Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026

🇨🇺 Κούβα: Μια Πατρίδα για όλον τον κόσμο 🇨🇺 🇨🇺 Κάτω τα χέρια από την Κούβα! 🇨🇺 Διακήρυξη της Επαναστατικής Κυβέρνησης 🇨🇺 Η Κούβα, ο GAE και οι Ηνωμένες Πολιτείες: Ανατομία μιας κρατικής συκοφαντίας 🇨🇺

Η Κούβα, ο GAE και οι Ηνωμένες Πολιτείες: ανατομία μιας κρατικής συκοφαντίας

Η GAE δεν είναι μια αδιαφανής δομή, ούτε παράλληλη προς το Κουβανικό Κράτος· αντιθέτως, υπήρξε μια καλά διαρθρωμένη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό που ιστορικά επιδίωξε να στραγγαλίσει την Κουβανική Επανάσταση.

Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας | internet@granma.cu

2 Ιουνίου 2026 05:06:00

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενήργησε για μια φορά ακόμα με προμελετημένη πρόθεση, στην προσπάθεια να δημιουργήσει το πρόσχημα για να δυσφημίσει την Κουβανική Επανάσταση, την ιστορική ηγεσία της, τους ηγέτες της και να προκαλέσει σύγχυση τόσο στον λαό μας όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός οδικού χάρτη που σχεδιάστηκε από ιδεολόγους της κουβανοαμερικανικής ακροδεξιάς, που καυχώνται πως είναι δημιουργικοί τους και απρόβλεπτοι. Η στρατηγική τους επικεντρώνεται στη χρήση εργαλείων που αυξάνουν την πολιτική της μέγιστης πίεσης με ακραίο και ασυνήθιστο τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις κατά της Κούβας, που ανακοινώθηκαν την 1η Μαΐου, αποτελούνε μέρος αυτού του σχεδίου. Το Εκτελεστικό Διάταγμα 14404 στοχεύει τον Όμιλο Διοίκησης Επιχειρήσεων (GAE), αυτή τη φορά σε συνδυασμό με τις αποκαλούμενες δευτερογενείς κυρώσεις, προς κάθε ξένο παράγοντα που πραγματοποιεί συναλλαγές οποιασδήποτε μορφής με αυτόν τον Όμιλο, με έμφαση στις πιέσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτή είναι η πιο έντονη, δυσανάλογη και επικίνδυνη κλιμάκωση στην πρόσφατη ιστορία των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εσκεμμένη ενέργεια είναι να απομονωθεί η χώρα διπλωματικά, εμπορικά, οικονομικά και ενεργειακά· να καταστεί αδύνατη η βιωσιμότητας του έθνους· να υπονομευθεί ο διάλογος και να αποτιμηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης. Πρέπει να κατασκευάσουνε και να εδραιώσουνε ένα δυσφημιστικό αφήγημα εναντίον όλων των θεσμών που στηρίζουνε το κοινωνικό μας έργο.

Η GAE γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Ειδικής Περιόδου για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόλεμο, με δικό της, μοναδικό, δημιουργικό και γνήσια κουβανικό όραμα. Στόχος της ήτανε πάντα να φέρει σε επαφή εταιρείες με δυνατότητες παραγωγής συναλλάγματος και πόρων, που απαιτούνται από το κράτος για τη διατήρηση και την ανάπτυξη κοινωνικών επιτευγμάτων και για τη συμβολή στην προώθηση τομέων και κλάδων της εθνικής μας ζωής.

Οι υπηρεσίες που παρέχει στην Πατρίδα ο Όμιλος Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι αμέτρητες. Οι υλικές και οικονομικές συνεισφορές αυτού του οργανισμού είναι ορατές σε πολλά παραδείγματα: στην κατασκευή περισσότερων των 10.000 κατοικιών σε διάφορες επαρχίες της χώρα, στη δημιουργία μιας Κατασκήνωσης Πρωτοπόρων και σε προγράμματα διακοπών για παιδιά, και στον τρόπος με τον οποίο διατηρήθηκε η κουβανική οικονομία στα χρόνια της πανδημίας COVID-19.

Οι καρποί αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουνε επίσης διατεθεί για επενδύσεις στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Lidio Ramón Pérez (Felton), στο Ολγίν, και για στον σχεδιασμό και την εδραίωση σημαντικών υδραυλικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των έργων μεταφοράς νερού σε Ανατολή-Δύση και Βορρά-Νότο, προς όφελος εκατομμυρίων Κουβανών. Εκεί βρίσκονται οι επενδύσεις και οι επισκευές σε πολυκλινικές, σε κτήρια οικογενειακού γιατρού και σε σχολεία.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες, που έχουνε αναφερθεί διεξοδικά στην ηγεσία του Κόμματος, της Πολιτείας και της Κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση υπόκεινται στον αυστηρότερο έλεγχο και βρίσκονται υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών και μηχανισμών.

Ο GAE δεν είναι μια αδιαφανής δομή, ούτε παράλληλη προς το Κουβανικό Κράτος· αντιθέτως, υπήρξε μια καλά διαρθρωμένη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό που ιστορικά επιδίωξε να στραγγαλίσει την Κουβανική Επανάσταση.

Όπως το εξέφρασε ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγέλ Ντίας Κανέλ Βερμούδες, στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος, η επιχειρηματική βελτίωση που αναπτύχθηκε αρχικά εντός των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα πραγματικά ιστορικό επίτευγμα, μια εμπειρία που εν συνεχεία υπηρέτησε τη χώρα και της οποίας τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα συμβάλλουνε στην εθνική οικονομία.

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, τα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξανε οι αφανείς φύλακες των πόρων του έθνους και είναι άξιοι αναγνώρισης. Αν το έργο τους δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς, μιλάει από μόνο του, υπερβαίνοντας την κρατικά χρηματοδοτούμενη συκοφαντία που εξυφαίνεται στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα, καθώς η βούληση του κουβανικού λαού εκφράζεται σε μια διαδικασία αλλαγών, που περιέχονται στο Οικονομικό και Κοινωνικό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης, αυτός ο οργανισμός είναι ενεργό τμήμα των μετασχηματισμών του επιχειρηματικού συστήματος της χώρας.

Ο GAE δεν είναι προϊόν μυστικότητας, ούτε ελίτ, και σίγουρα δεν αποτελεί μέσο πλουτισμού για λίγους εκλεκτούς. Αντιθέτως, είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που, κατά την πορεία μας, μας επιτρέψανε να αντισταθούμε στη διασρκή επιθετικότητα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορία του χτίστηκε, σύμφωνα με τα λόγια του Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Στρατηγού του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους: «Χωρίς την ελάχιστη διάθεση για δημοσιότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα σοβαρά ζητήματα».

Αβάνα, 2 Ιουνίου 2026

«Έτος εκατονταετηρίδας του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους»

(Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος)

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

#Κούβα

#κούβα_μια_πατρίδα_για_ολον_τον_κόσμο

#η_κούβα_δεν_είναι_μόνη

Partido Comunista de Cuba

Casa de las Américas_La Habana, Cuba

Eirini Nedelkou

Diana Szarazgat

Velissarios Kossivakis

Βελισσαριος Κοσσυβακης

* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.