Μήνυμα για μη παροχή ασύλου σε Τούρκους στρατιωτικούς στέλνει ανώτατη κυβερνητική πηγή
Κυριακή 31/12/2017 - 19:19
Ευθέως εναντιώνεται η κυβέρνηση στην παροχή ασύλου σε στρατιωτικούς από την Τουρκία που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Το μήνυμα που στέλνει είναι πως «δεν είναι ευπρόσδεκτοι» και εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται κατά της απόφασης της 3ης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυριακή 31/12/2017 - 12:17 - Ενημέρωση: Κυριακή 31/12/2017 - 19:21
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού (βλ. σχετικά πιο κάτω):
«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου –και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα– που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα.
Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».
Γίνεται ορατό πως μετά και το πρόσφατο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαφέστατα δεν επιθυμεί την παρουσία στην Ελλάδα των Τούρκων στρατιωτικών και η αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης επιβεβαιώνει την κυβερνητική επιλογή.
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε και στο θέμα της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια» και πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα».
ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΑΓΚΥΡΑ
Σάββατο 30/12/2017 - 22:21
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για παροχή ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό (βλ. στο τέλος) κατέθεσε η Ελληνική κυβέρνηση.
Σε ανακοίνωση το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.»
Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε σήμερα Σάββατο να χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη στην Τουρκία.
Εντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας καθώς το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για απόφαση που «έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια» και «θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις». Επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «για άλλη μια φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και αγκαλιάζει τους πραξικοπηματίες».
Αποφασίστηκε να δοθεί άσυλο στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Γενάρη 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.