Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η Ευκλείδεια γεωμετρία του χρέους, τα συμβατικά μαθηματικά του ΣΕΒ, η «ενισχυμένη εποπτεία» του κεφαλαίου και το «μεταμνημονιακό κοστούμι» του λαού

EUROGROUP
Παζάρι στις πλάτες του λαού και «μεταμνημονιακή» βαρβαρότητα
Πέμπτη 21/06/2018 - 21:42
Στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και στο ύψος της τελευταίας δόσης επικεντρώνονται τα παζάρια στο Eurogroup του Λουξεμβούργου. H συζήτηση για την Ελλάδα διακόπηκε για να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, και αναμένεται να επαναληφθεί αργότερα.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης έγινε συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η επιμήκυνση αφορά τα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο. Το Βερολίνο επιθυμεί η επέκταση να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα χρόνια.
Πάντως, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Ολ. Σολτς και της Γαλλίας, Μπρ. Λεμέρ, εξέφρασαν «αισιοδοξία» για την επίτευξη «συνολικής συμφωνίας» για την Ελλάδα. Ωστόσο, τόσο το παζάρι για το χρέος όσο και οι πανηγυρικές δηλώσεις περί του «τέλους των μνημονίων» δεν μπορούν να κρύψουν τη βαρβαρότητα που περιέχει το «μεταμνημονιακό κοστούμι».
«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», δήλωσε νωρίτερα ο Όλ. Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγεί στις αγορές.
Σε ανάλογο ύφος, ο Μπρ. Λεμέρ δήλωσε πως όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα «έχει κάνει αυτό που έπρεπε», τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.
Για «ιστορική μέρα» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
Βέβαια, αυτού του είδους η ρητορική δεν αφορά το λαό, που θα συνεχίσει να «ματώνει» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Βασικό χαρακτηριστικό του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» και της όποιας «ελάφρυνσης» χρέους, θα είναι η συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Η εισήγηση του Euroworking Group (βλέπε πιο κάτω: Με «ατζέντα» υπαγορευμένη…») που συνεδρίασε νωρίτερα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, τονίζοντας πως «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα».
Το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας (βλέπε πιο κάτω: «Ενισχυμένη εποπτεία») προβλέπει τρίμηνες αξιολογήσεις από τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ). Μάλιστα, η επιστροφή σε δόσεις των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα θα προϋποθέτουν «θετική» αξιολόγηση. Για την επιμήκυνση των δανείων, αναζητείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις θέσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ.
Η «ατζέντα» της συνεδρίασης περιλαμβάνει επίσης την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με κυρίαρχα ζητήματα την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τα παζάρια γύρω από την «τραπεζική ένωση», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 29 Ιούνη.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
902
EUROGROUP
Με «ατζέντα» υπαγορευμένη από τα συμφέροντα του κεφαλαίου ράβουν το «μεταμνημονιακό κοστούμι»
Τετάρτη 20/06/2018 - 21:21
Αντιλαϊκά μέτρα και εποπτεία επ’ άπειρον φέρνει το «συνολικό πακέτο συμφωνίας» που παζαρεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης. Όπως όλα δείχνουν, η όποια «ελάφρυνση» του χρέους θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και επιπλέον αντιλαϊκές δεσμεύσεις.
Το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» διαψεύδεται περίτρανα τόσο από το κείμενο που θα βρεθεί στο «τραπέζι» των υπουργών Οικονομικών όσο και από την «έκθεση συμμόρφωσης» που συνέταξαν οι θεσμοί. Το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από το μνημονιακό, αφού θα έχει τρίμηνες αξιολογήσεις, ακόμα και δόσεις (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα), μα πάνω απ’ όλα θα διατηρήσει όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο και τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα.
Η συνολική συμφωνία που θα συζητηθεί στο Eurogroup αφορά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τα μέτρα για το χρέος. Από το ύψος της τελευταίας δόσης θα εξαρτηθεί και το «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα χρησιμοποιηθεί μετά την έξοδο στις αγορές.
Η «έκθεση συμμόρφωσης» 
H «έκθεση συμμόρφωσης» που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης «έχουν ολοκληρωθεί», και «αυτό ανοίγει το δρόμο» για την τελική εκταμίευση της δόσης και την «επιτυχή» ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η έκθεση θεωρεί πως θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και ότι είναι δεδομένη η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που έχουν προνομοθετηθεί για το 2019 και το 2020, επισημαίνοντας πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί πλήρως στην εφαρμογή συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα».
Ως προς την «ενισχυμένη εποπτεία», οι θεσμοί σημειώνουν πως «μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα».
Το κείμενο του Eurogroup
Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αυτό με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με τις όποιες ρυθμίσεις για το χρέος, σε συνδυασμό και με το ύψος του «μαξιλαριού ασφαλείας». Το «κερασάκι στην τούρτα» σε όλο αυτό το αντιλαϊκό παζάρι αποτελούν τα δημοσιεύματα που συνδέουν τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης για το χρέος με το όνομα της ΠΓΔΜ και με το προσφυγικό.
