Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για αντιλαϊκή επίθεση ─ Η εναλλακτική λύση βρίσκεται μόνο στη δημιουργία προϋποθέσεων για να έρθει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στην εξουσία (VIDEO)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. Κουτσούμπας: Είναι βαθιά η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση
(VIDEO)
Τετάρτη 23/05/2018 - 14:02 - Ενημέρωση: Τετάρτη 23/05/2018 - 15:37
Για βαθιά συμφωνία των κομμάτων του κεφαλαίου για να συνεχιστεί αποφασιστικά η αντιλαϊκή επίθεση για να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τόνισε ότι «κάνετε πολύ καλά τη δουλειά της αστικής τάξης που είναι η δουλειά σας» και πως «η πρώτη φορά αριστερά τσακίζει το λαό μας». Σημείωσε ότι είναι αποκαλυπτικό για το τι περιμένει το λαό το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι με τη φορολογική πολιτική υπόσχεται ότι θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, κάτι που αναφέρει και το πρόγραμμα της ΝΔ. Για την αγορά εργασίας ανέφερε ότι γίνεται ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταργήσει κανένα μνημονιακό νόμο που οδήγησαν στην κατεδάφιση συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και πως η όποια αναμόρφωση του κατώτατου μισθού θα συνδυαστεί με τη συμπίεση του μισθού.  
Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Το κυβερνητικό σχέδιο "για μια στρατηγική ανάπτυξη για το μέλλον" που δώσατε χτες στη δημοσιότητα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι αποκαλυπτικό για το τι πρέπει να περιμένει ο λαός την επόμενη μέρα.
Οι 3 βασικοί άξονες του συγκεκριμένου σχεδίου προβλέπουν:
Πρώτον: Σχετικά με τη φορολογική πολιτική:
Υπόσχεστε ότι θα μειώσετε τη φορολογία των εταιρειών για να προσελκύσετε επενδύσεις και να αυξήσετε την κερδοφορία τους.
Τι διαφορετικό λέτε από το πρόγραμμα της ΝΔ;
Στην ουσία θα επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα για να θωρακίσετε την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.
Γι’ αυτό και πουθενά δεν δεσμεύεστε για τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και δεν μιλάτε για τη λαϊκή φορολογική επιβάρυνση και τον ΕΝΦΙΑ.
Η δε διακήρυξη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από τη στιγμή που παραμένει η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και τα διάφορα απόρρητα, προετοιμάζει στην ουσία μια νέα φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Δεύτερο: Σχετικά με την αγορά εργασίας:
Η διακήρυξη περί "δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας" αποτελεί ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα από τη στιγμή που δεν σκοπεύετε να καταργήσετε κανένα μνημονιακό νόμο από αυτούς που οδήγησαν στην ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και στην κατεδάφιση των συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Άλλωστε, οι όποιες αλλαγές στην αγορά εργασίας μάς λέτε ότι θα πρέπει να παίρνουν υπόψη τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.
Σε αυτήν τη συλλογιστική που προτάσσει ως κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία βλέπει η κυβέρνηση και τον επανακαθορισμό του κατώτερου μισθού που θα συνδυαστεί με τη συμπίεση του μέσου μισθού.
Επίσης με σαφήνεια η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι η διευκόλυνση της επιστροφής στην αγορά εργασίας περνάει μέσα από την περαιτέρω στήριξη των διαφόρων προγραμμάτων που προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους ομίλους με προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ.
Τρίτον: Σχετικά με τον "κοινωνικό προσανατολισμό" της κυβερνητικής πολιτικής:
Αυτός εξαντλείται στις πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνεργατικών εγχειρημάτων!
