Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΟυρανοΜίκης Θεοδωράκης: Συγκινητικοί αποχαιρετισμοί και δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα και του Δημήτρη Κουτσούμπα — Αποχαιρετισμός από τα Σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού — Λιάνα Κανέλλη: Η απογείωση της γλώσσας — Με αφορμή τη δήλωση της Αλέκας για τον θάνατο του Μίκη (5 VIDEO)

*

Αθάνατο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη

*

Η απογείωση της γλώσσας

Λιάνα Κανέλλη από Κατιούσα

Η Αλέκα, με την απέριττη δήλωση της για το μεγάλο ταξίδι του Μίκη προς τη ζωηφόρο αθανασία, βρήκε τη Ρίζα του Καλού κυριολεκτικά μέσα στον καθένα και στην καθεμιά από μας. Εκείνο το ορατό φωτεινό και διαχρονικό νήμα που είναι ακόμα και γι’ αυτούς που το κόβουν άτσαλα και βίαια, θελημένα ή αθέλητα και παραμένει άκοπο κι αήττητο: τη γλώσσα την ελληνική.

«…Αυτές τις μέρες ο Μίκης απογείωσε την ελληνική γλώσσα…», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα τόσο όμορφα λόγια που δεν επιστρατεύτηκαν μόνον, αλλά εκπήγασαν από μυριάδες στόματα σ’ όλο τον κόσμο, από ανώνυμα κι επώνυμα χείλη, για να περιγράψουν την ώρα του μεγάλου κατευόδιου αισθήματα αλλά κι ένα επίπεδο υψηλό πολιτικής κι αισθητικής συνείδησης, που καλλιέργησε το έργο, θηριώδες σε πνεύμα, ταλέντο και μέγεθος του Μίκη Θεοδωράκη.


Κι όταν απογειώνεται η γλώσσα, τότε ο λαός αξιώνεται ικανός να μην χάνεται χτυπώντας με σκληρούς αγώνες τη Ρίζα του Κακού, αλλά ν’ αφήνει να ξεπετιέται από μέσα του το Κάλλος ως και προαπαιτούμενο κίνητρο και αποτέλεσμα της Ελευθερίας.

Θα πάρει καιρό να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την επισήμανση της Αλέκας ότι ο φυσικός βιολογικός θάνατος ενός σπουδαίου ανθρώπου μπορεί να απογειώσει τη γλώσσα ενός λαού, επειδή αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να τον χωρέσει ολόκληρο στο έργο του. Κι επειδή η γλώσσα είναι το κοινό μας χώμα.

Πολλά είναι τα συγκινητικά μηνύματα και δηλώσεις από φορείς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Λίγα όμως μπορούν να συγκριθούν με αυτό που άφησε η Αλέκα Παπαρήγα στο βιβλίο συλλυπητηρίων, στο σπίτι του μεγάλου συνθέτη, στον Γαλατά Χανίων. Εύστοχο, πολιτικό, συναισθηματικό, αυθεντικό, άψογο.

*

Συγκινητικός αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη από τα Σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού


*

Το μήνυμα της Αλέκας για τον Μίκη:

«Σε αγαπώ γιατί ποτέ δεν απαλλάχτηκες από την κομμουνιστική σου αύρα και ομορφιά»!

Κατιούσα

«Μίκη, αν και δεν μπορείς να με δεις και να με ακούσεις, εγώ σου λέω γεια, σαν να σε βλέπω από κοντά, πολύ κοντά όταν ήμουν νεολαίισσα στην ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες. Όταν μου ανατέθηκε να συγκεντρωθούν μέλη της Σπουδάζουσας για να μας παρουσιάσεις τη “Ρωμιοσύνη” και να μετρήσεις πόσο μας άγγιζες. Μας συγκλόνισες, αλλά με την όμορφη νεανική μας ημιμάθεια τολμήσαμε να σου κάνουμε υποδείξεις κι εσύ χαιρόσουν… μας χειροκρότησες.

Σε αγάπησα και σ’ αγαπώ γιατί ξέρω ότι ποτέ δεν απαλλάχτηκες από την κομμουνιστική σου αύρα και ομορφιά».

*

Το μήνυμα που άφησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

*

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ

Συνεχίζουμε τον αγώνα με τα τραγούδια που μας έμαθε ο Μίκης Θεοδωράκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.