Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Νέα Δεινοκρατία: Στα στενά της Αστικής Τάξης και του Ορμούζ, πρώτα ο Θεός (του πολέμου) — Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις: Συλλαλητήριο, Πέμπτη 30 Γενάρη στο Σύνταγμα

Συμμετοχή σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ αποφάσισε η κυβέρνηση!
— Δηλώνει έτοιμη να μετάσχει σε αποστολή και στη Λιβύη
— Χωρίς τέλος η κατρακύλα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Έτοιμη να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστική αποστολή και στα Στενά του Ορμούζ, «μια ανάσα» από το Ιράν, δηλώνει η κυβέρνηση, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Ντε Γκολ» συνοδεύει στην Ανατολική Μεσόγειο ελληνική φρεγάτα (Eurokinissi)
Συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις την Πέμπτη 30 Γενάρη
Πέμπτη 23/01/2020 - 16:19 - Ενημέρωση: Πέμπτη 23/01/2020 - 18:06
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους νέους και νέες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα την Πέμπτη 30 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν Εργατικά Σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων, η ΟΓΕ και Φορείς του Λαϊκού Κινήματος.
Το κάλεσμα
Ολοι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις
Εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις σας καλεί στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για να καταδικάσουμε μαζικά την ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Να απαιτήσουμε η Συμφωνία αυτή να ακυρωθεί, να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!
Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της β' φάσης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2019, αλλά και με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που "πίνουν νερό" στο όνομα των Ευρωατλαντικών σχεδιασμών, φέρνει προς επικύρωση στη Βουλή την επικίνδυνη αυτή Συμφωνία που:
  • Δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αξιοποιεί ακόμη και πολιτικές υποδομές (αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια, κλπ) για τις εκάστοτε ΑμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες
  • Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της Βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους κι επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, κ.α.
  • Εντάσσει κι επίσημα πλέον στο πλέγμα των Ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει "απόβαση" στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού!
Κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών Ισραήλ, Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, κλπ. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράν, στον Περσικό Κόλπο, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ -που προετοίμασε το έδαφος για αυτή τη Συμφωνία- και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων φέρουν εγκληματικές ευθύνες γιατί με τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις εμπλέκουν τη χώρα ακόμη βαθύτερα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας. Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το πολεμικό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ με φόντο τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις ΗΠΑ, ακόμη και η αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην πολυεθνική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, κάνουν σκόνη τον επικίνδυνο εφησυχασμό που η αστική τάξη και τα κόμματά της προσπαθούν να καλλιεργήσουν.
Ο καυγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα δήθεν "ανταλλάγματα" από τις ΗΠΑ και τη Συμφωνία στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού. Να συσκοτίσει τη στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ο λαός μας να απορρίψει τα καλέσματα για "εθνική ενότητα κι ομοψυχία" για "συναίνεση" σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Είναι σχεδιασμοί που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ξένων και ντόπιων οικονομικών ομίλων στην περιοχή. Δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας!
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μοναδικός στόχος είναι η εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Η πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο, αποκαλύπτει πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ:
  • "κάνουν πλάτες" στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο
  • δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο
  • θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών.
Εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την πάλη σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις που ψηφίζεται στη Βουλή!
Απαιτούμε:
  • Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ούτε γη - Ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!  
Όλοι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 30 Γενάρη στις  6.30 μ.μ.».
902

Την επικίνδυνη εξέλιξη ανακοίνωσε, χτες, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας που σε ανακοίνωσή του, στην οποία επιστρατεύει τα γνωστά προσχήματα που αξιοποιούνται σε όλες τις σχετικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, σημειώνει:
«Συμμεριζόμενοι την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασταθής σε μια περιοχή κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα και υποστηρίζοντας την προσέγγιση αποκλιμάκωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων ασφαλείας, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υποστηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz - EMASOH)».
Κάνοντας σαφές ότι έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις από τις προαναφερόμενες κυβερνήσεις για τις συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό, το γαλλικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Χαιρετίζουμε τις επιχειρησιακές συνεισφορές ("συνεισφορές σε είδος"), όπως έχουν ήδη ανακοινώσει η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία σε αυτήν την προσπάθεια και προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις τις προσεχείς ημέρες».
Ακόμη, οι Γάλλοι κάνουν σαφές ότι η δύναμη που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ και ευρύτερα, με ευρωπαϊκό τάχα «καπέλο», θα επιχειρεί σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς, κάνοντας ρητή αναφορά στην επιχείρηση «International Maritime Security Construct» (IMSC), που υπό την «ηγεσία» των ΗΠΑ και με συμμετοχή δυνάμεων από Βρετανία, Αυστραλία, Αλβανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και ΗΑΕ περιπολεί στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις «κάννες» στραμμένες στο Ιράν.