Η αλήθεια είναι ότι η περιβόητη "Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία" αξιοποιείται ήδη από το κράτος σας ως μηχανισμός περαιτέρω μείωσης των κρατικών κοινωνικών παροχών, μεταφέροντας την ευθύνη μιας σειράς δραστηριοτήτων σε αυτή, οδηγώντας σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών που την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Αξιοποιείται ως μηχανισμός εντελώς προσωρινής εκτόνωσης και κοροϊδίας του λαού, συγκάλυψης της μεγάλης ανεργίας με μισθούς πείνας.
Λειτουργεί ως ένας επιπλέον μοχλός επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, με την ονομαζόμενη εθελοντική εργασία -άλλη είναι η πραγματική εθελοντική δουλειά, η βοήθεια και η αλληλεγγύη που μπορεί να δίνουν οι εργαζόμενοι- τα διευρυμένα ωράρια και τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων σε αυτή, στο όνομα του "κοινωνικού" χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων.
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή συζήτηση είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
Αποδεικνύει πόσο έχει προχωρήσει η σύγκλιση των αστικών κομμάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου που ζητά συνεχώς θυσίες από το λαό για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη των κερδών του.
Αυτή τη βαθιά συμφωνία τους, για να συνεχιστεί αποφασιστικά η αντιλαϊκή επίθεση ώστε να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, προσπαθούν να κρύψουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, που μετονομάστηκε σε Κίνημα Αλλαγής, με την εκλογολογία, το κλίμα τεχνητής πόλωσης και σκανδαλολογίας.
Και, τελευταία, με αφορμή την επίθεση στον Μπουτάρη. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα απαράδεκτο γεγονός, για μια απρόκλητη απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, την οποία από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε. Και αυτήν τη θέση πήραμε και στα ΔΣ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και παντού όπου τίθεται θέμα. Και αυτό έπρεπε να κάνουν όλοι. Αλλά μέχρι εκεί.
Δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται η καταδίκη αυτή με τις α' ή β' θέσεις που έχει ο συγκεκριμένος δήμαρχος, αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, κι αυτό να είναι κριτήριο, ούτε μπορούμε να αξιοποιούμε μια ανακοίνωση καταδίκης, καταγγελίας αυτού του απαράδεκτου γεγονότος για να βάζουμε από την πόρτα τις απόψεις μας για τη δήθεν δημοκρατία που ο καθένας σας πιστεύει, για τα "άκρα", να κάνουμε ανιστόρητες συγκρίσεις με τον ήρωα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και πάει λέγοντας.
Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αξιοποιείται αυτό το γεγονός για ένα στημένο δικομματικό καυγαδάκι από αυτά που μας έχετε συνηθίσει. Κι αυτό το είδαμε και από την πλευρά και της ΝΔ και του πρωθυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ.
Και μιλάμε για στημένο δικομματικό ματς, για να μη μιλήσουμε για το τρίτο μνημόνιο που ψηφίσατε αγκαλιά όλοι μαζί.
Γι' αυτό, κύριοι της κυβέρνησης, σοβαρευτείτε καμιά φορά. Γιατί μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι επωάζεται το αυγό του φιδιού, όμως πριν από κάποιους μήνες έβγαζαν φωτογραφία οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος με τον αρχιναζιστή Κασιδιάρη στο Καστελόριζο, τον υπόδικο για δολοφονίες.
Αυτά είναι αποτελέσματα και φίδια που εκκολάπτετε, 3,5 χρόνια τώρα που βρίσκεστε στη διακυβέρνηση και διαρκεί βέβαια, χωρίς να τελειώνει και η δίκη των ναζιστών.
Την ώρα που έπρεπε να τελειώνετε με τις θεωρίες των δύο άκρων, με το καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται και άλλα σχετικά που δίνουν άλλοθι στα τέρατα του ναζισμού. Γιατί δεν έχει καμία σχέση η διεκδίκηση του δίκιου των εργαζομένων με την απεργία, με την ταξική πάλη, που παίρνει ενίοτε και ανεβασμένες μορφές, με την τρομοκρατική φασιστική, ρατσιστική βία, με τις προβοκάτσιες δήθεν αντιεξουσιαστών, διάφορων αναρχοφασιστών να τους πούμε έτσι ή με τη βία των κρατικών μηχανισμών καταστολής.
