ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση προκλήσεων στο Αιγαίο εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου
Κλιμακώνονται οι τουρκικές ενέργειες αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου.
Αμφισβήτηση που ενθαρρύνεται και από τα σχετικά πλάνα και πρακτικές του ΝΑΤΟ.
- Κι αυτό, ενόσω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στη λυκοσυμμαχία και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟικές «συνεκπαιδεύσεις», που εντάσσονται στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
- Εχει υπόβαθρο την όξυνση της κόντρας μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον έλεγχο ενεργειακών πόρων και εμπορικών διαύλων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
- Ταυτόχρονα, έχει και ΝΑΤΟικό υπόβαθρο εφόσον στο δικό του πλαίσιο εκτυλίσσεται, στη βάση παγίωσης των «γκρίζων ζωνών» μεταξύ των δύο χωρών, με επικυρίαρχους στη διαχείριση και διευθέτηση της όλης υπόθεσης τους Αμερικανούς.
Χαρακτηριστικά όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες, με την Αγκυρα να προχωρά σε μια πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκληση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ζητώντας την Παρασκευή 27/2 με Γραπτή Ειδοποίηση (ΝOTAM υπ' αριθμ. 0889/15) να δεσμεύσει έως το τέλος του 2015 μια τεράστια έκταση στην καρδιά του Αιγαίου, από τα δυτικά της Σκύρου μέχρι και τα ανατολικά της Λήμνου, πιάνοντας και χερσαίο τμήμα του νησιού, «κόβοντας» ουσιαστικά το πέλαγος στη μέση.H ΝΑΤΟϊκή SNMG2 στον Πειραία
Σημειωτέον, την ίδια μέρα κατέπλεε στον Πειραιά η Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2). Μία από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στη σύνθεση της οποίας, στην παρούσα συγκυρία, είναι και η ελληνική φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», όπως και το τουρκικό «TURGUTREIS».
Η SNMG-2 είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως διήμερη συνεκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στη συνολικότερη προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας», της συμμετοχής της χώρας στα πολεμικά - επιχειρησιακά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα.
- Επίσης, μέχρι και την Παρασκευή 27/2 ήταν στην Ελλάδα ο ίδιος ο διοικητής του ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM, η ανώτατη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ), αντιναύαρχος P. D. Hudson.
- Επιπλέον, την προηγούμενη βδομάδα ήταν στην Ελλάδα και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amanda Sloat, υπεύθυνη για θέματα σχετικά με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.
Εκ του αποτελέσματος είναι καθαρό πως
- ούτε η παρουσία εδώ της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης (έμεινε στον Πειραιά έως την Κυριακή),
- ούτε ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής,
- ούτε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών,
- ούτε οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τουρκικές, αμερικανικές και άλλες ΝΑΤΟικές, όπως συνεχίζονται αδιαλείπτως και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ,
εμπόδισαν (και αυτήν) την εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Κάθε άλλο...
Σημειωτέον, η δέσμευση των περιοχών που επιδίωκε η Αγκυρα δεν αφορούσε μόνο περιοχές διεθνούς εναέριου χώρου, αμφισβητούσε και την εθνική κυριαρχία, και επισήμως σκοπό είχε να οριστεί Πεδίο Βολής προκειμένου να διεξαχθούν αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με πυρά μέχρι ύψους 8.000 ποδιών.
Όπως επισήμαναν από την πρώτη στιγμή ελληνικές διπλωματικές πηγές, η όλη μεθόδευση συνιστούσε καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε για να βρει το δίκιο της... στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον γγ του ΟΗΕ και τον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας), δίνοντας εντολή στους μόνιμους αντιπροσώπους της χώρας να προβούν σε διαβήματα.
Διάβημα πραγματοποίησε και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, η Αθήνα εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ, ακυρωτική της τουρκικής.
Η Αγκυρα έσπευσε να επιδείξει τάχα «καλή θέληση» προς την Αθήνα εκδίδοντας νέα NOTAM (υπ' αριθμ. 0900/15), τροποποιώντας την αρχική αγγελία και αφαιρώντας τη Λήμνο από την περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει.
Κίνηση που ουδόλως αναιρούσε το γεγονός ότι ήθελε να «κόψει» για δέκα μήνες το Αιγαίο στη μέση. Ακολούθησε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ της Αθήνας, καθώς η τουρκική πρόκληση παρέμενε στην ουσία της αναλλοίωτη.
Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε ρόλο επικυρίαρχου να πιέζει ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας -την ώρα που εκτυλίσσονται πολεμικά της σχέδια με πρόσχημα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη δράση των τζιχαντιστών σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή- η Αγκυρα εξέδωσε δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ (υπ' αριθμόν 0904/15), μιλώντας για «λάθος συντεταγμένες», αποσύροντας την αρχική ΝΟΤΑΜ 0889/15.
