Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

27 Ιανουαρίου 1945: Ο Κόκκινος Στρατός σβήνει τα φασιστικά κρεματόρια του καπιταλισμού (Video - Φωτό) − Η Αλκυονίς της Ιστορικής Μνήμης, ο Ζούκοφ, η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας και η Ανάκριση του Πέτερ Βάις (29/1/2018) − Και οι Πάνκακοι του αντικομμουνισμού


«Ο φασισμός είναι μια ιστορική φάση όπου μπήκε τώρα ο καπιταλισμός, κι έτσι είναι κάτι το καινούργιο και παλιό μαζί. Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός»
Μπέρτολτ Μπρεχτ
*

27 Ιαν.1926

Θεόδωρος Πάγκαλος (1878-1952): Οι... πάνκακοι της αστικής τάξης και του αντικομμουνισμού
27.1.1926: Η παγκαλική δικτατορία καθορίζει την
υποχρεωτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία ειδικών μαθημάτων «για την καταπολέμησιν του κομμουνισμού»

*

27 Ιαν.1932

27.1.1932: Ο Χίτλερ με τον βιομήχανο Fr. Thyssen (δεξιά)
27.1.1932: Ο Α. Χίτλερ εισηγείται το πρόγραμμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος σε συγκέντρωση βιομήχανων και τραπεζιτών στο Ντίσελντορφ. 
*

27 Ιαν.1944

27/1/1944. Ο Κόκκινος Στρατός στα περίχωρα του Λένινγκραντ
27.1. 1944:Μετά από 900 μέρες σκληρών και ηρωικών μαχών λήγει η πολιορκία του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Άξονα.

*

Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27 Ιανουαρίου 1945
27 Ιαν. 1945. Η μέρα που ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του συγκροτήματος του Άουσβιτς και τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους
*
Η NEW STAR art cinema
Και η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ Καλαμάτας
Σας προσκαλούν να τιμήσουμε την
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Με κιν/γραφική προβολή της Ανάκρισης του Πέτερ Βάις
 


Στην αίθουσα “Αλκυονίς” Ιουαλιανού 42-46 Πλατεία Βικτωρίας - Αθήνα
29 Ιανουαρίου 8 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη
*
Η New Star art cinema και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης στα πλαίσια των στόχων τους, πιστεύοντας ότι η τέχνη πρέπει πάντα να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων, ως καταλύτης γόνιμης δημιουργικότητας νέων ιδεών και προτάσεων, παρουσιάζουν μια πρωτόγνωρη κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση που παίχθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πριν 2 χρόνια από την ακτιβιστική ομάδα Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια μαραθώνεια επίπονη και επίμονη επτάμηνη θεατρική δράση – άσκηση – παρουσίαση πάνω στο συγκλονιστικό έργο Ανάκριση του μεγάλου Γερμανού δραματουργού Πέτερ Βάις σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σε μουσική Λουϊτζι Νόνο – Μίκη Θεοδωράκη και σε σκηνοθεσία – θεατρική προσαρμογή Κώστα Χαλκιά που παίζει και τον ρόλο του προέδρου του δικαστηρίου μαζί με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Ένα κλασσικό έργο του Θεάτρου Ντοκουμέντο που στηρίχθηκε στο αρχειακό υλικό του μεγάλου γεγονότος, μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης του 1945, της δίκης της Φραγκφούρτης του 1964 για το Άουσβιτς, όπου, κυρίως, συντελέσθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα της νεότερης ιστορίας, μιας επιστημονικής – συστηματικής εξολόθρευσης 6.000.000 ανθρώπων.
Το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της θεατρικής δράσης κινηματογράφησε με 4 κάμερες ο διευθυντής φωτογραφίας Λεωνίδας Παπαδόπουλος.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στη θρυλική κινηματογραφική αίθουσα “Αλκυονίς” την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στην Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.”
* * *

27 Ιανουαρίου 1944 έληξε η πολιορκία του Λένινγκραντ από τα χιτλερικά στρατεύματα, η οποία διήρκεσε 872 μέρες

