Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Είναι αισχρό να κερδοσκοπούν τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης — Αντί για την αναγκαία επίταξη, δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες — Νίκος Καραθανασόπουλος: Βαθύτατα αντιδραστικές και αντεργατικές οι ΠΝΠ με κέρδη για το κεφάλαιο και απώλειες για τους εργαζόμενους — ΚΚΕ: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας τώρα! (VIDEO)

Είναι αισχρό να κερδοσκοπούν τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης
Τετάρτη 25/03/2020 - 21:02 - Ενημέρωση: Πέμπτη 26/03/2020 - 11:39
«Θα στηριχτούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (...) Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας...».
Aυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, στις 19 Μάρτη

*

Μένουμε δυνατοί. Δυναμώνουμε τη φωνή μας


*

Η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον κρατικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Καθώς επίσης αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει ήταν η άμεση προμήθεια όλων των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού και σε νοσηλευόμενους και σε προσωπικό.
*
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Βαθύτατα αντιδραστικές και αντεργατικές οι ΠΝΠ με κέρδη για το κεφάλαιο και απώλειες για τους εργαζόμενους


(Κείμενο κάτω)
*
Δυστυχώς η καθημερινότητα απέχει ακόμα από τα αυτονόητα. Μέχρι και πριν λίγες μέρες, στα ιδιωτικά νοσοκομεία διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, αφού η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας τώρα!
Πέμπτη 26/03/2020 - 13:02 - Ενημέρωση: Πέμπτη 26/03/2020 - 13:10
«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:
 • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
 • Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
 • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
 • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
Αντί για αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης, που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα δώρα προβλέπονται και για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.
Με αυτόν τον τρόπο τελικά ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά συνεχίζει να το αρμέγει, αφού δεν επιτάσσεται αλλά επιδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ, από πόρους που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι δηλαδή.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει την κριτική του στο ποσό της αποζημίωσης και στο ποιοι όμιλοι ευνοούνται, προσπερνώντας αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, όπως διεκδικούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας τώρα! Κι όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη!».
902

