«Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά», το σύνθημα που δόνησε το κέντρο της Αθήνας (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Έξω από τα γραφεία της ΕΕ έφτασε και κατέληξε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν το ψήφισμα της ΕΕΔΥΕ (βλ. κάτω) για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους, στους δρόμους του αγώνα φωνάζοντας πώς «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά».
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το «παρών» έδωσαν επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Παρεύρεθηκε ακόμη, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων στη διάρκεια της δικτατορίας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο, μέλος της Γραμματείας, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την ΚΕΘΑ, την ΕΕΔΔΑ, την ΠΟΜΑΣ, την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα και την ΟΒΣΑ. Στην κινητοποίηση κάλεσε και η ΠΕΜΕΝ.
Οι διαδηλωτές έφτασαν στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ με πορεία που ξεκίνησε από την Ακρόπολη, μαζικά και συντεταγμένα πίσω από το πανό της ΕΕΔΥΕ, που καλούσε για «Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ. Να κλείσουν οι Αμερικανονατοϊκες βάσεις του θανάτου. Όχι στα πυρηνικά και στις πυρηνικές δοκιμές».
Με συνθήματα όπως «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, στάλθηκε από την κινητοποίηση ηχηρό μήνυμα καταδίκης των όσων δεινών και ολέθριων γεννά διαχρονικά για τους λαούς ο ιμπεριαλισμός.
Έξω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, αυτοκίνητα από το διπλανό ρεύμα της κυκλοφορίας κόρναραν ρυθμικά φωνάζοντας συνθήματα μαζί με τους διαδηλωτές.
Οι νέοι, πίσω από το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας φώναζαν δυνατά «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Φθάνοντας στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές φώναζαν δυνατά «Έξω το ΝΑΤΟ να φύγουμε οι βάσεις καμία συμμετοχή στις επεμβάσεις».
Νωρίτερα, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών είχε συγκεντρωθεί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ συγκεντρώθηκε κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής και μνήμης στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της θηριωδίας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, αλλά και να απαιτήσει να σταματήσει εδώ και τώρα η γενοκτονία που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης από το κράτος - μακελάρη του Ισραήλ, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, καταδικάζοντας παράλληλα την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Κρατώντας ψηλά σημαίες της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ αλλά και της αιματοβαμμένης Παλαιστίνης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν δυνατά πως «όσο οι κυβερνήσεις στηρίζουν δολοφόνους, τόσο οι λαοί θα βρίσκονται στους δρόμους», απαιτώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη έγινε από τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ. Στην κινητοποίηση απεύθυνε χαιρετισμό ο ο Μοχάμεντ Ικνάιμπι, εκ μέρους της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδος. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.
*
*
Η ΕΕΔΥΕ καλεί «σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να ορθώσουμε τείχος στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μακελεύουν τους λαούς! Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς».
Ανάλογες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κέρκυρα κι άλλες πόλεις της χώρας.
Επίσης, την Πέμπτη 7 Αυγούστου η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην Καβάλα, στην είσοδο του τελωνείου.
Εξάλλου, την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση στο λιμάνι της Ναυπάκτου.
Τέλος, την Κυριακή 10 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ., θα γίνει κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Σαντορίνης, στο Κάστρο της Οίας.
*
Το ψήφισμα που θυροκολλήθηκε στα γραφεία της ΕΕ
Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ θυροκόλλησε και επέδωσε το ψήφισμα της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης στα γραφεία της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:
«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει το μεγαλύτερο έγκλημα του ιμπεριαλισμού: τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, και τιμά τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων.
Το έγκλημα αυτό, που αφάνισε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα 180.000 ανθρώπους και καταδίκασε αμέτρητους άλλους σε αργό θάνατο από τη ραδιενέργεια, δεν υπαγορεύτηκε από καμία στρατιωτική ανάγκη: η ναζιστική Γερμανία είχε ήδη ηττηθεί, η Ιαπωνία βρισκόταν ένα βήμα πριν τη συνθηκολόγηση. Στόχος ήταν η επίδειξη πυρηνικής ισχύος και ο εκφοβισμός της Σοβιετικής Ένωσης και των λαών που, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, τσάκισαν τον φασιστικό Άξονα.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, η πυρηνική απειλή δυναμώνει. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ (Ρωσία – Κίνα) κλιμακώνουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. 9 κράτη κατέχουν πάνω από 12.000 πυρηνικές κεφαλές, ικανές να εξαφανίσουν τον πλανήτη.
Στην Ουκρανία, η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας ενέχει τον κίνδυνο πυρηνικής εμπλοκής. Οι ΗΠΑ μετακινούν πυρηνικά υποβρύχια προς τη Ρωσία, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε ρωσικά βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Τα κράτη της Βαλτικής, μέλη του ΝΑΤΟ, ζητούν εξοπλισμό με πυρηνικά, παρότι ήδη διαθέτουν πρόσβαση σε τέτοιο οπλισμό μέσω ΝΑΤΟικών βάσεων. Η Ρωσία, από την πλευρά της, επεκτείνει το πυρηνικό της δόγμα, χαρακτηρίζοντας «κοινή επίθεση» οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια μη πυρηνικού κράτους που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας παίρνει όλο και περισσότερο χαρακτήρα πυρηνικού ανταγωνισμού. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δεκάδες βάσεις με πυρηνικές δυνατότητες γύρω από την Κίνα — στην Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Γκουάμ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία —, ενώ η Κίνα σχεδιάζει να διαθέτει 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030.
Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει το διαρκές έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες μυστικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αρνούμενο κάθε διεθνή έλεγχο, ενώ οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές επικαλούνται υποκριτικά το πυρηνικό πρόγραμμα άλλων χωρών ως πρόσχημα για επεμβάσεις και πολέμους.
Καταγγέλλουμε την ΕΕ, η οποία στηρίζει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, δίνει πολιτική κάλυψη στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, διατηρεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τα πυρηνικά οπλοστάσια, την ίδια στιγμή που κάνει σημαία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως πρόσχημα για επεμβάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί, ακολουθώντας τον δρόμο όλων των προηγούμενων, έχει μπλέξει βαθιά τον λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Έχει υπογράψει όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις που προβλέπουν την ενεργοποίηση και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παρέχει βάσεις – ορμητήρια πολέμου, στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις σε πολεμικές αποστολές και δηλώνει ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει τη χώρα σε πιθανό στόχο αντιποίνων.
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό να ορθώσει τείχος αντίστασης και να απαιτήσει:
- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
- Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
- Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.
- Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ, να επιστρέψουν η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
- Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.