Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

ΟυρανοΜίκης Θεοδωράκης: Για κάθε δημιουργό είναι τιμητικό να συνδέει το έργο του με έναν λαό που στάθηκε όρθιος — Έρη Ρίτσου: Το πολυδιάστατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε την ανθρώπινη διάσταση των αγωνιστών που έδωσαν το αίμα τους — Καισαριανή 2008: 90 Χρόνια ΚΚΕ (2 VIDEO)

*

Αθάνατο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη

*

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Έρη Ρίτσου: Το πολυδιάστατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε την ανθρώπινη διάσταση των αγωνιστών που έδωσαν το αίμα τους

(Βλέπε και κάτω)

*

*

Στο πολυδιάστατο έργο των Μ. Θεοδωράκη και Γ. Ρίτσου, που εξύμνησε τους αγώνες του λαού αλλά και ανέδειξε «τις ανθρώπινες διαστάσεις αυτών των ανθρώπων που πάλεψαν, αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν κι έδωσαν το αίμα τους», αναφέρθηκε η Έρη Ρίτσου, κόρη του αξέχαστου ποιητή, στην εκδήλωση που έγινε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στις 19 Μάη 2008, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, όπου παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί στην ελπίδα που εξέπεμπε η συγκεκριμένη εκδήλωση, «γιατί, όταν μέσα σε έναν κόσμο υποκουλτούρας υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέονται, οδηγούνται από την ποίηση και τη μουσική, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Είσαστε πολλοί, είσαστε ωραίοι, ευχαριστώ, είναι μια ευτυχισμένη στιγμή, έχουν και οι δύο τους ένα τεράστιο έργο».

Αναφερόμενη στην προσφορά και την πρωτοπόρα σκέψη του Μ. Θεοδωράκη να μελοποιήσει ποιήματα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε τη χαρά, με τη μουσική του Μίκη να έχουμε ο καθένας μας στο σπίτι του, την ελληνική ποίηση, γιατί ήταν ό,τι πιο σημαντικό συνέβη στην κουλτούρα μας, τα τελευταία 40 χρόνια, του το χρωστάμε και το λέμε κάθε φορά, τον ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Το portal 902.gr αναζήτησε στα αρχεία της τηλεόρασης του «902» τον χαιρετισμό της σε αυτή την εκδήλωση και σας τον παρουσιάζει σε βίντεο (δείτε πάνω). 

902

*

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μ. Θεοδωράκης: Για κάθε δημιουργό είναι τιμητικό να συνδέει το έργο του με έναν λαό που στάθηκε όρθιος

(VIDEO επάνω)

«Παρών» με το έργο του αλλά και τη φυσική του παρουσία, ο Μίκης Θεοδωράκης σε σημαντικές στιγμές της δράσης του λαϊκού κινήματος αλλά και της ιστορίας του ΚΚΕ. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, στις 19 Μάη του 2008, διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία σ' έναν ιερό τόπο... Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «έναν τόπο ποτισμένο με αίμα ηρώων και δάκρυα μανάδων», όπως είπε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Σ' αυτόν τον τόπο μαρτυρίου και ασίγαστης μνήμης, έσμιξαν και πάλι ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης. Έσμιξαν όπως και τότε... Τότε που η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, βγαλμένη μέσα από τη ζωή, τα βάσανα, τα οράματα του λαού μας, συναντήθηκε με τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη, για να γίνουν σημαία αγώνων, για να εμψυχώσουν, να εμπνεύσουν τους λαϊκούς αγώνες. 

Αθάνατα τραγούδια από τους κύκλους «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Γειτονιές του κόσμου» και «Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» ερμήνευσαν οι Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Μάντζιος, Γιάννης Λάρδης, Γ. Λάμπρη, Ε. Κυριαζοπούλου, Σ. Μυλόβας και Μ. Μποτονάκης. Αφηγητής ήταν ο Κώστας Καζάκος. Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου απήγγειλαν η Βέρα Κρούσκα και ο Χρήστος Ασλανίδης. Συμμετείχε η Ορχήστρα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Ξυθάλης.

Το portal «902.gr» αναζήτησε το χαιρετισμό του στο αρχείο της τηλεόρασης του «902» και σας τον παρουσιάζει στο βίντεο πάνω.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.