Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

ΠΑΜΕ: Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, στην πανδημία (τόμος Α') — Κάλεσμα στη μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη (VIDEO)

Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, τόμος Α'
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στη μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη - Παρουσιάστηκε η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας στην πανδημία
(VIDEO)
Κάλεσμα στα συνδικάτα να στηρίξουν την 7η Απρίλη ως Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τη στήριξη των μάχιμων υγειονομικών και του δημόσιου συστήματος Υγείας απήθυνε το ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα παρουσίασε τις καταγγελίες από κλάδους και χώρους δουλειάς όπου η εργοδοσία αλωνίζει σε συνθήκες πανδημίας
Συγκεκριμένα, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το Μέτωπο «προασπιζόμενο το συμφέρον και την υγεία του λαού της χώρας μας, στηρίζει την ολότητα των αιτημάτων των υγειονομικών, καλεί τα συνδικάτα να στηρίξουν τη δράση των υγειονομικών στις 7 του Απρίλη η οποία να γίνει Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τη στήριξη των μάχιμων υγειονομικών και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Έξω από κάθε νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας τα φιμωμένα στόματα αποκτούν φωνή και όλοι μαζί υγειονομικοί, συνδικάτα ενώνουμε τις φωνές και διεκδικούμε: Ούτε ώρα χαμένη.

Πάρτε τώρα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με μόνιμες σχέσεις εργασίας, να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ, να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας». Υπογράμμισε ότι «στις 7 Απρίλη, η φωνή των μάχιμων υγειονομικών γίνεται φωνή όλων μας.
Είναι η μέγιστη έκφραση ευγνωμοσύνης σε αυτούς που δίνουν τη μάχη να κρατήσουν ζωντανούς τους συνανθρώπους μας». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι «πρόκειται για επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας χωρίς προηγούμενο, που αξιοποιεί όσα μέτρα έχει πάρει ως τώρα η κυβέρνηση.  

Με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διατάξεις που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς, λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για να μας πληρώνουν όποτε θέλουν, να μας απασχολούν όσο, όπου και όπως θέλουν.

Με αφορμή την πανδημία επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια».
Τόνισε ότι «το καθήκον όμως κάθε σωματείου σε αυτές τις συνθήκες είναι να μην υποταχθούμε.
 • Να δείξουμε ανυπακοή.
 • Να γίνουμε μια γροθιά για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας.
 • Να πάρουμε όλα τα μέτρα συλλογικής αντιμετώπισης της επίθεσης στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους.
 • Να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, που βλέπει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος και που βρήκε την ευκαιρία να ισοπεδώσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Η μετάδοση της συνέντευξης τύπου είναι παράλληλα διαθέσιμη στο web radio του ΠΑΜΕ, ενώ τα κείμενα βρίσκονται και στο site του ΠΑΜΕ.
*
Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.
Με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τη μια μετά την άλλη διάταξη που καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μειώνει στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς, λύνει τα χέρια των εργοδοτών για να μας πληρώνουν όποτε θέλουν, να μας απασχολούν όσο, όπουκαι όπως θέλουν.
Αξιοποιούν το φόβο του ιού με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο κάθε εργαζόμενος στους χώρους δουλειάς για να εντείνουν την πίεση και την τρομοκρατία, απειλώντας με απολύσεις όποιον διεκδικεί μέτρα προστασίας. Το δικό μας καθήκον είναι να μην υποταχθούμε.
Μέχρι σήμερα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν εδώ και ένα μήνα συγκεντρώσει καταγγελίες από εργαζόμενους, τις οποίες σήμερα δημοσιεύουμε σαν ένα πρώτο δείγμα της επίθεσης που προηγήθηκε, αλλά και ακολούθησε τα μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία.
 • Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε τις αθλιότητες της μεγαλοεργοδοσίας στη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ στην εποχή της πανδημίας.
 • Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, που βλέπει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος και που βρήκε την ευκαιρία να ισοπεδώσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε.
