Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Βέρα Νικολαΐδου: Στην πρώτη γραμμή του αγώνα δίδασκε και παραδειγμάτιζε — ΚΚ Τουρκίας: Πορευτήκαμε μαζί της για την ειρήνη στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο — «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» - Γιώργος Μαρίνος - Σταύρος Τάσσος (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Το «στερνό αντίο» στην συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου
Παρασκευή 31/07/2020 - 18:14 - Ενημέρωση: Παρασκευή 31/07/2020 - 20:35
Σύντροφοι και συναγωνιστές, δίπλα στην οικογένεια και τους οικείους της αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής την συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου, που «έφυγε» την περασμένη Πέμπτη από τη ζωή, μετά από σκληρή μάχη με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Η κηδεία και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, την πόλη που υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή από διάφορα πόστα, με το λαό της περιοχής να την εκλέγει και δήμαρχο, αφήνοντας το δικό της αγωνιστικό αποτύπωμα και παρακαταθήκη.
Στην τελετή αποχαιρετισμού παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην Βέρα Νικολαΐδου
Παρασκευή 31/07/2020 - 16:36 - Ενημέρωση: Παρασκευή 31/07/2020 - 17:36
Σε κλίμα συγκίνησης «αποχαιρετούν» αυτή την ώρα την Βέρα Νικολαΐδου οι σύντροφοί της, οι συγγενείς και φίλοι στο Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια.
Στην τελετή παραβρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, μέλη του ΠΓ, της ΚΕ, άλλοι σύντροφοι και συναγωνιστές της από τους καθημερινούς αγώνες στέκονται τιμητική φρουρά.
902
*
Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚ Τουρκίας για το θάνατο της σ. Βέρας Νικολαΐδου
Παρασκευή 31/07/2020 - 11:58
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της σ. Βέρας Νικολαΐδου, απέστειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Στο μήνυμά του αναφέρει: 
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Λυπούμαστε πολύ που ακούσαμε για το θάνατο της συντρόφισσας Βέρας Νικολαΐδου.
Ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ, που είχε σημαντικές ευθύνες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τη στενή συνεργασία μεταξύ ΚΚΕ και TKP, οι σύντροφοί μας από την Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί της για την ειρήνη στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ήταν ηγετική προσωπικότητα για τους κομμουνιστές και θεωρούμε ότι ο θάνατός της είναι μεγάλη απώλεια για τις κομμουνιστικές, προοδευτικές δυνάμεις.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της και σε όλους τους συντρόφους του ΚΚΕ. Λυπούμαστε που δεν θα μπορέσουμε να παρευρεθούμε στην κηδεία της. Η μνήμη της θα ζήσει στον κοινό μας αγώνα για σοσιαλισμό».
902
*
Ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» αποχαιρετά την Βέρα Νικολαΐδου
Παρασκευή 31/07/2020 - 11:33
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό» με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετά τη συναγωνίστρια Βέρα Νικολαΐδου.
Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Η Βέρα Νικολαΐδου, από μικρή ηλικία, ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δράση. Σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας για τις επιλογές της υπήρξε η ζωή της στο Σοσιαλισμό καθώς και οι σπουδές της στα Οικονομικά στη Βουδαπέστη. Από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου μας. Παραβρέθηκε στην αρχική συνάντησή μας στο "Κρεμλίνο" αλλά η ανίατη αρρώστια δεν της επέτρεψε να βοηθήσει στη συνέχεια της λειτουργίας του Συλλόγου μας. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της και στους συντρόφους της».
902

Σύντροφοι και συναγωνιστές, από τα πολλά και διαφορετικά μετερίζια μέσα από τις γραμμές των οποίων αγωνίστηκε, στάθηκαν σε όλη τη διάρκεια της τελετής τιμητική φρουρά πλάι στη σορό της, την οποία σκέπασε η σημαία του Κόμματος. Στη συνέχεια τη συνόδευσαν με μια μακρά πομπή μέχρι την τελευταία της κατοικία αφήνοντας ένα λουλούδι στη μνήμη της.
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ την Βέρα Νικολαΐδου αποχαιρέτησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, ενώ το τελευταίο «αντίο» εκ μέρους των συναγωνιστών της από την ΕΕΔΥΕ απηύθυνε ο πρόεδρος Σταύρος Τάσσος.


