Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Οι ΜανωΕλλάδες του καπιταλισμού και τα φραουλοχώραφα της ΕΕ – ΠΑΜΕ ενάντια στην εγκληματική η εκμετάλλευση των εργατών γης – ΚΚΕ Ηλείας: Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ανθρώπινες συνθήκες στη Μανωλάδα (ΦΩΤΟ)

*
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Μεγάλη η καταστροφή στα καταλύματα των μεταναστών εργατών γης που ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες
Πέμπτη 07/06/2018 - 19:20 - Ενημέρωση: Πέμπτη 07/06/2018 - 22:33
Μεγάλη καταστροφή στα λιγοστά υπάρχοντα εκατοντάδων μεταναστών προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε στις δέκα το πρωί από άγνωστη αιτία, κατακαίγοντας τα καταλύματα όπου έμεναν, στο χωριό Νέα Μανωλάδα.
Κοντά τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κάμπου του ΚΚΕ.
Από τη φωτιά κάηκαν 37-40 καταλύματα, που ήταν φτιαγμένα από νάιλον, όπου έμεναν εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, Τα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφά τους, χρήματα, ρούχα, κρεβάτια και ό,τι άλλο είχαν κάηκαν.
Περίπου 70 φιάλες γκαζιού έσκασαν από τη φωτιά, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν. Μετά την καταστροφή πολλοί μετανάστες έμειναν άστεγοι, αφού δεν υπάρχουν υποδομές έστω και για προσωρινή στέγαση.
Πέρα από την καταστροφή που έπαθαν οι περίπου 500 μετανάστες, η φωτιά ανέδειξε για άλλη μια φορά τις συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν και να δουλεύουν αλλοδαποί εργάτες γης για ένα μεροκάματο. Ένα πενιχρό μεροκάματο μετά από αρκετές ώρες παραμονής μέσα στα θερμοκήπια.
Για 7-8 ώρες δουλειά αμείβονται με 24 ευρώ, ενώ κάθε μήνα πληρώνουν 20 ευρώ νοίκι ο καθένας για να μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα παραπήγματα. Εκεί επιβιώνουν στοιβαγμένοι ανά πέντε ή ανά δέκα άτομα, καμιά φορά και 30.
Για την κατάσβεση επιχείρησαν στην περιοχή δέκα πυροσβέστες με τρία οχήματα. Έγιναν δε έρευνες ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν εγκλωβισμένοι, μέσα σε κάποιο από τα καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 280 μετανάστες έχουν δηλώσει στις αρχές ότι έχουν χάσει τα έγγραφά τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα της στυγνής εκμετάλλευσης των εργατών στα χωράφια και τα θερμοκήπια της Ν. Μανωλάδας παραμένει, αφού τα κέρδη της «βιομηχανίας» φράουλας είναι πάνω από τις ζωές, την υγεία και τις ανάγκες των εργατών. Το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης σε χώρους ανθρώπινους ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, ούτε και το ζήτημα της μαύρης εργασίας χωρίς δικαιώματα. Μετά το 2013 όταν σημειώθηκε το έγκλημα με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό από σκάγια 38 εργατών μεταναστών, οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν πολλά, χωρίς να γίνει τίποτα.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι είναι εγκληματική η εκμετάλλευση των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα (Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη την ανακοίνωση). 
Να εξασφαλίσει τη διαμονή των εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες ζητά άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ (πιο κάτω).
902
ΠΑΜΕ
Εγκληματική η εκμετάλλευση των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα
Πέμπτη 07/06/2018 - 21:10 - Ενημέρωση: Πέμπτη 07/06/2018 - 22:32
Εγκληματική χαρακτηρίζει την εκμετάλλευση των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στα καταλύματα όπου διαμένουν.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η μεγάλη πυρκαγιά στα παραπήγματα, τους άθλιους χώρους διαμονής των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα που κατέκαψε τα πενιχρά υπάρχοντα 500 μεταναστών, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης.
Οι μετανάστες οι οποίοι εργάζονται μέσα στο λιοπύρι και κοιμούνται από 5 έως 30 άτομα σε καλύβες καλυμμένες με νάιλον, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα και σε όλους τους κινδύνους όπως αυτόν της πυρκαγιάς.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν επίσης τις ευθύνες της εργοδοσίας των μεγαλοφραουλάδων καθώς και των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντά τους, διαιωνίζοντας τη βάρβαρη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης.
Απαιτούμε:
  • Την άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις 8 και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
  • Τακτικό έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».
902
ΤΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ανθρώπινες συνθήκες στους εργάτες γης στη Μανωλάδα
Πέμπτη 07/06/2018 - 22:28 - Ενημέρωση: Πέμπτη 07/06/2018 - 22:41
Να εξασφαλίσει τη διαμονή των εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες ζητά άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ με αφορμή  τη φωτιά στον καταυλισμό των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι
«μέσα και από αυτό το γεγονός έρχονται ξανά στην επιφάνεια οι άσχημες συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργατών γης σε αρκετά φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας και της γύρω περιοχής. Στο συγκεκριμένο καταυλισμό ζούσαν πάνω από 500 εργάτες γης, στοιβαγμένοι από 10 έως 30 σε κάθε παράπηγμα, όπου πλήρωναν και ενοίκιο! Τα παραπήγματα είναι ανάλογης κατασκευής με τα θερμοκήπια που καλλιεργούνται οι φράουλες, με τα απολύτως στοιχειώδη και απαραίτητα, με κακές συνθήκες υγιεινής, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και πολύ χαμηλές το χειμώνα. Τα μεροκάματα είναι χαμηλά και όταν η καλλιέργεια της φράουλας είναι στο στάδιο είτε της προετοιμασίας των χωραφιών και της φύτευσής της είτε στο στάδιο της συγκομιδής η δουλειά είναι χωρίς ωράρια, ήλιο με ήλιο.
Δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών εργατών γης ζουν σε άσχημες συνθήκες ζωής και διαμονής, σε παραπήγματα-θερμοκήπια με νάιλον, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, δουλειάς, χωρίς δικαιώματα και ωράρια, με χαμηλά μεροκάματα, συνθήκες τρομοκρατίας και επιθέσεων βίας στους μετανάστες εργάτες γης όταν διεκδικούν τα αυτονόητα.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι σημερινές αρχές της Περιφέρειας και του δήμου, όπως και οι προηγούμενες, έχουν βαρύτατες ευθύνες, ξέρουν το πρόβλημα και δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό όλα αυτά τα χρόνια για να λυθεί, αντιθέτως στηρίζουν και διατηρούν αυτή την άθλια κατάσταση.
Το ΚΚΕ έχει αναδείξει αρκετές φορές το ζήτημα του σύγχρονου δουλεμπορίου και τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών γης, με δυναμικές ενέργειες κόντρα στο κλίμα βίας και τρομοκρατίας.
  • Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής
  • να εξασφαλίσουν τη διαμονή των εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από Υγειονομική Επιτροπή.
Διεκδικούμε όπως και για όλους τους εργαζομένους (Έλληνες και μετανάστες)
  • συμβάσεις εργασίας,
  • αυξήσεις στα μεροκάματα-ψίχουλα,
  • οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνάνε τις 8 ώρες την ημέρα και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα,
  • τακτικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.