*
Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, τόμος Α'
Ενδεικτικά παραδείγματα, από τα δεκάδες που παρουσίασε χτες το ΠΑΜΕ
Αεροδρόμια
 • Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται ακόμα και για 10 χρόνια. Παράλληλα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.
 • Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι είναι χωρίς υλικά προστασίας. Η «Swissport - Skyserv» δίνει υποχρεωτικές άδειες εναλλάξ κάθε βδομάδα. Η «Goldair» δεν ανανεώνει συμβάσεις - περιμένει να λήξουν - ενώ δίνει κι αυτή υποχρεωτικές άδειες.
Εμπόριο
 • Τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Lidl» δεν χορηγούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους. Μέχρι πρότινος απαγόρευαν στους εργαζόμενους να φορούν μάσκα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προμηθεύονταν. Ακόμα και τώρα που με βάση την οδηγία του ΕΟΔΥ η εργοδοσία υποχρεούται να χορηγεί στους εργαζόμενους μάσκες, αυτές δεν παρέχονται. Και οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμη τοποθετήσει τζάμια προστασίας στα ταμεία. Εχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εντατικοποίηση της δουλειάς. Με ίδιους και λιγότερους εργαζόμενους αυξάνουν τους τζίρους.
 • Σε «Σκλαβενίτη», «My Market» και αλλού δεν χορηγείται πάντα στους εργαζόμενους το ρεπό που δικαιούνται.
 • Στο πολυκατάστημα «Hondos» στη Θεσσαλονίκη η διεύθυνση καταστημάτων καλλυντικών, αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας που επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσπάθησε να τα κρατήσει ανοιχτά με τη δικαιολογία ότι είναι ...περίπτερα!
 • Στα σούπερ μάρκετ «Παπαγεωργίου» δεν επιτρέπουν να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι για να μη χαλάσει η εικόνα του μαγαζιού, ενώ στο «Market In» αντί να διανέμουν μέσα ατομικής προστασίας, η εργοδοσία έκανε ...ευχέλαιο.
Επισιτισμός - Τουρισμός
 • Η αλυσίδα εστιατορίων «Λαός και Καλαμάκι» σε Αθήνα και Χαλκίδα καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν ποιος θα δουλέψει και σε ποιον θα ανασταλεί η σύμβαση, απειλώντας με απόλυση όποιους δεν συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα.
 • Τα κέτερινγκ «Newrest» και «Geysinous» στην Αττική έχουν ήδη επιβάλει άδειες άνευ αποδοχών.
 • Η αλυσίδα «Γρηγόρης» στο Ηράκλειο δίνει υποχρεωτικά κανονική άδεια και ρεπό στους εργαζόμενους.
 • Η επιχείρηση «Σαβοϊδάκης» στην Κρήτη έχει επιβάλει 3 μέρες εργασία τη βδομάδα και σπαστό ωράριο σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Η εταιρεία «ΣΟΛΜΑΡ ΤΟΥΡΣ» έχει προχωρήσει σε απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων.
 • Τα ξενοδοχεία «Excelsior», «City» και «Grand» στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει σε απολύσεις πριν ακόμη αναγγελθούν τα μέτρα.
 • Τα ξενοδοχεία «Royal Olympic» και «Airotel» στην Αττική έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από το Φλεβάρη.
 • Στο ξενοδοχείο «Καψής» στο Ηράκλειο έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εργαζομένων με διαβούλευση για εκ περιτροπής εργασία (πριν από τις ΠΝΠ), τώρα η εργοδοσία εφαρμόζει μονομερώς το άρθρο 9 της ΠΝΠ 20/3/20 για το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», που οδηγεί σε μείωση κατά 50% των ωρών εργασίας και των μισθών.
 • Το ξενοδοχείο «Stanley» λειτουργεί κατ' εξαίρεση με διαμένοντες επαναπατρισμένους από Ισπανία, δίχως να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
 • Το ξενοδοχείο «Belvedere» στο Ηράκλειο έκανε υποχρεωτική «λήξη σύμβασης» στις 16/3 σε όσους είχε προσλάβει, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.