Υπάρχουν ακραία παραδείγματα, π.χ. σε μεγάλη κλινική την περασμένη βδομάδα έγιναν πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις!
Σε κάποιες κλινικές, τα κανονικά χειρουργεία «βαφτίζονται» επείγοντα (π.χ. αντί για λίπωμα, απόστημα), αψηφώντας στο όνομα του κέρδους και τις εκκλήσεις του προσωπικού και τις ελλείψεις της αιμοδοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο σε περίπτωση επιπλοκών και τη ζωή των ασθενών.
Αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό
Για την προστασία του προσωπικού δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Σε αυτόν τον τομέα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη θέση από το Δημόσιο. Πέρα από μία και μόνο χειρουργική μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται για όλη τη βάρδια, στα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας (γυαλιά, στολή) σημειώνονται σαφείς ελλείψεις και σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους, τότε αυτό γίνεται εκ περιτροπής από το προσωπικό!
Οι δειγματοληψίες σε εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία που παρουσιάζουν συμπτώματα στη μεγάλη πλειοψηφία των κέντρων γίνονται με χρέωση (!) και πολύ επιλεκτικά, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αξιοποιούν για αυτό τους γιατρούς των κλινικών και γιατρούς εργασίας. Π.χ. σε παχύσαρκη εργαζόμενη με βήχα και δύσπνοια της είπαν να γυρίσει στη δουλειά της κανονικά!
Το αποκορύφωμα αφορά το πλιάτσικο και την αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό. Εως τώρα όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή. Δεν έχουν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια. Δηλαδή χρεώνουν απλώς τη λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος και μετά το υλικό δουλεύεται εκεί που στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα έχουν και υψηλή ταρίφα, αλλά και... «φιλική τιμή» για το ίδιο το προσωπικό τους.
Κάποια τρανταχτά παραδείγματα:
 • «Ιατρικό Αθηνών»: Στέλνει στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια.
 • «Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.
 • «Υγεία»: 310 ευρώ, επίσης τα στέλνει στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή.
 • «Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ' οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενή βδομάδα έκανε 187 κατ' οίκον δειγματοληψίες (187x350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους... VIP πελάτες του.
 • «Μητέρα»: Δεν χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (ας ελπίσουμε pcr - δηλαδή μοριακό έλεγχο - και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.
 • «Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ. Το διαφήμιζε μάλιστα και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο...
 • «Ιατροί κατ' οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ' οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.
Στο βωμό του κέρδους καταπατούνται οι έννοιες της Πρόληψης και της δημόσιας Υγείας
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά:
1. Είναι αισχρό από την κυβέρνηση το να στέλνει κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τη στιγμή που καλεί όσους έχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης να μείνουν σπίτι και να μην κάνουν το τεστ, λέει ανοιχτά πως όποιος θέλει μπορεί να πάει στα ιδιωτικά. Οι οδηγίες που βγαίνουν από τον ΕΟΔΥ, όλο και περιορίζουν τα κριτήρια ορισμού του ύποπτου κρούσματος για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες. Ο ίδιος ο Τσιόδρας είπε: «Δεν θα κάνουμε το τεστ σε ήπια συμπτώματα, για όποιον θέλει υπάρχουν τα ιδιωτικά». Δηλαδή κριτήριο γίνεται η τσέπη...
2. Αρνούνται να κάνουν τεστ σε υγειονομικούς, βγάζουν πρωτόκολλα και κόφτες για να περιορίσουν τα τεστ (τρεις τύποι κινδύνου έκθεσης, λέει ο ΕΟΔΥ), περιορίζουν τα κριτήρια μόνο στις ευπαθείς ομάδες, στη βαριά νόσο κ.λπ. και την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά στέλνουν ανεξέλεγκτα. Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα, που λένε πως οι επιτροπές λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων ή διάφοροι υπεύθυνοι - προϊστάμενοι κ.λπ., αρνούνται να διενεργήσουν τεστ για τον SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που μετά την άρνηση να γίνει στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαν σε ιδιωτικό και βγήκε θετικό τεστ (όπως σε εργαζόμενο του ΚΑΤ και του «Αλεξάνδρα»).
3. Λένε να μη συρρέουν στα νοσοκομεία, για να μην υπάρχει διασπορά. Αραγε στα ιδιωτικά δεν διασπείρεται η νόσος;;
4. Πόσο επιβαρύνονται τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια διενέργειας pcr για τον SARS-CoV-2 (Παστέρ και Ιατρική Σχολή) όταν δέχονται χιλιάδες δείγματα από τον ιδιωτικό τομέα; Αλόγιστη χρήση δηλαδή, με βασική ένδειξη την ταρίφα που πληρώνει ο κόσμος. Οι ιδιώτες πληρώνονται αδρά και προκαλούν συμφόρηση στα ίδια εργαστήρια που στέλνει και το ΕΣΥ. Δεν λειτουργούν απλά παράλληλα στο ΕΣΥ, λειτουργούν ενάντια στον συλλογικό σχεδιασμό.
5. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αντί για επίταξη η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Στη βάση μάλιστα των σχετικών ΠΝΠ, το υπουργείο Υγείας δεσμεύει πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων - κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου».
Στον βωμό του κέρδους των ιδιωτικών κλινικών καταπατούνται οι έννοιες της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Οσο λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές με σκοπό τον πλουτισμό των μετόχων και δεν επιτάσσονται στις ανάγκες του δημόσιου συστήματος, τόσο θα κινδυνεύει η ζωή των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτές.
Τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμός τους με το απαραίτητο υλικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την ελαχιστοποίηση του ρίσκου της ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του κορονοϊού.
Η πανδημία δεν σταματά με την ατομική ευθύνη, θέλει μέτρα δραστικά και ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας Υγείας: Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα. Διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας τεστ στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και κιτ που διαθέτουν. Διενέργεια τεστ μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για την αναγκαία επίταξη, δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες
Κριτική για... τη «μοιρασιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Πέμπτη 26/03/2020 - 13:00 - Ενημέρωση: Πέμπτη 26/03/2020 - 13:06
Την ώρα που άνθρωποι ξεψυχούν μόνοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη για να σώσουν το λαό αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και στην ένταξή τους στον κρατικό μηχανισμό, δίνει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για υπηρεσίες που θα δώσουν «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής περιστατικού από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρει απόφαση του υπουργείου Υγείας (23/3/2020), βάσει του σχετικού ΦΕΚ (13/3/2020, αρ. φ. 848).
Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Για παράδειγμα, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, για κάθε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 75 - 85 ευρώ (χρεώνοντας στους ασθενείς πολλαπλάσιες τιμές), ενώ μεγάλες αποζημιώσεις θα δίνονται και για τις μεταφορές κατ' οίκον αυτοληψίας δείγματος και φυσικά «δεν θα εφαρμόζεται clawback και rebate»...
Στο ίδιο ΦΕΚ προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας...
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτηση των κλινικαρχών να βγάλουν λεφτά με ουρά, προσαρμόζοντας τις μπίζνες τους στην πανδημία.

