Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΝΑΤΟ: «Νέα δομή» και «εκσυγχρονισμοί» για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Το ΝΑΤΟ απλώνει επικίνδυνα πλοκάμια στα Βαλκάνια και τη γύρω περιοχή
Την ισχυροποίηση της στρατιωτικής παρουσίας σε μέτωπα όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί συζήτησε η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Με το βλέμμα στραμμένο ιδιαίτερα στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας (Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή κ.α.), όπου οξύνεται η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2018 Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών.
Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν οι «πολιτικές και στρατιωτικές προτεραιότητες» του ΝΑΤΟ για τους επόμενους μήνες, όπως και οι «προσδοκίες» για τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, όπου προωθούνται διευθετήσεις όπως η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, ενώ επιχειρείται αναθέρμανση των σχέσεων και με τη Σερβία.
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, με «μετασχηματισμό» του ρόλου του ΝΑΤΟ, ενώ οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και η διαμάχη με το Ιράν.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων σε Μ. Ανατολή, Βαλκάνια και Β. Αφρική
Με το βλέμμα στραμμένο σε όλα τα μέτωπα, αλλά και ιδιαίτερα στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας (Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή κ.α.), όπου το ΝΑΤΟ αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η 1η για το 2018 Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ), προετοιμάζοντας την ατζέντα και για την επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας το Φλεβάρη.
Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Π. Πάβελ, καλωσόρισε στη Σύνοδο τον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, αλλά και τον πρόεδρο της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Ελληνα στρατηγό Μ. Κωσταράκο, εφόσον ψηλά στην ατζέντα τους παραμένει η «συνεργασία» των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα. Αλλωστε, και ο Ελληνας στρατηγός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε παραπέρα τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ».
Για την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» σε «νότια γειτονιά» και ευρύτερα
16/1/2018. Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Ενόψει της Συνόδου του Φλεβάρη εξέτασαν παραπέρα τις «πολιτικές» και «στρατιωτικές προτεραιότητες» του ΝΑΤΟ για τους μήνες που έρχονται, όπως και τις «προσδοκίες» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, όπου προωθούνται διευθετήσεις όπως να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, ενώ, όπως όλα δείχνουν, «ψήνεται» και αναθέρμανση των σχέσεων με τη Σερβία. Διόλου τυχαία, στη Σύνοδο προσκλήθηκε να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει κομμάτι των εργασιών και ο Σέρβος Α/ ΓΕΕΘΑ στρατηγός Λ. Ντίκοβιτς.
Αλλωστε, όπως έλεγε στους παριστάμενους αρχηγούς ο Π. Πάβελ, βασικό κομμάτι της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου ήταν η συνάντηση των στρατιωτικών στελεχών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
«με το ευρύ δίκτυο συνεργατών μας για να συζητήσουμε τη στρατιωτική συμβολή στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νότια γειτονιά της Ευρώπης, στο πλαίσιο των προσπαθειών Προβολής Σταθερότητας του ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε πώς οι προσπάθειες των Συμμάχων και των Εταίρων μας μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και, με τη σειρά μας, να υποστηρίξουμε εθνικά σχέδια για μεμονωμένους εταίρους».
Η προσπάθεια για προβολή της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας», απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία, στη ζώνη που εκτείνεται από τον Καύκασο έως τη Β. Αφρική, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ κλήθηκαν να παραστούν και να συμμετάσχουν σε τμήματα και άλλα στελέχη όπως οι αρχηγοί από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, όπως επίσης και από Ιράκ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο κ.ά.
Χαρακτηριστικό, εξάλλου, το στιγμιότυπο όπου ο Ιορδανός εκπρόσωπος, υποστράτηγος Μ. Σαμπαϊλέ, είχε κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Γερμανό αρχηγό Φ. Βίκερ, στον απόηχο και της αποχώρησης των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την ανάπτυξή τους στην Ιορδανία λόγω των εντάσεων στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας.
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ζώνη για τον έλεγχο της οποίας συνεχίζεται η κόντρα με ρωσικά κεφάλαια.
Οπως έλεγε χτες ο Π. Πάβελ,
«θα ξεκινήσουμε με δύο συναντήσεις αφιερωμένες στους εταίρους μας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Θα ακούσουμε επίσης για το πώς προχωρά ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (σ.σ. ώστε να πιάσουν τα ΝΑΤΟικά πρότυπα) και τι αποδίδει το "πακέτο βοήθειας" του ΝΑΤΟ για τη Γεωργία».
Σε «διαφορετική φάση» η «εκστρατεία» στη Μ. Ανατολή
Μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες, συζητήθηκε και ο ρόλος που θα παίξει το ΝΑΤΟ από 'δω και στο εξής ως κομμάτι του «Συνασπισμού ενάντια στον ISIS».
«Η εκστρατεία αυτή έφτασε σε ένα σημείο αποκλιμάκωσης με την ήττα του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Παρ' όλα αυτά, η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει - τώρα περνά σε μια διαφορετική φάση που αφορά λιγότερο τις επιχειρήσεις μάχης και περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση. Ως εκ τούτου, θα συζητήσουμε το μετασχηματισμό του ρόλου του Παγκόσμιου Συνασπισμού και ειδικότερα του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Ιράκ», είπε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, κάνοντας σαφή την απόφασή τους να παραμείνουν με το ένα ή άλλο πρόσχημα ενεργοί στη Μέση Ανατολή, προασπίζοντας τις θέσεις των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στους ανταγωνισμούς για πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, στην κόντρα με άλλα κέντρα.
Επιπλέον, η χτεσινή απογευματινή συνεδρία εστίασε ιδιαίτερα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT» και την κατάσταση που επικρατεί εκεί, με δεδομένη την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει περαιτέρω δυνάμεις στη χώρα.
Αξίζει να καταγραφεί ότι σε άλλο ένα δείγμα συνεχούς συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ πάνω στα τέτοια ζητήματα, τη Δευτέρα συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με στόχο, καταρχάς, οι υπουργοί «να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις» στη Μέση Ανατολή. Εχει κληθεί ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, για να συζητήσουν «την ειρηνευτική διαδικασία, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Εξάλλου, θα «επανεξετάσουν» την κατάσταση και στη Λιβύη, «μετά τη συνεδρίαση της κοινής ειδικής ομάδας μετανάστευσης με την Αφρικανική Ενωση και τον ΟΗΕ στις 14 Δεκέμβρη 2017». Τέλος, θα συζητήσουν το μέλλον των «εταιρικών σχέσεων» της ΕΕ με τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
«Νέα δομή» και «εκσυγχρονισμοί» για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις
Η Σύνοδος ολοκληρώνεται με ειδική θεματική για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στους τρόπους για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαθεσιμότητας μέσων και προσωπικού για επιχειρήσεις. Επ' αυτού, χτες ο Π. Πάβελ σημείωνε ότι
«είναι πρωταρχικής σημασίας να προσφέρουμε μια συνολική συνοχή σε όλες τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλοι οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας»...
Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και η σχεδιαζόμενη νέα δομή του ΝΑΤΟ με τις αναγκαίες «προσαρμογές» ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Σημειωτέον, επιμέρους εθνικά σχέδια νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων προωθούνται σε μια σειρά κράτη - μέλη, όπως και στην Ελλάδα, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.