Με συγκινητικά λόγια και φράσεις δανεισμένες από τον Μενέλαο Λουντέμη είπε το δικό του «αντίο» ο κουμπάρος της, Μιχάλης Μαλατέστας (δείτε το video παραπάνω και διαβάστε παρακάτω ολόκληρες τις ομιλίες). 

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, Επιτροπών Ειρήνης του Πειραιά. Επίσης δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους του Πειραιά, καθώς και η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής και ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής.
Παραβρέθηκαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, οι βουλευτές Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Νίνα Κασιμάτη. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη, καθώς και ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς.
Στεφάνια στη μνήμη της κατέθεσαν ανάμεσα σε άλλους το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, ο δήμαρχος Αθηναίων και φορείς της περιοχής. Από την Κύπρο, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γεώργιος Γεωργίου και ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών (αδελφοποιημένος δήμος με την Κοκκινιά) Νίκος Αναστασίου.
Μακρά, συνεχής και γεμάτη πορεία στην πρώτη γραμμή του αγώνα
Αποχαιρετώντας την σ. Βέρα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση της, σημειώνοντας τα εξής: 
«Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη και σεβασμό την συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου, που αφιέρωσε τη ζωή της στην πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για τα λαϊκά δικαιώματα και διατήρησε τον τιμητικό τίτλο της κομμουνίστριας, του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ για 52 χρόνια, εκ των οποίων 18 χρόνια ως μέλος της ΚΕ.
Γεννήθηκε σε δύσκολα χρόνια, το 1945, στην πληγωμένη από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, Κοκκινιά, κόρη εργατικής οικογένειας, με προσφυγική καταγωγή από τον Πόντο.
Από νωρίς μπήκε στον αγώνα και ως μαθήτρια του Γυμνασίου εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, βαδίζοντας περήφανα σε κάθε φάση της ζωής της.
Σπούδασε στην Οικονομική Σχολή της Βουδαπέστης και αναδείχθηκε γραμματέας των Ελλήνων Φοιτητών. Για την αντιδικτατορική της δράση, η χούντα της αφαίρεσε το διαβατήριο από την πρεσβεία κι αυτή με πείσμα συνέχισε την πάλη και δούλεψε ως φοιτήτρια στο ελληνικό τμήμα στο "Ράδιο Βουδαπέστη".
Η σ. Βέρα Νικολαΐδου, στις 21 Απρίλη 1968, στη διαδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στη Βουδαπέστη, ενάντια στην 1η επέτειο της δικτατορίας, έλαβε την απόφαση να οργανωθεί στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, αναλαμβάνοντας σε όλη αυτή την πορεία πολλές και υπεύθυνες κομματικές ευθύνες, σε οργανωτικές χρεώσεις, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στην Τοπική Διοίκηση, στην κοινοβουλευτική δουλειά, στο γυναικείο κίνημα.
Με την κατάρρευση της δικτατορίας, το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα, εντάχθηκε αμέσως στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά και συνέβαλε δραστήρια στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Οργανώσεων του ΚΚΕ, διατελώντας μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής του Κέντρου του Πειραιά, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Κοκκινιάς. Υπήρξε επίσης μέλος της Επιτροπής Γυναικών της ΚΕ και ιδρυτικό μέλος του Παμπειραϊκού Συλλόγου Γυναικών.
Από το 1978 εκλεγόταν στο Δήμο της Κοκκινιάς και υπηρέτησε τον λαό της ως δήμαρχος για μια 4ετία και αντιδήμαρχος για άλλες τρεις.
Η σ. Βέρα έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση και την επικράτηση των επαναστατικών αρχών του ΚΚΕ το διάστημα της διαπάλης με την οπορτουνιστική ομάδα που επιχειρούσε τη μετάλλαξη και τη διάλυσή του. Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στο 13ο Συνέδριό το 1991 και επανεκλεγόταν σε αυτή έως και το 17ο Συνέδριο, το 2005.
Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής, στήριξε με μεγάλη υπευθυνότητα και μεράκι τη δουλειά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με έντονη παρουσία στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Πειραιά.
