Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ταφόπλακα Novartis: Προστατευόμενοι μάρτυρες - απροστάτευτη αλήθεια - προστατης καπιταλισμος — Απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για άρση της προστασίας και ανωνυμίας μαρτύρων — Νίκος Καραθανασόπουλος: Έπεσαν οι μάσκες των άλλων κομμάτων (2 VIDEO)


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
Επικίνδυνοι ακροβατισμοί, επικίνδυνες και αστείες «συγκρίσεις»
Πέμπτη 20/02/2020 - 12:53 - Ενημέρωση: Πέμπτη 20/02/2020 - 12:56
Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και εκπρόσωπός του στην Προανακριτική Επιτροπή, σημειώνει:
«Με αφορμή την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτκή Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ήρθε στο προσκήνιο μια αντιπαράθεση που αγγίζει αυτόν καθ’ εαυτόν τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Έπεσαν οι μάσκες των άλλων κομμάτων - Απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για άρση της προστασίας και ανωνυμίας μαρτύρων
Πέμπτη 20/02/2020 - 13:53 - Ενημέρωση: Πέμπτη 20/02/2020 - 14:35
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 
«Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, χωρίς φωνές και κουρνιαχτό, να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δηλαδή ποιο είναι αυτό; Την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, που είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι τελευταίες εξελίξεις των δύο προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Ότι υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, ούτε καν τυπική από ό,τι φαίνεται εξέταση αυτών των "προστατευόμενων" μαρτύρων.
Από αυτή την άποψη σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας, που είχαμε προαναγγείλει. Δηλαδή να αρθεί το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε η Επιτροπή να τους εξετάσει. Δυστυχώς, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους της Προανακριτικής Επιτροπής, επέμεναν στις θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει στο παρελθόν για το πώς θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων.
Θεωρούμε ότι, παρότι διατηρούν τις μάσκες και λόγω Καρναβαλιού στους "προστατευόμενους μάρτυρες", έπεσαν οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων. Έχουμε δηλαδή μία συμπαιγνία επί της ουσίας. Δεν θέλουν ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Θέλουν να καλλιεργούν απλά και μόνο εντυπώσεις πρόσκαιρες, ο καθένας για το δικό του συμφέρον γιατί τους βολεύει αυτή η κατάσταση. Εμείς θα επανέλθουμε με την πρότασή μας περί άρσης του καθεστώτος προστασίας και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πάει το ΚΚΕ σε μία διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος απάντησε ως εξής: «Στην εξέταση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας, ναι, δεν θα συμμετέχουμε. Το έχουμε δηλώσει καθαρά αυτό το πράγμα γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία».
902

Να θυμίσουμε ότι ο πυρήνας του θεσμού αυτού -μαζί με άλλες διαδικασίες- εισήχθη στο ελληνικό νομικό σύστημα από την κυβέρνηση Σημίτη, με το νόμο 2928/2001, τον γνωστό “τρομονόμο” και επεκτάθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά με τον ν. 4254/2014 και για τα οικονομικά εγκλήματα. Αυτός ο θεσμός είχε καταγγελθεί από τον προοδευτικό κόσμο τότε ως μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα να "τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί" άνθρωποι με βάση ανώνυμες μαρτυρίες και κρυφούς μάρτυρες. Τότε, τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο Συνασπισμός που σήμερα υπερασπίζεται αυτόν το νόμο, τον είχαν καταγγείλει σε όλους τους τόνους.
Συνεπώς, ορισμένοι που σήμερα "αγάπησαν" τον τρομονόμο και τους κουκουλομάρτυρες ως δήθεν εργαλεία κατά της διαφθοράς, μάλλον έρχονται σε δύσκολη θέση, αν θυμηθούμε ότι αυτές τις διατάξεις τις θέσπισαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Σαμαρά - Βενιζέλου.
Το ΚΚΕ, τόσο στην προηγούμενη Προανακριτική Επιτροπή για τη "Novartis", όσο και στη σημερινή "αντίστροφη" εκδοχή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης, με τη φυσική παρουσία και εξέταση και των προστατευόμενων μαρτύρων, κάτι φυσικά που δεν έγινε. Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή βαραίνουν και την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, που αποδέχεται το θεσμό των "προστατευόμενων", "ανώνυμων" μαρτύρων και δεν καταργεί τον νόμο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίσθηκε με πάθος τους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Μάλιστα βλέπουμε και μια εναλλαγή ρόλων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στις συνέπειες ενός θεσμού που οι ίδιοι θέσπισαν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται έναν θεσμό που καταψήφισε και κατήγγειλε.
Η αντίθεσή μας αυτή δεν αφορά μόνο την υπόθεση που εξετάζεται, αλλά συνολικά την καταδίκη και απόρριψη μιας διάτρητης και επικίνδυνης διαδικασίας. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής για τις επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών αρνήθηκαν να εξετάσουν τους "ανώνυμους" μάρτυρες κατηγορίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε έναν θεσμό που σήμερα δοκιμάζεται σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αύριο μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κράτους ή άλλων μηχανισμών εναντίον όσων δεν τους είναι αρεστοί.
