Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ: Συναυλία με έργα Αλέκου Ξένου (1912-1995)

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Σήμερα το αφιέρωμα στον συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο
Στις 19.30 στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό
Βλέπε και αφιέρωμα από Κατιούσα
*
Τετάρτη 17/10/2018 - 08:09 - Ενημέρωση: Τετάρτη 17/10/2018 - 08:09
Η ΚΕ του ΚΚΕπραγματοποιεί συναυλία κλασικής μουσικής σήμερα Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 19.30 (ώρα προσέλευσης 19.00), στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος.
*
ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ
Μουσική: Αλέκος Ξένος
Στίχοι: Γιώργος κοτζιούλας

Κάθε σου πέτρα και βωμός.
Κάθε σου χούφτα χώμα
ποτίστηκε αίμα ελληνικό.

Χρόνια και χρόνια στεναγμός
θα φτερουγίζει ακόμα
στο χώρο σου το φτωχικό.

Χρόνια και χρόνια οι ψυχές
θα τριγυρνούν στον τόπο
π' άφησαν σφριγηλά κορμιά.

Κι όμως δε θα ναι μοναχές!
Χίλιες ευχές ανθρώπων
θα υψώνονται για κάθε μια.

Αλέκο Ξένος έχει μελοποιήσει 5 ακόμα ποιήματα του Κοτζιούλα)

*

*
Ένας μικρός φόρος τιμής στον Αλέκο Ξένο, που από τα μέσα κιόλας της δεκαετίας του '30 είχε οργανωθεί στο ΚΚΕ, γιατί μέσα από τις γραμμές του έδινε «τα πάντα για το ανθρώπινο δίκιο», όπως ο ίδιος έλεγε. Ξεχωριστή είναι η δράση του στα χρόνια της Κατοχής. Ορίζεται γραμματέας - εκπρόσωπος της ΚΟ Μουσικών στην Αχτίδα Διανοουμένων - Καλλιτεχνών του ΚΚΕ.
Συμβάλλει στη δημιουργία ΕΑΜίτικων μουσικών ομάδων και στην έκδοση της παράνομης εφημερίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου «Ο Μουσικός».

Το 1943 οι κατακτητές σχεδιάζουν συναυλία στη Λυρική Σκηνή, με συμμετοχή της Ορχήστρας της.

Οι μουσικοί του ΕΑΜ, με επικεφαλής τον Αλ. Ξένο, ματαιώνουν τη συναυλία παριστάνοντας τους «άρρωστους». Ο συνθέτης καταζητείται. Βγαίνει στην παρανομία και στο βουνό.
Πολλά από τα τραγούδια που έγιναν ύμνος στο στόμα του λαού μας είναι του Αλέκου Ξένου. «Ο ύμνος της Αλληλεγγύης», «Ο Ύμνος της ΕΠΟΝ», «Το τραγούδι του Άρη» και πολλά άλλα. 
«Σ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής μου ζωής», έλεγε, «δεν ένιωσα μεγαλύτερη και πληρέστερη συγκίνηση και ευτυχία από τούτες τις μέρες. Αυτό το ψυχικό και πνευματικό αγκάλιασμα μ' ένα λαό περήφανο, χαρούμενο, δυνατό, να πέφτει στη μάχη για να αναστήσει μια ευτυχισμένη, δημιουργική Ελλάδα...».
Στη συναυλία της Τετάρτης θα παρουσιαστούν έργα των Αλέκου Ξένου και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού.
Στη συναυλία θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.
Στη συναυλία που θα αποτελείται από δύο μέρη θα ακουστούν τα έργα:
Αλέκος Ξένος: - «Κύπρος Ελλάδα μας», συμφωνικό ποίημα (1964) - «Ο Διγενής δεν Πέθανε», συμφωνικό ποίημα (1952), αφιερωμένο στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: - Συμφωνία αρ. 5, σε ντο ελ., έργο 67 Ι. Allegro con brio ΙΙ. Andante con moto ΙΙΙ. Allegro IV. Allegro
Επίσης, για τη συγκεκριμένη συναυλία, ο συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής Σπύρος Μαυρόπουλος ενορχήστρωσε για μεγάλη ορχήστρα τη «Διεθνή», η οποία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
  • Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.