 • Στο ξενοδοχείο «Costa Navarino» στην Πύλο η εργοδοσία μειώνει το μισθό σε όσους συνεχίζουν να δουλεύουν από 5% έως 20% και δίνει υποχρεωτικά κανονική άδεια 15 ημερών.
 • Στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν απολύσεις σε εστιατόρια, φαστ φουντ, σε αλυσίδες καφέ και σε μπαρ όπως στα «Coffee Island», στο «Noon», στο «Gosper», στo «22» (σουβλάκια), στα «Toodaylicious». Στα «MacDonalds» έκαναν τροποποιήσεις συμβάσεων. Στο «Plaisir» οδήγησαν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας ενώ είναι απλήρωτοι για περίπου 2 μήνες. Στον «Τερκενλή» ορισμένους εργαζόμενους τους πέρασαν σε αναστολή και άλλους τους απασχολούν εκ περιτροπής. Το ίδιο συμβαίνει στα «Farina Casa».
Τρόφιμα - Ποτά
 • Στην εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» εργαζόμενος που παρουσίασε συμπτώματα παραπέμφθηκε από την επιχείρηση σε συνεργαζόμενη ιδιώτη ιατρό, με χρέωση επίσκεψης 20 ευρώ που πλήρωσε ο ίδιος. Επίσης, απομακρύνθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι με πυρετό, χωρίς να παρθούν μέτρα για την υπόλοιπη βάρδια ή για όσους ήταν στο λεωφορείο μαζί τους και χωρίς επίσης να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ως όφειλαν. Η εργοδοσία δίνει στους εργαζόμενους δύο μάσκες που πρέπει να πλένουν για να τις επαναχρησιμοποιήσουν.
 • Η εργοδοσία στις ιχθυοκαλλιέργειες «SELONDA» έκανε 15 απολύσεις στη Θεσπρωτία και επέβαλε 12ωρα στην Αργολίδα λόγω έλλειψης προσωπικού από απολύσεις που έγιναν προηγουμένως.
 • Η επιχείρηση «Σαβοϊδάκης» στην Κρήτη έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.
 • Στα εργοστάσια «Ελληνική Ζύμη - Αραμπατζής», «Παπαδόπουλος» και «Pelopac» στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζονται ελλιπή ατομικά μέτρα προστασίας, δεν χορηγούν στους εργαζόμενους γάντια, μάσκες και απολυμαντικά, ενώ παρατηρούνται συνωστισμός στις βάρδιες και εντατικοποίηση της δουλειάς.
 • Η «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης» (ΕΖΑ) ανέστειλε σταδιακά τις συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ ανάγκασε τους πωλητές σε χρήση κανονικής και άδειας άνευ αποδοχών. Απολύθηκαν όλοι οι συμβασιούχοι.
 • Η εταιρεία «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος» ανακοίνωσε την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων του μήνα Φλεβάρη.
 • Η «Bake Hellas», εταιρεία τροφίμων στο Σχηματάρι Βοιωτίας, εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν εκ περιτροπής 3 μέρες τη βδομάδα χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό την κανονική τους άδεια. Πριν από λίγες μέρες είχε προβεί και σε απόλυση εργαζόμενου που ανήκει στο κλαδικό σωματείο της περιοχής και είχε απεργήσει.
 • Στην «Αλλατίνη», στην «Παλίρροια», στα πτηνοσφαγεία, της «Μιμίκος» (όμιλος Φιλίππου), της «Πίνδος» και της «Νιτσιάκος» παντού η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πλάι στον άλλον.
 • Στη «Νιτσιάκος» λιποθύμησε εργαζόμενος εν ώρα εργασίας και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει ενημέρωση για την υγεία του.
Υγεία
 • Στο διαγνωστικό κέντρο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ» η εργοδοσία ανέστειλε τις συμβάσεις του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο μαγνητικό και τον αξονικό τομογράφο.
 • Η «Βιοκλινική» σταμάτησε τη συνεργασία με εταιρεία καθαρισμού με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες που εργάζονταν για 10 χρόνια εκεί, να μείνουν στο δρόμο.
