24 Ιουλ. 17 (14:10) | upd: 24 Ιουλ. 17 (14:22)
Στην πολυπόθητη και πολυσυζητημένη έξοδο στις αγορές προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να αντικαταστήσει το ομόλογο 5ετούς διάρκειας που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και με λήξη τον Απρίλιο του 2019. Ειδικότερα, η έκδοση είναι 4 δισ. εκ των οποίων τα 3 δισ. θα πανε για αντικατάσταση του "ομολόγου Σαμαρά" με κουπόνι 4,75% και σημερινό τελικό κόστος 4,95%, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. θα διατεθεί για αναδιάρθρωση του χρέους.
ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ψαραγορίτες της ελεεινής μορφής − Μαχητική συγκέντρωση στη Βουλή − ΠΑΜΕ με δύναμη και πάλη αφού το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι (Ανανέωση 4 VIDEO - Φωτό) |
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο χρηματιστήριο, οι προσφορές θα πρέπει αν υποβληθούν μέχρι αύριο 25 του μήνα και την έκδοση συντονίζουν οι BNP Baribas Citigroup, Deutsche bank, Goldman Sachs, HSBC και Merill Lynch, οι οποίες και θα έχουν το ρόλο του dealer manager, ενώ η HSBC θα λειτουργήσει ως εκκαθαριστής.
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η ελληνική δημοκρατία δεν έχει καμία υποχρέωση να αποδεχθεί την προσφορά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να παγώσει από την ελληνική δημοκρατία για οποιονδήποτε λόγο.
Αύριο θα μάθουμε, όταν θα κλείσει το βιβλίο προσφορών, θα γνωρίζουμε και εάν η διαδικασία θα είναι και πολιτικά πετυχημένη, εάν δηλαδή θα η προσφορά θα είναι τέτοια που θα διαμορφώσει ένα επιτόκιο κάτω του 4,95%, κάτω δηλαδή από το ποσοστό της έκδοσης του "ομολόγου Σαμαρά".
Σημειώνεται ότι της σημερινής κίνησης είχε προηγηθεί πολύ έντονο παρασκήνιο που σχετιζόταν με την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση φέρεται να ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, προβαίνοντας σε νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Ειδικότερα, η στρατηγική φαίνεται πως άλλαξε την Κυριακή το βράδυ, καθώς υπήρξε ένας προβληματισμός αναφορικά με τις προσφορές στα επιτόκια από τους ξένους επενδυτές, ενώ θεωρήθηκε πως θα έπρεπε πρώτα να πραγματοποηθεί η συνεδρίαση του Ταμείου και μετά να προχωρήσει η έξοδος στις αγορές, έτσι ώστε οι επενδυτές να έχουν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.