Βέβαια, δεν σας φτάνουν αυτά. Αυτά τα ξεπερνάτε. Τώρα έχουμε και τη συζήτηση για την περιβόητη εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Όλοι μαζί εδώ κρύβουν ότι απ’ τη μία οι λεγόμενοι δανειστές, η ΕΕ και το ΔΝΤ και απ’ την άλλη η ελληνική άρχουσα τάξη των καπιταλιστών βαδίζουν χέρι - χέρι, έχουν κοινό συμφέρον να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της χώρας όπως και όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ.
Όλοι μαζί εσείς χρεοκοπήσατε το λαό μας κι εσείς μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κύριοι της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να βγάζετε την ουρά σας απέξω. Όλοι μαζί κρύβετε ότι η περιβόητη διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία, αλλά για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός για τα συμφέροντα μεταξύ των ανταγωνιστικών αστικών τάξεων.
Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες με αντίθετα ταξικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα του κεφαλαίου και η Ελλάδα της εργατικής τάξης, του λαού.
Αυτή την αλήθεια προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβερνητική προπαγάνδα, το παραμύθι του κ. Τσίπρα.
Που μιλά για την καθαρή έξοδο της χώρας από την επιτροπεία των δανειστών και τη δυνατότητα που τάχα θα προκύψει για την άσκηση φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής από τη διαρκή ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ευνοϊκή ρύθμιση του κρατικού χρέους.
Χρειάζεται πραγματικά πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας.
Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αφ' ενός υπάγεται στους ισχύοντες αυστηρούς κανόνες που αφορούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σχετικά με τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής.
Και αφ' ετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει διαδικασία "ενισχυμένης εποπτείας" με συγκεκριμένους όρους για τα κράτη-μέλη που έχουν δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε αναλυτικά στις γνωστές διαδικασίες, όπως του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή την παρακολούθηση της σύνταξης και της εκτέλεσης του ενιαίου προϋπολογισμού κάθε κράτους-μέλους.
Ούτε στις δηλώσεις όλων των αρμόδιων παραγόντων για το αναμενόμενο αυστηρό πλαίσιο της λεγόμενης μεταμνημονιακής επιτήρησης από την ΕΕ.
Αυτό που έχει σημασία να κατανοηθεί, είναι ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι αυστηρές διαδικασίες, είναι οι ίδιοι οι στόχοι της εγχώριας αστικής τάξης που απαιτούν να συνεχιστεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων, να επεκταθεί η φθηνή εργατική δύναμη, να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες κοινωνικής πολιτικής για να ανακάμψει και να αυξηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.
Ας αφήσουμε για λίγο τους δανειστές και ας δούμε τι ζητά ο ΣΕΒ για το επόμενο διάστημα.
Απ’ τα πλέον επίσημα χείλη, ο ΣΕΒ, ζητά νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να γίνει κανενός είδος "υποχώρηση" στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο.
Ζητά νέα ποικιλόμορφη κρατική στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μείωση του κόστους Ενέργειας, παροχή επενδυτικών κινήτρων και φθηνότερο δανεισμό, ενώ ζητά και νέες ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την αδειοδότηση και τη χωροθέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Σ’ αυτήν τη κατεύθυνση έχει ήδη δεσμευθεί η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκατοντάδες νόμους και μέτρα που ψήφισε και θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια καθώς και με τη συμφωνία που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει για την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί.
Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η πολιτική των μνημονίων δεν είναι μια ελληνική πρωτοτυπία που ξεφεύγει από την περιβόητη ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Εξειδίκευσε, στην ελληνική πραγματικότητα, την πολιτική της ΕΕ που βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών της ΕΕ.
