Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Συρία - Ιράκ: Το Περσικό Κόλπο του ιμπεριαλισμού − Η ισοπεδωμένη Μοσούλη, η δημοκρατική Ράκα και οι αντιφάσεις της τρομοκρατίας

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οι ιμπεριαλιστές «τεντώνουν το σκοινί» προσχημάτων και επεμβάσεων
Της
Δέσποινας ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Σκηνικό νέας κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Συρία στήνουν, για μία ακόμη φορά, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, επιχειρώντας να σπρώξουν τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα με κάθε λογής προσχήματα και τρόπους.
Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα», που δημιούργησαν πριν λίγα χρόνια ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ, ΕΕ, μοναρχίες του Κόλπου, χρησιμοποιώντας αφειδώς χρήμα και όπλα, φαίνεται πως περνούν στην τελευταία φάση «αξιοποίησής» τους. Τα επόμενα προσχήματα στήνονται ήδη. Οπως π.χ. οι διαφαινόμενες προβοκάτσιες με «χημικά όπλα».
Είτε «ξαναζεσταμένες», όπως αυτή που έγινε υπό περίεργες συνθήκες στις 4 του περασμένου Απρίλη στην επαρχία Ιντλίμπ, δίνοντας την αφορμή στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να πραγματοποιήσει την πρώτη, συμβολική, «προειδοποιητική», πυραυλική επίθεση (7/4/17) σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ή κάποια νέα, όπως αυτή που διέκρινε την περασμένη Τρίτη και πάλι ο Λευκός Οίκος, προκαλώντας αρχική αμηχανία και «άγνοια» σε επιτελεία αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου και οργή σε Δαμασκό και Μόσχα. Η Ρωσία μάλιστα προειδοποίησε (μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ) ότι, σε περίπτωση νέας επίθεσης των ΗΠΑ «κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», θα αναλάβει «δράση με αξιοπρέπεια» και θα δώσει απάντηση «κατ' αναλογία...».
Η ρωσική προειδοποίηση έδειξε να κόβει για λίγο τη φόρα στην κυβέρνηση Τραμπ. Ομως, είναι βέβαιο πως θα δοκιμαστούν και άλλα προσχήματα για να πετύχει τους στόχους της, που είναι η επικράτηση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να επιβάλει τη γεωπολιτική της ισχύ και να «σπρώξει» τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων (Ενέργειας, κατασκευαστικού κλάδου, μεταφορών κ.λπ.) σε βάρος ανταγωνιστών, σε συμμαχικές και μη, χώρες.
Την Παρασκευή, το πρόσχημα των χημικών όπλων δουλεύτηκε με άλλο τρόπο. Το Γαλλικό Πρακτορείο ήταν το πρώτο που δημοσιοποίησε μέρος «έκθεσης» ειδικών του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), κατά την οποία διαπιστώθηκε η χρήση αερίου σαρίν ή κάποιας άλλης «παρόμοιας» τοξικής ουσίας.
Μολονότι οι συντάκτες της έκθεσης απέφυγαν σε πρώτη φάση να δείξουν ως άμεσα υπεύθυνη την κυβέρνηση Ασαντ και τον συριακό στρατό, τα «επιτελεία» των ιμπεριαλιστών έπιασαν αμέσως δουλειά, με στόχο νέα δαιμονοποίηση της κυβέρνησης Ασαντ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ήταν από τους πρώτους που κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση δίχως το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο. Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ανακοίνωσε πως η εξέλιξη δείχνει «γεγονότα που αντανακλούν την άθλια και ιδιαιτέρως επικίνδυνη επίδοση της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ».
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητα» τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΟΑΧΟ, ζητώντας από τα μέλη του διεθνούς οργανισμού «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταδικάσουν την απαράδεκτη παραβίαση του καθεστώτος της μη διάδοσης χημικών όπλων»...
