Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΘα δώσει τίποτα: Φάτε νέοι διαδίκτυο κι ο λαός στα δίχτυα τους — ΚΚΕ: Όλα για τους λίγους!


ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Νέα προνόμια για το κεφάλαιο, κοροϊδία και άγρια εκμετάλλευση για το λαό και τη νεολαία

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια, διευκολύνσεις, «πακέτα» και πάνω απ' όλα νέο μπαράζ αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται και στον «οδικό χάρτη» του «Ταμείου Ανάκαμψης» για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες περιλάμβανε η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

 

ΚΚΕ

«Όλα για τους λίγους!» ο τίτλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωση του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: 

«Όλα για τους λίγους»! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη για όλους», με όφελος και για το κεφάλαιο και για το λαό.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Από την άλλη μεριά οι δήθεν παροχές προς το λαό -που κάποιες εξαγγέλθηκαν, ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα- δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων.

Δίπλα σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που προβλέπει το νέο ευρωενωσιακό μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντληθούν τα πακέτα χρηματοδότησης για τις «πράσινες» μπίζνες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια συνολικά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως «φάρμακο» την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό κι ενεργειακή φτώχεια.

Όσο για τους νέους, που ο πρωθυπουργούς τους βλέπει ως ντεκόρ στις ομιλίες του, βλέπουν πολύ καλά τις δήθεν νέες «ευκαιρίες» στις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, στο νέο πιο σκληρό ταξικό σχολείο, ακόμη και στην επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Και σήμερα μάθαμε ότι, εκτός από ρεπό, θα «απολαμβάνουν» και Gigabytes!

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα πρέπει να κρύψουν το βασικό, ότι δηλαδή πρόκειται για μια «ματωμένη» ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σε αυτό τον αδιέξοδο δρόμο, ορθώνεται ο αγώνας για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων.

Βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θα σπάσει το φαύλο κύκλο της εναλλαγής ανάμεσα στην καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη, με μόνιμο θύμα το λαό.

902

 

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός «ξεπέρασε τον εαυτό» του στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, παρουσιάζοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ως «μονόδρομο» για να ικανοποιηθούν δήθεν οι ανάγκες του και τάζοντας ορισμένα ψίχουλα που εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών.

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της διετίας δεν δίστασε να κοκορευτεί για τα πιο «ανακουφισμένα λαϊκά νοικοκυριά» (!), για το ότι «οι έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού», και για τη διαχείριση της πανδημίας με τα γνωστά ψέματα περί ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και βέβαια για το «ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης», που προβλέπει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα για τα επόμενα χρόνια ως «αντάλλαγμα» για τα πακέτα που θα ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου για την άνοδο του ΑΕΠ φέτος σε 5,9% (από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,6%), παρουσιάζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «δε σταματήσαμε ούτε στιγμή τις μεταρρυθμίσεις», στο ότι συνεχίστηκαν οι πακτωλοί και διευκολύνσεις για έργα που ιεραρχεί το κεφάλαιο (πχ μεγάλοι οδικοί άξονες, ενεργειακά κτλ), την ώρα που για τις λαϊκές ανάγκες και τα πιο στοιχειώδη έργα θεωρούνται κόστος, όπως βέβαια και οι ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της Εγνατίας, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ κ.ά.

Ενώ ως «βασικούς πυλώνες» για τη συνέχεια παρουσίασε τη συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών και αυτών στην παιδεία, όπως επίσης και τα σχέδια για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ» με παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ΣΔΙΤ, «εξορθολογισμό» του ΕΟΠΠΥ κ.α. 

 Δεν παρέλειψε δε -με φανερή την αγωνία να στρατεύσει το λαό στη στρατηγική του κεφαλαίου- να παρουσιάσει την ταξική πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου ως «έργο του ορθολογισμού», μιλώντας για «πλατιά συμμαχία της λογικής» και «πλειονότητα που απορρίπτει την αχρείαστη πόλωση» και χαρακτηρίζοντας την «κοινωνική συνοχή» ως «την άλλη όψη της ευημερίας».

Παρουσίασε ως... ανακούφιση για το λαό, τα μέτρα για το κεφάλαιο!

Με βάση τα παραπάνω και την ώρα που ως αποτέλεσμα και των «πακτωλών χρήματος» που πέφτει στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων, η ακρίβεια για τα λαϊκά στρώματα χτυπάει κόκκινο, οι τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στις λαϊκές οικογένειες κι ενώ μπροστά βρίσκονται -μόνο ως το τέλος του χρόνου- φορολογικά βάρη 25 δις για το λαό, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως πακέτο δήθεν «ελαφρύνσεων» για το λαό και «απόδειξη» της «ανάπτυξης για όλους», το πακέτο μέτρων για το 2022 που περιλαμβάνει: 

  • καραμπινάτα μέτρα για το κεφάλαιο, όπως την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με τους εργαζόμενους να καλούνται να πληρώνουν τις νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, τη μείωση στο μισό του φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, τις υπερκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, τη μείωση στο 15,5% (κατά 30%) των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται, την επέκταση κατά τρεις μήνες του «Προγράμματος Γέφυρα» και του «Συνεργασία» για τη μείωση του «μισθολογικού κόστους» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. 
  • ορισμένες ελάχιστες φοροαπαλλαγές, τις οποίες θα παίρνει πολλαπλά από την άλλη τσέπη με «πράσινα» και άλλα χαράτσια και συνολικά τη φοροληστεία που και για τη νέα χρονιά σταθερά θα φορτώνει στο λαό πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων. 

Ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης -που δήθεν θα καταργούνταν- για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022, την κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με μια γενικόλογη αναφορά για «μικρότερη φορολογία για τα περισσότερα νοικοκυριά» που θα εξειδικευτεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και που με βεβαιότητα θα «εξισορροπείται» από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην οποία προχώρησε το προηγούμενο διάστημα και η οποία συμπαρασύρει προς τα πάνω και δεκάδες άλλους φόρους. 

  • μέτρα-κοροϊδία για το κύμα ακρίβειας (που παρουσίασε ως δήθεν «εισαγόμενο» και «ελπίζω παροδικό» φαινόμενο) και τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα.

Για το πρώτο ανακοινώσε μια ελάχιστη παραμονή στο ΦΠΑ  13% (ως τον επόμενο Ιούνη) ορισμένων βασικών ειδών κατανάλωσης όπως ο καφές (αλλά και για τις μεταφορές) και τα γνωστά παχιά λόγια για «αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού». 

Για το  πετρέλαιο, ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που έχει πετοσκοφτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά 20%, ενώ για το ρεύμα ανακοίνωσε «ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές», και «σε πρώτη φάση» 150 εκατομμύρια ευρώ, ως το τέλος του έτους, («αν χρειαστεί θα επεκταθεί» διευκρίνισε) ενώ θα αφορά και επιχειρήσεις με χαμηλή τάση. 

Με δυο λόγια ο λαός θα κληθεί να πληρώσει απευθείας τουλάχιστον το 20% των τεράστιων αυξήσεων, και «από την άλλη τσέπη» την - επί της ουσίας - κρατική επιδότηση στους ενεργειακούς ομίλους, στους οποίους θα διασφαλίζει την αποπληρωμή των μεγάλων λογαριασμών ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης».

Άλλωστε ο πρωθυπουργός κυνικά ομολόγησε ούτε λίγο ούτε πολύ πως αυτό αποτελεί το τίμημα των νέων «πράσινων μπίζνες» και δεσμεύτηκε την ίδια ώρα για την επιτάχυνση της ίδιας πολιτικής που βυθίζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια. 

«Προτεραιότητα» η εκμετάλλευση της νεολαίας

Εκεί βέβαια που ο Κυρ. Μητσοτάκης «απογείωσε» την πρόκληση, ήταν αναφερόμενος στη νεολαία. 

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, έχει «εξασφαλίσει» με τα νομοθετήματα της στη νέα γενιά 10ωρη δουλειά, μισθούς καθηλωμένους στα 200 και 300 ευρώ, «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών για «διασφαλισμένες» συντάξεις πείνας, και βέβαια απανωτούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να στέλνονται κατά χιλιάδες ακόμα και 16χρονα παιδιά απευθείας στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η νέα γενιά είναι «προτεραιότητα», ανακοινώνοντας «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία». 

Πρόκειται για σχέδιο απευθείας από τα κιτάπια του κεφαλαίου, που με πρόσχημα την προστασία της νεολαιας, μεταξύ άλλων προβλέπει: 

  • το λεγόμενο «πρώτο ένσημο», με βάση το οποίο οι εργοδότες θα επιδοτούνται με επιπλέον 600 ευρώ «το κεφάλι» για ένα εξάμηνο για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, ενώ άλλα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους νέους τους οποίους λίγο πολύ κατηγόρησε ότι από... επιλογή δουλεύουν με μαύρα και ελαστικές σχέσεις δουλειάς. 
  • επιπλέον επιδοτήσεις για την εργοδοσία για την πρόσληψη 50 χιλιάδων νέων με τους γνωστούς όρους. 
  • την επέκταση του ελάχιστου φοιτητικού - στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ με φανερό στόχο να αποτελέσει το «τυράκι» ώστε περισσότεροι να πάνε στην κατάρτιση  
  • μειώσεις στα ειδικά τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους («μέχρι και 20 ευρώ στο μηνιαίο λογαριασμό σας» όπως είπε, και ορισμένα... δωρεάν δεδομένα στα κινητά, όπως και μονιμοποίηση της «ψηφιακής κάρτας νέων». 

902

*

Με κάθε μέσο η «ματωμένη» ανάπτυξη για το λαό και τα κέρδη του κεφαλαίου

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πάση θυσία τη «ματωμένη» ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.