Γι’ αυτό και προσαρμοσμένα εφαρμόζεται σ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Γι’ αυτό και στην Πορτογαλία που βγήκε απ’ το Μνημόνιο, το 70% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 450 ευρώ.
Γι’ αυτό στη Γαλλία που δεν είχε τρόικα και μνημόνιο υπονομεύονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και απελευθερώνονται οι απολύσεις.
Αυτή την αλήθεια επιχειρεί να κρύψει το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης που τάχα θα ωφελεί ταυτόχρονα θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Γι’ αυτό και μιλάμε για πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα, που όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τολμά να μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, την ώρα που έχει ψηφίσει ακόμα και μέτρα για την υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία.
Η μεγαλύτερη πρακτική απόδειξη της στρατηγικής σύγκλισης των αστικών κομμάτων είναι οι συνεχείς μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ σε τίτλους και προγράμματα, που διασφαλίζουν ότι μπορεί να συγκυβερνήσει τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την ΝΔ.
Και φυσικά δεν πρόκειται επίσης για ιδιαίτερο ελληνικό φαινόμενο.
Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αντιλαϊκή ιστορία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι ιδιαίτερα διδακτική.
Για να κατανοηθεί όμως καλύτερα και βαθύτερα η σημερινή πολιτική διαπάλη, πρέπει να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομίας διεθνώς και στην Ελλάδα.
Η διεθνής καπιταλιστική οικονομία φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση ανάκαμψης.
Το παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν αυξήθηκε το 2017 κατά 3,8% με μια σημαντική αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου.
Στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%, και είναι η μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας.
Όμως, το εγγενές πρόβλημα του καπιταλισμού παγκοσμίως παραμένει.
Το μέγεθος του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου διεθνώς έχει αποκτήσει διαστάσεις ρεκόρ.
Τεράστιος όγκος κεφαλαίων δεν μπορούν να βρουν κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο, το ποσοστό κέρδους παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.
Το μέγεθος των επιτοκίων σε ολόκληρο τον κόσμο μαρτυρά του λόγου το αληθές.
Ταυτόχρονα, το συνολικό κρατικό χρέος σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να έχει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Η πιθανότητα εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής κρίσης, βαθύτερης και συγχρονισμένης, απειλεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να υιοθετηθούν ως εναλλακτική λύση για το σύστημα, τα επικίνδυνα σχέδια για έναν πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Η ελληνική καπιταλιστική οικονομία πέρασε σε φάση ανάκαμψης.
Το ΑΕΠ το 2017 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,4%, αν και κάτω από την πρόβλεψη του 1,6%. Προβλέπεται θετικό και για το 2018 και το 2019.
Φυσικά, η κυβέρνηση κρύβει ότι αυτή η ασθενική ίσως και ασταθής ανάκαμψη -ή ανάπτυξη όπως τη λέτε εσείς- είναι και θα είναι βαμμένη και με νέες θυσίες εργαζομένων και συνταξιούχων.
Σήμερα, εσείς ως κυβέρνηση και με άλλον τρόπο η αστική σας αντιπολίτευση.
Θα προσπαθήσετε, όσο μπορείτε, να συγκαλύψετε τους πραγματικούς αντιλαϊκούς στόχους της άρχουσας τάξης σε αυτήν τη νέα φάση στην οποία μπαίνει η καπιταλιστική οικονομία.
Κυρίες και κύριοι,
- Η αβεβαιότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης.
- Το Brexit και η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ.
- Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις του στους κλάδους της εγχώριας οικονομίας καθιστούν επισφαλή μια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.
Και η εγχώρια αστική τάξη είναι μέρος των ανταγωνισμών.
Αυτό εκφράζεται και με την επιδίωξή της να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων και με το στόχο για μια ουσιαστική γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.
Και επειδή θέλουμε να μιλάμε με παραδείγματα, αξίζει να δούμε τι αναδιαρθρώσεις ζητούν οι φίλοι σας οι βιομήχανοι, διά μέσου του προέδρου του ΣΕΒ.
