Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κούβα και Κορονοϊός: Του Νίκου Καρανδρέα (Ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης)

Στη μάχη κατά του COVID-19. Κουβανοί γιατροί λίγο πτιν την αναχώρησή τους για την Ιταλία.
Kούβα & Κορονοϊός

Άρθρο του Νίκου Καρανδρέα
Ομότιμου καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ
Προέδρου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

Η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τα απροετοίμαστα, καταρρακωμένα μετά από δεκαετίες συστηματικής αποδιάρθρωσης και δυσφήμισης δημόσια υγειονομικά συστήματα των πιο ισχυρών και πλούσιων καπιταλιστικών χωρών.
Προκαλεί ισχυρά πλήγματα στις οικονομίες, που με τη δοκιμασμένη τους τακτική, κεφάλαιο και κράτος μετακυλούν στους εργαζόμενους.
Προκαλεί όμως ή προσφέρει τις δυνατότητες για να προκληθεί και κάτι πιο επικίνδυνο: μεγαλύτερη απομόνωση, ανασφάλεια, χειραγώγηση από τις αστικές κυβερνήσεις και εύκολη αποδοχή αυταρχικών πρακτικών διακυβέρνησης.
Οι φοβισμένος άνθρωπος, έρμαιο κάθε διασπειρόμενης είδησης, ψάχνει να βρει ενόχους ή αποδιοπομπαίους τράγους, δέχεται αδιαμαρτύρητα, ακόμα και χειροκροτεί, κάθε αυταρχικό, αστυνομικού τύπου μέτρο.
Η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη alfa 2B, κορυφαίο κουβανέζικο βιοτεχνολογικό προϊόν, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ασθενών με COVID-19. Φωτογραφία: Otmaro Rodríguez.
Τον προετοιμάζουν να δεχτεί εύκολα, μετά το τέλος της επιδημίας, όλα εκείνα τα μέτρα, οικονομικά, κοινωνικά –και, βέβαια, ανάμεσά τους τη διάλυση της δημόσιας ασφάλισης και υγείας- τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και άλλων ελευθεριών, που θα κάνουν εφικτή την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, αυτό που καμουφλάρουν με την έκφραση «ανάπτυξη της οικονομίας».
Ταυτόχρονα όμως ο κόσμος διαπιστώνει ξανά πως υπάρχει μια μικρή χώρα, φτωχή, που για δεκαετίες ζει σε συνθήκες ενός ανελέητου, γενοκτόνου αποκλεισμού, αλλά που μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά με σοβαρότητα και νηφαλιότητα τις καταστροφές και τις επιδημίες, όπως την τωρινή.
Η Κούβα μπόρεσε να αντιμετωπίσει την πλήρη οικονομική και εμπορική απομόνωσή της τη δεκαετία του ‘90, προστατεύοντας ουσιαστικά τις κοινωνικές κατακτήσεις, με την κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, με τη συστράτευση λαού – κυβέρνησης, με τη καθοδήγηση του Φιντέλ και του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ήταν μια τιτάνια προσπάθεια που είχε στόχο όχι τα κέρδη κάποιων μεγιστάνων του πλούτου, αλλά την ανάπτυξη μιας κοινωνίας για όλους, που πέτυχε και έφερε την Κούβα στις πρώτες θέσεις παγκόσμια όσο αφορά τους δείκτες της πραγματικής ευημερίας: εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, συμμετοχή.
Η κουβανική ιντερφερόνη που χρησιμοποιείται κατά του κορονοϊού αναπτύχθηκε το 1986 από ομάδα ερευνητών του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB). Η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ιντερφερόνη alfa 2B έχει ωφελήσει χιλιάδες ασθενείς από την εισαγωγή της στο εθνικό σύστημα υγείας, για πάνω από τρεις δεκαετίες.
Ο Δρ. Eulogio Pimentel Vázquez, γενικός διευθυντής του Κέντρου, που ανήκει στο Business Group της BioCubaFarma, δήλωσε στη Granma ότι έξι χρόνια το προϊόν έδειξε την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του στη θεραπεία ιογενών ασθενειών, όπως η Ηπατίτιδα Β και C, ο Έρπης ζωστήρας, ο HIV-AIDS και ο Δάγκειος πυρετός. (Πληροφορία)
Η σοσιαλιστική κοινωνία της Κούβας, φτωχή με τα κριτήρια του καταναλωτισμού, αλλά με μορφωμένο και ενημερωμένο πληθυσμό, με αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό κοινοτικό σύστημα υγείας, άριστα στελεχωμένο, με ιατρική και υγειονομική εκπαίδευση προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην κοινοτική πρωτοβάθμια φροντίδα, αντιμετώπισε αποτελεσματικά και με τις μικρότερες απώλειες μια σειρά από κυκλώνες που έσπειραν τον όλεθρο στην Καραϊβική και στις ΗΠΑ.
Και αν σήμερα οι Κουβανοί γιατροί και υγειονομικοί βρίσκονται στην Ιταλία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Σουρινάμ, τη Γρενάδα και την Τζαμάικα, παλεύοντας με αυταπάρνηση, βοηθώντας στην οργάνωση του αγώνα κατά της καινούργιας επιδημίας, δεν κάνουν παρά να ακολουθούν το παράδειγμα των παππούδων και των πατεράδων τους που εδώ και 58 χρόνια ξεκίνησαν την μοναδική εποποιία διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κουβανικής Επανάστασης, σε 164 χώρες, κρατώντας στα χέρια τους το όπλο, το μολύβι, το νυστέρι.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης
Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB). 31 Ave e/ 158 and 190, Cubanacan, Playa, Havana 10600, Cuba.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.