Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Δημήτρης Κουτσούμπας: Επιθετική η ελληνοαμερικανική συμφωνία και αφορά την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια — Δίνουμε βάσεις και παίρνουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα από τις οποίες έχουμε χορτάσει — Έχουν επείγοντα χαρακτήρα τα έργα θωράκισης από τα φυσικά φαινόμενα (AUDIO)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Επιθετική η ελληνοαμερικανική συμφωνία και αφορά την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Παρασκευή 15/10/2021 - 12:11

ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο «Real FM» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην ακρίβεια, σημειώνοντας ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ και η ειδική φορολογία στην Ενέργεια όπως προβλέπει τροπολογία του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, για την ελληνοαμερικανική συμφωνία έκανε λόγο για συμφωνία που δεν είναι αμυντική, αλλά επιθετική που δεν αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά τη συμμετοχή της σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που έχουν στόχο τη Ρωσία και την Κίνα.

Πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας δεν έχουν καμιά δουλειά στο Σαχέλ και στα Στενά του Ορμούζ, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο για τις αξιώσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι με το μέρος των συμφερόντων του λαού και των άλλων λαών, πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για τις πλημμύρες υπογράμμισε ότι είναι ανύπαρκτη η θωράκιση από τα καιρικά φαινόμενα και ότι τα έργα δεν γίνονται διότι δεν είναι επιλέξιμα από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ διότι δεν έχουν υψηλή κερδοφορία.

Πρόσθεσε ότι η εικόνα με το πλημμυρισμένο λεωφορείο είναι σε μια περιοχή που έχουν γίνει επενδύσεις, αλλά όπως επισήμανε αυτός είναι ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να γίνονται επενδύσεις χωρίς έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην εκπομπή μας τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα καλή σας ημέρα.

Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές μας.

Θα ξεκινήσω ζητώντας δύο, τρία σχόλια σας για την επικαιρότητα και μετά θέλω να πάμε λίγο στα εθνικά και στις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ. Θα ξεκινήσω, όμως, με την κακοκαιρία και με την εικόνα που εμφανίστηκε χθες και στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας, για να σας ρωτήσω αν είναι ίσως η στιγμή, με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για να αποκτήσουμε επιτέλους στη χώρα υποδομές αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές, υποδομές με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που φαίνεται ότι βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης αυτήν την περίοδο.

Η πυροπροστασία, η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά έργα, κύριε Χατζηνικολάου, είναι φανερό σε όλους ότι αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί, θα παρουσιάσουμε και αναλυτικά τις θέσεις μας τις επόμενες ημέρες, σε μεγάλη εκδήλωση εδώ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά υπάρχει ουσιαστικά παντελής έλλειψη έως ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό φαίνεται συνέχεια.

Θεωρούνται μη επιλέξιμα έργα και από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τη σημερινή, όλες τις προηγούμενες, από την ίδια την ΕΕ, που δίνει και κατευθύνσεις στα υπουργεία, στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν κατευθύνσεις στους περιφερειάρχες, στα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια.

Θεωρούνται μη επιλέξιμα αυτά τα έργα, ακριβώς γιατί δεν έχουν την υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες, για τους επενδυτές που ασχολούνται με αυτά.

Α, δεν έχουν κερδοφορία. Δεν είναι “sexy”, δηλαδή οικονομικά τα έργα αυτά, γι’ αυτό;

Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Γιατί βλέπουμε να γίνονται επενδύσεις αυτή την περίοδο, με αυτή την όποια τελοσπάντων καπιταλιστική ανάκαμψη - ανάπτυξη έχουμε αυτό το διάστημα, μετά τη βαθιά κρίση που πέρασε ο τόπος και συνολικά η Ευρώπη και ο κόσμος, αλλά, δυστυχώς, αυτός είναι ο χαρακτήρας αυτής της ανάπτυξης, ο αστικός σχεδιασμός.

Γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν γίνονται επενδύσεις για υποδομές έργων, για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά και πάει λέγοντας.