Ο ΣΕΒ, λοιπόν, μας εξήγησε την ανάγκη να γίνει ένα "επενδυτικό" μπουμ στην ελληνική οικονομία.
Να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Μας εξήγησε ποιοι τομείς είναι οι κατάλληλοι για να γίνει αυτό το επενδυτικό άλμα.
Αλλά πάνω απ’ όλα, εστίασε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε όλα αυτά να γίνουν πράξη.
Οι "διστακτικοί Έλληνες επενδυτές" πρέπει να νιώσουν ασφαλέστεροι στην Ελλάδα και για να γίνει αυτό, ο ΣΕΒ σας έχει ήδη υποδείξει τι πρέπει να κάνετε.
Φυσικά, οι υποδείξεις του ΣΕΒ για τις αναγκαίες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις συγκαλύπτονται με μια πονηρή γλώσσα.
Αλλά το περιεχόμενό τους είναι τόσο ξεκάθαρο που δεν μπορεί κανένας να το συγκαλύψει στην πραγματικότητα.
Ας δούμε λοιπόν τι ζητά και τι εννοεί ο ΣΕΒ, αναπτύσσοντας τους στόχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχουν ανάγκη οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο ΣΕΒ αναφέρεται στην ανάγκη να μη γίνει οπισθοδρόμηση στις εργασιακές ρυθμίσεις.
Τι εννοεί; Ουσιαστικά την ανάγκη διατήρησης όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει δρομολογηθεί την περίοδο της κρίσης.
Ο ΣΕΒ αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.
Και τι εννοεί; Αναφέρεται στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στη μείωση των αποζημιώσεων, στην ελάττωση των συντάξεων.
Ο ΣΕΒ μιλάει για μείωση του κόστους Ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Και πώς άραγε μπορεί να γίνει αυτό την ίδια ώρα που η πολιτική σας, με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγεί σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά με τη μετατόπιση του βάρους στα λαϊκά στρώματα;
Οι φίλοι σας στον ΣΕΒ κάνουν λόγο για επενδυτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.
Και τι άλλο εννοούν παρά νέους αναπτυξιακούς νόμους που τροφοδοτούν με δεκάδες δισ. ευρώ την κερδοφορία των ομίλων, ευρώ που προκύπτουν κυρίως μέσα από τη φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους;
Κύριε Τσίπρα, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ δεν είναι ένα απλό ευχολόγιο της αστικής τάξης!
Κάνετε πολύ καλά τη δουλειά της που έχει γίνει δουλειά σας.
Έχετε ήδη δεσμευτεί πως θα μειώσετε και άλλο τις συντάξεις το επόμενο διάστημα, όπως ζητά ο ΣΕΒ.
Έχετε ήδη δεσμευτεί πως θα αυξήσετε τη φορολογία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων για να δημιουργήσετε μεγαλύτερα πλεονάσματα ώστε να χρηματοδοτήσετε τις επιχειρήσεις, όπως ζητάει ο ΣΕΒ.
Προχωράτε επιθετικά τις ιδιωτικοποιήσεις για να έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις όπως ζητάει ο ΣΕΒ.
Ετοιμάζετε αλλαγές στις κρατικές παρεμβάσεις ώστε να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερα προσκόμματα την περιβόητη επιχειρηματικότητα, όπως ζητάει ο ΣΕΒ.
Έχετε δεσμευτεί για τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες, τα οποία θα προέλθουν από τις τσέπες των εργαζόμενων.
Προσπαθείτε να πείσετε τους εργαζόμενους πως η μεταμνημονιακή κανονικότητα θα είναι διαφορετική από το μίζερο παρόν τους.
Τους λέτε ψέματα.
Τα μέτρα των πρώτων 18 μεταμνημονιακών μηνών είναι ήδη ψηφισμένα.