Εκπαίδευση
 • Σε πολλά Κέντρα Μελέτης και φροντιστήρια ζητάνε από εργαζόμενους να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και να πληρωθούν μόνο την αποζημίωση των 800 ευρώ.
Ενέργεια
 • Η ΔΕΗ σταμάτησε την εργολαβία «Δάγλας» στη Μεγαλόπολη και οι εργαζόμενοι είναι «στον αέρα».
 • Στα ΕΛΠΕ συνυπογράφτηκε από την πλειοψηφία του σωματείου η πρόταση της εταιρείας που προβλέπει μέχρι 30/4 12ωρη απασχόληση.
Μέταλλο
 • Ο όμιλος Στασινόπουλου βάζει λουκέτο σε μία σειρά από εργοστάσιά του, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους.
 • Η ΕΚΜΕ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη απέλυσε 10 εργολαβικούς εργαζόμενους.
 • Η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΧΥΤΗΡΙΟ» υποχρέωσε στις 20/3 τους μισούς εργαζόμενους να υπογράψουν 2 βδομάδες κανονική άδεια.
Χημική βιομηχανία
 • Στο εργοστάσιο «Πλαστικά Καράτζης» στο Ηράκλειο δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, ούτε στο εργοστάσιο ούτε στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Ελάχιστα είναι τα αντισηπτικά, μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων σε μικρούς χώρους και δεν χορηγούνται καθόλου άδειες «ειδικού σκοπού».
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
 • Οι ραδιοσταθμοί «SPORT 24» & «LEGENT» ανέστειλαν τη λειτουργία τους, στέλνοντας στην ανεργία, χωρίς μέτρα στήριξης, όλους τους εργαζόμενους.
Μεταφορές
 • Στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, έχουν διαπιστωθεί 21 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ το καράβι να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.
 • Στα ΚΤΕΛ Χανίων και Ρεθύμνου έγιναν πάνω από 250 απολύσεις.
 • Στον ΟΑΣΘ και στον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται επαρκής απολύμανση των χώρων δουλειάς και χορηγούνται ελάχιστα μέσα προστασίας.
 • Στις ναυτιλιακές εταιρείες «MINOAN LINES», «ATTICA», «SEAJET», ΑΝΕΚ έχουν γίνει απολύσεις ναυτεργατών και συνεργείων επισκευής.
Τηλεπικοινωνίες
 • Η «Forthnet» ήταν η εταιρεία στην οποία, από τις πρώτες κιόλας μέρες που ξεκίνησε η πανδημία και πριν πάρει διαστάσεις, εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κτίριο της επιχείρησης στην Καλλιθέα. Η εργοδοσία αντί να δώσει άδειες κ.τ.λ., μετέφερε εργαζόμενους σε άλλα κτίρια, ενώ τις προηγούμενες μέρες πολλοί εργαζόμενοι από άλλα κτίρια βρέθηκαν στο κτίριο στην Καλλιθέα. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να πάνε για δουλειά.
 • Στον ΟΤΕ Ρεθύμνου οι εργαζόμενοι συνωστίζονται σε μια κλειστή αίθουσα στον ημιώροφο του κτιρίου, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.
 • Στην «Teleperformance» εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι παρακολουθούνται από κάμερα.
 • Στην TTEC (τηλεφωνικό κέντρο) έγιναν 27 απολύσεις με πρόσχημα ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός και ότι δεν υπάρχει δουλειά. Οι απολύσεις έγιναν στο τμήμα του booking (κλείσιμο εισιτηρίων, ξενοδοχείων κ.τ.λ.).
Τύπος - Χαρτί
 • Στη «ΒΙΟΧΑΡΤΕΛ» (χαρτοποιία στο Κορωπί) απολύθηκε Ινδός εργαζόμενος, που εργαζόταν εκεί 2 χρόνια. Από καταγγελίες εργαζόμενων μεταναστών έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη ότι δεν γνωρίζουν Ελληνικά, τους βάζει να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις για να μην πληρώσει την αποζημίωση απόλυσης.
