρύχτηκε προς τιμήν των 100χρονων.
- Στις 2-3 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο εκδήλωση στο κτίριο που έγινε το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1973.
- Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις τόμους.
- Στις 5 Νοέμβρη, θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο.
- Στις 23-24-25 του Νοέμβρη θα διεξαχθεί η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, εδώ, στην Αθήνα, απ' όπου και ξεκίνησαν οι Διεθνείς Συναντήσεις, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ
- Στις 25 Νοέμβρη, στο ΣΕΦ, η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση γιορτασμού των 100 χρόνων, αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκέμβρη στο Παλαί ντε Σπορ.
- Στις 15-16 Δεκέμβρη, θα γίνει το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το μεσοπόλεμο».
- Θα προηγηθούν 2 λογοτεχνικοί περίπατοι στην Αθήνα, η θεατρική παράσταση «Το Φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη και η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, στο έργο του Νίκου Καββαδία στις 8 του Δεκέμβρη.
Για το ίδιο όμως, το Ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν ο Γιάννης Κλεφτογιάννης από την ομάδα που επιμελήθηκε το σενάριο και ο Κώστας Σταματόπουλος από την ομάδα των σκηνοθετών.
Η ομιλία του Γιάννη Κλεφτογιάννη
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Φίλοι και σύντροφοι,
H συγγραφή του σεναρίου για το Ντοκιμαντέρ των 100 χρόνων του ΚΚΕ δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση.
Τι να πρωτοθυμηθούμε απ’ όλη αυτήν τη μεγαλειώδη διαδρομή και τι να αποτυπώσουμε μέσα σε λίγες γραμμές και σελίδες.
Πόσα κατορθώματα, που δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.
Χιλιάδες μικρές και μεγάλες πράξεις έγιναν και που συνεχίζουν να γίνονται ακόμη και τώρα που μιλάμε, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα.
Αλλά και ιστορίες, που μπορεί ποτέ να μην τις μάθουμε, γιατί αυτοί που τις έζησαν ποτέ δεν νοιάστηκαν να πουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο.
Με ποιο, όμως, σκεπτικό πορευτήκαμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα Ντοκιμαντέρ για την Ιστορία του ΚΚΕ;
Προχωρήσαμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι ένα Ντοκιμαντέρ για το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς.
Μια αφετηρία, ένα ερέθισμα για την εργατική τάξη και το λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ώστε να πατήσει πάνω του και να κολυμπήσει έπειτα σε πιο βαθιά νερά.
Να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κράτησε το ΚΚΕ ζωντανό έναν αιώνα τώρα, παρά τις αντιξοότητες, τους διωγμούς, τα πολλά χρόνια παρανομίας.
Όταν υπήρξαν ακόμη και στιγμές, που έφτασε στο χείλος του γκρεμού.
Να ανακαλύψει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 100 χρόνια μόνο και μόνο επειδή το θέλουν τα στελέχη και τα μέλη του.
Ότι εδώ υπάρχει κάτι βαθύτερο, που καθορίζει αυτήν τη μακροβιότητα, την αντοχή και τη δύναμη.
Και όπως θα δείτε και στο Ντοκιμαντέρ, οι βασικοί παράγοντες για τα παραπάνω δεν ήταν άλλοι από τη σταθερή πίστη του στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και στο δίκιο των εργαζομένων, του λαού.
Η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας ήταν και είναι για το ΚΚΕ πάνω απ' όλα. Μέχρι την τελική νίκη.
Γι' αυτό και απέκτησε δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και το λαό.
Για τη συγγραφή του σεναρίου, ήταν πάρα πολλές οι φορές που ανατρέξαμε στις επεξεργασίες που έχει κάνει το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια, στο σύγχρονο Πρόγραμμά του και στις αναλύσεις του, στα θεωρητικά και ιστορικά διδάγματα, που έχουν μελετηθεί και συζητηθεί σε όλο το Κόμμα. Σε πρωτοπόρα έργα ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού. Όλα αυτά ήταν πολύτιμο εφόδιο στην προσπάθειά μας.
Η εξέλιξη των γεγονότων, που θα παρακολουθήσετε, ξεδιπλώνουν τη διαδρομή του ΚΚΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του, σε όλη τη ζωή του.
Η πορεία του περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο πρωτοστάτησε και δημιούργησε.
Δεν είναι μια απλή καταγραφή της Ιστορίας.
Η ένδοξη πορεία και προσφορά του ΚΚΕ δεν είναι κάτι που έγινε κάποτε και πέρασε. Είναι οδηγός τιμής, προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για την πάλη του στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ΚΚΕ σε όλη του τη ζωή είναι στο επίκεντρο.