Νέοι φόροι που φθάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ το κεφάλι.
Νέα δραστική περικοπή των συντάξεων και έπεται συνέχεια.
Διαλύσατε τη ΔΕΗ για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να επιταχύνετε την απελευθέρωση της Ενέργειας.
Έχετε βάλει σαν αποστολή σας να πείσετε τους εργαζόμενους πως με τη λήξη των μνημονίων θα επανέλθει η “ευρωπαϊκή κανονικότητα”, πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Ποιον κοροϊδεύετε, κ. Τσίπρα;
Σίγουρα δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό.
Δεν μπορείτε να κρύψετε πως, για παράδειγμα, ο επιστήθιος φίλος σας Μακρόν στη Γαλλία, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής κανονικότητας, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, ελαττώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Η πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης για τη στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στο γερασμένο καπιταλιστικό κόσμο είναι κοινή σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται και προχωρά μια επιθετική σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κάποιες κατακτήσεις για τις εργαζόμενες γυναίκες ισοπεδώθηκαν κι αυτές στο όνομα της "ισότητας"!
Δεν μπορείτε επίσης να κρύψετε πως η ευρωπαϊκή σας κανονικότητα μαστίζεται από κλιμακούμενες αντιθέσεις που απειλούν ευθέως, ακόμα, όχι μόνο τη συνοχή, αλλά ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.
Η ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε γερμανικούς, γαλλικούς και ιταλικούς ομίλους, για να εστιάσουμε στις μεγαλύτερες οικονομίες, οδηγεί σε απόκλιση συμφερόντων μεταξύ τους.
Γαλλία και Γερμανία συγκρούονται για το μέλλον της ΕΕ και το χαρακτήρα που θα έχει.
Στην Ιταλία, η συζήτηση για το μέλλον της χώρας, μέσα στο ευρώ, επανήλθε στην επικαιρότητα.
Ενώ, γενικότερα η ΕΕ διασπάται σε επιμέρους ομάδες με ειδικά συμφέροντα.
Οι Βόρειοι, η ομάδα του Βίσεγκραντ, η Γαλλία, που συχνά,δεν μπορούν να συμφωνήσουν, παρά μόνο στα στοιχειώδη.
Σ’ αυτές τις αντιθέσεις επιδρούν καταλυτικά οι γεωπολιτικές αντιθέσεις, ο "εμπορικός" πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον Κίνας και Ρωσίας και η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιδράσουν στην ΕΕ.
Ασφαλώς γνωρίζετε, κ. Τσίπρα, ότι τα μέτρα με τα οποία "φιλεύετε" τους εργαζόμενους χωρίς σταματημό, έχουν δραματικές επιπτώσεις.
Έχετε τσακίσει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.
Παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειές σας να τη συγκαλύψετε, η ανεργία μαστίζει τα λαϊκά στρώματα.
Το πραγματικό ποσοστό της παραμένει πολύ πάνω από το διαφημιζόμενό σας 20%, αν υπολογίσει κανείς τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, τη δουλειά λίγων ωρών την εβδομάδα.
Όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε, επί των ημερών σας καταφέρατε, πάνω απ’ το 50% των νέων προσλήψεων να αφορά μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 10% των ανέργων δικαιούται επίδομα ανεργίας.
Πρέπει να αισθάνεστε περήφανος, κ. Τσίπρα, κύριοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η "πρώτη φορά Αριστερά" τσακίζει το λαό.
Ακόμα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι φτωχοί ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια ενώ σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.
Η φοροληστεία, την οποία έχετε ενορχηστρώσει, έχει οδηγήσει τους μισούς να χρωστάνε στην εφορία.
Και ο αριθμός των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις κατέβαλαν ένα ισχνό, συμβολικό ποσό, κάτω από 2 δισ. ευρώ, λιγότερο από το 5% των κρατικών εσόδων.
Πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι όταν διαφημίζετε τα τερατώδη πλεονάσματα, που έχουν έρθει επειδή στερείτε το επίδομα ανεργίας από τους ανέργους, ληστεύετε τους εργαζόμενους, μειώνετε κάθε κοινωνική δαπάνη.
Αλλά δεν χάνουν όλοι από την πολιτική σας, κ. Τσίπρα.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ενισχύονται συστηματικά.
Η περίοδος διακυβέρνησής σας είναι τουλάχιστον χαρακτηριστική.
Ο αναπτυξιακός νόμος που θεσπίσατε προκαλεί!
Στηρίζετε το κεφάλαιο με νέες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, ειδικές διατάξεις ταχείας αδειοδότησης και με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και στους τομείς προτεραιότητας για το μεγάλο κεφάλαιο!
Το ύψος των φόρων που καταβάλλουν τα Νομικά Πρόσωπα μειώνεται, παρά το γεγονός πως δίνουν κυριολεκτικά ψίχουλα.
Οι πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Και μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν δάνεια και χρέη προς τις τράπεζες, ωστόσο και οι δήμοι, πλέον, εδώ και μερικές βδομάδες, μπορούν να βγάζουν "στο σφυρί" κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για χρέη που προκύπτουν ακόμα κι από μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας!
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του Δήμου Πατρέων:
Συνολικά 144.000 Πατρινοί χρωστούν στο δήμο 120 εκατομμύρια ευρώ.
Τα 55,5 εκατομμύρια τα χρωστούν 204 επιχειρηματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα όλοι οι άλλοι μαζί.
Από τους 204 επιχειρηματίες που χρωστούν στο δήμο πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας, ελάχιστα μπορούν να εισπράξουν.
Για ποιο λόγο; Γιατί είναι Ανώνυμες Εταιρείες, οι οποίες θωρακίζονται από τους ισχύοντες νόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και ως εκ τούτου δεν μπορείς να πάρεις τίποτα. Οι Ανώνυμες Εταιρείες πεθαίνουν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ζουν και βασιλεύουν.
Αυτός που μένει απροστάτευτος είναι αυτός που δεν έχει. Αυτοί ακριβώς είναι που πρέπει να προστατευτούν, διαγράφοντας οφειλές ή διευκολύνοντας την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, ειδικά για μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
Τροπολογία καταθέτει το ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό και αφορά τους κατοίκους όλης της χώρας και όλων των δήμων.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος, κύριοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κι αφήστε τα λόγια τα μεγάλα.
Η πολιτική σας, κ. Τσίπρα, δεν είναι τυχαία.
Κινήστε πάνω στις ράγες που απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.
Γι’ αυτό και δεν δικαιούνται η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής να σας επικρίνουν.
Δεν είναι τυχαίο πως διαγκωνίζεστε με δυσκολία με τη ΝΔ, προκειμένου να βρείτε πραγματικές διαφοροποιήσεις στο τι προτείνετε.
- Η πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης.
- Η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου με φοροαπαλλαγές και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
- Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
- Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση.
Όλα αυτά είναι ο κοινός σας τόπος με τη ΝΔ.
Δεν είναι τυχαίο που τα πολιτικά αφεντικά, μέσα από το Δελτίο του ΣΕΒ, σας ομαδοποιούν με τη ΝΔ και κάνουν λόγο για συνετούς πολιτικούς!!!
Κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση είστε οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος.
Και το δήθεν αναμορφωμένο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με έναν τρόπο το επιβεβαιώνει, αφού παραδέχεται πως συζητά ταυτόχρονα, το ρόλο του ως κυβερνητικό δεκανίκι, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΝΔ, μαρτυρά τη στρατηγική σύμπλευση αυτών των κομμάτων.
Για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας αναλαμβάνει η κυβέρνηση το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ.
