Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Φωνές του Κατεστημένου των ΗΠΑ κατά της Επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - VIDEO (Μετάφραση: Μπ. Ζαφειράτος)

16/12/2021. Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Γενς Στόλτενμπεργκ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες (Photograph: John Thys/AFP via Getty. Πηγή: https://www.irishtimes.com/news/)

*

Η αυξανόμενη απειλή του ΝΑΤΟ –μαζί με τις διώξεις των ρωσόφωνων– εγγυόταν μια ένοπλη σύγκρουση. Τα στοιχεία υποστηρίζουν την κατηγορία της Ρωσίας ότι στη Μαριούπολη το Αζόφ δεν επέτρεπε στους αμάχους να φύγουν. Η αδιαφορία των ΗΠΑ για ειρηνευτική συμφωνία οφείλεται στο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών τους είναι η καταστροφή του ρωσικού κράτους και του Βλαντίμιρ Πούτιν. (Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, Σύμβουλος Ασφαλείας επί Τραμπ, 15/3/2022)

*

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας μέχρι σήμερα, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του κατεστημένου των ΗΠΑ, όπως πρώην διπλωμάτες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, διοικητικοί υπάλληλοι, και πολλοί άλλοι, έχουν δημοσιοποιήσει την αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και έχουν προειδοποιήσει για το πού θα οδηγούσε κάτι τέτοιο.

*

Φωνές του Κατεστημένου των ΗΠΑ κατά της Επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Μετάφραση

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Από την ιστοσελίδα του
Marxist-Leninist Party of Canada, 24/3/2022

*

Πρώτη δημοσίευση στην Κατιούσα, 26/3/2022

*

Ανάμεσα σε εκείνους που προσδιορίζουν ως αιτία σύγκρουσης στην Ουκρανία την επέκταση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται:

Τζορτζ Κένναν (George Kennan), εξέχων διπλωμάτης και ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στους New York Times το 1997 είπε:

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ θα ήταν το πιο μοιραίο λάθος στην αμερικανική πολιτική, σε ολόκληρη τη μεταψυχροπολεμική εποχή», προειδοποιώντας πως θα οδηγήσει στην «αναθέρμανση του ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και θα σπρώξει τη ρωσική εξωτερική πολιτική σε κατευθύνσεις αντίθετες προς τα συμφέροντά μας».

Ένα χρόνο αργότερα, όταν ο Κλίντον προώθησε την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Κένναν τη χαρακτήρισε τραγικό λάθος, λέγοντας:

«Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Κανείς δεν απειλούσε κανέναν» και εξέφρασε την αντίθεσή του στον πόλεμο που ξεκίνησε ο πρόεδρος το 1999 και έσυρε το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας.

Χένρι Κίσινγκερ (Henry Kissinger).

Το 2014, σε άρθρο του στην Washington Post έγραψε:

Η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ ή της Ρωσίας για να αξιοποιηθεί από τη μια εναντίον της άλλης πλευράς, αλλά οφείλει να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στις δυο δυνάμεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναγκαίο να πάψουν να αντιμετωπίζουν τη Ρωσία σαν μια παρεκκλίνουσα οντότητα που πρέπει να διδαχθεί κανόνες συμπεριφοράς καθορισμένους από την Ουάσιγκτον».

Τζων Τζ. Μιρσχάιμερ (John J. Mearsheimer), Διακεκριμένος Καθηγητής (Distinguished Service Professor) Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Roland Wendell Harrison του Σικάγου.

Σε διάλεξη το 2015 με θέμα «Αίτια και συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία» είπε:

Η Ρωσία είναι μια ισχυρή δύναμη και «δεν πρόκειται να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους να της πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι ακίνητης περιουσίας, ύψιστης στρατηγικής σημασίας στα δυτικά τους σύνορα και να το ενσωματώσουν στη Δύση».

Κατι τέτοιο, είπε, δεν πρέπει να εκπλήσσει τις ΗΠΑ που λειτουργούν με βάση το Δόγμα Μονρόε «το οποίο στην ουσία λέει ότι το Δυτικό ημισφαίριο είναι η αυλή μας και κανείς από μια μακρινή περιοχή δεν επιτρέπεται να μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτό» και προειδοποίησε ότι «η Δύση οδηγεί την Ουκρανία σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι με κατάληξη το ναυάγιο της χώρας».

Ο Μιρσχάιμερ είπε επίσης ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για την επιθετικότητα της Ρωσίας, προτού οι ΗΠΑ αρχίσουν να πιέζουν για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.

Ο μύθος πως οι ΗΠΑ είναι «ο καλός ηγεμόνας» που δεν μπορεί ποτέ να κάνει λάθος, τις κατευθύνει απλώς στο να επιμένουν, να γίνονται όλο και πιο σκληρές με τη Ρωσία, λες και αυτό θα τους επιτρέψει να επικρατήσουν.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, είπε. «Η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί. Η Ουκρανία είναι σημαντική γι’ αυτήν. Δεν μας αφορά».

Γουίλιαμ Πέρι (William Perry), Υπουργός Άμυνας του Κλίντον.

Το 2017 είχε πει:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Τεντ Γκέιλεν Κάρπεντερ (Ted Galen Carpenter) του ελευθεριακού Ινστιτούτου Cato.