Η ενισχυμένη εποπτεία θα ασκείται όπως και σήμερα από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ. «Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF, ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται σε προσχέδιο του κειμένου που θα συζητηθεί στο Eurogroup και δημοσιεύει η «Καθημερινή».
Τα μέτρα για το χρέος που θα συνδεθούν με συγκεκριμένες εκταμιεύσεις είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF. Συγχρόνως «οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο», σύμφωνα με το έγγραφο.
Ως προς την επιμήκυνση των δανείων, το παζάρι εστιάζεται σε μια συμβιβαστική πρόταση της τάξης των 7 με 8 χρόνων. Το ΔΝΤ πρότεινε 15ετή επιμήκυνση και η γερμανική κυβέρνηση 3 με 5 χρόνια.
Από το κείμενο του Eurogroup προκύπτουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων «σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς», η συνέχιση των προσπαθειών για τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» στην ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ενώ εκτενής είναι η αναφορά στις νέες ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, Εγνατία, «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά λιμάνια, κ.ά.).
ΣΕΒ: Καμία οπισθοδρόμηση στα εργασιακά
Το πλαίσιο της «επόμενης μέρας» οριοθετούν από την πλευρά τους και οι βιομήχανοι, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο Σύνδεσμος «εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναμενόμενη ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο, αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό συμπίπτει με σοβαρούς συμβιβασμούς σε κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην αγορά εργασίας».
Έτσι, ο ΣΕΒ σπεύδει να προκαταλάβει τη «μη οπισθοδρόμηση όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σύνδεση του κατώτατου μισθού με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας», κάτι που άλλωστε -παρά την «γκρίνια» των βιομηχάνων που πάντα θέλουν περισσότερα- περιλαμβάνεται στο «αναπτυξιακό σχέδιο» και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης. 
Επίσης, «κατά την άποψη» του ΣΕΒ η «στρατηγική ανάπτυξης» πρέπει να προβλέπει «μείωση του υψηλού και πολύ προοδευτικού μη μισθολογικού κόστους», «εισαγωγή δημοσιονομικά ουδέτερων κινήτρων για επενδύσεις σε πάγια», «ενίσχυση της διεπαφής μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας», «επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», κ.λπ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά, Δ. Μαθιός, ζητά εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στη φορολογία και τα εργασιακά.
ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
«Ενισχυμένη εποπτεία» διότι η Ελλάδα δεν είναι σαν την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο
Πέμπτη 21/06/2018 - 14:22
«Με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις» θα είναι το κουστούμι της επιτήρησης που ράβεται για την Ελλάδα και είναι πιθανό να τελειώσει στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο «Politico».
Αναφέρει ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση» και δεν είναι ακριβώς ίδια με εκείνες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου για να επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη μια «ενισχυμένη εποπτεία» διότι «προφανώς θα πρέπει να παρακολουθούμε θέματα καθοριστικής στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις». Άλλωστε η «έκθεση συμμόρφωσης» θεωρεί δεδομένη τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
Για το ύψος της τελευταίας δόσης που θα απασχολήσει το Eurogroup, δηλώνει πως «τα 15 δισ. είναι πολύ πιο πειστικά από τα 10 δισ. και είναι πιο εύκολο να επαναγοράσεις με περισσότερα χρήματα από ό,τι με λιγότερα», επιβεβαιώνοντας πως στο τραπέζι είναι ποσά από 10 έως 15 δισ. ευρώ και για την επαναγορά κάποιων δανείων.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση μέρους των δανείων, που επίσης είναι στο τραπέζι, δηλώνει ότι «κάποιοι μιλούν για 15 χρόνια, κάποιοι για επτά, άλλοι για 10. Τα διπλά ψηφία είναι καλύτερα από τα μονά».
Επιμήκυνση με δεσμεύσεις για μέτρα
Με την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων συνδέει την ελάφρυνση του χρέους το Euroworking Group στην εισήγηση του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που δημοσιεύει η «Καθημερινή».
Μεταξύ άλλων το Euroworking Group «τονίζει πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα.
Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των μέτρων έναντι των αγορών, συμφωνήσαμε ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, θα συνδεθούν με την επιστροφή των SMPS ANFAs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) καθώς και με την κατάργηση του επιτοκίου step up (είναι το επιτόκιο του δανείου από τον EFSF του 2ου μνημονίου).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως καταγράφονται στο παράρτημα, για να ολοκληρώσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για ολοκλήρωση μέτρων που δεν εξαρτώνται απολύτως από την κυβέρνηση), με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Το EG χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές.
Οι τριμηνιαίες αναφορές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων για τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Θα είναι η βάση επί της οποίας το EG θα αποφασίζει την επιστροφή των SMPs και ANFAs και την κατάργηση του επιτοκίου step up».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.