Σχολιάζοντας την άθλια συμφωνία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο περί... «τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές κλινικές» και αναφέρει ότι «το ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μικρό κομμάτι (...) κλινών των ΜΕΘ μας», κάνοντας γαργάρα όλα τα παραπάνω.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθώντας τους προκατόχους του διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, εστιάζει την κριτική του στο πόσο... δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά αυτών των άθλιων «δώρων»! Καταγγέλλοντας ότι δίνονται «επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους», ο βουλευτής του Π. Πολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Βαθύτατα αντιδραστικές και αντεργατικές οι ΠΝΠ με κέρδη για το κεφάλαιο και απώλειες για τους εργαζόμενους
(Video επάνω)
Πέμπτη 26/03/2020 - 14:56
«Η κυβέρνηση νομοθετεί σαν τον κλέφτη», επισήμανε στην ομιλία του ο Ν. Καραθανασόπουλος καθώς η απόφαση της Βουλής ήταν η νομοθέτηση ΠΝΠ για την πανδημία του κορονοϊού και τώρα φέρνει τις ΠΝΠ για το Προσφυγικό και την αναστολή παροχής ασύλου, οι οποίες είναι βαθιά αντιδραστικές και αντιλαϊκές.
Υπενθύμισε ότι η απόφαση για επίταξη χώρων στα νησιά βρήκε τη σφοδρότατη αντίδραση των νησιωτών που υπέστησαν και καταστολή από τα ΜΑΤ, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξή τους για να εφαρμόσει τη βαθιά αντιδραστική και απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τη δεύτερη ΠΝΠ για την αναστολή παροχής ασύλου για ένα μήνα, είναι επίσης αντιδραστική και οξύνει το πρόβλημα, αφού επιταχύνει τις διαδικασίες εγκλωβισμού αντί να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με κάθε τρόπο, φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του σημερινού «Ριζοσπάστη» για την αποστολή πολιτικού προσωπικού στο εμπόλεμο Μάλι.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να βαφτίσει «επίταξη» των ιδιωτικών ΜΕΘ, το δώρο των 30 εκατομμυρίων ευρώ που κάνει στους ιδιώτες της υγείας αφού διπλασιάζει τη δαπάνη τους  από 800 στα 1.600 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που στο Δημόσιο παραμένουν κλειστές εντατικές, γιατί δεν έχουν προσωπικό για να τις λειτουργήσουν.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι η πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, εξηγώντας ότι από τη μία πλευρά επιδεινώνεται η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και από την άλλη οι ιδιώτες  επενδυτές αυξάνουν τα κέρδη τους. Η ίδια πολιτική ισχύει και στην ΠΝΠ για τα Εργασιακά, καθώς δίνει το «πράσινο φως» σε επιχειρηματίες, επενδυτές, βιομήχανους και μεγαλέμπορους να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με μείωση μάλιστα κατά 50% των αποδοχών τους και μάλιστα όχι όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά για έξι μήνες.
Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι με αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι κεφαλαιοκράτες που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους.
Οι τοποθετήσεις του Ν. Μηταράκη και των άλλων κομμάτων
Τη διαρκή ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών προδιέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο, λέγοντας καθαρά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ξεριζωμένων: «Στοχεύουμε στην κατάργηση των ανοιχτών δομών και την αντικατάστασή τους με κλειστές και ελεγχόμενες». Αναφέρθηκε στις κλειστές δομές που έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθούν στα νησιά και στην ενδοχώρα και πρόσθεσε πως επιπλέον «θα δημιουργήσουμε λελογισμένα και όπου χρειάζεται περαιτέρω δομές».
Το περιτύλιγμα σε αυτούς τους αντιδραστικούς απάνθρωπους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που χρησιμοποίησε ο υπουργός, ήταν τα περί «ασύμμετρης απειλής» που δέχεται η χώρα στα σύνορά της από αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Όπως ανέφερε, «αυτοί που έρχονται, θέλουν να παραβιάσουν τα σύνορα» και πως «υποστηρίζονται από τη γείτονα χώρα», «ξεχνώντας» βέβαια να πει ποιος δίνει αέρα στα πανιά της.
Δεν παρέλειψε δε και αυτή τη φορά να εμφανίσει τις φυλακές που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως «προστασία» των πολιτών από την πανδημία, λέγοντας μάλιστα ότι η ανάγκη «προστασίας της δημόσιας υγείας επιβεβαιώνει τη λογική της κυβέρνησης με τις ΠΝΠ».
Μάλιστα, ο Ν. Μηταράκης, για να ξεπλύνει την κυβερνητική πολιτική, δεν δίστασε να διαστρεβλώσει πλήρως τις προτάσεις και θέσεις του ΚΚΕ, λέγοντας προκλητικά ότι η «επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι και θέση του ΚΚΕ», για να λάβει την ξεκάθαρη θέση του Κόμματος από τον Ν. Καραθανασόπουλο:
Η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε τόσο από τον εισηγητή του Γ. Μουζάλα όσο και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, αφορούσε στον «κακό τρόπο διαχείρισης» και στην «ακραία πολιτική» της κυβέρνησης, κάνοντας γαργάρα τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ακριβώς τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.
Παρεμφερής ήταν η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνη, ο οποίος δήλωσε τη συμφωνία του κόμματός του για τη δεύτερη ΠΝΠ που αφορά την καθυστέρηση στη διαδικασία ασύλου.
Την πρότασή του για τη «μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα ξερονήσια» επανέλαβε ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα ακόμα εθνικιστικό ντελίριο. Διαχειριστικού τύπου ήταν και οι διαφωνίες που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.