Ο Βοϊδομάτης μετακόμισε στον Κηφισό χθες. Μα πώς γίνεται στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, όπως ονομάζουν την περιοχή, δίπλα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μια όμορφη περιοχή, μία περιοχή που έχουν γίνει επενδύσεις και να βλέπουμε τριτοκοσμικές εικόνες, αυτό που λέγατε κι εσείς πριν με το λεωφορείο, να πνίγονται.

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Μου έλεγε πριν μία νηπιαγωγός, η οποία γελούσε, είναι τραγικό βέβαια αυτό, αλλά τι να κάνεις, είναι και αστείο μέσα στην τραγικότητά του, να λένε τα παιδιά του νηπιαγωγείου, μόλις βγήκαν και είδαν να έχει γίνει λίμνη, το προαύλιο: “Κυρία, μήπως πρέπει να φέρουμε παπάκια να βάλουμε;” Το ζητούσαν και το έλεγαν ειλικρινά. Λοιπόν, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Τώρα, θέλω Γραμματέα να σας ρωτήσω για την έκρηξη των τιμών το τελευταίο διάστημα. Μιας που μιλήσαμε για τα μεγάλα έργα που δεν γίνονται, να σταθούμε λίγο και στην καθημερινότητα του νοικοκυριού. Από σήμερα αρχίζει η χειμερινή περίοδος για το πετρέλαιο με αύξηση έως και 45%, ενώ και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν πάρει την πάνω βόλτα. Υπάρχουν δυνατότητες και ποιες είναι αυτές, παρέμβασης του κράτους στη διαδικασία για αποκλιμάκωση των τιμών;

Η ενεργειακή κρίση δεν είναι μόνο εξωγενές φαινόμενο, όπως παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές.

Η απελευθέρωση της ενέργειας, για παράδειγμα, είναι πολιτική της κυβέρνησης, είναι πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Εμείς τα λέγαμε.

Είναι γενικότερο θέμα αυτό το ζήτημα. Αφορά την επιλογή της πολιτικής.

Η ΕΕ, για παράδειγμα λέει τώρα, χθες, με τις κατευθύνσεις με την εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ότι επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα ανακούφισης –επιδοτήσεις, κουπόνια, κλπ- για να αποτραπούν αποκοπές ρεύματος, με τον όρο όμως αυτά να είναι προσωρινά και στοχευμένα στους πιο φτωχούς, ενώ λέει θα πρέπει να αποσύρονται αμέσως μόλις η κατάσταση σταθεροποιείται, την οποία προσδιορίζει προς το Μάρτιο.

Μιλάμε για μία τρύπα στο νερό. Χώρια που κι αυτά ακόμη επαφίονται στις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που μαζεύουν τα χρήματα, εάν θα τα εφαρμόσουν και πάει λέγοντας.

Και φυσικά εδώ είναι ένα γενικότερο θέμα. Φαίνεται ότι η ίδια η επεκτατική πολιτική, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τη θεωρεί ως λύση για όλα τα αμαρτήματα του καπιταλισμού και για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, δεν είναι η λύση σε περιόδους ανάπτυξης, όπως έλεγε το ΚΚΕ, σε αντίθεση δηλαδή με την περιοριστική πολιτική.

Το κούρεμα των μισθών τότε γινόταν με μνημονιακούς νόμους, τώρα κουρεύονται αντικειμενικά, γιατί χάνεται η αξία του μισθού με τις ανατιμήσεις, με την ακρίβεια, μαζί βέβαια με τους φόρους που πλήττουν λαϊκά στρώματα.

Γιατί η επεκτατική πολιτική, που ακολουθεί η ΝΔ, επειδή αυτή ακολουθείται συνολικά σε όλη την Ευρωζώνη πλέον δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, αυτές φέρνουν ανατιμήσεις, φέρνουν την ακρίβεια και πληρώνει ο λαός.

Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και βέβαια ως ΚΚΕ έχουμε προτείνει, ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ, που την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στη Βουλή και έχει απορριφθεί για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για την κατάργηση του ΦΠΑ, για παράδειγμα στα καύσιμα, στην ενέργεια, άλλα μέτρα όπως είναι αφορολόγητα όρια σε μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων, σε αγρότες, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα κλπ.

Έρχομαι τώρα στα εθνικά και με άλλο τρόπο σκόπευα να θέσω το ερώτημα, αλλά εδώ ένας φίλος ακροατής, ο Στέφανος λέει: “Θέλω να ρωτήσεις το Γραμματέα του ΚΚΕ, από έναν φίλο του Κόμματος, τι θα έπρεπε κατά το ΚΚΕ να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία, που είναι προκλητική και που δεν ξέρουμε αν θα μας οδηγήσει και το επόμενο διάστημα σε ένα θερμό επεισόδιο. Και το ρωτώ λέει επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα εμφανίζεται αρνητικό και στους εξοπλισμούς και στις αμυντικές συμφωνίες”. Τι θα έκανε, λοιπόν, το ΚΚΕ στην πράξη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας;

Είμαστε ακριβώς αντίθετοι, γιατί, ενώ τις ονομάζουν όλες αυτές τις συμφωνίες “αμυντικές”, στην πραγματικότητα είναι όλες επιθετικές, γιατί αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας όχι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στην υπεράσπιση της άμυνας της πατρίδας, αφορούν σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ξεχωριστών κρατών ισχυρών της ΕΕ, σε όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας της Υποσαχάριας Αφρικής, μέχρι και στον Ειρηνικό, στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα.

Μόνο τη διευκρινιστική δήλωση του Μπλίνκεν χθες, να δούμε, που έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη συμμετοχή στην επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, φτάνει.

Άρα, λοιπόν, για ποια άμυνα της χώρας; Για να πάρουμε φρεγάτες και Rafale, για να πάρουμε διάφορα τέτοια που τα ονομάζουν αμυντικά συστήματα, “αμυντικά όπλα” πρέπει να πάμε στα Στενά του Ορμούζ; Να πάμε στο Μάλι; Να πάμε στο Σαχέλ; Τι δουλειά έχουμε εκεί; Γιατί αυτά λέει το Άρθρο 18 της Συμφωνίας με τη Γαλλία.

Και φυσικά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε πολεμικές δαπάνες.

Λείπουν χρήματα για τον λαό, γι’ αυτά που λέγαμε πριν -για τις ανατιμήσεις, για τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα- αλλά δίνονται σε γαλλικά και αμερικάνικα πολεμικά βιομηχανικά συγκροτήματα την ώρα που απαξιώνεται και κλείνει η ελληνική ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και λοιπά αμυντικά συστήματα. Άρα, για ποια άμυνα μιλάμε;

Πάντως, στη σημερινή εποχή, Γραμματέα, τι δυνατότητες θα μπορούσε άλλες να έχει η Ελλάδα απ’ αυτό το σταθερό φιλοδυτικό προσανατολισμό της. Θέλω να πω δεν είμαστε στην εποχή της ισορροπίας που υπήρχε κάποτε, ανάμεσα σε δύο μεγάλες δυνάμεις, την τότε Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες...

Καλά και τότε ήταν πιο καθαρό ότι θα είμαστε στο Δυτικό προσανατολισμό...

Ναι, ναι, δίκιο έχετε σε αυτό.

Τώρα που δεν υπάρχει, υποτίθεται ότι θα τέλειωνε ο Ψυχρός Πόλεμος και ο “χωρισμός του κόσμου”, βλέπουμε ότι και στον καπιταλισμό και στην “ελευθερία της αγοράς”, που έγινε στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ή στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που τότε ήταν στο σοσιαλιστικό μπλοκ, γίνονται τα ίδια, οξύνονται οι ανταγωνισμοί, γιατί αυτό είναι το σύστημα και ο καθένας θέλει να λύσει δικά του συμφέροντα.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι με το μέρος των συμφερόντων του λαού της και των άλλων λαών. Να προωθεί συμφωνίες, βεβαίως, να κάνει διαπραγματεύσεις...