Κλιμάκωση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Μοσούλη και Ράκα
Το σκηνικό νέας έντασης στήνεται με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται σε δύο από τα πιο κρίσιμα μέτωπα του πολέμου έναντι των τζιχαντιστών: Τη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ και τη Ράκα της Βόρειας Συρίας.
Η Μοσούλη, μετά από περίπου 260 μέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων, ισοπέδωσης των περισσότερων κατοικημένων περιοχών και ξεριζωμού πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, τελεί πλέον σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού. Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνεται από τα μέσα της βδομάδας και η συνοικία της πόλης, που φιλοξενούσε για πάνω από 850 χρόνια το ιστορικό τέμενος Αλ Νούρι. Τέμενος που ανατίναξαν οι τζιχαντιστές την περασμένη βδομάδα και στο οποίο είχε κάνει την πρώτη και τελευταία δημόσια εμφάνιση ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, για να κηρύξει τη γέννηση του υποτιθέμενου «ισλαμικού χαλιφάτου».
Στη Ράκα, τώρα, οι Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που άρχισαν επίσημα την επιχείρηση για την ανακατάληψή της στις 6/6/17, υποστηριζόμενοι από στρατούς ιμπεριαλιστών σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία κ.ά., ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως κατάφεραν να την περικυκλώσουν πλήρως. Αυτό βεβαίως έγινε αφού, πολλές βδομάδες νωρίτερα, έφυγαν «κάτω από τη μύτη» των Αμερικανών και των εκεί συμμάχων τους τα περισσότερα μεγαλοστελέχη των τζιχαντιστών.
Οι πληροφορίες λένε πως οι περισσότεροι διοικητές των τζιχαντιστών διέφυγαν την άνοιξη στην πόλη Μαγιαντίν. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να ανακαταλάβουν, ξανά, την Παλμύρα, την οποία οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σαν «δική τους ζώνη επιρροής και ελέγχου», ώσπου βομβαρδίστηκαν ανηλεώς από τα ρωσικά και συριακά βομβαρδιστικά...
Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι οι ραγδαίες εξελίξεις σε στρατηγικά μέτωπα του πολέμου σε Μοσούλη και Ράκα γίνονται υπό τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις της Τουρκίας, που ανησυχεί πως οι πιο ισχυρές δυνάμεις από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και του υποτιθέμενου «διεθνούς» συνασπισμού «κατά του Ισλαμικού Κράτους» θα επαληθεύσουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους της, όπως, π.χ., τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά σύνορά της.
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιφάσεις
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εξαγοράσουν χρόνο και να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της Αγκυρας, με ό,τι «μαγειρεύουν» σε βόρεια Συρία και Ιράκ, δεν καρποφορούν ιδιαίτερα, καθώς συχνά συνοδεύονται από κραυγαλέες αντιφάσεις...
Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι περίπου πριν μιάμιση βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωνε την Τουρκία πως οι ΗΠΑ θα «ξαναπάρουν» τάχα από τις δυνάμεις YPG και SDF των Κούρδων της Συρίας τα βαριά όπλα που τους έδωσαν για να ανακαταλάβουν τη Ράκα και να συντριβούν οι τζιχαντιστές.

Την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν απροκάλυπτα πως μετέβη στα περίχωρα της Ράκα στη Βόρεια Συρία ο απεσταλμένος της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, και πως συναντήθηκε με Κούρδους και Αραβες που συμμετέχουν στο λεγόμενο «Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα», το οποίο σχεδιάζεται (από τις ΗΠΑ) να αναλάβει τη διοίκηση της πόλης όταν ανακαταληφθεί πλήρως από τις δυνάμεις SDF.
Ο Μακγκούρκ είχε μαζί του και τον Αμερικανό στρατηγό, Ρόμπερτ Τζόουνς, και συζήτησαν με τους Κούρδους τα μελλοντικά σχέδια για την περιοχή, διαβεβαιώνοντας πως θα δώσουν «βοήθεια» για την ανοικοδόμηση της πόλης μόλις «καθαρίσει» τελείως από τους τζιχαντιστές.