Στο δόγμα «όλα για τους λίγους», ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει την πολιτική που σε όλα τα επίπεδα, οικονομία, Υγεία, εργασία, Παιδεία, νεολαία κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια και χαμένοι ο  λαός, τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, νεολαίοι, βιοπαλαιστές αγρότες.

Κανένα μέτρο για την πανδημία, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Για την πανδημία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αγορά και επανέλαβε την ανάγκη των εμβολιασμών, ρίχνοντας την ατομική ευθύνη στον κόσμο. Καμία αναφορά σε μέτρα ουσιαστικής προστασίας της δημόσιας Υγείας, με ενίσχυση του συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, μέσα μεταφοράς.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησής του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπεραμύνθηκε της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ανοίγοντας το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για νέα κερδοφορία. Επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο της πανδημίας όπου συνεργάστηκαν με όρους που συνέφεραν το δημόσιο -όπως είπε- όταν αυξήθηκαν τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές κατά 100%.

Νέες βάσεις στις ΗΠΑ και 5ετής διάρκεια στην κατάπτυστη συμφωνία

Έκανε λόγο για την επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας  για τις βάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια «με παρουσία των ΗΠΑ σε σημεία που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα» όπως είπε, στο πλαίσιο της στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή. 

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η πολιτική καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, επικαλούμενος τη συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση, αφού «το συμφέρον και των δύο», όπως είπε, είναι «να μείνουν μακριά από τα σύνορα και των δύο χωρών» οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, οι οποίοι βέβαια προκύπτουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Υπεραμύνθηκε των φυλακών που προωθούνται στα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους.

Όχι κατάργηση του ΕΝΦΙΑ - Για την ακρίβεια φταίνε οι διεθνείς τιμές

Για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, που στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, έχει καταδικάσει σε ενεργειακή φτώχεια τον ελληνικό λαό, δήλωσε πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Υπεραμύνθηκε της απόφασης για το κλείσιμο των μονάδων απολιγνιτοποίησης στη χώρα, προκρίνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως «καλύτερη λύση» στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ανάπτυξη». 

Για τον ΕΝΦΙΑ, απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησής του, έκανε λόγο γενικά και αόριστα για μείωσή του τον επόμενο χρόνο, κάνοντας λόγο για «πιο δίκαιο» ΕΝΦΙΑ, ενώ για την ακρίβεια στις τιμές ειδών ευρείας κατανάλωσης ανέφερε πως τα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες, χωρίς όμως να αναφερθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα της διάρκειάς τους. 

Ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους

Αναφορικά για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους, υπεραμύνθηκε των μέτρων που παρέχουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες, ενώ για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι θα έχουν τη δυνατότητα για καλύτερες συντάξεις, παρότι δεν θα ξέρουν τι θα εισπράξουν όταν οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε των αντιδραστικών αλλαγών σε σχολεία και πανεπιστήμια, που προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς, των πολυεθνικών δηλαδή που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, θέτοντας νέους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στο δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δουλειά. Για την ανεργία των νέων, παρέπεμψε στα προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων, που ουσιαστικά δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες, μετατρέποντας τους νέους σε φθηνό εργατικό δυναμικό. 

Για αγρότες, Βόρεια Εύβοια, Κρήτη

Ειδική αναφορά στους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης πίσω από τις φράσεις «καινοτομία, έξυπνη γεωργία, σύγχρονες τεχνικές» διεμήνυσε ότι η πολιτική που τσακίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες θα συνεχιστεί. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά για τους αλιείς, για τους οποίους αναμένεται νέο χτύπημα με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, στο όνομα της αναπαραγωγής των ψαριών.

Για τη Βόρεια Εύβοια, επανέλαβε τα σχέδια της κυβέρνησης για συνολική ανάπλαση της περιοχής, που ουσιαστικά παραδίδουν τουρισμό, αγροτική παραγωγή, αναπαραγωγή δάσους κ.α. σε ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν πάνω στα αποκαΐδια, στο όνομα της κλιματικής κρίσης. Ειδικά για τους ρετσινάδες, επανέλαβε τους εκβιασμούς σε βάρος τους, ώστε να δεχθούν τις απαράδεκτες προτάσεις δημοτικών, περιφερερειακών αρχών και κυβέρνησης να αποδεχθούν τους όρους των εταιρειών με χαμηλά μεροκάματα και ανύπαρκτα δικαιώματα. 

Ερωτηθείς για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη, σημείωσε πως προχωρά η μελέτη και κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ και ξεκαθάρισε πως θα μπουν διόδια, όπως προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, λέγοντας χαρακτηριστικά «ένα κομμάτι της κατασκευής μετατίθεται στον χρήστη, αλλιώς ανεβαίνει το κόστος του έργου και καθυστερεί η κατασκευή του». 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.