1 Ιαν. 1945. Πόστερ από Σοβιετικό ημερολόγιο του 1985
Η πολιορκία του Λένινγκραντ - Ένα μάθημα ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα

«ΕΛΠΙΖΑΝ να το πετύχουν με τον αποκλεισμό, με την πείνα. Έλπιζαν να μας ξεκάνουν με τις μπόμπες και τις οβίδες τους. Πηγαίνετε από τους δρόμους και θα νιώσετε να πάλλεται η περήφανη ψυχή της πόλης και να διαβαίνει ο αγέρας του αδάμαστου πνεύματός της.
ΤΟ ΗΘΙΚΟ της είναι αμετάβλητο. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Αυτή η ρωμαλέα επιμονή που κυριαρχούσε πάντα τους εμψυχώνει και σήμερα. Αυτή η γρανιτένια θέληση δεν αποχτιέται εύκολα. Μα οι Λενινγκραντινοί συνήθισαν τις δυσκολίες της ζωής. Ξέρουν τι θα πει δοκιμασίες. Γιατί είναι μπολσεβίκοι κι είναι Ρούσοι... Ποτέ η μπότα του εχτρού δεν πάτησε τους δρόμους του Λένινγκραντ...».
ΣΤΙΣ αρχές του Σεπτέμβρη 1941 ο στρατάρχης Ζούκοφ, με εντολή του Ι. Β. Στάλιν θα πάει στο Λένινγκραντ.
«Πηγαίνετε στο Λένινγκραντ, του είπε ο Στάλιν. Το Λένινγκραντ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι Γερμανοί παίρνοντας το Λένινγκραντ και σμίγοντας με τους Φινλανδούς μπορούν να υπερφαλαγγίσουν και να χτυπήσουν τη Μόσχα...»
ΣΤΑ απομνημονεύματά του ο Σοβιετικός στρατάρχης προσθέτει:
«...Πολλά γράφτηκαν για την ηρωική άμυνα του Λένινγκραντ. Παρ' όλα αυτά έχω τη γνώμη ότι για το Λένινγκραντ, στα χρόνια του πολέμου καθώς και για όλες τις ηρωίδες πόλεις μας θα έπρεπε να εκδοθεί ειδική έκδοση, που να στηρίζεται σε στοιχεία και ντοκουμέντα και να είναι γραμμένα με τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας...».
«Ο ΚΑΘΕ κάτοικος του Λένινγκραντ, της Μόσχας, της Σεβαστούπολης θα βρει στο σπίτι του θέση για ένα τέτοιο βιβλίο που θα το διαβάζουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας κι ίσως να το διδάσκουν και στα σχολεία. Ετσι η νεολαία, στις μορφές των ηρώων θα αναγνωρίσει τους πατέρες και τις μητέρες της και πίσω από τις νέες συνοικίες, τις πλατείες και τις λεωφόρους θα δει τους αιματοβαμμένους δρόμους και σοκάκια, τους γκρεμισμένους τοίχους, την ανασκαμμένη γη από την οποία σαρώθηκε ο δυνατός και σκληρός εχθρός...».
Γκεόργκι Ζούκοφ, 1 Δεκ. 1896 - 18 Ιουν. 1974
ΚΙ ΑΥΤΑ όπως παρατηρεί ο Ζούκοφ θα έπρεπε να γίνουν, όσο ζουν οι αυτόπτες μάρτυρες, που έζησαν εκείνα τα ηρωικά γεγονότα, όσο όλα είναι ακόμα πρόσφατα. Λόγια πολύ ταιριαστά και στου δικού μας μεγάλου αγώνα τη μεγάλη αλήθεια. Η αθάνατη πολιορκία του Λένινγκραντ θα μένει πάντα ένα ολόλαμπρο αστέρι μέσα στην παγκόσμια Ιστορία.
Ένα μάθημα ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα [...]
*
Για την Ανάκριση βλέπε από Μποτίλια:
*
 *
και Ριζοσπάστης, 15/12/2013
*
Ετικέτα:
Πέτερ Βάις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.