Ο Ομάρ Αλούς, μέλος του «Πολιτικού Συμβουλίου Ράκα», είπε πως οι κουρδικές δυνάμεις ζήτησαν αμερικανική χρηματοδότηση τουλάχιστον 10.000.000 δολάρια το χρόνο για να αποκατασταθούν οι ρημαγμένες υποδομές σε ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, Υγεία, Παιδεία, στέγαση κ.ά.
Ο στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ την Παρασκευή εμφανίστηκε στην Τουρκία πραγματοποιώντας επαφές κυρίως με Τούρκους αξιωματούχους στο υπουργείο Αμυνας και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ακολούθησε έντονη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, για τις εξελίξεις με τους Κούρδους των δυνάμεων YPG στη Ράκα της Συρίας.
Αυτά ενώ και την περασμένη Κυριακή ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε προειδοποιήσει δημοσίως τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν «κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος» που θα χυθεί από αμερικανικά όπλα, τα οποία έχουν δοθεί σε Κούρδους.
Διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «να εγκατασταθεί στα σύνορά μας ένα τρομοκρατικό κράτος στη Βόρεια Συρία», τονίζοντας: «Συνυπάρχουμε στο ΝΑΤΟ και εσείς θα συνεργείτε με τρομοκρατικές ομάδες; Τι είδους συνύπαρξη είναι αυτή; Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία ίδρυσης του ΝΑΤΟ πρέπει να αναθεωρηθεί».
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αρκούνται στις λεκτικές προειδοποιήσεις. Εδώ και μια βδομάδα έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στρατευμάτων στη μεθόριο με τη Βόρεια Συρία. Την Τρίτη, μάλιστα, έκαναν επιθέσεις σε δυνάμεις Κούρδων στη βόρεια Συρία, με πρόσχημα «χρήση πυρός» προς τα τουρκικά σύνορα...
Σαν να μην έφταναν όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκρηκτική κατάσταση επικρατεί ξανά και στη μεθόριο της Συρίας με το Ισραήλ. Από το Σάββατο 24 Ιούνη έως προχτές, τα ισραηλινά πολεμικά βομβάρδισαν τουλάχιστον τρεις φορές θέσεις του συριακού στρατού, κυρίως στη διάρκεια καταδίωξης τζιχαντιστών, κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Εκεί δηλαδή που πριν περίπου δύο χρόνια γεωτρήσεις της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Genie Energy» και της ισραηλινής θυγατρικής της, «Afek oil & Gas», έδειξαν τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Το παζλ των σύνθετων και επικίνδυνων εξελίξεων χρωματίζεται παράλληλα και από την έντονη παρασκηνιακή διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείται σε Μόσχα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Δαμασκό, Αγκυρα, Τεχεράνη, ενόψει του νέου ενδοσυριακού γύρου συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν, που έχει προγραμματιστεί στις 4 και 5 τρέχοντος μηνός, και στη Γενεύη της Ελβετίας, την Δευτέρα 10 Ιούλη.
Σημαντικό μέρος των αντιπαραθέσεων και των διαξιφισμών μεταξύ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναμένεται να επικεντρωθεί στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», που σχεδιάζεται να φτιαχτούν με πρόσχημα την ενίσχυση της συριακής εκεχειρίας που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Μέσα σε όλα αυτά, δεν λείπουν οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο Κατάρ και στις σχέσεις του με τις άλλες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου και την Αίγυπτο.
Η λίστα των 13 αιτημάτων που υπέβαλαν οι άλλες χώρες του Κόλπου στο Κατάρ (και στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο του καταριανού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» και της τουρκικής στρατιωτικής βάσης), δεν υποβλήθηκαν για να ικανοποιηθούν, αλλά για να φουντώσουν κι άλλο την κρίση.
Το τελεσίγραφο εκπνέει άμεσα, με τους Καταριανούς και τους Τούρκους να επιλέγουν τη συμβολική πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.