Δέχτηκε πάνω του όλη τη μανία της αστικής τάξης και των μηχανισμών της.
Μα ακόμη και στις πιο σκληρές στιγμές έγραφε Ιστορία.
Λάθη έγιναν. Δεν ήταν όμως λάθη από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία και φόβο.
Τίποτα και ποτέ δεν φόβισε το ΚΚΕ.
Ακόμη και σε στιγμές που όλα έμοιαζαν μαύρα, να πηγαίνουν προς τα πίσω ή τίποτα να μην αλλάζει, η στιγμή έφερνε όσα δεν έφερνε ο χρόνος όλος.
Η εργατική τάξη, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, με όλες τις μορφές και τους τρόπους, έδειχνε την ακατανίκητη δύναμή της. Ότι μπορεί να μεγαλουργήσει.
Γιατί η ταξική πάλη δεν σταματάει και διαπερνάει τη γενική πορεία της εξέλιξης και την πορεία του Κόμματος σαν μια κόκκινη κλωστή.
Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας. Είναι αντικειμενική και αναπόφευκτη, και τραβάει τον δρόμο της μέχρι την τελική δικαίωση.
Η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι ο καινούργιος κόσμος.
Είναι αυτοί που θα νικήσουν οριστικά τον καπιταλισμό και τη φρίκη που γεννάει και θα φέρουν τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Αυτός είναι ο δρόμος μας.
Σας ευχόμαστε καλή θέαση.
Πιστεύουμε ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο.
Ελπίζουμε το αποτέλεσμα, που θα το κρίνεται, να μας επιβεβαιώσει.
Η ομιλία του Κώστα Σταματόπουλου
Όπως θα δείτε, για την ταινία χρειάστηκαν αρκετά γυρίσματα, τόσο για τα δραματοποιημένα αλλά και για τα ντοκουμενταρισμένα.
Έγινε, καταρχήν, μια συστηματική δουλειά για την αναζήτηση και τη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού. Δεν ήταν εύκολο, συγκεντρώθηκε, όμως, ένα πολύ πλούσιο και δυνατό υλικό. Ήταν φυσικά αδύνατο να χωρέσει όλος αυτός ο θησαυρός που καλύπτει την Ιστορία 100 χρόνων σε μια ταινία.
Σε κάθε όμως περίπτωση, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα, αλλά και το φιλμικό υλικό, που παρατίθενται, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια «για του λόγου το αληθές». Αποδεικνύουν όχι μόνο την ιστορική σημασία της εμφάνισης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρωική του πορεία, τη συνέπειά του, την αντιστοίχιση λόγων και έργων.
Μέσα από τη δύναμη της εικόνας αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού, ήταν αποτέλεσμα των δικών τους αγώνων, με την πρωτοπόρα και γεμάτη αυτοθυσία πάλη των κομμουνιστών κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
Μια διαρκής πάλη, έως την πλήρη δικαίωση.
Αναδεικνύονται μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που φωτίζουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, γίνεται παντοδύναμος.
Τέτοια γεγονότα, όπως ο Μάης του ‘36, η Απελευθέρωση της Ελλάδας, ο αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη κατά της δικτατορίας.
Να σημειώσουμε ότι ο πολυτιμότερος σύντροφός μας στην υλοποίηση του Ντοκιμαντέρ ήταν το Αρχείο του ΚΚΕ.
Η ομάδα που συγκροτήθηκε για τη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ, δούλεψε εθελοντικά και ακούραστα.
Χωρίς την ένθερμη υποστήριξη δεκάδων ανθρώπων, δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίησή του.
Ακόμα, εκτός από τα τραγούδια που εμπεριέχονται, η Σοφία Καμαγιάννη συνέθεσε μουσική ειδικά για το Ντοκιμαντέρ και το έντυσε με τις ιδιαίτερες μελωδίες της.
Στην προσπάθειά μας βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς φορείς.
Να ευχαριστήσουμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τους πάρα πολλούς φίλους, μέλη και οπαδούς του Κόμματος, που αντιλαμβάνονται τη σημασία του εορτασμού των 100 χρόνων, για την εθελοντική βοήθεια που πρόσφεραν για την υλοποίηση αυτού του Ντοκιμαντέρ, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.
Ευχαριστούμε όλους τους ηθοποιούς, που στήριξαν αυτό το εγχείρημα, στο οποίο μέσα από τις ερμηνείες του ξεδιπλώνουν στον κόσμο τις σελίδες της Ιστορίας του Κόμματος.
Τους Νίκο Καβουκίδη και Τάσο Ψαρρά, για το σπάνιο και πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησαν.
Και, τέλος, ευχαριστούμε το Αρχείο της ΕΡΤ και το Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.