Μετατρέπει τη χώρα σε μια τεράστια βάση των ΗΠΑ και της ατλαντικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας από την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα έως τον Άραξο και τη Σούδα.
Και θέλω εδώ να πω ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία που δημοσιεύει σήμερα ο "Ριζοσπάστης", ότι στις 17/5 επισκέφτηκε την αεροπορική βάση του Άραξου ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος".
Σας θυμίζω τις καταγγελίες που έχουμε κάνει και από αυτό εδώ το βήμα παλιότερα, ότι οι εργασίες αναβάθμισης στη βάση του Άραξου παραπέμπουν σε "φιλοξενία ειδικών όπλων", ακόμα και πυρηνικών.
Αλλά και αν ακόμα η επίσκεψη αυτή ήταν απλά μια "επίσκεψη ρουτίνας", μια προγραμματισμένη επιθεώρηση, επιβεβαιώνεται και έτσι ότι η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική.
Στον Άραξο, άλλωστε, όχι μόνο υπάρχουν εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πυρηνικά όπλα, αλλά και συχνά - πυκνά, όπως έχει αποκαλύψει ο "Ριζοσπάστης", πραγματοποιούνται ασκήσεις στη βάση με αντίστοιχα αντικείμενα.
Ενώ παρά τα όσα επισήμως λέγονται, αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι σε μια σειρά υποδομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανά τη χώρα έχουν αποθηκευτεί κατά καιρούς πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν αποστολές φύλαξης ή συνοδείας στις διαδικασίες μεταφοράς τους αλλού.
Γι' αυτό λέμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης βάζει τον ελληνικό λαό στο στόχαστρο των μεγάλων ανταγωνισμών σε περίπτωση μιας μεγάλης ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης στην περιοχή.
Κυρίες και κύριοι,
Για αυτό, επειδή η σύμπλευσή σας στα βασικά ζητήματα, στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου είναι δεδομένη και εκφρασμένη, αναζητάτε όλοι σας επιμέρους κινήσεις αποπροσανατολισμού, για να σας διαφοροποιούν και να τονίζουν την κάλπικη γραμμή πρόοδος - συντήρηση, νέο - παλιό, φθαρμένος - άφθαρτος και δεν συμμαζεύεται.
Οι προτάσεις σας δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καλό πλέον και καινούργιο στον ελληνικό λαό.
Και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο θα δυναμώνουν οι τόνοι, τα διαφημιστικά σποτ, οι γελοίες κοκορομαχίες, οι προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Γι' αυτό έχετε μπερδευτεί για το ποια είναι η αλεπού και ποια τα κρεμαστάρια, κ. Τσίπρα. Εσείς, κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχετε στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα της εξουσίας τα τελευταία χρόνια και δεν θέλετε να σας μετακινήσουν απ' αυτή, είστε γατζωμένοι σ' αυτήν. Οι άλλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο από τα χρόνια της απουσίας τους απ' αυτή την καρέκλα. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα είστε.
Δεν έχετε εναλλακτική λύση. Οι προτάσεις σας όλες και όλων είναι εντός των τειχών της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος, στην υπηρεσία της τάξης που τα έχει όλα και εκμεταλλεύεται το λαό.
Στην υπηρεσία των διεθνών συμμάχων σας που ξεζουμίζουν το λαό μας για τα δικά τους συμφέροντα και θα τον οδηγήσουν μέχρι και στο σφαγείο του πολέμου, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν.
Η εναλλακτική λύση βρίσκεται μόνο στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να έρθει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στην εξουσία.
Η Ελλάδα έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχει τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, πολυάριθμο έμπειρο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό δυναμικό, δυνατότητα αγροτικής παραγωγής, κάλυψης όλων των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών.
Με κοινωνικοποιημένη την παραγωγή, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, των υπηρεσιών, μπορεί να βαδίσει το δρόμο της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς του κόσμου, με ειρήνη και ευημερία για το λαό μας».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.