Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τι Κυριάκος, τι Αλέξης, δε χαλάνε οι ορέξεις! / Τράμπα, τράμπα, τράμπα, τρούμπα, κάνε κι άλλη κωλοτούμπα! / Τι Αλέξης, τι Κυριάκος, ίδιο βάθος έχει ο λάκκος! / Τράμπα, τράμπα, τράμπα, τρούμπα, με νταούλι και με τούμπα!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΡΑΜΠ
«Είμαστε αξιόπιστος σύμμαχος» στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ κατά του Ιράν
Τρίτη 07/01/2020 - 22:46 - Ενημέρωση: Τετάρτη 08/01/2020 - 08:53
Με την διαβεβαίωση που απεύθυνε στην αρχή της συνάντησης πως η Ελλάδα αποτελεί έναν «αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εξέφρασε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά τα επικίνδυνα  αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. 
Ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε «εκπληκτικές» τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σημείωσε πως είναι «στενότερες από ποτέ»,
ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ».
Στην αρχή της συνάντησης, οι δημοσιογράφοι απεύθυναν ερωτήσεις, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσαν τις εξελίξεις με το Ιράν. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν δόθηκε συνέντευξη Τύπου.
  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να καλλιεργήσει αρκετές προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, παρουσιάζοντας ως «εθνική υπόθεση» την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς που στάζουν αίμα.
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να τη σχολιάσει επί της ουσίας, περιοριζόμενος να δηλώσει πως οι ΗΠΑ συζητάνε με την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες για την κατάσταση στη Λιβύη και «θα δούμε» εάν μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» της Λιβύης, λέγοντας πως  
«προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή», και εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Επιπλέον, τόνισε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους» και πρόσθεσε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν
Νωρίτερα, μιλώντας στη διαβόητη «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council», στην Ουάσιγκτον, διαφήμισε την «αξιοπιστία» που έχει η Ελλάδα για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
«Έρχομαι σε μια περίοδο αναταράξεων αλλά και σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στην καλύτερη φάση τους», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο, είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ «ευκαιρία να αποτιμήσουμε όσα έχουμε πετύχει, αλλά και να θέσουμε μια σειρά πιο φιλόδοξων στόχων». Δεν παρέλειψε να καυχηθεί πως στην Ελλάδα «υπάρχει, πλέον, ευρύτατη και διακομματική στήριξη» στην «εμβάθυνση» των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με πρώτο και καλύτερο το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε κυνικά και απροκάλυπτα να συνταχθεί με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων έβαλαν φωτιά στη Μέση Ανατολή.  
«Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Το μόνο που ψέλλισε σε σχέση με τους κινδύνους που δημιουργούν οι αμερικανικές κινήσεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής ήταν πως 
«υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς μας τίμιους παίκτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».
Ανοιχτός σε προσφυγή στη Χάγη
Αναφερόμενος στη συμφωνία της Τουρκίας με τη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» της Λιβύης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι
«είναι ξεκάθαρα άκυρη και έωλη, αλλά είναι, επίσης, γεωγραφικά γελοία». Όπως είπε, «η συμφωνία υποθέτει ότι τα νησιά μας -περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου νησιού μας, της Κρήτης- δεν έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάτι που αντίκειται σε όλα όσα γνωρίζουμε στο Διεθνές Δίκαιο», ενώ «έχει το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι δεν έχει επικυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή».
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας (ΝΑΤΟ), 
«να έχουμε ένα μέλος να προκαλεί ξεκάθαρα ένα άλλο μέλος της συμμαχίας», συμπληρώνοντας πως η στάση της Τουρκίας έχει ξεκάθαρες επιπτώσεις στην ασφάλεια. «Νομίζω είναι επίσης προφανές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως δεν είναι δυνατόν να πουλάς αεροσκάφη F-35 σε μία χώρα που ταυτόχρονα προμηθεύεται το αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Τα δύο δεν γίνεται να πάνε μαζί», είπε.
Πάντως, δεν έκλεισε την πόρτα στα σχέδια γενικότερων διευθετήσεων στο Αιγαίο, που προωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί, σημειώνοντας:
«Σχετικά με τις διαφορές μας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που τη θεωρούμε τη μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχω πει δημοσίως πως εάν δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη. Και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει, που πιστεύω είναι πολύ δίκαιη και λογική προσέγγιση, με την προϋπόθεση ότι όλοι πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση».
Για τα ενεργειακά τόνισε πως
«αποτελούν πολύ σημαντική πτυχή της σχέσης μας με τις ΗΠΑ» και πως η Ελλάδα «είναι στην πρώτη γραμμή» της προσπάθειας να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας. Έκανε δε ειδική αναφορά στον αγωγό EastMed, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για σημαντικό έργο για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα».
902  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.