Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-ΝΔ: Η Τρίαινα της αστικής τάξης μπηγμένη στην πλάτη του λαού

«TRIDENT JUNCTURE 2018»
«Πρόβα πολέμου» με αναβαθμισμένη ελληνική συμμετοχή
Παρασκευή 26/10/2018 - 10:05 - Ενημέρωση: Παρασκευή 26/10/2018 - 13:34
Ξεκίνησε χτες, με ενισχυμένη, μάλιστα, ελληνική συμμετοχή, η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, η «Trident Juncture 2018», που φέρει έντονο ...άρωμα αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Γίνεται από 25 Οκτώβρη έως 7 Νοέμβρη, με επίκεντρο την κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φινλανδίας.
Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων άσκηση, μια πραγματική «πρόβα πολέμου», που περιλαμβάνει περίπου 50.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 250 αεροσκάφη, 65 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα.
Επισήμως, η άσκηση θα προσομοιώσει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας».

Σκοπός της, «να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται, μπορούν να λειτουργούν από κοινού και έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή από οποιαδήποτε κατεύθυνση», όπως λέγεται επισήμως.
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της άσκησης είναι ότι ενώ επικεντρώνεται, υποτίθεται, στο βορρά, διευθύνεται από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και τον εκεί διοικητή, Αμερικανό ναύαρχο Τζ. Φόγκο.

Άλλωστε, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο όλης αυτής της τεράστιας κινητοποίησης, το ΝΑΤΟ δοκιμάζει και το δόγμα του λεγόμενου πολυχωρικού πολέμου, όπου δυνάμεις του καλούνται να αναπτυχθούν και να πολεμήσουν σε πολλαπλά μέτωπα και διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως και το ζήτημα της ταχείας διεκπεραίωσης προσωπικού, μέσων και εφοδίων, την περιβόητη «στρατιωτική κινητικότητα», της οποίας η βελτίωση αποτελεί βασικό στόχο για το 2018 για το ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ, που επικουρικά σπεύδει να κάνει αντίστοιχα βήματα και προετοιμασίες (απάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, υποδομές, όπως πλατύτεροι δρόμοι, πιο γερές γέφυρες κ.λπ.).
Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνδέοντας την άσκηση και τους στόχους της με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία έλεγε πρόσφατα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ:
«Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της, όπως έχουμε δει στη Γεωργία και στην Ουκρανία».
Αναβαθμισμένη ελληνική συμμετοχή
Η ελληνική συμμετοχή κρίνεται αναβαθμισμένη ποιοτικά. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, θα συνίσταται σε 4 «F-16» με το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συν 3 επιτελείς σε ΝΑΤΟικό επιτελείο, το «Special Operations Coordination Center Response Cell». 

Υπάρχει άλλωστε και διασύνδεση των αρμόδιων υπηρεσιών στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης.
Σημειωτέον, η άσκηση προετοιμάζεται εδώ και καιρό και έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας σχετικών αποφάσεων που πάρθηκαν στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, με τη σύμφωνη γνώμη και των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε αυτές ήταν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε σήμερα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως υπηρετούν διαχρονικά τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με εμπλοκή του λαού σε ολοένα και πιο επικίνδυνα σχέδια.

Κλιμάκωση από Σύνοδο σε Σύνοδο
Η κλιμάκωση και η «αναβάθμιση» των ασκήσεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας πάνε χέρι χέρι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και το σχέδιο «περικύκλωσης» της Ρωσίας.
Αρμόδιες πηγές του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες δίνουν χονδρικά την εξής πορεία:
«Στη Διάσκεψη Κορυφής του Σικάγου το 2012, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ άρχισαν να μιλάνε για την "επέκταση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των ασκήσεων" και εισήγαγαν την Πρωτοβουλία των Συνδεδεμένων Δυνάμεων (Connected Forces Initiative - CFI), η οποία είχε σκοπό να εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας των συμμαχικών δυνάμεων που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής τους εμπειρίας στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Κέρας της Αφρικής και τα Βαλκάνια».
Προσθέτουν: «Τον Φεβρουάριο του 2013, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδια αναζωογόνησης του προγράμματος άσκησης του ΝΑΤΟ.

Τα σχέδια αυτά σηματοδοτούν μια πορεία για ένα αυστηρότερο πολυετές πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ και οι δυνάμεις των εταίρων χωρών (π.χ. χώρες του λεγόμενου "Μεσογειακού Διαλόγου", όπως Αίγυπτος και Ισραήλ) διατηρούν την ικανότητα να εργάζονται αποτελεσματικά από κοινού».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Μετά την παράνομη "προσάρτηση" της Κριμαίας από τη Ρωσία το Μάρτιο του 2014, ο αριθμός των ασκήσεων που αναλήφθηκαν κατά το έτος αυτό αυξήθηκε και στη Διάσκεψη Κορυφής του 2014 στην Ουαλία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν να αυξήσουν την εστίαση στα σενάρια συλλογικής άμυνας.

Από τότε, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια ενισχυμένη στάση αποτροπής και άμυνας που βασίζεται σε όλα τα εργαλεία που διαθέτει το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι ασκήσεις συνεχίζουν να διασφαλίζουν ότι οι Σύμμαχοι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ και να επιδείξουν την ικανότητα αποτροπής όποτε και όπου χρειαστεί».
Συνεχείς ασκήσεις με την Ελλάδα «κόμβο»
Ετσι, ξεκίνησαν και κλιμακώθηκαν σειρά ασκήσεων, π.χ. το 2015 η «Allied Shield», όπου έλαβαν μέρος περισσότεροι από 15.000 στρατιώτες από 19 χώρες - μέλη και τρεις χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ, συν 49 πολεμικά πλοία και 61 αεροσκάφη.
Το 2017 έγινε στη Ρουμανία η «Noble Jump», με δυνάμεις να διεκπεραιώνονται προς τα εκεί - μέσω Βουλγαρίας - μέσα από το οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η οποία Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για την αποχώρηση ελικοπτέρων τους από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» μετά από δική τους άσκηση στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Για να εισέλθουν είχαν αξιοποιήσει πρωτύτερα τη Θεσσαλονίκη. 

Για τη φετινή εκδοχή της άσκησης, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, έχει πει ότι θα αξιοποιηθεί το Στεφανοβίκειο, όπου η διμερής συμφωνία αναφέρει ότι μπορούν να αναπτυχθούν εκεί «μέχρι 31 ελικόπτερα» των Αμερικανών με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης.
Παραπέρα, φέτος, αρχές του χρόνου, έγινε η «BRILLIANT JUMP II 18»,άσκηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς τέσταρε τις ταχύτητες ανάπτυξης της VJTF (Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ), που αποτελεί τον πυρήνα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασής του, έτοιμη να αναπτυχθεί οπουδήποτε εντός 3, το πολύ 5 ημερών, ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του επόμενου σχεδίου του ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία «Τέσσερα Τριαντάρια» («Four Thirties»), να έχουν δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής έτοιμα εντός 30 ημερών ή λιγότερο.
Επίσης, αμέσως μετά την «Trident Juncture» ακολουθεί (5 - 27/11) με επίκεντρο τη Βρετανία η «ARRCADE FUSION 18».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.