Σημαίνει αυτό ότι αδιαφορούμε για την προστασία τέτοιων μαρτύρων; Κάθε άλλο. Θεωρούμε ότι το κράτος και οι αρχές έχουν όλες τις δυνατότητες να προστατεύσουν έναν μάρτυρα και αυτό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά σε καθεστώς επωνυμίας και δημοσιότητας, αντί της σημερινής κατάστασης όπου οι διωκτικές αρχές, διάφοροι μηχανισμοί, ΜΜΕ, αλλά και πιθανά όσοι θέλουν να τους βλάψουν, ξέρουν την ταυτότητα των μαρτύρων, η οποία όμως δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό... Μάλιστα, αν ανατρέξει κάποιος στα πρακτικά της Βουλής και τις συζητήσεις την περίοδο ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου, θα δει τέτοιους προβληματισμούς.
Ορισμένοι, θέλοντας να διαστρεβλώσουν και να προβοκάρουν αυτή τη θέση αρχών του ΚΚΕ, κατέφυγαν σε άστοχες -αν όχι αστείες- συγκρίσεις. Συνέκριναν για παράδειγμα τους κουκουλομάρτυρες με την ανωνυμία που θέλει να κρατήσει ένας εργαζόμενος, π.χ. για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, έναντι της εργοδοσίας. Φυσικά εδώ δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν το προφανές: Ότι η ανωνυμία του οποιουδήποτε για τις πράξεις ή τις ιδέες του αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, ενώ η ανωνυμία του "κουκουλομάρτυρα" αφορά κυρίως άλλους, αυτούς που δείχνει ως ενόχους για κάποια αδικήματα.
Το ΚΚΕ όχι μόνο θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη οι μαρτυρίες να είναι επώνυμες, αλλά και θα προβάλλει αυτό που αποτελούσε για χρόνια απαίτηση του λαϊκού κινήματος, των αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων, δηλαδή την ανάγκη κατάργησης του "τρομονόμου" και όλων των διαδικασιών που αυτός προβλέπει, ανάμεσά τους και αυτής των προστατευόμενων μαρτύρων. Σ’ αυτόν τον αγώνα κάποιοι άλλαξαν στρατόπεδο και πέρασαν με την πλευρά που υπερασπίζονται τέτοιες επικίνδυνες ή αντιδραστικές πρακτικές. Φυσικά, αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο θέμα, ούτε η πρώτη φορά που κάποιοι άλλαξαν στρατόπεδο. Κι όπως λέει μία κινεζική παροιμία "την πρώτη φορά είναι χάρη, τη δεύτερη κανόνας"».
902
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Εξαφανίστηκε»... και ο δεύτερος «προστατευόμενος μάρτυρας» - ΚΚΕ: Να αρθεί το καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας
Τετάρτη 19/02/2020 - 17:47 - Ενημέρωση: Τετάρτη 19/02/2020 - 21:43
Σε παρωδία έχει μετατραπεί η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά το ρόλο του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση «Novartis».
Ο «προστατευόμενος μάρτυρας» με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ για να εξεταστεί από την αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής του «προστατευόμενου μάρτυρα», ο οποίος είναι ο δεύτερος μάρτυρας με «κουκούλα» που αρνήθηκε να καταθέσει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, που συμμετείχε εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος στην αντιπροσωπεία των βουλευτών της Προανακριτικής, δεν προσυπέγραψε το ένταλμα και αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ.
«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη», δήλωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας από δω και πέρα παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσει», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα παραμένει από χθες ανεφάρμοστο το ένταλμα για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» που δεν προσήλθε την Τρίτη στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην αντιπροσωπεία των βουλευτών της Προανακριτικής Επιτροπής.
 Ούτε χθες ο Ν. Καραθανασόπουλος προσυπέγραψε το ένταλμα
Σημείωσε πως «η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους». Όπως εξήγησε, «η αντίθεσή μας αυτή δεν αφορά μόνο την υπόθεση που εξετάζεται, αλλά συνολικά  την καταδίκη και απόρριψη  μιας διάτρητης και επικίνδυνης διαδικασίας», όπως είναι η κατάθεση μαρτύρων υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας.
Επικίνδυνος θεσμός οι μάρτυρες με «κουκούλες»
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική ζήτησαν, μέσω υπομνήματος που κατέθεσαν προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να μην εκτελεστούν οι βίαιες προσαγωγές, υπερασπιζόμενοι έναν επικίνδυνο θεσμό ο οποίος καθόλου τυχαία νομοθετήθηκε με τον τρομονόμο. 
Εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο ανέφεραν πως η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προ-προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και ούτε αυτό συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναζητούνται από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με βάση τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Προανακριτικής.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους». Κατά συνέπεια, προσθέτει, «στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων».
902  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.