Η τακτική αναδίπλωση της Αγκυρας έδωσε πρόσχημα σε μια σειρά κυβερνητικά στελέχη να κάνουν δηλώσεις για «αποτελεσματική διπλωματία» και «επιτυχία» της κυβέρνησης.
- Εκαναν, βέβαια, «γαργάρα» το γεγονός ότι τις μέρες εκδήλωσης αυτής της πρωτόφαντης τουρκικής πρόκλησης, αλλά και στις μέρες που ακολούθησαν, οι Τούρκοι συνέχισαν «κανονικότατα» τις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο, στέλνοντας και οπλισμένα μαχητικά.
Απτή απόδειξη ότι στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών η τουρκική προκλητικότητα με τον άλφα ή βήτα τρόπο συνεχίζεται.
Προς επίρρωση τούτου πρέπει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ ήρθαν λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
- Ήρθαν, επίσης, μετά το πρόσφατο επεισόδιο όπου ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκε στο πιλοτήριο τουρκικού μαχητικού, που με άλλα πέντε (τα δύο οπλισμένα) έκαναν όλο τον κάθετο άξονα από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο, στέλνοντας πολλαπλά ανησυχητικά μηνύματα στην Αθήνα.
Να σημειωθεί, επίσης, ως άλλη μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, ότι πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο προκλητικό μήνυμα της Αγκυρας μέσα σε δύο μήνες.
Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 1076/14 και 1077/14), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Αθω, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Κίναρο, Λεβίθα, Αμοργό) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα...
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να απέστειλε την Πέμπτη μήνυμα στην Αγκυρα να ξαναβάλουν μπρος τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Αρμόδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα ΜΟΕ, όπως προωθούνται ήδη από τη δεκαετία του '90, στόχο είχαν να ξεκινήσουν από τα μικρότερης έντασης θέματα και να προχωρήσουν στα σημαντικότερα.
Παραδέχονται, ωστόσο, ότι κάποια ΜΟΕ λειτούργησαν και κάποια όχι, δείχνοντας έτσι και τα όρια των πολυδιαφημισμένων τέτοιων πρωτοβουλιών που υπό τη σκέπη των διακρατικών ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, μόνο ως φύλλο συκής χρησιμεύουν μπρος στις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις.
Σημειωτέον, από το ελληνικό ΥΠΕΞ λέγεται ότι η Αγκυρα ουδέποτε αμφισβήτησε ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η τακτική της ήταν να τα ανάγει σε «γκρίζες ζώνες», πιέζοντας ακολούθως την ελληνική πλευρά να τις... διαπραγματευτεί.
Στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρεί να αναγάγει σε ζήτημα διαπραγμάτευσης και την κυπριακή ΑΟΖ,
«προσπαθεί να αναγάγει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ζήτημα διανομής του φυσικού αερίου», αναφέρουν Ελληνες διπλωμάτες, δίνοντας και το «ψητό» των ενδοαστικών ανταγωνισμών.
Ισως σε αυτή τη βάση, στο ελληνικό ΥΠΕΞ ανασυγκροτούν το λεγόμενο Επιστημονικό Συμβούλιό του ώστε «να υπάρχει μια σοβαρή νομική τεκμηρίωση αν είναι να πάμε για διαπραγματεύσεις με γείτονες και εταίρους», όπως λένε αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προετοιμάζοντας για νέα παζάρια μεταξύ των αστικών τάξεων της ευρύτερης περιοχής προς επίτευξη κάποιου συμβιβασμού στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τις στοχεύσεις των αστών, αποδεικνύεται περίτρανα πως η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά, αντίθετα, βάζει σε κίνδυνο τους λαούς.
Οι όποιες τωρινές παρεμβάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι στην ουσία τους υποκριτικές, αφού έχουν με τη στάση τους, όλα αυτά τα χρόνια, νομιμοποιήσει τις τουρκικές προκλήσεις. Παραπέμπουμε, π.χ., στη Συμφωνία της Μαδρίτης, του ΝΑΤΟ, το 1997 και στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το 1999, στο Ελσίνκι. Η μεν πρώτη αναγνωρίζει «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, η δε δεύτερη μιλά για «συνοριακές διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών...
- Επιπλέον, ΕΕ και ΝΑΤΟ παρείχαν κάλυψη στην επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, όπως εκδηλώθηκε και πρόσφατα με την προκλητική παρουσία του τουρκικού πλοίου «Bαrbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ενδεικτική η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκεπτόμενος τέλη Οκτώβρη την Ελλάδα, παρότρυνε
«όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (σ.σ.: δηλαδή και Αθήνα και Λευκωσία) να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»!
Σε αυτή τη βάση επανέρχεται στο προσκήνιο επίκαιρη όσο ποτέ η θέση του ΚΚΕ για
- απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους,
- κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα,
- επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την
- αποδέσμευσή μας από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες,
- με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη.
Η μόνη θέση, η θέση του Κόμματος, που αντιστοιχεί πραγματικά στα συμφέροντα του λαού μας και επιβάλλεται να γίνει στόχος της πάλης του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.