Αυτό που ρωτώ είναι μήπως είστε πολύ ρομαντικοί, μήπως δηλαδή αυτά που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πολύ...

Να σας πω, στη σημερινή εποχή της βαρβαρότητας ακόμα κι ο ρομαντισμός θα μας έκανε πάρα πολύ καλό, να γίνει κυρίαρχη, όχι συνείδηση απλά, αλλά και πράξη στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς.

Γιατί τα ίδια κάποιοι “ρομαντικοί”, όπως λέτε για εμάς, τα λένε και στην Τουρκία, για παράδειγμα το ΚΚ Τουρκίας.

Τα λένε σε χώρες της Ευρώπης άλλα προοδευτικά, ριζοσπαστικά, λαϊκά – εργατικά κινήματα, κομμουνιστικά κόμματα κλπ. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε και προβληματίζονται με αυτόν τον “ρομαντισμό”, εντός εισαγωγικών, του ΚΚΕ.

Γιατί αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο ρεαλιστικό για να έχεις κάποια αποτελέσματα.

Γιατί μπορεί να δίνεις βάσεις, μπορεί να δίνεις χρήματα για τους εξοπλισμούς, για τα Belharra και για τα Rafale κλπ και να παίρνεις υποσχέσεις, υποσχέσεις όμως που δεν έχουν αντίκρυσμα και από τέτοιες έχουμε χορτάσει.

Επομένως λέτε να μην δίνουμε βάση στις υποσχέσεις ούτε της Γαλλίας ούτε των ΗΠΑ;

Μα βεβαίως, γιατί δεν λέει τίποτε να λες “συμφωνώ με την κυριαρχία σου, την ακεραιότητα, την ασφάλεια, της χώρας”, γιατί ο καθένας, δίνει διαφορετικό νόημα στις έννοιες αυτές.

Τι σημαίνει για παράδειγμα “κυριαρχία” για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, για τα χωρικά ύδατα, για αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία; Το λέει καθαρά αυτό η αμερικάνικη πολιτική, ο κ. Μπλίνκεν χτες, ή το ΝΑΤΟ; Δεν το λένε.

Αντίθετα για παράδειγμα ακούσαμε, χτες, τη Ρωσία να λέει επίσημα ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

Τέτοια δήλωση δεν ακούσαμε όμως από τις ΗΠΑ, από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, που είναι “σύμμαχοί” μας, ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.

Αντίθετα, πάνε μαζί τους, όπως πήγαν στις ΗΠΑ με τον Ερντογάν και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, μαζί με τον Μητροπολίτη εκεί κλπ κλπ...

Ε τι να πω, ότι έχετε άδικο; Δεν μπορώ να το πω. Εξοπλισμοί χρειάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν έχει απέναντι μία Τουρκία;

Μα γι’ αυτό λέμε ότι έπρεπε, αυτά που υπάρχουν στο δημόσιο, η ΕΑΒ, τα αμυντικά συστήματα, να αναπτυχθούν αντί να κλείνουν.

Γιατί όταν κλείνουν όλα αυτά, όταν δεν αναπτύσσεις δικές σου παραγωγικές δυνατότητες για την άμυνα της χώρας και πας στη λογική ότι: “Εγώ για να έχω άμυνα πρέπει να συμμετέχω και σε επιθετικές ενέργειες, είτε στην Αφρική, είτε στην Ασία, ή δεν ξέρω που αλλού στον κόσμο, επειδή μου το επιβάλλει ως ένα μεγάλο βαθμό ο σύμμαχος που λέγεται ΗΠΑ, Γαλλία ή οποιοσδήποτε άλλος.

Και γιατί μου το επιβάλλει και η θέληση της άρχουσας τάξης, η οποία ανταγωνίζεται την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, για να γίνω εγώ το πρωτοπαλίκαρο όλων αυτών εδώ στην περιοχή”, τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά και την πληρώνει πάντα ο λαός, την πληρώνει πάντα η νεολαία.