Το 2018 δήλωσε:

«Ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε μια τραγική, πιθανώς βίαιη, κατάρρευση των σχέσεων με τη Μόσχα (…) Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα της κοντόφθαλμης και αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Γουίλιαμ Μπερνς (William Burns), ο επί προεδρίας Μπάιντεν αρχηγός της CIA.

Σε μια αυτοβιογραφία του πριν από δύο χρόνια, είχε προειδοποιήσει:

Η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας ότι δεν είναι «τίποτα λιγότερο από μια άμεση αμφισβήτηση των ρωσικών συμφερόντων».

Τζακ Μάτλοκ (Jack F. Matlock), πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση (1987-1991). Ήταν επίσης τοποθετημένος στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Σε άρθρο του της 15ης Φεβρουαρίου 2022 έγραψε:

Η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν «η πιο μεγάλη στρατηγική γκάφα που έγινε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», σημειώνοντας ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν οι Πρόεδροι Μπους, Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν συνέβαλαν στο να φτάσουνε τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Ο Μάτλοκ σημείωσε ότι μαζί με την επέκταση του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, ειδικά από τη Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων.

Ανέφερε ακόμη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα όχι μόνο συνέχισε να αγνοεί τις σοβαρές ανησυχίες της Ρωσίας, αλλά πολλαπλασίασε τις προηγούμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να αποσπάσουν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από τη ρωσική επιρροή, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία και εισχωρώντας όλο και πιο βαθιά στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας.

Και ο Τραμπ, ενώ παίνευε τον Πούτιν σαν σπουδαίο ηγέτη, προκαλώντας σχόλια για το ότι ο Ρώσος ήτανε αφελής, πέρναγε στην πραγματικότητα κάθε αντιρωσικό μέτρο που βρισκόταν μπροστά του.

Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ (Douglas McGregor), πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ:

Η απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν όχι μόνο προβλέψιμη αλλά και δικαιολογημένη, δεδομένης της παρενόχλησης την οποία είχε ασκήσει το ΝΑΤΟ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

[…] Όλοι οι διεθνείς αναλυτές, ακόμη και όσοι είναι υπεύθυνοι για τη στρατιωτική γεωπολιτική επιτήρηση, γνώριζαν ότι η αυξανόμενη απειλή του ΝΑΤΟ –μαζί με τις διώξεις των ρωσόφωνων στην Ουκρανίαεγγυόταν μια ένοπλη σύγκρουση.

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για εδάφη, αλλά απλά και μόνο για την καταστροφή των ουκρανικών στρατιωτικών πόρων.

Τα στοιχεία υποστήριζαν την κατηγορία της Ρωσίας ότι στη Μαριούπολη το τάγμα Αζόφ (Azov) δεν επέτρεπε στους αμάχους να φύγουν.

Στις 15 Μαρτίου, ο ΜακΓκρέγκορ, σε συνέντευξή του στο The Grayzone, είπε μεταξύ άλλων:

Η αδιαφορία των ΗΠΑ για μια ειρηνευτική συμφωνία οφείλεται στο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών τους είναι η καταστροφή του ρωσικού κράτους και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

[…] Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ελπίζουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, αν επιμείνουν αρκετά, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό.

Κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλήθεια στις αναφορές, λέγοντας: «όλοι τους έχουν υπογράψει την εκστρατεία μίσους κατά της Ρωσίας».

(Cohete en la Luna)

TML Daily, 24 Μαρτίου 2022

Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 25/3/2022

Πηγή: Communist Party of Canada (Marxist-Leninist).
CPC(M-L) – [U.S. Establishment Voices Against NATO Expansion]

*

Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου
Συνταγματάρχης Νταγκ Μακγκρέγκορ για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

_______

Βλέπε και:

Μπάμπης Ζαφειράτος: Το μεγάλο κόλπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού

Επίσης:

ΗΠΑ: Από το Πληγωμένο Γόνατο στην… Ουκρανία ― 132 Xρόνια Ιμπεριαλιστικών Επεμβάσεων

*

Azov CIA Communist Party of Canada (Marxist-Leninist) Douglas McGregor George Kennan Henry Kissinger Jack F. Matlock John J. Mearsheimer Ted Galen Carpenter The Grayzone video William Burns William Perry Βολοντίμιρ Ζελένσκι Γενς Στόλτενμπεργκ Γουίλιαμ Μπερνς Γουίλιαμ Πέρι Δόγμα Μονρόε ΗΠΑ Ιμπεριαλισμός Κούβα Κρίση των πυραύλων Μαριούπολη Μόσχα Μπάιντεν Μπάμπης Ζαφειράτος Μπιλ Κλίντον Μπους ΝΑΤΟ Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ Ομπάμα Ουκρανία Πόλεμος Ρωσία Ρωσόφωνοι Σερβία Σοβιετική Ένωση Τάγμα Αζόφ Τεντ Γκέιλεν Κάρπεντερ Τζακ Μάτλοκ Τζορτζ Κένναν Τζων Τζ. Μιρσχάιμερ Τραμπ Χένρι Κίσινγκερ Ψυχρός Πόλεμος

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.