Τη συγκρότηση αυτής της δύναμης επιβεβαίωσε χτες στις Βρυξέλλες και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της εμπλοκής
Σημειωτέον, αρμόδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι όντως η κυβέρνηση έχει αναλάβει τέτοια δέσμευση.
Αλλωστε, ήδη, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρουσιάζουν ως δείγμα διεύρυνσης των «στενών συμμαχικών δεσμών» με τη Γαλλία τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η φρεγάτα «Σπέτσαι» βρίσκεται ήδη στο ναύσταθμο της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, από όπου μαζί με το αεροπλανοφόρο και τα υπόλοιπα πλοία της Ομάδας Κρούσης θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά, εντός των ημερών.
Αναμένεται, εξάλλου, στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ το αεροπλανοφόρο να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης (υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Γενάρη), ενώ κατά την επιστροφή του «Σαρλ ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση της «αποστολής» του, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.
Αρμόδια στελέχη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φωτογραφίζουν αυτές τις δραστηριότητες ως την ελληνική συνεισφορά στην προαναφερόμενη EMASOH, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς δεν είναι αμελητέα υπόθεση η συνεισφορά φρεγάτας στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου σε συγκεκριμένες φάσεις της πολύμηνης ανάπτυξής του σε μια σειρά θαλάσσιων ζωνών, όπως και η διεξαγωγή ασκήσεων με σύνθετα αντικείμενα.
Επίσης, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στις 29 Γενάρη στο Παρίσι, ως άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης με το Παρίσι και σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο.
Παραπέρα, το αργότερο την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να πιάσει Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιας επίθεσης «Dixmude» που φορτωμένο κομάντος αναμένεται να πάρει μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», την οποία οργανώνουν (27/1 - 8/2) οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με χώρο διεξαγωγής την Κεντρική Ελλάδα και το Κεντρικό Αιγαίο. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και Αμερικανοί, καταρχάς τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο.
Η κατρακύλα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν σταματά εδώ αφού στο ενδιάμεσο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έχουν καταλήξει ήδη σε μια καταρχήν συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής.
Πιέσεις με φόντο διεθνείς συμφωνίες
Να σημειωθεί πως χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προειδοποίησε ότι «εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την ακατάλληλη συμπεριφορά τους ή στείλουν το φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τότε θα αποχωρήσουμε από τη συμφωνία ΝΤΡ» (τη διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων).
Αφορμή έδωσε η πρόσφατη απόφαση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας να ενεργοποιήσουν τον «Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών» που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2015 και ο οποίος θα μπορούσε να επαναφέρει τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αν κριθεί πως παραβιάζει τη συμφωνία, την οποία καταστρατηγούν από το 2018 οι ΗΠΑ με τη μονομερή αποχώρησή τους.
Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ιράν από τη ΝΤP προκάλεσε πάντως την αντίδραση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, που απευθυνόμενος χτες στην ιρανική ηγεσία ζήτησε αφενός να μην κάνει «παράτολμα βήματα» μέσω εγκατάλειψης της Συνθήκης ΝΤΡ και αφετέρου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).
Και σε «αποστολή επιτήρησης» στη Λιβύη
Την ίδια ώρα, έτοιμη να μετάσχει «σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» δήλωσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση, χτες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, που επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στη Λιβύη καθώς και στη λεγόμενη «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Οπως δήλωσε κατόπιν ανώτατη διπλωματική πηγή σε Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την ΕΕ».
Συμπλήρωσε ότι χτες στις Βρυξέλλες οι μετέχοντες στο ΣΕΥ υπουργοί Εξωτερικών «εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών - μελών».
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ήδη από την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Λίβυο στρατηγό Χ. Χάφταρ, είπε πως τον διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σ.σ. "διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας") είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».
Ο ίδιος ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, με το πέρας του ΣΕΥ, σε δηλώσεις του, έκανε σαφές ότι συζήτησαν την «επανεστίαση» της «εντολής» («refocus of mandate») της ευρωενωσιακής επιχείρησης θαλάσσιας επιτήρησης στην Κεντρική Μεσόγειο «Sofia», καθώς, όπως είπε, το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν παραβιάζεται μόνο από εισαγωγές από τη θάλασσα, αλλά κυρίως από την ξηρά διαμέσου των γειτονικών κρατών.
Έκανε επίσης σαφές ότι σε αυτήν τη φάση συζητούν τη χρήση δορυφορικών και εναέριων μέσων επιτήρησης. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συνεισέφερε παλαιότερα στη «Sofia» με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, «Erieye EMB-145 AEW&C».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.