Καθαρισμός
 • Στην «ISS» η εργοδοσία έχει επιβάλει άδειες άνευ αποδοχών, εξαναγκασμούς σε παραίτηση και εφαρμόζει ελλιπή μέτρα προστασίας.
 • H εταιρεία καθαρισμού «SARP AE» (εξωτερικός συνεργάτης του «ΙΚΕΑ») υποχρέωσε τους υπαλλήλους της να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών χωρίς καμιά άλλη απαίτηση από την εταιρεία.
Κλωστοϋφαντουργία
 • Στην «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 μήνες.
Κατασκευές
 • Σε εργοτάξιο στο ξενοδοχείο «Τρούλη» στο Πάνορμο Κρήτης 50 οικοδόμοι στοιβάζονται σε διπλανό ξενοδοχείο για να συνεχιστούν οι εργασίες.
 • Σε εργοτάξια στο Ηράκλειο στα ξενοδοχεία «Λητώ» και «Stella» δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής.
Δημόσιο
 • Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης οι υπηρεσίες λειτουργούν με όλο το προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων. Επίσης, στις υπηρεσίες της δεν έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις κτιρίων και αυτοκινήτων.
 • Οι εργαζόμενοι - ωφελούμενοι των «κοινωφελών» προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της άδειας «ειδικού σκοπού», σύμφωνα με επίσημη απάντηση του ΟΑΕΔ, και εξαιρούνται από την εκ περιτροπής - εξ αποστάσεως εργασία.
Καταγγελίες για τη λειτουργία των δήμων και ΟΤΑ
 • Στη Νίσυρο δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας, δεν έχουν δοθεί ούτε γάντια ούτε μάσκες ούτε αντισηπτικά. Απολυμάνσεις δεν έχουν γίνει πουθενά.
 • Στα Χανιά τα γάντια και οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο και τα αντισηπτικά εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη. Απολυμάνσεις δεν έχουν γίνει σε όλους τους χώρους αλλά και στα οχήματα του δήμου.
 • Στη Σάμο δεν υπάρχουν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά. Δεν υπάρχει ούτε ιατρός Εργασίας.
 • Στη Νέα Σμύρνη στην Κοινωνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα στις εργαζόμενες που μοιράζουν το συσσίτιο και έρχονται σε επαφή με χρήστες ναρκωτικών και άρρωστους δεν δίνουν μάσκες, τους δηλώνουν να κρατούν μία μάσκα για μια βδομάδα.
 • Στο Περιστέρι εξακολουθούν να στοιβάζουν τους εργαζόμενους σε επιβατηγά αυτοκίνητα πέντε πέντε προκειμένου να μεταφερθούν στα πόστα τους.
 • Στην Πεντέλη η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση κομματιού της καθαριότητας. Τα γάντια δίνονται με το σταγονόμετρο ενώ διάφορες υπηρεσίες που υποδέχονται κοινό εξακολουθούν να μην έχουν προστατευτικό γκισέ.
 • Στον Ασπρόπυργο ο γενικός γραμματέας του δήμου δήλωσε στους εργαζόμενους ότι «έχουμε στρατιωτικό νόμο» και ότι θα εκτελούν εντολές μόνο δικές του και του δημάρχου.
 • Στην Αθήνα παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι 23 εργαζόμενοι για τρεις μήνες. Πρόκειται για ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό με συμβάσεις στο 6ο Δημοτικό Ιατρείο Αθήνας. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ότι δεν δίνονται σε εργαζόμενες μητέρες ειδικές άδειες με την αιτιολογία ότι είναι στην πρώτη γραμμή.
 • Η ΦΟΔΣΑ ΑΕ του δήμου Χερσονήσου υποχρέωσε καρκινοπαθή να πάρει μέρες από την κανονική της άδεια και απαίτησε από εργαζόμενο που είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα και βρισκόταν σε καραντίνα 14 ημερών από τον ΕΟΔΥ να επιστρέψει στη δουλειά του.
 • Τα ΚΔΑΥ Τρίπολης & Αστρους λειτουργούν χωρίς ιατρό Εργασίας και τεχνικό Ασφάλειας, ενώ οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.