Ως αντιπρόεδρος και γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ επέδειξε πρωτοπόρα δράση και συνέβαλε στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ήταν η ψυχή σημαντικών πρωτοβουλιών, με ιδιαίτερη φροντίδα στην ενδυνάμωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Μακρά, συνεχής και γεμάτη πορεία, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, τιμώντας τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ στο οποίο διέθεσε τις δυνάμεις της και πάλεψε με σεμνότητα, εργατικότητα και αφοσίωση, με πίστη στις αρχές του Κόμματος και τα κομμουνιστικά ιδανικά.
Η συντρόφισσα Βέρα αντιπάλεψε αποφασιστικά την ασθένειά της και έδωσε παλικαρίσια, παραδειγματική μάχη, με καθημερινή ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις και συμμετοχή στην πάλη για την ενίσχυση του Κόμματος μέχρι την τελευταία ώρα.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην αγαπημένη της αδελφή Τασούλα και σε όλους τους συγγενείς.
Θα την θυμάται ο λαός της Κοκκινιάς και του Πειραιά , θα την θυμόμαστε όλοι μας.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Κοκκινιά, στον Πειραιά, σε όλη τη χώρα, θα την έχουν στην καρδιά τους, μαζί με τους άλλους αγωνιστές που έχουν φύγει από κοντά μας, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, του λαού μας, για την υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Καλό ταξίδι, αγαπημένη μας συντρόφισσα Βέρα». 
Με το «ορθοπερπάτημά» σου δίδασκες και παραδειγμάτιζες
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Σταύρος Τάσσος, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του σημείωσε:
«Βέρα μας,
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθύ πόνο και θλίψη σε αποχαιρετά, εσένα που αν υπάρχει μια λέξη που μπορεί να περιγράψει τη φυσική και την πολιτική σου παρουσία είναι ότι περπατούσες περήφανα και ορθά -"ορθοπερπατούσες" σ’ όλη σου τη ζωή και έτσι θα μείνεις χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας.
Η δράση σου άφησε έντονο το αποτύπωμά της και στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ. Ήδη από τη μεταπολίτευση συμμετείχες ενεργά στην Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της ΕΕΔΥΕ μετά τη διάλυσή της κατά την περίοδο της χούντας. Από το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το 2000, εκλέχτηκες αντιπρόεδρος και στη συνέχεια γενική γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.
Ήταν ξεχωριστή η συμβολή σου στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπου ήσουν επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας φορέων του λαϊκού κινήματος που επισκέφτηκε το Κόσσοβο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Ακόμη, καθοριστική ήταν η δράση σου για την καθιέρωση των τριμερών συναντήσεων μεταξύ των κινημάτων ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου.
Ήσουν σεμνή, είχες γνώσεις, προβληματιζόσουν, είχες διαρκή έγνοια για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ. Έδινες με αυταπάρνηση το "παρών" σε κάθε δραστηριότητα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μέχρι το τέλος. Ήσουν ουσιαστικό στήριγμα στην ανάπτυξη της δράσης της ΕΕΔΥΕ στην οργάνωση της Μαραθώνιας Πορείας, των εκδηλώσεων για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κάθε Αύγουστο, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που η υγεία σου είχε επιβαρυνθεί.
Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζες τα τελευταία χρόνια, δεν το έβαλες κάτω και έδωσες όρθια τη μάχη σου μέχρι την τελευταία στιγμή, κάνοντας πράξη το "Να μη λυγάς! Αυτό είναι!" του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Με τη στάση σου, το ορθοπερπάτημά σου, δίδασκες, παραδειγμάτιζες, στήριζες, προπαντός τους νέους συναγωνιστές να ατσαλώνονται καθημερινά, να μην το βάζουν κάτω παρά τις όποιες δυσκολίες.
Συντρόφισσα και συναγωνίστρια Βέρα, η Γραμματεία, το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές και οι φίλοι του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε αποχαιρετάμε με βαθύ πόνο και θλίψη και εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους σου.
Θα είσαι πάντα παρούσα με την παρακαταθήκη που άφησες μέσω της δράσης σου στον αγώνα για μια κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη των λαών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.