Έρχομαι σε ένα ακόμη θέμα των ημερών, που συζητήθηκε πολύ, μιλώ για αυτή την πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προς αυτά. Θέλω να σας ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας αυτό είναι ένα σημερινό φαινόμενο ή ένα διαχρονικό φαινόμενο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή στη χώρα ένα σοβαρό πλαίσιο αρχών και κανόνων;

Οπωσδήποτε είναι διαχρονικό το φαινόμενο αυτό.

Εμείς έχουμε ζητήσει διεύρυνση του χρόνου της εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή να πιάσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Κι αυτό δεν το είπαμε τώρα, το 2019 είχαμε βγει και το είχαμε πει και δεν το δέχτηκαν τότε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. Έχουμε πει ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το καθεστώς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, για την κρατική διαφήμιση κλπ, για να υπάρχει διαφάνεια.

Εμείς πάντα ψηφίζαμε τέτοιες εξεταστικές επιτροπές, όποιος κι αν τις πρότεινε.

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά το πρόβλημα είναι αν θα πάει σε βάθος, αν θα βγει κάτι.

Η πείρα μας δεν λέει αυτό.

Αξιοποιείται κυρίως για μια αντιπαράθεση, ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, στα δυο πρώτα κόμματα συνήθως και σε αυτή την κατεύθυνση, τελικά οδηγούνται σε ναυάγιο και δεν συζητιέται επί της ουσίας το πρόβλημα.

Κλείνω με ένα ερώτημα από ακροάτριά μας, η οποία δηλώνει ψηφοφόρος του ΚΚΕ -και δεν το δηλώνει μόνο σήμερα, που σας έχουμε εδώ- και λέει: “Θέλω να ρωτήσω το Γραμματέα πως εξηγείται το γεγονός ότι είμαστε στάσιμοι εκλογικά, δεν εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια του κόσμου, για την ακρίβεια, για την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για τις συμφορές”;

Καταρχήν, να πούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν μόνο στο ΚΚΕ αύξηση του ποσοστού του σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών το ‘19, αλλά δεν στέκομαι σε αυτό.

Επίσης είναι άλλοι οι δείκτες που πρέπει κανείς να μελετά στις δημοσκοπήσεις, γιατί δεν δίνουν εκλογικό αποτέλεσμα, κάνουν ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας και της στάσης του ελληνικού λαού, του εκλογικού σώματος.

Μιλάνε, όμως, αυτές για το αυξημένο κύρος που έχει σήμερα το Κόμμα, για το εύρος της απήχησης των θέσεών του, για όλα τα ζητήματα, για πάρα πολλά ζητήματα, η διείσδυσή του σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε σε ψηφοφόρους δηλαδή μέχρι σήμερα άλλων πολιτικών κομμάτων.

Κι αυτό που λέμε εμείς και στην ακροάτρια, τη φίλη του Κόμματος, αλλά και σε όλους, είναι ότι υποσχόμαστε να δουλέψουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να εκφραστεί και στις κάλπες αυτό.

Και ίσως ένα κρίσιμο θέμα Γραμματέα είναι το να έχει προτάσεις για όλα τα ζητήματα το κόμμα, όχι μόνο κριτική, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις.

Ναι, ναι, σας είπα προτάσεις.

Για την εξεταστική για παράδειγμα, για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, για τα καύσιμα.

Σας είπα προτάσεις για το φορολογικό όριο και πως πρέπει να είναι στη φορολογία σήμερα.

Μιλάω για το σήμερα, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε καταθέσει τροπολογίες, τα αρνούνται οι πλειοψηφίες του ελληνικού κοινοβουλίου, που είναι κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν με εκατόν πενήντα τόσες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, τώρα η ΝΔ μόνη της και απορρίπτουν συγκεκριμένες προτάσεις, που ωφελούν το λαό, ωφελούν τη νεολαία, ωφελούν τους εργαζόμενους.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.